Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 362
  • 723
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Благодаря, Люлин, много мой човек си ти!  bouquet

Леко съм респектирана от това, което прочетох, ще се позабавя още малко. Враца ми е роден регион ( в смисъл, че майка ми е оттам), но не съм го изучила в детайли. Като казваш музея, гледала съм по сайтове Етнографски комплекс цял има, това е друго, нали.

Сега съм хвърлила око на Черепишки манастир и Ритлите ( не сме били и на Лакатник още), но съпругът ми не иска през дефилето, опасява се от свличания, може би през Ботевград и Мездра.

Последно бяхме (не помня да съм писала) на Стобските пирамиди. Село Стоб е преди Рилския манастир, направо е класика да се посещават заедно. На живо са много красиви, впечатлена съм, но ние ходихме в големите дъждове и пътеката беше кална пързалка. Доволна съм много, заслужава си и не е трудно изкачването, има нови пейки, беседки, парапети.

Момичета, ще ме посъветвате ли кога е най-подходящо да се изкачи връх Шипка, като метеорологични условия имам предвид.

# 586

Карах през дефилето миналата събота, алпинисти слагат мрежи, работи се. Лошото е, че от влизането в Нови Искър до Ребърково пътя е в ремонт. За каране е пълен ужас!

Последна редакция: ср, 13 юни 2012, 15:39 от Люлин

# 587
  • София
Благодаря, отново, по магистралата ще минем. Предложи моля те интересен маршрут за един ден. Например: разглеждаме манастира ( до там с кола ли сме) и после по какви пътеки до какви крайни цели да стигнем. И до вечерта да сме се върнали в София. Ние сме от средна ръка туристи, не съвсем кашкавал, но не повече от 8 километра пеша за целия ден.

# 588
tky ние минахме по една пътечка през гората и стигнахме водопада в Емен. 

наистина ли ?А ние се надвесвахме през каньона  - и общо взето почти нищо не видяхме .Къде е тази пътечка през гората ? Ние минахме по маркираната пътека стигнахме мостчетата но нали е забранено преминаването .. останахме на пътеката,  която приключи към язовира

# 589
  • Пловдив / София
Миналата неделя ходихме на Загражденската екопътека.
Тръгнахме късно и я "започнахме" в 14,15ч. точно по най-голямата жега.
Пътеката ми хареса, малко тежичка ми дойде. Не цялата , а само един участък, но не съжалявам.
Отне ни ок 3,5ч., но спирахме за кратки почивки.
Тъй като беше късно, не сме си правили пикник някъде, а само си носехме сандвичи и вода.
За деца не е препоръчителна. Жив човек не видяхме, може би, защото беше късно и беше неделя.

# 590
Момичета, ще ме посъветвате ли кога е най-подходящо да се изкачи връх Шипка, като метеорологични условия имам предвид.
Сега би трябвало да е подходящо време, обаче какво е състоянието на пътя  през прохода? Някой минавал ли е скоро?

# 591
Сега би трябвало да е подходящо време, обаче какво е състоянието на пътя  през прохода? Някой минавал ли е скоро?

На трети март  Simple Smile.

# 592
  • София
Миналата неделя ходихме на Загражденската екопътека.

Разгледах малко, хареса ми много. Съчетание от пътека и водопади е много по моята част.
Имаме път към Родопите, ще видя мога ли да я вмъкна.

Да споделя за последната разходка на моята дружина. Вчера бяхме по направление Врачански балкан и по-специално на връх Околчица, идеята, за което дължа на Люлин   bouquet.

Горе освен паметника има цял венец от върхове и чудни зелени долове между тях. Има изградени маршрути. Може би най-популярният е до лобното място на Христо Ботев с поставени информационни табели за пътя на четата и водените боеве. Не го минахме целия, защото се качвахме до Вола, но го препоръчвам горещо. Горе сега е свежо и зелено, прохладно е, разходката е приятна и като венец на всичко, човек се докосва до историята, а дори да си мисли, че я знае, винаги има какво да научи.

# 593
Фам, без преспиване ли бяхте? Хвърлила съм й око на тази пътека, но разбрах, че на места идва екстремна, та ...

В събота бях на разкошен поход: Ситово-Бяла черква-Косово /до Наречен/. Този преход е изключително красив, не е труден, защото в по-голямата си част е по коларски пътища и е слизане, а не катерене, така че горещо го препоръчвам на всички  Peace

# 594
  • Пловдив
Кливия, колко време ви отне? И другия ми въпрос е как процедирахте с транспортирането до началната и от крайната точка?
Ние вчера сме били малко под вас по трасето Равнища-Бойково  Grinning
Изказвам възмущението си от това нещо, което са плеснали на Равнища - Фабриката за храна и танци. Вкусно, но .... шумно, коли и хора навсякъде. Няма я прекрасната огромна поляна пред хижата, изсекли са боровете - има надписи, че било поради заболяване на кората  Shocked - е много услужливо са се разболели точно боровете, които им пречат....

# 595
Яна, поласкана съм и много се радвам за вас! Hug

Мога да допринеса с място, което е необикновено.
Споменато бе в темата за Сандански. Тъй като бяхме там за събота и неделя вчера го посетихме. Е79 усложливо щеше да е блокирано, така че, защо да бързаме за София.  Simple Smile
Между Мелник и Катунци се намира село Златолист. От Мелник до там има пътека, но не знам нищо за нея. Пътят за кола е през Катунци. Природата е великолепна. На около 200 метра н. вис., но обградени от планини.  Heart Eyes
В Златолист е манастира "Св. Георги", в който е живяла Преподобната Стойна.
Повече няма как да пиша, това е изживяване, което всеки ще усети сам.

# 596
Моля за помощ и се извинявам ако въпросът ми не е за тази тема, но ще радвам ако ми помогнете. С приятелско семейство искаме да посетим Крушунските водопади, но мъжете ни са любители на риболова и искаме да съчетаем двете неща.Къде е най-близкото място подходящо за риболов около водопадите и ако има и къде да се нощува ще бъде страхотно.Очаквам с нетърпение предложенията ви.

# 597
  • София
Тази събота разглеждахме забележителностите около Етро поле. Много красив район като природа. Като дете съм била на лагер някъде там, но отдавна си беше. Набързо разгледахме града. Часовниковата кула и историческият музей най-много ми харесаха. Дворове с много цветя. Едно спокойствие се усеща там. След това поехме към Етрополския манастир. Красота. Реставриран е. Поддържан. От двора на 5 мин има страхотен водопад. Беше пълноводен и постояхме доста там. Нямаше хора и послушахме птички и шума на водата. Далеч от хорската суета. Казва се Варовитец. След това бях чела за още един водопад в околността-Враната вода. Той е до село Ямна. Указанията бяха да се тръгне по коларски път след табелата за влизане в селото. Сега такава няма . Явно е отишла за скраб. Намерихме пътя и после по малка пътека навлезнахме в гората. Нарядко имаше бели стрелки за ориентир. След продължително изкачване стигнахме до красива поляна и чувахме падащата вода, но се оказахме над водопада. От дърветата той не се виждаше. Пътеката беше свършила и не знаехме как да стигнем до долната поляна, за да имаме поглед отдолу. Не се оправихме и се върнахме. Една жена от селото каза, че е трябвало ба продължим напред и сме щели да немерим пътеката, но явно никой скоро не се беше качвал и от дъждовете тревата беше скрила пътеката. Нищо. Друг път ще повторим. После по един доста лош път продължихме към село Лопян. Там до пътя видяхме скален фономен"Куклите". На залязващото слънце сенките ни даваха материал за проява на нашето въображение. Интересно беше. С това приключихме този ден и имахме доста впечатления и приятни емоции аз споделяне.

# 598
Кливия, колко време ви отне? И другия ми въпрос е как процедирахте с транспортирането до началната и от крайната точка?
Ние вчера сме били малко под вас по трасето Равнища-Бойково  Grinning
Изказвам възмущението си от това нещо, което са плеснали на Равнища - Фабриката за храна и танци. Вкусно, но .... шумно, коли и хора навсякъде. Няма я прекрасната огромна поляна пред хижата, изсекли са боровете - има надписи, че било поради заболяване на кората  Shocked - е много услужливо са се разболели точно боровете, които им пречат....

В 8 и нещо сутринта тръгнахме от Ситово-в събота сутринта има автобус 7 часа от автогара Родопи, само в събота, не и в неделя  Naughty На Бяла черква бяхме преди 12 часа и то при лежерно ходене. Там акостирахме за 1 час и нещо. После пък подремнахме на сянка пак около 30 минути, ходихме и до пистата на Бяла черква за панорамни снимки и в 17 часа бяхме в Косово. Но ... не карахме съвсем по коларския път от Бяла черква до Косово, понеже е дълъг. На моменти свървахме в гората по тайни пътеки  Sunglasses

Превозът е ясен на отиване-автобус, на връщане има два варианта-чакате долу на шосето при отбивката за Косово автобус по маршрута Смолян-Пловдив или си викате нелегален превозвач-ятак  Wink, който ви кара за същата цена. На лични бих могла да дам телефона на такъв човек.

# 599
Да побутна темата, че мнооого сме я занемарили  Hug

Да предложа леки маршрути за кашкавал туристи с малко свободно време, живеещи в Пловдив  Wink

От еко-хотел Здравец тръгва пътека прекрасна, лесна около 40 минути-излиза на хотел Трансинг. Гора, сянка, почти равна-идеална освен за пешеходен туризъм и за велотуризъм.

Другият любим маршрут е от хижа Здравец през Копривките до хижа Руен-около 1.30. Той обаче е открит на места и не е препоръчителен през жегите. Пак става и за колела и може да се слезе дори до родното село на Николай Хайтов-Яворово  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт