Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 302
  • 723
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Тити, аз съм във възторг! Може другите да са врели и кипели из такива приказни пътечки, но аз дори не съм и мечтала ....
От втората снимка с мостче ми спря дъха.
А да гледаш зад водопад не беше ли свързано със суеверия и то доста приятни? Също прекрасни снимки!

# 661
Тити, адмирации и от мен за хубавия пътепис  smile3501
Връщам се към блога ти да почета още  Peace

# 662
  • София
Попаднах на идеална пътека (алея е) за дълга разходка с бебешка количка. Колко търсех когато исках да търкалям бебе.... Под носа на софиянци, може да е била тайна само за мен  Embarassed

Това е алеята покрай Панчарево. Влизането е през село Герман, колата се оставя на паркинг точно на стената на язовира и се продължава по бивш асфалтиран път, сега с дребен чакъл.
1-2 км, стига се до трибуните останали от световното 1977
има ресторант  там, не е луксозен, скъпичък, но доста приятен с нестандартните си места на открито Simple Smile

# 663
  • с/у ОколоМръсТното
Когато стигнете водопада, можете да минете под него по дървени стълбички и да продължите към х.Пършевица (маршрута след водопада не съм го минавала)

а аз - да. Доста по-лек и кратък е. Но не до Пършевица, а до една стара и изоставена мина Плакалница, дето преди тоооооолкоз много години, едва не погуби град Враца.

ЗаСлон, хА здрасти   Laughing
Кофтито на тази пътечка, зад Панчарево е, че има много мотористи и такива с АТВ-та и не знам колко е подходящо да се разхождаш с малко спящо бебе в количка.

# 664
Тити хубави идеи за разходки. Чета с интерес пътеписите ти!

# 665
  • с/у ОколоМръсТното
. Чета с интерес пътеписите ти!

да, много са хубави Simple Smile
Поздравления   bouquet

# 666
  • София
Благодаря момичета за отзивите   bouquet

Сега да споделя за еднодневна разходка, която не е точно екопътека, но пък може да се използва за пътуване с дечица. Началната точка за нас беше София, а посоката Годеч. Включват се Букоровски манастир, водопад Котлите, Скален манастир с.Разбоище.

Букоровският манастир е малък и ще ви отнеме макс 15 мин. престой. След него продължавате към водопад Котлите.
За водопада -  с деца можете да се разходите само по пътеката, която води до горната част на водопада. За да слезете до самия водопад не препоръчвам да го правите с деца – слиза се по стръмен склон и не мисля, че е безопасно за деца. Друго много важно ако решите да слезете до самия водопад – мястото било известно с много пепелянки, така че макс до средата на май да се посещава. Ние макар и да не беше толкова топло времето в началото на април 2011 се натъкнахме на една пепелянка. И ако е мокро също не слизайте по склона.

За скален манастир с.Разбоище – стигате до някъде с колата и после вървите около 20 мин. по черен път. След това трябва да слезете по това трасе

http://4.bp.blogspot.com/-KB8R6vRNDSc/UAw5r3XqYUI/AAAAAAAACu8/D7 … 1600/PICT2729.JPG

(голяма е снимката, затова на линк)

Минавате през жп линията (тя не се поддържа) и се отклонявате вляво към манастира. За съжаление, когато ние ходихме Скалния манастир беше заключен и не успяхме да го разгледаме отвътре. Но пък разходката си заслужава.

Разходката е подходяща за деца, защото докато се придвижвате от водопада до манастира известно време се движите с автомобил и ако децата са се изморили имат възможност да отморят.

Повечко снимки пак тук Simple Smile

http://www.titi-saso.blogspot.com/2012/07/blog-post.html

*** И дано като се върна от морето да взема да напиша най-накрая за Чипровския водопад и екопътеката там  Mr. Green Посетих го миналата година и за мен това място е с невероятен заряд!

# 667
  • София
Страхотна тема, обожавам да се разхождам по екопътеки, сега в събота бяхме на Стобските пирамиди, ходила съм много пъти и всеки път е невероятно красиво и приятно- препоръчвам на всеки. Ще се радвам да ми препоръчате маршрути близки до Благоевград, да може за един ден да отидем и да се върнем.

# 668
Когато стигнете водопада, можете да минете под него по дървени стълбички и да продължите към х.Пършевица (маршрута след водопада не съм го минавала)

а аз - да. Доста по-лек и кратък е. Но не до Пършевица, а до една стара и изоставена мина Плакалница, дето преди тоооооолкоз много години, едва не погуби град Враца.

Шани, благодаря ти за информацията. В началото на юни бяхме там и се върнахме някъде на 1/3 от пътя. Хич не сме от плашливите, но беше опасно.
Както писах тогава, решихме някой следващ път точно така да направим, да го спуснем отгоре.

титкабандитка, този пътепис четох от блога ти.   bouquet Бях набелязала същите места.

Бяхме скоро на Околчица и стигнахме до лобното място на Христо Ботев.
Който има време, нека го направи. Не е просто еко-пътека.
Има и указателни, и информационни табели. Ходенето не е тежко в никакъв случай.
Местността е открита в по-голямата си част, така че предвидете шапки и вода. Туристически обувки, не гуменки. Доста е каменисто.

Мога да напиша и за Велинград, защото темата за този град е само за хотелите и за ресторантите.
Препоръчвам ви пътеката до параклис "Св. Никола". Много, много красиво и доста леко за ходене. Има едно първоначално изкачване до параклис "Св. Георги", но оттам нататък се движите по широк път.
Изобщо не е за темата, обаче в Историческия музей обучават всеки желаещ как се изписват яйца според тяхната традиция. Вчера го направихме и всички сме страшно доволни. Всъщност пътеките водят до няколко места. Ето тук пише повече. http://www.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5421       http://www.trivago.bg/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%80 … %B8%D0%B5-o765801
Забравих да включа крепостта Цепина при с. Дорково. Има кратко изкачване до крепостта, но истински впечатляваща за мен е панорамата от върха.

Последна редакция: ср, 15 авг 2012, 00:17 от Люлин

# 669
  • София
...
ЗаСлон, хА здрасти   Laughing
Кофтито на тази пътечка, зад Панчарево е, че има много мотористи и такива с АТВ-та и не знам колко е подходящо да се разхождаш с малко спящо бебе в количка.

Да, има такива, но за времето в което ние много лежерно се разходихме мина само едно малко АТВ и отделно двама много възпитани мотористи.  Разбипа се това не е типично -  средата на август е и  всички са на море Simple Smile

# 670
  • с/у ОколоМръсТното
 ЗаСлон, дано не съм те засегнала...
Но имам братовчед, засегнат (леко, говорно) от близко форсиращ се мотор, когато той е бил беше в количка...
Та затова си позволих да те предупредя.  Hug

# 671
  • София
Шани, в никакъв случай, няма проблем!
Обаче с това навлизане масово на АТВ-та вече не остава място, където да не са в опасност пешеходците. А относно съсипването на природата -отделна работа.

Имаме ли някакви права? 

# 672
  • Ирландия
Здравейте!
През почивните дни минахме по маршрута с.Ресилово,Ресилски манастир,с.Овчарци,водопада Горица,Сапарева Баня.Чудесен маршрут!Природата е невероятно красива!Еко пътеката е много приятна и подходяща за малко дете.Ние бяхме с детенце на 5 годинки.Много се хвали сега къде е била.
Горещо препоръчвам Peace

# 673
  • София
Mishi 74, как се казва тази екопътека и откъде точно
почва? Би ли дала малко повече подробности за
маршрута?  Hug

# 674
Здравейте, питам и тук, защото ми трябва  актуална информация за еменската екопътека. Намирам доста противоречаща информация и моля ако някой е бил съвсем скоро да каже какво е положението-може ли в крайна сметка да се мине по тези мостчета, или не Thinking Има ли друг път до водопада, макар че то интересното е мостчетата, лесно ли се намира началото на пътеката-т.е. има ли табели? С дете ще сме, но катеренето и трудните участъци не са проблем, освен ако не говорим за нещо съвсем екстремно Peace
И за Хотнишкия водопад ако има нещо, което е добре да знаем предварително, ще съм благодарна Peace
Колко време ще ни трябва и за двете места, без да правим пикници и т.н.-само с фото паузи  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт