Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 304
  • 723
  •   1
Отговори
# 630
  • София

Да, значи за нея четох, че може да се стигне до Леденика. Понеже нямаме собствен транспорт, а от Враца няма транспорт до Леденика, ни се налага да се качим до пещерата с кракомобила.

Преди три-четири години и ние бяхме в същата ситуация. Разпитвахме много във Враца,
както и катерачите по скалите в околността, но никой не можа да ни упъти точно. Тръгнахме от гарата, през центъра, през Вратцата по шосето, покрай някакъв хотел със заведение, след това пътя минава
покрай екопътека, но тя не води до пещерата. Край Згориград поехме по горска пътека, доста е стръмна нагоре, до мястото, където пътеката пресича шосето, има беседка. Там загубихме пътеката и поехме
по шосето чак до пещерата. Много километри са, не бих го повторила по този път, въпреки че още помня невероятното усещане, когато най-накрая се озовахме на билото.

На връщане хванахме една от екопътеките от пещерата, мисля, че се казва Карстови феномени или
нещо такова, тя има отбивка за Враца, извежда до вилната зона на града, оттам до центъра е около пет км, извикахме си такси. Определено препоръчвам този подход.

# 631
  • София
Carmela Biscuit, smile3501! Това си е геройство, както и да го погледнеш!

Нямаме ли мякой от Враца да каже как се стига пеша до Леденика. Като се качвахме с колата (16 км) ми се струва, че имаше маркирана пряка пътека през гората. Сега погледнах на картата, имам софтуер от GPS на Garmin. Има пътеки, от Згориград започват до Леденика, но долу в ниското са много, дано на място има маркировка. Иначе, тази която ми дава като най-кратка е 8 километра с 600 метра денивелация, т.е. от 400 м. надморска височина в началото до 1000 при най-високата част (на 6-ти километър) и после слизане по асфалтовия път до пещерата.

Последна редакция: чт, 02 авг 2012, 16:21 от Yana_a_n

# 632
Carmela Biscuit, за един ден ли направихте изкачването и спускането?

Simple Smile Явно не са много хората, които са решили да крачат нагоре. То едно време и лифт имало май?

# 633
  • София
Carmela Biscuit, за един ден ли направихте изкачването и спускането?

Simple Smile Явно не са много хората, които са решили да крачат нагоре. То едно време и лифт имало май?

О, не, хапнахме и спахме в хижата. Но ако нямаше места, щяхме да спим на поляната  Laughing,
доста изморително си беше. Че и случихме на най-горещия ден от лятото през онази година  Shocked
Пътеката на връщане ни се видя като песен, много по-лека е и е почти през цялото време през гора,
само един неприятен участък имаше с пресичане на поляна с високи треви и коприва.

# 634
О, не, хапнахме и спахме в хижата. Но ако нямаше места, щяхме да спим на поляната  Laughing,
доста изморително си беше. Че и случихме на най-горещия ден от лятото през онази година  Shocked
Пътеката на връщане ни се видя като песен, много по-лека е и е почти през цялото време през гора,
само един неприятен участък имаше с пресичане на поляна с високи треви и коприва.

Аз все се надявах, че за един ден ще успеем, но колкото повече търся информация, толкова по-невъзможно ми се струва. То и самото разглеждане на пещерата е около час, и качване, и слизане, и гонене на влак/автобус. (май накрая ще се ориентирам към организирана екскурзия  Embarassed)

# 635
dieci_angeli, чувала ли си за "Бюро Радецки"? Предлагат много походи.

Във ФБ получих известие, че от град Враца по време на летния сезон имат организирани походи също. Бяха ми изпратили програмата. Но ако потърсиш из http://www.facebook.com/Vratsa сигурно ще ти излезе. Или виж тук http://visit.vratza.com/.
Аз на това изкачване не бих се навила, браво на вас, които го планирате, и които сте го осъществили.  bouquet

# 636
dieci_angeli, чувала ли си за "Бюро Радецки"? Предлагат много походи.

Във ФБ получих известие, че от град Враца по време на летния сезон имат организирани походи също. Бяха ми изпратили програмата. Но ако потърсиш из http://www.facebook.com/Vratsa сигурно ще ти излезе. Или виж тук http://visit.vratza.com/.
Аз на това изкачване не бих се навила, браво на вас, които го планирате, и които сте го осъществили.  bouquet

Simple Smile Мерси, знам ги Радецки, но не се бях сетила тях да погледна. А и организираните походи са ми като последен вариант в случай, че не се съберем компания. Въпреки, че ползвах организирано до Мусала и съм страшно доволна, но много си зависи от водача.

Laughing Аз още се навивам за изкачване на Ботев, но тази Тарзанова пътека не мога да я преглътна.  Embarassed

# 637
Laughing Аз още се навивам за изкачване на Ботев, но тази Тарзанова пътека не мога да я преглътна.  Embarassed
Е, просто не гледай на нея като на екопътека! Laughing Не е страшна, след нея до върха е досадно.

# 638
Е, просто не гледай на нея като на екопътека! Laughing Не е страшна, след нея до върха е досадно.

То при мене не е проблем, че не е екопътека - преди и Вазовата ми се струваше бая стръмна...проблема е, че аз съм много спъната в краката - редовно си падам е така от нищото, от планина пък винаги се прибирам с натъртени задни части, защото често сядам на земята от раз  Grinning. А си представям като ми е тясно, стръмно и с пропаст до мене. Затова и за Леденика исках инфо за екопътеката от препатили по нея, да знам дали не ме чака нещо подобно.  Embarassed

# 639
За Божият мост, в програмата ми е отдавна, утре пътувам към Враца и нататък, дали да не кривнем. Може ли малко упътване, като например: с кола стигаме до къде до село Лиляче ли и после как намираме Божия мост. Благодаря!

За пътеки до Леденика, има няколко. Има доста изкуствено прокарани маршрути в гората около самата пещера, та са подробно описани на карти там на място. О тях сме минавали само "Карст и биологично разнообразие" - има интересни информационни табели, много варовикови скали и коприва.

Има "Горска пътека на приказките: в противоположна посока до Горския дом, не беше лоша преди две години, сега не знам. Срещали сме змии на нея, но то къде ли няма ( не че са за подценяване, де).

Има пътека от село Згориград до водопада Боров камък, в програмата е, но не сме я минавали. Сега се съмнявам дали има вода на водопада, а и мисля Люлин писа, че изкачването си е екстремно и ще атакува отгоре, откъм хижа Пършевица. Но подробно, нека да каже, който е ходил.

За Божия мост - стигате Лиляче (пътя Враца Криводол на около 10 км от Враца) Малко преди центъра на селото, който се познава по чешмата, се хваща вдясно. Трябва да се гледа внимателно - на една от къщите вдясно има малка, ама наистина малка дървена стрелка, и карате докато стигнете края на селото. Там почва пешеходна пътека към моста покрай реката. Ако искате да стигнете още по-близо с колата продължавате покрай стопанския двор. Някъде там пътя става черен и върви по една наистина голяма поляна. Спирате до останките от крепостна стена, които се виждат вляво на поляната. Божият мост е зад стената като се слиза по пътечка с дървени перила. В един момент ще се озовете точно върху моста и оттам по-добре вляво да слезете под него.

За Боров камък - сега няма да има вода. Ходили сме май месец и вече едва църцореше. Много ни харесаха стълбите. На места са си почти отвесни. Качихме се чак над водопада и май имаше маркировка за Пършевица. Струва си да се посети рано напролет. Реката под водопада също е много интересна - има много миниводопадчета, но и тя пресъхва в жегите. Хубавото на тая пътека е именно "екстремното", но не му се плашете, не е чак толкова трудно.

# 640
До Божия мост сме се отбивали вляво от главното шосе за Оряхово при табелата за Чирен. После преди селото има табела отново вляво за Божия мост. Съвсем малко се кара по черен път и се стига до крепостта. Преди време дори видях, че на главното щосе е добавена табела за тази забележителност. Дано е оцеляла, скоро не сме минавали.

Ние изкарахме няколко дни във Велинград. Около него пътеки да искаш.  Simple Smile Чуден въздух. За Юндола да не говоря, там е по-високо и усещането в гората е ... нямам думи. Heart Eyes

# 641
  • София
Люлин, Майя, благодаря за упътването. Сега тръгвам точно в посока Оряхово и имам окло два часа да мисля дали да кривнем.

# 642
  • Пловдив
Събота и неделя бяхме в Триград. Качихме се до Орлово око от с. Ягодина. Приказно!

Сега планирам преход из Централен Балкан за средата на август.

проход Шипка - х. Узана - х. Мазалат- х. Тъжа - х. Триглав- село Тъжа
Нощувки на Мазалат и на Триглав.

Още го обмисляме... Wink

# 643
  • Русе
 Бенджи, много хубав маршрут

# 644
  • Пловдив
Малко снимки:

Орлово око

Via Ferrata /Триград/

Общи условия