Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 294
  • 723
  •   1
Отговори
# 675
  • навсякъде
D_e_s_i_t_o
тази година минахме и на двете места.
За еменската пътека - има от пътя  табела от къде започва. Върви се само по билото, гледката е много хубава. Не сме минавали по мостчета, само по пътека през гората. Пътеката е хубава, не е екстремна и се стига до водопада. Ако вървейки по пътя към табелата малко преди нея се отбиете в дясно по калдъръмен път /то си е пътче/ стигате до реката. Може и от там по пътека да се качите на билото. Дано ме разбра, че ме няма в обясненията.  Grinning . Там има малко катерене, но щом аз се качих /леко извън габаритна/ не е трудно.
Хотнишки водопад - тук е обратно. Водопада е преди пътеката. От него се тръгва нагоре, също не е трудна.
Не мога да преценя за колко време се минава. Ние тръгнахме към 10 сутринта и се прибрахме около 7 вечерта, НО пътя ни до там беше около 30 км. Спирахме много да почиваме. На поляната до реката в Хотница спирахме за обяд. Голямо мотане. Хотница също сядахме.

# 676
  • Ирландия
Sophia L. Здравей!От София се минава през новата магистрала за Дупница,след ОМВ в Дупница се отклоняваш на дясно през Дупница и от там се следват табелите за Сапарева Баня/не може да се загубите/ има табела за с.Ресилово и табела за Манастира.Табелата се пада в дясно и пътя е много хубав за манастира.За Манастира нямам думи!Приказка е!Такава дърворезба не бях виждала скоро.Имайте впредвид,че не пускат с къси панталони.
После от манастира се връщате на главното шосе и се стига до с.Овчарци/близо е/=От площада на селото/доста е символичен се свива на дясно,но най-добре питайте някой местен.Хората са много мили.Колите се паркират до една бара.От барата има табела и пътека 20-30 мин бавно ходене.Има по-равни участъци има и стълбички ,и едно мостче.Чудесен маршрут е за малки деца.Няма опасност да се подхлъзнат т.е. не е стръмно.Водопада се казва Горица/Овчаренски/.Ето тук има повече инфо:

http://waterfallsbg.info/%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0 … D1%80%D1%86%D0%B8

След това се връщате отново на главният път и следвате маршрута до Сапарева Баня известна с минералните си води.В центъра има действащ гейзер с минерална вода,прилича на фонтан.Има и заведение наблизо за бързо хапване и кафе.

Дано съм била полезна!

# 677
  • София
Mishi 74, благодаря за информацията!
Посетихме ги вече тези места, останахме доволни.  Hug

Вчера ходихме на едно място, съвсем близо
до София, което искам да препоръчам като
особено подходящо за еднодневен маршрут,
подходящ и за малки деца и не много тренирани
туристи. Става въпрос за екопътеката от
Банкя, кв.Михайлово до Дивотинския манастир
"Света Троица".
Изключително приятен преход, лек, не много
дълъг, а манастирът е невероятен! В момента
е действащ мъжки, поддържан с много любов
и желание от монасите. Самото място е много
спокойно, просто не ти се тръгва наобратно!
Малко снимки:

Скрит текст:

# 678
Sophia L., впечатлена съм от свежестта на тревата и на цветята.  Simple Smile

Ние днес имахме съвсем малко време и затова се отправихме към Симеоновските езера, никога не бяхме ходили там.  Embarassed Те са съвсем до Симеоново. Доскоро са били занемарени.

Над последното има заслон. И много хора, наистина много.

Линк към профила на една жена в триваго, която е страхотен планинар.

http://www.trivago.bg/tanjai-205606m

По празниците направихме х. Вихрен - Окото - Рибно езеро, което не мога да кажа, че е еко-пътека, защото теренът е тежък. Много камънак. Преди 10 години точно сме ходили, но без деца, пък сега водих не само моите   Crazy Добре че са тренирани и като са повече си правят компания.  Grinning
И там беше пълно с хора. Никога не съм виждала такова стълпотворение там.

# 679
  • София
Sophia L., впечатлена съм от свежестта на тревата и на цветята.  Simple Smile

На живо са още по-свежи и красиви.  Simple Smile  Hug

# 680
  • с/у ОколоМръсТното
Лично моите деца се страхуват от височини

Тогава ти препоръчвам еко-пътека "Бели искър".
Много е приятна и на доста места позволява да се върнеш към изходна позиция.

# 681
  • навсякъде
D_e_s_i_t_o
разходихте ли се до водопадите, разказвай  Heart Eyes

# 682
D_e_s_i_t_o
разходихте ли се до водопадите, разказвай  Heart Eyes
  за съжаление не ходихме. Ако времето е с нас, може по нататък да отидем-непременно ще разкажа после Peace

# 683
  • София
Тази неделя ходихме до Вазовата екопътека. Много е красиво, но водопадът Скакля е напълно пресъхнал в момента, а пътят е в окаяно състояние на ремонт.
Препоръчвам посещение догодина напролет!

Ето и малко снимки и инфо:
http://carmelabiscuit.blogspot.com/2012/10/vazovs-ecopath.html

# 684
  • Варна
Здравейте момичета,да се запиша в хубавата тема и аз  bouquet
Има ли тук Варненки,при нас май е по-трудно да се намерят такива кътчета...
Ние последно бяхме на Чудните скали и язовира в близост.Хареса ни,но нямаше достатъчно за обикаляне.Ще се върна все пак и да попрочета назад какво сте писали Peace

# 685
# 686
  • Русе
  А това е за след година. Започна изграждането на велоалея - 18 км в района на Природен парк - Русенски Лом

http://www.touristmedia.info/bg/articles/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B … 2/7489/index.html

# 687
  • Пазете Гор
Здравейте момичета,да се запиша в хубавата тема и аз  bouquet
Има ли тук Варненки,при нас май е по-трудно да се намерят такива кътчета...
Ние последно бяхме на Чудните скали и язовира в близост.Хареса ни,но нямаше достатъчно за обикаляне.Ще се върна все пак и да попрочета назад какво сте писали Peace

От Варна до язовир Цонево  (ако говориш за същите скали) е спокойно каране към 1,5-2 часа път, тоест не ти е проблем 100-150 км.  За същото време ще стигнеш до Дуранкулак, и да опиташ да обиколите блатото. Хич и да не го обиколите - сега е сезонът на прелета! И най-тъмносиньото море, ако уцелите слънчев ден.

От северната страна на блатото, в Дуранкулак, има хотел с повече от добър ресторант.

# 688
  • Варна
Куркума мерси,ще се пробва Peace

# 689
Да се разпиша с разходките от този уикенд, в Тетевенски Балкан, екопътеките "Под пръските на водопада" и "Горска пътека". Много приятно, препоръчвам, стават и за с деца.

Общи условия

Активация на акаунт