Отговори
# 30
"Право"професия ,която след като завършиш и не можеш да си откриеш кантора,трудно става да започнеш работа в администрацията.защо ли?

# 31
Повечето служителки в държавната ни администрация са под всякакво ниво.Обаче имат мрежа от връзки и си плетат кошниците.
...

И каква им е файдата от връзките и кошничките, като бачкат за някакви смешни суми? Сериозно питам.

Последна редакция: сб, 23 май 2009, 12:58 от azaf

# 32
Не във всички случаи връзките помагат, той човекът, ако си няма нужните знания и качества, как ще се спрява с работата, трябва другите "да го носят на гърба си"  , а той самият би попадал в доста неловки ситуации и трябва да е абсолютно
безчувствен, да търпи такива нелепости.

# 33
Не във всички случаи връзките помагат, той човекът, ако си няма нужните знания и качества, как ще се спрява с работата, трябва другите "да го носят на гърба си"  , а той самият би попадал в доста неловки ситуации и трябва да е абсолютно
безчувствен, да търпи такива нелепости.

Много хора имат добро образование,но нямат възможност за летящ старт в кариерата. Всички знаем,че професия се учи с опита,а не в училище. Човек се учи в движение,а тези,които нямат връзки,рядко имат шанса да се научат бързо в движение.

# 34
Изобщо не съм съгласна! Брат ми го наеха на много престижна и високоплатена работа в София след три двучасови интервюта на английски. Няма връзки, няма познати, има изключителен интелект и ум. И успя. Аз също сама съм си намирала работа и сама успях да се докажа като добър служител във фирмата, в която работя.  Дори някой да го уредят с познати на работа, в момента, в който покаже, че не става, просто го уволняват. Така, че това е отживелица, смятам аз!

# 35
Повечето служителки в държавната ни администрация са под всякакво ниво.Обаче имат мрежа от връзки и си плетат кошниците.
...

И каквяа им е файдата от връзките и кошничките, като бачкат за някакви смешни суми? Сериозно питам.

Ами не знам каква им е файдата.Може да нямат капацитет да се борят сами на възрастта,в която са.Може просто да ги мързи.Може и да е друго.Не казвам,че имат голяма изгода.Просто казвам,че с връзки и шуробаджанащина ги тикват някъде в администрацията пък дали стават или не кво ти пука.Важното е ,че има кадър назначен на поста...

# 36
...

И каквяа им е файдата от връзките и кошничките, като бачкат за някакви смешни суми? Сериозно питам.

за някои места дори се плаща, за да се започне работа, въпреки, че е за малко пари. Обучението, познанствата и опознаването за бюрократичната система от вътре е несравним опит за последващи облаги.

# 37
  • София /Абсурдистан
...

за някои места дори се плаща, за да се започне работа, въпреки, че е за малко пари. Обучението, познанствата и опознаването за бюрократичната система от вътре е несравним опит за последващи облаги.
Много вярно  Peace

# 38
защото сме в България...и връзките са на почит...просто ей така-далавера да става.И аз имам образование,език не знам/голям минус,който оценявам,но не ми се отдава и това е/имам стаж 8 години-била съм главен счетовдител на завод...била съм и единствен на много места..но вече 3-ти месец търся работа.Защото разчитам на това,което ми е в главата,а не на това,което ми е между краката или на някой чичо..

# 39
...

В повечето случаи не работят за пари... Има кой да ги гледа. После "работят" е силна дума - цупене и вдигане на рамене, правене на маникюр и тн т не му казвам работа.
Плюс че всичко става в познати. Аз имам много познати примерно, почти няма място където да вляза и да не намеря познат.
Глупаво е много, когато не искам да ги ползвам, но умно измислената администтрация и същите безхаберни служителки го налагат.

# 40
"В България", "връзкари", "тарикатлък", "мафия", "нищо не става"...

Мрън-мрън-мрън-дрън!

Я си седнете на задниците... newsm78 newsm78 newsm78

# 41
Връзките има и в чужбина, но ги наричат по съвсем друг начин. И в България и тук съм започвала без връзки, дори и без да съм чувала през живота си за тази компания. После съвсем естественно, с граденето на "име" градиш и сфера от познати. А съвсем естественно е във фирма тук, щом големия шеф се премести си води и екипа с него. Напълно логично, отивайки на нова работа, а имаш хора на които да разчиташ.
В България когато набирахме персонал беше много трудно, идваха хора с образование и езици, които си мислеха че трябва да заемат направо моето място, но които жсащност нямаха никакви познания за кандиатстваната позиция. Един от кандидатите му дадох да покаже какво наистина може ( работа за начинаещ), като уговорката беше ако го сварши да е без изпитателен срок и на заплата като хората със стаж. Познайте какви бяха резултатите?

# 42
Какви бяха? Simple Smile Зависи за какво набираш персонал...

# 43
Набирах персонал за митническа агенция. Резултатите бяха плачевни, т.к. това не е дисциплина много застъпена в университета, а и повечето преподаватели нямат нужната подготовка поне в тази област.

# 44
Вярно си е това за Б-я,няма какво да си кривим душата....
Работила съм само извън БГ до сега и като си дойдох тук тръгнах да си търся работа.......на същата позиция каквато съм заемала-нищо ново,нищо ,което да не знам.....Имам си стаж,образование,знам език,че и два.....Ау....на интервютата ми се задаваха такива идиотски въпроси,че се оцъклих- от рода на "в собствено жилище ли живеете", имате ли съпруг? а деца? какво работи мъжът ви? и още други,които вече не помня.....Една пача даже ми се изцепи най-безцеремонно "Миииии то....вие като сте работили извън БГ и там са ви давали по-висока заплата....ние откъде да знаем,че пак няма да заминете да работите там?" #Crazy Мииииииииииии ДА ако потенциалният ми работодател е такъв малоумник и даже не знае как да проведе интервю,естествено ,че ще замина!
По късно приятели и познати ми казаха,че то "така не ставало"......трябвало да имам поне някой познат.....а преди последното ми интервю вече вътрешен човек ми каза,че те позициите вече били разпределени и съм нямала никакъв шанс.....но все пак да ида.Аз понеже не обичам някой така да ме пробутва,дори не бях разучила как стоят нещата...... Rolling Eyes Колко наивно!

И ако някой ми каже ,че греша....искам да питам как така в друга държава,където съм точно никой,говоря много добре езика НО с акцент все пак,нямам никакви връзки,а тогава нямах и НИКАКЪВ опит на подобна позиция.....та как там ми провеждат съвсем цивилизовано интервю,задават смислени въпроси и печеля сред други кандидати точно аз- бай никой и то на второто интервю ,на което отидох?
Тук останах с впечатлението,че на интервюто имат за цел да ти покажат колко си тъп и как за нищо не ставаш и че видите ли наш'та институция е винаги най-добрата......правят си реклама около половин час и след това ти говорят колко е трудна и неблагодарна тази работа,как клиентите са толкова ужасни-абе що ти е да го работиш това......Лошото е,че този модел се приложи не само на 1 интервю.....
Абе.......добре,че не ми трябва спешно работа!Иначе досега да съм умряла в мизерия.......Мисля ,че вече трябва да четем специализирана литература на тема "Как да се държим на интервю в БГ и как да впечатлим БГ работодател?".......да,ама той не се впечатлява- нали "бройката вече е запълнена"

Общи условия

Активация на акаунт