Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 412
  • 723
  •   1
Отговори
# 540
Момичета, да ви попитам-късно ли е средата на юли за Хотнишкия водопад и за еменската екопътека и съответно там другия водопад newsm78

# 541
  • София
Neda, да това е клипът. Успех!

Люлин, да, но до Земен с кола си е приключение. Ако някой тръгне към Земен, по-добрият път е през Жабляно. Там се разходихме и до Жаблянския манастир, но не случихме време, заваля ни дъжд и монасите ни връщаха с тяхната кола. Та с влак или от София, или от Радомир, ще ги видя разписанията.

Да благодаря и на другите включвания за змиите. Ние удряме с пръчка (щека) в началото и в края на колоната, по средата - децата. И все пак, като прочетох поста на mistery, ми се изправи косата. И ние точно в този горски участък видяхме змията, добре, че съпругът ми е печен и има опит. Не ми се мисли направо, но нека поне действаме адекватно.

Пак да си питам за Лакатник. И се сетих за водопада Боров камък при Згориград до Враца. Ако някой е ходил, да сподели. Моите туристи на 4 и на 7 ще ли изкачат стълбите се чудя...

# 542
ще се опитам да обясня за Лакатник. От дефилето  хващаш    пътя за Вършец (през село Миланово).има  една отбивка в ляво(има и  изрисувана барака  или спирка.... не помня точно).Та- през този път се излиза на паметника и  прекрасната гледка .http://markov4e.snimka.bg/nature/priroda.597539.27177304  Тук съм качила снимки  от там, включително  и  на въпросната " спирка" на разклона

# 543
Момичета, да ви попитам-късно ли е средата на юли за Хотнишкия водопад и за еменската екопътека и съответно там другия водопад newsm78

В смисъл- как късно?

# 544

В смисъл- как късно?

Според мен се пита дали има вода. Ние сме били на Хотница в края на август и си беше пълноводен.

# 545
На Хотница не знам да е пресъхвал. Може и да е бивал, в зависимост от годината, но аз не знам.
На Емен също не знам.

# 546
Те са пълноводни рекички и аз незнам да са пресъхвали. Плюс това пътеките са сенчести и няма да е жежко, ако това сте имали предвид с питането дали е късно.

# 547
Да, точно за това дали водопадите са пълноводни питам Peace
И още въпроси имам-крушунските водопади и Деветашката пещера колко горе-долу време ще ни е необходими? В Априлци има ли какво да се види? Пътя до Сувчарското пръскало до с. Христо Даново как е? Много ли е тежък Троянския проход?
Много въпроси, ама неподготвените сме така Embarassed

Последна редакция: пт, 11 май 2012, 17:12 от D_e_s_i_t_o

# 548
Всички пътнически влакова от София за Кюстендил спират на спирка Скакавица.Има още нещо интересно в този край.Всяка година община Кюстендил провежда празник на черешата.Някъде по средата на юни.Преди две години попаднахме случайно,а миналата година отидохме специално.Три дни е и има всичко каквото си представите от череши - ракия,сладко ,сладкиши ,картини.Дори една от мадоните на Майстора бяха направили с череши от всички цветове.Продължава три дни . Петък ,събота и неделя.На сайта на община Кюстендил сигурно пише кога ще бъде тази година.А и в града има много хотели.На 16 км от него е комплекс "Три буки" . Доста добро място.Само дето трябва да си резервираш място от по-рано.Имат и други хубави места в планината.Ходихме с коне до връх Руен.Изобщо от две години обикаляме този край.Даже зимата ходихме на ски .Пистата не е най-дългата в света ,но е по-спокойно от Банско и другите тъпканици. От "Три буки "до село Гюешево имало хубава екопътека,но нея още не сме я пребродили.

# 549
  • София
velmar, много благодаря за Лакатник. Снимките са страхотни, даже леко страшни. Ще се пробваме!

gerik 1980, благодаря за описанието на района на Кюстендил. Празникът на черешата и аз го харесах много (по репортажи само) може да го посетим за един ден, а и черешите са любимият ми плод. Другите кодови думи в твоя пост са "коне" и "хубава екопътека", малко ми трябва за зарибяване. Ще взема района под внимание.

# 550
Гледката е сходна с тази от Бовска скакля, все пак е много близо.
Опитвам да ви кача едни снимки от люта зима в Осогово, но нещо не става.

# 551
ох, днешния ден беше предвиден именно за бовска скакля, но , заради времето  ще пропуснем Sad
А като каза Осогово  искам да попитам за интересни маршрути в района.Често ходим в този край, но  н апланински туризъм - не сме поемали.Моля някой запознат  с района да сподели идеи.Мъжът ми ходи на  лов   в този край, но  неговите маршрути не ме устройват  Laughing

# 552
За Осогово. В тази планина е доста приянто за разходки.Не е стръмна,нежна е като Родопите.Има добра маркировка и много хижи,които са реновирани.Най-близката до града е" Иглика",следва бившата "Студен кладенец",до която е построен нов комплекс.После е бившият пионерски лагер,сега не знам как се казва и дали се използва като база,после е "Осогово",която е най-старата хижа в планината.В нея има малко места,но за зимата там е пистата,а и само на километър е най-голямата бивша хижа на БТС ,сега комплекс "Три буки".Там има басейн с подгряваща се вода,футболно и тенис игрище,заслони за барбекюта и много красива поляна,която води до базата на автотранспорт Кюстендил.От "Три буки" се наемат конете,за които трябва да направите заявка още преди пътуването,защото те пасат свободно и трябва да ги доведат от пасището.За около 4 часа може да се стигне пеша до най-Високия връх в планината-връх Руен.По-наблизо ,над бившата гранична застава са други два върха ,близо един до друг Грамадите и Кюнек.От Кюнек се вижда цялото кюстендилско поле,чак до връх Църноок в Сърбия.Трябва ви водач за върховете , а по пътя около бевшето гранично заграждение може да се разходите сами.Има много мащерка и други билки по поляните.На Руен още стоят останки от граничните кули на второто българско царство и ако се вгледате по внимателно в камъчетата може да си намерите планинско кристалче.Има планинска спасителна служба. ПРИЯТНИ РАЗХОДКИ!

# 553
Забравих да кажа,че над село Богослов е месноста "Секвойте" Това са първите дървета секвоя,които са били посадени в България.Има указателна табела в селото.Над самия град е лесо-парк"Хисарлъка" .Има останки от крепостта на Константин Велбужд и малка зоологическа градина.Две много приятни заведения и пътека на здравето с площадки за упражнения и почивка.От терасата на ресторант "Хисарлъка" се вижда целият град.

# 554
gerik 1980 , благодаря за инфото за Осогово  bouquet
А ние- все пак рискувахме и  поехме към Вазовата Simple Smile И добре  че го направихме, че не бих заменила днешния прекрасен и изпълнен с глеедки и емоции  ден.Разбирам че в София е било цял ден гадно и студено Sunglasses Минахме пътеката от Бов до заселе и обратно. След това поехме към Черепишкия манастир и Ритлите.Сега- отмаряме блажено уморени.ДО - следващата дестинация

Общи условия

Активация на акаунт