Машина за сладолед – рецепти

• 182 531
  • 371
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте ледени майсторки Grinning От почти 2мес точа лиги в темичката и зяпам в Амазон-ите. Хвърлила съм око но тази: http://www.amazon.de/gp/product/B0047D42UA/ref=s9_simh_gw_p79_d1 … mp;pf_rd_i=301128 Предполагам, че е достатъчно голяма като литраж и ватове, какво ще кажете?
Ако пък има желаещ да се комбинираме за поръчка, да драсне на лични.

До сега въртях сладолед с обикновения миксер, но ми се откачи ръката и реших окончателно, че повече няма да си го причинявам. Иначе сладоледа стана прекрасен- ванилов с парченца шоколад и лешници. Heart Eyes

# 136
  • София
И моята Кенууд машинка пристигна вчера, а днес направих ягодовия сладолед, който е в придружаващата книжка. Страхотен става!
Давам рецептата за тези, които я нямат :
350гр свежи ягоди
200 мл течна сметана /ползвах "Президент"/
75гр пудра захар
сокът от 1/2 лимон

Ягодите се пасират, добавят се останалите продукти и сместа се изсипва в машината за сладолед.

Утре ще опитам с ванилов Simple Smile

# 137
Момичета, знаете ли каква е рецептата на сладоледа на Макдоналдс, този който е във фунийката за няколко стотинки?
Аха, суха смес, промишлено произведена.

А, някой да е правил опити да произведе нещо подобно?  Rolling Eyes Много ни харесва този сладолед и ми се иска да мога да го правя вкъщи.

Сместа не е проблем да се купи, знам откъде, но самото производство е по-особено. Сладоледът на МакДоналдс е т.нар. мек сладолед. При него сместа за сладоледа се екструдира (един вид, шприцова) при температура -4оС, докато другия сладолед замръзва на -18оС. Когато правим сладолед вкъщи, той също минава на -18оС, защото фризерите държат горе-долу такава температура.
Така че самата консистенция е невъзможно да се получи в домашни условия, просто защото няма такава машина, която да го изкарва на -4оС. Ако се сещате, в МакДоналдс или по улиците има специални машини за тоя сладолед - дърпа се една ръчка и те завъртат сладоледа във фунийката. Там е тайната.
Иначе вкуса евентуално може да се докара, въпрос на проби е.

# 138
  • Балчик
Не консистенцията е проблем- те всъщност тези, домашните машинки точно такава консистенция правят, не -18. Wink Въпросът е вкуса, в Макдоналдс не е същия като уличния. Или уличния го "магарят" допълнително. И къде се продава тази смес, мадоналдската?

# 139
Консистенцията е в резултат от много неща - температура, набухване, обороти, рецептура на сместа...така че, вярвай ми, няма как да стане. Най-малкото в домашната смес няма емулгатори и време за зреене, затова кристалите се образуват съвсем другояче.
Сместа на МакДоналдс няма как да се купи, освен ако не ти я продадат те Simple Smile Просто преди години мекият сладолед беше много популярен и досега няколко български фирми я произвеждат, макар вече почти никой да не проявява интерес към нея (за индустриална употреба, имам предвид). На дребно по-рано подобни смеси продаваха Роял ТМ, Дерек, Чичо Чарли, може би Нутрим...просто не знам какво е останало в момента като актуален асортимент.

# 140
  • Бургас
взимам домашно мляко. нужно ли е в такъв случай да се добавя сметана, кондензирано мляко или масло? доста каймак има, по принцип от 2 литра изкарвам около пакетче масло
самоцитирам се + още един въпрос:
колко време може да се съхранява домашен плодов сладолед във фризера?

# 141
  • Балчик
Консистенцията е в резултат от много неща - температура, набухване, обороти, рецептура на сместа...така че, вярвай ми, няма как да стане. Най-малкото в домашната смес няма емулгатори и време за зреене, затова кристалите се образуват съвсем другояче.
Сместа на МакДоналдс няма как да се купи, освен ако не ти я продадат те Simple Smile Просто преди години мекият сладолед беше много популярен и досега няколко български фирми я произвеждат, макар вече почти никой да не проявява интерес към нея (за индустриална употреба, имам предвид). На дребно по-рано подобни смеси продаваха Роял ТМ, Дерек, Чичо Чарли, може би Нутрим...просто не знам какво е останало в момента като актуален асортимент.

Именно де, затова ме учуди, ч е знаеш от къде може да се купи. Simple Smile И аз не проявявам интерес към останалите блудкави и отвратителни смеси.
Много добре знам за консистенцията на сладоледа и с домашните машинки се получава нелоша структура. Но сладоледът е в пъти по-добър от тези боклуци, за които говориш. Аз купен сладолед ям само в Макдоналдс. Всичко останало на пазара не ме задоволява като качество. Далеч съм от мисълта, че този на Макдоналдс е перфектен по състав, но по вкус поне е единственият на бг пазара, който ми харесва. Всичко останало няма общо със сладоледа от едно време и ми е отвратителен.

И всъщност, ние тук именно за вкуса говорихме, а  твоите постове с нищо не ни помогнаха.

# 142
Рецепта за Страчатела дали ви се намира?  Grinning

# 143
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
здравейте, вече и аз съм с машинка за домашен сладолед и съм много щастлива, надявам се да й е ок всичко, не е нещо особено - на TCM е, но се надявам да работи добре
вече купата е почти замръзнала във фризера и довечера ще опитам да направя ягодовия сладолед, който сте дали наскоро тук, същия е и в книжката ми към машинката, чета назад рецепти и нямам търпение да опитам всичките рецепти
само да попитам - като стане готов сладоледа пресипвате ли го в някаква купа и пак във фризера ли се слага, и до колко може да стои там?

благодаря предварително
усещането за домашно приготвени храни е много хубаво - преди малко стана готов домашния ни хляб, а после и домашен сладолед ще си забъркаме

# 144
  • Балчик
Честита машинка. Аз го пресипвам в кутия с капак и си го държа във фризера. Прави го само с дървена лъжица, за да не се надраска купата. Колко издържа- не знам, не излиза много голямо количество и го изяждаме бързо. Но не се притеснявай, нали е при -18 няма да се развали бързо. Simple Smile

# 145
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
много, много благодаря за отговора, Джемма, много от полза ми е

# 146
Експериментите продължават  Mr. Green

Ягодов сладолед с шампанско - бързо, лесно и умопомрачително вкусно  Crazy

# 147
Бързам да ви споделя рецептата за най-прекрасния ягодов сладолед, който някога съм яла  Mr. Green

250 гр. ягоди
55 гр. захар
2 с.л. Балсамико
230 гр. разбита сметана

Ягодите със захарта и балсамовия оцет се пасират в блендер, добавя се разбитата сметана и се разбива още малко. След това в машината за 20 мин. и готовоооо  Mr. Green

Много е лесен и заради Балсамикото има един особен, много интересен вкус  Peace

# 148
Днес ме уведомиха, че ми е пристигнала машинката, но ще мога да си я взема в понеделник. Реших утре да си купя някои продукти за сладолед, само дето не съм много ориентирана Embarassed Embarassed Embarassed какво ще рече сладкарска сметана /течна ли, суха ли/ и коя марка ползвате? Мога ли понякога да ползвам заквасена сметана? Есенции и сладкарски бои на коя фирма са добри?

# 149
  • София
Честито! Относно сметаната - аз ползвам течна сметана "Президент". Мисля, че е единствената натурална /с животински мазнини/ на пазара в момента. По-скъпа е от тези с растителните, но определено си струва. Есенция съм ползвала на д-р Йоткер /течна, в ампули/. Можеш да сложиш също ром, коняк. Бои до сега не съм слагала и не мога да дам съвет.

Общи условия

Активация на акаунт