Отговори
# 45
Повечето служителки в държавната ни администрация са под всякакво ниво.Обаче имат мрежа от връзки и си плетат кошниците.
...

И каквяа им е файдата от връзките и кошничките, като бачкат за някакви смешни суми? Сериозно питам.

за някои места дори се плаща, за да се започне работа, въпреки, че е за малко пари. Обучението, познанствата и опознаването за бюрократичната система от вътре е несравним опит за последващи облаги.
Много вярно  Peace
Освен това, ако на вас ви се струват ниски заплатите им... не сте прави  Naughty В малкия град това си е съвсем нормална заплата... да не кажа добра. Имат и други облаги: могат да ползват болничен колкото и когато им се налага или просто искат да починат  Wink Нещо, което няма да се толерира в частната фирма  Naughty Пуснали са пенсиометъра и чакат да мине времето. Това, че се оплакват е само защото имат време и трябва да го запълнят по някакъв начин. Познавам много хора в една малка община... има безумни длъжности за безумни хора, които ако не си купят вестници и кръстословици не могат да избутат деня. Хубаво е, че ги модернизираха и вече имат компютри и интернет. Мога много да разказвам, но ще спра до тук.
Подобна беше ситуацията в "Български пощи" ... но нещата се промениха и много лелки реваха с месеци, че са ги съкратили, а те така хубаво си клатеха краката  ooooh!
А по въпроса на авторката (ще си позволя цитат) - "няма нищо лошо във връзките, стига да ги имаш"... иначе си е гадничко, но с труд и упоритост много се постига  Peace

# 46
  • София
Моят горчив опит с намиране на работа по обяви е, че хубава работа при свестни работодатели може да се намери само с връзки!

За стотиците интервюта и идиотските въпроси няма да пиша, че вече ми писнА!

Просто на работодателите като че ли не им дреме за образованието,стажа и езиците, а гледат дали си удобна и колко могат да те прецакат. Като си с връзки, поне това с прецакването се избягва донякъде.

# 47
  • София
Това е вярно за държавната администрация и разни институции, които още лъхат на соц....
В частния сектор никой няма да наеме некадърник за важна и отговорна работа, защото това би съсипало бизнеса.

Освен това, образование не значи диплома - всички знаем колко лесно е да се снабдиш с диплома в БГ. А дори и  човек да е образован и да знае езици (което също е доста субективно), за една добра работа се изисква много повече - набор от личностни качества и характеристики, които не се добиват в университет.

Така че, ако един човек е наистина образован, знае езици и т.н., но все пак може да си намери работа само с връзки му куца нещо друго, свързано с личността, себеизграждането...Преди да се хвърлят обвинения към другите, нека преди това погледнем в себе си.

newsm12

# 48
"(..)но все пак може да си намери работа само с връзки му куца нещо друго, свързано с личността, себеизграждането...Преди да се хвърлят обвинения към другите, нека преди това погледнем в себе си'

Край на цитата.

Категорично НЯМА да се съглася с такива обобщения.

За мен това е в рубриката 'митове и легенди'.

Има повече от милион българи в чужбина. Неуспели с години в България. Преуспели там, където са сега.

Подобни генерализации са напълно безмислени.

Ако водим разговор с конкретни професии, с конкретни градове, с конкретни обстоятелства, анализираме и направим заключение за тези конкретни:
1. .професии,
2.  градове,
3.  обстоятелства
 с характерните за тях тенденции, съм съгласна.

Но, такива...имали проблеми с личността. Я, моля. Да се уважаваме.

Последна редакция: пн, 25 май 2009, 12:12 от bluenovelty

# 49
  • София
А Лейди Ейнжъл колко работи без връзки си е намерила? И е останала за постоянно на тях?

# 50
И е така, и не е съвсем така.Образованието не ти гарантира нищо- по простата причина, че сега всеки втори е завършил някакво висше, без значение какво.Пълно е със специалности, които нямат приложение, но тези специалности бълват кадри, които видиш ли нямало къде да работят Whistling Защо ли става така?
И не опира само до връзки, има и късмет. А способният винаги ще си намери работа, независимо от това дали има гръб или не.

ooooh! в повечето случаи е така, разчита се на познанства, препоръки.

# 51
Съгласна съм с LadyAngel. За жалост много хора не са способни да видят вината в себе си.Да, на всеки му е по-лесно да обвинява другите (работодатели,държава и т.н.т.) Rolling Eyes

# 52
  • София
А Лейди Ейнжъл колко работи без връзки си е намерила? И е останала за постоянно на тях?
Ами до сега съм сменила 4 работни места и нито едно от тях не е било с връзки. С всяко следващо работно място съм си поставяла по-високи цели си съм ги постигала.  На последното място съм вече 3 години, започнах на една позиция, вече съм на много по-добра, развивам се и се усъвършенствам. Само един човек от всичките ми познати и приятели е почнал добра работа с връзки в една държавна институция...

Но, такива...имали проблеми с личността. Я, моля. Да се уважаваме.

Ами мога да ти дам примери...човек, който иска да е на управленска позиция - да, добра работа, човекът има образование, липсва му хъс, амбиция, лидерски качества. И какво правим? Назначаваме го, защото е завършил висше и се оправя с английския ли? А когато трябва да взима решения и да дърпа бизнеса напред, тогава какво? Или е по-добре да запазим този човек като експерт и изпълнител и да вземем някой с по-добри личностни качества за мениджър?

# 53
Е, и този, дето желае да е на управленска позиция, ама му липсва хъс, той някаква тенденция ли е?

Има градове в България, които са обезлюдени почти напълно в последните 20 години. Населението им е в чужбина. Тези хора са заминали, защото:

1. Имат проблеми с личността?
2. Имат проблеми със себеизграждането?
3. Нямат достатъчно хъс?
4. Искали си непременно да бъдат на управленска позиция?

Гледам говориш за 4 работни места. Предполагам, че си на възраст 20-35.

Давай да анализираме конкретната ситуация.

Това означава анализ на:

1. Възрастов диапазон;
2. Град в България;
3. Професия, занимание;
4. Образование: давам пример: Право, държавна поръчка Юридически факултет на Софийски университет или Правен факултет на Благоевградски университет.
5. Степен на владеене на английски език. Издържан IELTS с overall резултат 8.5 /от 9 възможни/ или диплома от езикова гимназия от град в провинцията.

Събираме данните и сравняваме с успеваемостта на няколко други кандидати от друг възрастов диапазон, друг град в България, с друга професия, с друго образование.

За по-голяма представителност на мнението ни правим 'извадката' максимално разнообразна.

Получаваме тенденция.

Всичко друго: Вижте ме, колко съм изключителен/а.

Съгласни сме. Аплодисменти. Това променя ли тенденцията?!

# 54
  • София
Е, и този, дето желае да е на управленска позиция, ама му липсва хъс, той някаква тенденция ли е?

Има градове в България, които са обезлюдени почти напълно в последните 20 години. Населението им е в чужбина. Тези хора са заминали, защото:

1. Имат проблеми с личността?
2. Имат проблеми със себеизграждането?
3. Нямат достатъчно хъс?
4. Искали си непременно да бъдат на управленска позиция?

Гледам говориш за 4 работни места. Предполагам, че си на възраст 20-35.

Давай да анализираме конкретната ситуация.

Това означава анализ на:

1. Възрастов диапазон;
2. Град в България;
3. Професия, занимание;
4. Образование: давам пример: Право, държавна поръчка Юридически факултет на Софийски университет или Правен факултет на Благоевградски университет.
5. Степен на владеене на английски език. Издържан IELTS с overall резултат 8.5 /от 9 възможни/ или диплома от езикова гимназия от град в провинцията.

Събираме данните и сравняваме с успеваемостта на няколко други кандидати от друг възрастов диапазон, друг град в България, с друга професия, с друго образование.

За по-голяма представителност на мнението ни правим 'извадката' максимално разнообразна.

Получаваме тенденция.

Всичко друго: Вижте ме, колко съм изключителен/а.

Съгласни сме. Аплодисменти. Това променя ли тенденцията?!

А ти от къде имаш всички тези "данни", за да определиш тенденцията?
И ако с цитираното образование човек не може да си намери работа, освен с връзки, това най-вероятно значи, че не знае как да се рекламира и "продаде" добре. Което отново е личностен проблем, който е решим.

Съжалявам, но за мен няма тенденция на масова шуробаджанащина. Има тенденция на постоянно мрънкащи и оплакващи се хора, които отказват да вземат живота си в ръце, да носят отговорности за избора и пътя си. Мисленето тип "аз заслужавам, ама тука всичко става с връзки и не ме взеха ми" ми е доста чуждо. Като в даден град и професия не получаваш резултат, търсиш друг начин. Като не ти стига образование - учиш. Като не става като счетоводител, откриваш друго нещо, което можеш и продължаваш напред - не е задължително да е "престижно" според общоприетите стандарти, важното е да си удовлетворен.

Не съм изключителна, поставям си цели и си ги преследвам, вместо да се оплаквам.  А, да,  и имам и мнение, нещо лошо?  Wink

# 55
LadyAngel,  newsm10

# 56
  • София
Има позиции, за които е разпространено използването на познанства (изпълнителни, финансови, търговски директори, главни счетоводители), но познанствата са гаранцията, че човек ще изпълнява качествено определени функции, свързани с отговорност и резултати. Другото е държавната администрация, която за мен е убиец на млади хора с реалистични амбиции.

Намирането на работа зависи от това какво търси човек. Често несполуките са съпътствани и от неправилната ориентация към позиции, профили на длъжността и т.н. Завършилите висше, често отказват да допуснат възможността да започнат от самото начало, от най-долните позиции, за да постигнат някакъв прогрес. Опит от 1-2 години не е достатъчен, за да се изгради един професионалист. Не на последно място, към комплекта от необходими умения спадат и чисто личностните качества, които повечето хора приемат като бля-бля - възможност за работа под стрес, адаптивност, умение за работа в екип, способност за носене на отговорност, инициативност. За успешната реализация на един индивид, наличието на образование не е достатъчно условие. То е фундамента, но над него има и други умения, които се надграждат/придобиват/учат.

# 57
# 58

Добре казано  Peace

Тук е мястото да спомена една хубава поговорка в култивиран вариант: "На крива ракета, космосът и пречи!"

# 59
Нещата, които заслужават адмирации:
1.   Имаш мнение,
2.   Поставяш си цели.
3.   Преследваш ги.
4.   Не се оплакваш.

Похвално. Достойно за уважение и пример.

Пак да се върнем на въпроса с тенденциите:

1.   Има ли тенденция за масова шуробаджанащина?
2.   Или има тенденция за постоянно мрънкащи и оплакващи се хора?

Пак питам:
1.   За кой град говорим?
2.   За какъв възрастов диапозон?
3.   Базираме изказването си на какви ‘данни’?

Питаш на какви данни аз базирам моите твърдения? Закономерен въпрос.

1.   На житейски опит;
2.   На пътувания в България и чужбина.
3.   Среща с разнообразни хора от различни възрасти, с различни съдби, с различни професии.
4.   На тема от същия подфорум, казваща в заглавието си нещо като: ‘отчаях се в търсенето на работа’.
5.   От ежедневни публикации в пресата и предавания на електронните медии.
6.   От официални статистики, с които разполага Министерството на труда и социалната политика. С които разполага Министерството на образованието.

Статистики за тенденции на пазара на труда. За тенденции на ‘успеваемост’ при намиране на работа по:

1.   Професии и сектори на заетост;
2.   Градове в страната;
3.   Пол;
4.   Възраст;

Заключение: да анализираме, но не с квалификации, базирани на емоции и определения като ‘постоянно мрънкащи’.

Най-малкото, защото е много трудно да се дефинират.

1.   Какво се разбира под ‘постоянно’? Веднъж седмично, месечно, ежедневно?
2.   В какви действия/бездействия се изразява ‘мрънкането’?

Общи условия

Активация на акаунт