Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 342
  • 723
  •   1
Отговори
# 225
Аз също се интересувам за състоянието на Еменската еко пътека? Моля, ако някой е ходил скоро да даде мнение.
На 13-та страница има мнения за Еменската екопътека.

# 226
Екопътеката Каньонът на водопадите край Смолян подходяща ли е за дете на 5 години и колко часа е преходът? Много благодаря предварително!

# 227
Голдън лейди, според мен е подходяща. Предимство е, че е основно на сянка и за летния период това е супер. Но трябва детето да се контролира много, защото все пак си е планина-има мостове /някои поизгнили-миналата година падна жена точно там барабар с моста  Confused/, има скали, стълби с др.
   Просто трябва човек винаги да има 1 наум. Не съм засичала колко точно време е пътеката, но спокойно се минава за 1 ден с мнооооооого почивки за отиване и връщане. Сега четох, че го дават 4 часа нормален,спокоен ход.

# 228
  • Русе
Екопътеката Каньонът на водопадите край Смолян подходяща ли е за дете на 5 години и колко часа е преходът? Много благодаря предварително!

Светослав беше точно на 5 когато минахме по тази пътека. За около  3 часа се качихме до вишката с изгледа и слязохме обратно. За детето нямаше проблем

# 229
A m b e r , много ти благодаря за отговора! Като се върнем и аз ще разкажа, дали моят юнак се е справил!

# 230
Най-подходящата еко пътека Смолян по време на горещините. Ходи се все в сянка и около рекичка с водопади. Само детето да не щурее. Може да стигнете до където си искате. Има много места да си запалиш огън и след това да го загасиш с вода от реката, така че може да си вземете и нещо за цър-пър. Приятен туризъм.

# 231
ябълка, все е в сянка, ако си с високо проходим автомоби. За да стигнеш до постройката, тип хижа. Иначе има доста ходене пеш на слънце.
AMBER, ние миналото лято до вишка не стигнахме, може би защото обърнахме посоката при един паднал мост. Thinking Стори ни се така или иначе краят.

# 232
  • София
Моля малко повече инфо за тази пътека "Каньонът на водопадите" при Смолян. Много ми е на сърце, а почаках малката да поотрасне. Та откъде започва, как да се ориентираме, въобще всяка информация ще ми е добре дошла. Колата ни не е високопроходима, обикновена е. Надявам се тази година да ни се получи.

# 233
  • Русе
Моля малко повече инфо за тази пътека "Каньонът на водопадите" при Смолян. Много ми е на сърце, а почаках малката да поотрасне. Та откъде започва, как да се ориентираме, въобще всяка информация ще ми е добре дошла. Колата ни не е високопроходима, обикновена е. Надявам се тази година да ни се получи.
  От Смолян, хващаш пътя за Мугла и в дясно се падаше май отклонението за екопътеката. По асфалтов път се стигаше до една изоставена голяма сграда и от там се тръгва по еко пътеката,която се вие покрай река с водопади и мостове. На места е по стръмна, но не чак толкова.
  Тук има снимки от разходката ни. Сега виждам,че Светослав е бил на 4 годинки.
http://lnikolova.snimka.bg/nature/kan-ona-na-vodopadite-2007.604478.24120382

Пътеката стига чак млко под хижа Перелик. Но ние не сме се качвали до горе от Смолян, а се разхождахме в тази част от горе надолу. Първите снимки са от този участък. Имаше много малини, но пътекат не беше тогава добре маркирана надолу.

# 234
  • София
Благодаря, Amber! Ще си го взема на листче, ще гледаме да се оправим. А и снимките са чудесни. Малините като видях и се сетих - море от малини на Петрохан и под Ком в края на Август. Миналото лято преяждахме с малини.

Малко офф, Amber аз знам, че Светльо е акробат, но сега надникнах и го видях в действие. Страхотен, да ти е жив и здрав!

Момичета, да питам още нещо. Пътеката над Згориград, до водопада Боров камък, много ли е стръмна, ще можем ли с децата да я качим. За сравнение те са качвали Скакля от Бов нагоре до Заселе и обратно, качвали са Малък Ком от голямата хижа нагоре и обратно. Чудя им се на тези стълби и мостчета, а Враца ни е удобна.

И за една екопътека при Тетевен да питам, ако някой е ходил, моля да сподели!

# 235
Коя екопътека те интересува при Тетевен?

# 236
ябълка, все е в сянка, ако си с високо проходим автомоби. За да стигнеш до постройката, тип хижа. Иначе има доста ходене пеш на слънце.
Ходенето по слънце  е само в началото. Понеже съм студенокръвно животно, предупреждавам.

# 237
  • София
В събота посетихме пещерата "Проходна"
и екопътека "Златна панега". Дели ги едно
нищожно разстояние от 8км. и е съвсем
подходящо да се съчетаят.

За екопътеката - когато търсих информация
за нея, прочетох, че я наричат "мързеливата
екопътека", заради почти никаквата денивелация.
Определено е така, като изключим началните
метри, по които се минава през едни стръмни
стълби, по останалия маршрут денивелацията
е незабележима. Друг въпрос е, че има опция,
който желае да избегне и тези първи стръмнини.
Природата е много красива, с една дива красота,
реката е очарователна с цвета си и спокойствието си.
През целия път ви съпровождат рояци водни кончета,
които кацат по дрехите ви, по ръцете ви. Ако
случайно те ви изпуснат от погледа си, ви поемат
като гидове рояци от най-различни по големина
и цвят пеперуди. Непрекъснатото крякане на
жабите е другият ориентир, че сте на прав път.
Пресича се реката през красиви дървени мостчета,
на доста места има беседки, на които можеш да
починеш и похапнеш. Едната от тях е каменна и в нея
има възможност за барбекю.
Това, което отчитам, че не е много удобно за семейства
с малки деца е, че през повечето време се върви по
тясна пътечка от около 30-40см, от двете страни на която
са избуяли висока коприва и треви. Тоест, пътеката
трябва да се следва доста стриктно и лишава децата от
възможността да потичат на воля в страни от нея.
Всичко останало си заслужава напълно! Ако търсите
тиха, спокойна, красива и лесна като маршрут екопътека,
тази е вашата. Има възможност и за риболов.
За край на пътеписа ми две снимки от екопътеката:

Последна редакция: пн, 04 юли 2011, 23:15 от Sophia L.

# 238
  • София
Коя екопътека те интересува при Тетевен?

Екопътека „Под пръските на водопада“

# 239
  • София
В неделя посетихме пещерата "Проходна"
и екопътека "Златна панега". Дели ги едно
нищожно разстояние от 8км. и е съвсем
подходящо да се съчетаят.

Благородна завист ме обзема. В Неделя не ви ли валя. Тогава за пореден път я подминахме тази екопътека на път за София, но си валеше здраво, а и гонехме време. Срам, 10 години съм снаха в региона, ходим по 2-3 пъти и досега не сме я минали.

Общи условия

Активация на акаунт