От януарската дружина Яна първа зъбче има :)

• 14 593
  • 295
  •   1
Отговори
# 180
Попрочетох и аз малко назад Simple Smile

Честит празник! Все така хубаво и правилно (или почти правилно) да си употребяваме азбуката  newsm10

Мюрвет, много нерпиятно. Предполагам какво ще е на всяка от нас първото падане (което е неизбежно). Дано всичко е добре.

Патилина, честито кръщене на малките мъже!

Киша, е как така бебето прието, каката не  newsm78 Луда работа.. Кажи, че искаш да ги размениш  Joy

Друг път пак  Mr. Green

# 181
Дойдох си от село и почвам да досаждам   Laughing

Пътуването с Никола е наказание и не ми се разказва, че тия 2 часа път ми се сториха като цял ден  smile3514Направо по едно време съжалих, че сме тръгнали  smile3511 smile3511. Никола вече има нов режим - ядене през 1 час, ама по 20 гр.  Mr. Green Направо е ужасен. Като се върнахме, чак се разревах. Хапва 1-2 мин- и се почва едно дърпане и един хилеж или рев. И не ще повече и толкоз. След 1 час обаче пак е гладен и пак същото  ooooh! Като се върнахме гърдите ми щяха да се пръснат, ама като нямаше как да се изцедя на село.... А тай пък изобща не ги изпразва.... Абе не ми се говори, че съм бясна.... #2gunfire

Киша, и аз се почудих как приемат в детска толкова малщо бебе. А аз си мислех, че Никола не може да го приемат щото е малък newsm78

Ягодке, много полезно инфо  Hug. Ще чакаме цялата статия.

Мюрвет, дано всичко да е наред с малката. Трябва вече да се подготвим, че отсега нататък все това ни чака.

Иники, честита прическа. Ама ти взе много често да я сменяш...

Патилина, честито ти християнче   bouquet

Катериче, и Никола ги е правил тия номера. А ей го на, сега пък като съм налице и ми се качва на главата.

Цитат
.Любито, дано не се повтаря температурата, от какво ли е била?  newsm78
И аз това се почудих  Thinking

Отивам да спяяяяя.....

# 182
ВАЖНО ЗА МАЙКИТЕ РЕДОВНИ-СТУДЕНТКИ!!!

Мацки,

Гледам, че се чудите за тези помощи. Аз вече подадох документи. Попълва се молба декларация, която се взима от социалните по район. В случая аз ги взех от моя позната, която работи в социалните но в централата им, тъй като тези по район нямат идея за какво става въпрос. Последния път ме бяха отпратили с думите " Охоо, ти чакай първо да минат изборите, а после ще видим ще вземете ли помощи или не..." и се хилеха като малоумни..Така че аз ги прескочих, звъннах на моята позната и тя ми прати документите . Та те включват молба декларация. В нея се попълват нашите лични данни, тези на съпруга ни. Отбелязва се по каква причина искаме помоща - дали че сме редовни студентки или майки на близнаци. Пишат се данните на детето. НЕ СЕ ПОСОЧВАТ ДОХОДИТЕ НА СЕМЕЙСТВОТО.  НЕ СЕ ПОСОЧВА МАЙКАТА ПОЛУЧАВА ЛИ МАЙЧИНСТВО ИЛИ НЕ И ДАЛИ ИМА ТРУДОВ СТАЖ ИЛИ НЕ. Освен декларацията се изисква уверение от ВУЗ-а че сме редовно обучение , издадено в месеца, в който се подават документите. Четох, че се чудехте и докога се водим редовно обучение. В моя случай - аз съм студентка в ПУ "Паисий Хилендарски" , редовна студентка се водиш до първа дата на държавен изпит. Освен това в декларациите никъде не се посочва каква програма си - бакалавър или магистър. Освен декларацията и уверението се иска копие от акта за раждане на детето и копия от личните карти на двамата родители. ВАЖНО - ако искате парите да ви се преведат по карта, трябва да вземете документ от банката, който да послужи пред социалните. Като кажете за какво ви трябва те знаят какво да ви издадат. Друго не се сещам. Това, че давали парите до месец след като сте подали док-те не съм го чула. Но много ще се радвам да успея да взема помоща, че на мъжа ми мн им намаля работата напоследък и положението е кофти. Искрено пожелавам на всички да имате късмет! Няма значение коя работила, коя не, на коя мъжа и взимал много или малко. Важното е, че всички сме горди майки и имаме право да дадем на децата си това, от което имат нужда, за да растат здрави и щастливи! Поздрави и успех на всички!  Hug

# 183
murvet77, спокойно всичко й е наред. Аз изсипах Васи от количката по едни стълби... ама нали още са "гумени" глави. Нищо им няма, случват се тези неща. Тепърва всички ще падат, ще стават. Така се расте, нали???  Hug
Утре ще има ли среща в Младост???

# 184
Момичета, усетихте ли заметресението? Аз и двата труса усети. Аз живея на 9-тия етаж и трябва да Ви кажа, че яко се разглати всичко. Такава паника ме обзе първия път

# 185
Честит празник! ( той вече привършва, ама не успях по- рано)
Патилина, честито и на твоето бебче!
Мюрвет, Гого ми е падал направо върху дюшемето  ( няколко пъти )и беше горе- долу на тази възраст и знам колко гадно се чувства майката. Добре че нищо й няма на малката Ада.
Еспа, много е сладък спящият Сами.
Хайде лека от мен!

# 186
Тъкмо и аз прочетох, че е имало земетрсение: Силно земетресение разтърси София около 19.19 часа
Земетресението е с магнитуд около 5,2 по скалата на Рихтер, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.
Епицентърът му не е на територията на страната.
Земетресението бе кратко, продължи не повече от 10 секунди.
Пет минути по-късно трус с епицентър в Македония, но с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер отново бе усетен у нас, но само по високите етажи на градовете в Югозападна България.

Аз не съм усетила нищо, но кучетата лаеха много.

# 187
Ние пътувахме и не съм усетила първите, но ме разлюля сериозно преди около половин час. Аз съм на 13-я етаж. Кротко си кърмех Анчето, когато стаята се разлюля, пердетата се разклатиха както и едни кабели, а моите мъже бяха до магазина..те нищо не са разбрали...

# 188
Еспа, такава блаженна физиономия има Сами на пикника...прекрасен е!
tobito, май и Ивчо ще е в отбора на акробатите като гледам как си е качил крачетата:35:  
lubito, дано се оправи бързо дребосъче Hug
Патилина, много е сладка снимката с трите крачета...направо се просълзих  Hug
Мюрвет, много сте се изплашили  Praynig Целувки за малката  Heart Eyes
Катериче, недей така бе...аз мислех на 30ти да излизам  newsm78 До сега не съм ходила никъде без Петя, но на 30ти мислех да ги оставя с тати за няколко часа през ноща  hahaha
Ние вчера се видяхме с Хедра и д-р Попиванова (от кабинета по кърмене). Тези жени имат оите адмирации, толкова са отзивчиви и внимателни! Докторката прегледа Петя, видя я как суче и каза, че суче добре, но само първите няколко минути (в които изсуква 60-80 грама), а след това започва да си играе. Посъветва ме да не отлагаме, а да напарвим среща с ендокринолог, за да видим дали няма нещо нередно и ако има да вземем мерки от рано. Също ми препоръча да започна активно да я захранвам и да пробвам всичко, което е подходящо за възраста и да правя всякакви комбинации,но да намеря какво и харесва, защото в моменат е изключително важно да и добавим калории.
Давах морков 2 дни, но не го хареса особено. Днес дадох тиква, малко по-добре беше, но се надявам утре успехът да е пълен  Hug След това ще направя съчетание на морков + картоф, тиква+ картоф. А за разкош съм взела и ябълка и круши Уилямс  Hug Все нещо ще му хареса на това детенце, СИГУРНА СЪМ!
Хайде аз ще лягам. Утре ще дойдем на срещата между 11 и 12 (не казвам с точност, защото всичко зависи от Петя Embarassed).
Лека нощ  Hug

# 189
ще и хареса, и аз съм сигурна!!! Hug

Аз утре на срещата няма дойда, моят мъж е рожденник и на всичкото отгоре е почивка. Може изобщо да не сме в София, зависи от времето...
Много са хубави бебоцитеееее, чудни са!

# 190
alex222 ,  искрено ти съчувствах като прочетох за вашата случка.
Кокосче, и моята така ме гледа като ям нещо че ме е жал за нея, днес и мазнах малко сладолед, така хубаво се облиза...
Сладурчеста, твоя дундьо явно е с характер, пробвала ли си да го завиваш с нещо докато се кърмите?
Патилина, честито ти християнче, много да ви радва.  Hug
Бърборанче, браво на търпението ти, шапка ти свалям аз 100 пъти да съм се отказала. Дано бързо прояде твоята принцеска.  Praynig
Днес за наше най-голямо успокоение Ада си беше добре, бодра, игрива.
Ама да знаете че проходят ли още по-зле става положението, поне при нас беше така. В момента баткото ни е целия в рани, ръце, крака, глава, лицеееее... Бог да ги пази от сериозни неща.  Praynig
 Лека на всички

# 191
Патилина, честито християнче!  bouquet Да ви е живо и здраво, да расте и да ви радва!!!

Копривке, честит рожден ден на мъжа ти! Много да те обича и слуша!!!

Мюрвет, много неприятно! Добре, че Ада е ок, и сте се успокоили Hug Благодаря ти за инфото за столчето!

Ааа, щях да забравя, като съм почнала с честитките....честита прическа, Иники!

# 192
   Момиченца , ами то захранването не е чак толкова сложно ,колкото изглежда  newsm78 .
Ей сега прочетох това по-долу и долу-горе ми е ясно за какво става на въпрос.
Пускам ви го тук , защото мисля ,че това  ще е  е полезно  като за начало за захранването.

Въвеждане на твърди храни

Кога трябва да въведа твърди храни?
Може да въведете твърди храни по всяко време между 4-я и 6-я месец, ако бебето ви е готово (вижте „Как да разбера кога бебето ми е готово?”). До тогава кърмата или адаптираното мляко доставят всички калории и хранителни съставки от които се нуждае вашето бебе. Неговата храносмилателна система просто не е готова за твърди храни до около средата на първата му година. Изчаквайки бебето ви да стане готово вие намалявате риска от проява на алергични реакции и скъсявате периода за преход между храненето с лъжъчка от мама до самостоятелното хранене.

Как да разбера кога бебето ми е готово?
Някои бебета са нетърпеливи и са готови да се захранят още на 4 месечна възраст, докато други имат нужда това да се отложи до 6-я месец. (На 6 месеца трябва да се започне захранването с каши, заради увеличената нужда от желязо). Бебето ще ви даде ясни сигнали кога е готово да премине отвъд течната храна. Вие трябва да следите за:
             • Контрол на главата. За да яде твърди храни бебето ви трябва да може да държи главата си в стабилна, изправена позиция.
             •   Загуба на „рефлекса на избутване”.  За да задържи храната в устата си и да я преглътне, бебето ви трябва да спре да избутва навън храната с езика си.
             • Добра седяща поза. Дори и да не е готово за висок стол, бебето трябва да може да стои седнало за да преглъща по-добре.
             •   Дъвчащи движения. Устата и езика на вашето бебе се развиват в синхрон с храносмилателната му система. За да започне да яде твърди храни, то трябва да може да предвижва храната до задната част на устата си и да я поглъща. Колкото по-ефективно преглъща, толкова по-малко храна ще изплюва нявън.
             •   Значително наддаване на тегло. Повечето бебета са готови за твърди храни, когато удвоят теглото си (или тежат около 7 кг) и са на не по-малко от 4 месеца.
             •   Нарастващ апетит. Изглежда гладно след осем до десет хранения дневно с кърма или адаптирано мляко.
             •   Любопитство към вашата храна. Бебето ви може да започне да наднича в чинията ви или да посяга към вилицата, когато я доближавате към устата си.

Как да въвеждам твърдите храни?
Добре е да започнете с оризова каша, която е без глутен и е по-малко алергизираща от другите храни.  Първо накърмете или дайте адаптираното мляко , след това дайте една или две чаени лъжички суха каша смесена с достатъчно количество кърма или адаптирано мляко за да се получи полутечна консистенция. Добре е лъжичката да бъде гумирана, за да избегнете нараняване на венците. Започнете с малко количество, само на върха на лъжичката.

Стартирайте с едно хранене на ден, по което време ви е удобно. Бебето може да не яде много в началото, но вие трябва да му дадете време за да свикне с новото преживяване.  Някои бебета се нуждаят от повече практика, докато се научат да задържат храната в устата си и да я поглъщат. Веднъж свикнало с новия начин на хранене, то ще бъде готово за няколко супени лъжици каша дневно. Докато приеманото количеството се увеличава постепенно сгъстявайте кашата и добавете още едно хранене за деня. Бебето ви трябва да може да изяжда половин чаша каша дневно, преди да въведете друг вид твърда храна.

Как да разбера кога бебето ми е нахранено?
Апетита на бебето ще варира от едното хранене до следващото, така че стриктното определяне на количеството храна не винаги може да ни бъде ориентир. Ако бебето се обляга назад на стола, извърта глава от храната, започва да си играе с лъжичката или откаже да отвори уста за следващата хапка, то най-вероятно е нахранено. (Понякога бебето може да държи устата си затворена,защото още не е довършило предишната хапка, така че дайте му време да прегъща).

Трябва ли да продължавам да давам кърма или адаптирано мляко?Да бебето се нуждае от кърма и/или адаптирано мляко поне до годинката. И двете предлагат витамини, желязо и белтъчини в лесно храносмилаема форма. Дори твърдите храни да заместят някои от храненията, те не могат да заменят всички хранителни вещества, които кърмата или адаптираното мляко предоставят през първата година.

Как да въведа други твърди храни?
Постепенно, изчаквайки поне три дни след всяка нова храна. Въпреки, че е добра идея в менюто на бебето да се въвеждат различни храни, ще му отнема време да свиква с всеки нов вкус и консистенция. Въвеждането на една или най-много две храни по едно и също време ви позволява да реагирате, ако бебето прояви алергична реакция към една от тях (признаци за което могат да включват диария, коремни болки или обрив).

Всяко бебе е различно и има различни вкусови предпочитания, но преходът трябва да става приблизително по следния начин:
            1.   Полутечна каша
            2.   Изцедени или смачкани плодове и зеленчуци
            3.   Храна на парченца, включваща месо и други източници на белтъчини

Когато бебето ви е готово за нещо повече от каша, предложете няколко супени лъжици зеленчуци или плодове вместо кашата. Добри храни за започване са сладки картофи, плодово пюре, ябълков сок, банани, моркови, праскови и круши. Всички храни за шестмесечно бебе трябва да са изцедени или смачкани, на този етап то ще притиска храната към горното си небце и ще преглъща. Ако храните бебето си с готови пюрета от буркан, изсипете малко количество в друг съд и го хранете от него. В противен случай, ако загребвате с лъжичката директно от буркана, няма да може да съхраните останалото количество, защото ще сте въвели бактерии от устата на бебето в пюрето.

Накои експерти препоръчват въвеждането първо на жълти плодове и зеленчуци, защото те са най-лесно смилаеми, но други предлагат започване със зелени, така че бебето да не привикне със сладкия вкус на жълтите – от вас зависи кой начин ще изберете. И друго, не изключвайте от менюто на бебето някои храни само защото вие не ги харесвате. Избягвайте храни, които могат да предизвикат алергична реакция при ранно въвеждане или могат да причинят задавяне.

Ако бебето ви не харесва дадена храна, не го насилвайте. Просто опитайте отново след седмица или повече. То може никога да не хареса сладките картофи, но може и да променя мнението си наколко пъти и накрая да му станат любими.

Между другото, не се учудвайте, ако изпражненията на бебето се променят на цвят и миризма при въвеждането на твърди храни. Ако бебето ви е било изключително на кърма до този момент, вероятно ще забележите, че с въвеждането и на минимални количества твърда храна, изпражненията ще сменят своята „сладка” миризма с по-силна. Това е нормално. Ако изпражненията изглеждат прекалено твърди (храни като оризова каша, банани, ябълков сок могат да бъдат запичащи), преминете на други плодове и зеленчуци, както и овесени ядки или каша от ечемик.

Коко пъти дневно трябва да яде твърди храни?Като начало бебето ще яде полутечна каша само веднъж дневно. До около 8 месечна възраст то трябва да яде твърда храна три пъти дневно. Менюто за тази възраст може да се състои от:

•   Кърма или адаптирано мляко
             •   Каша обогатена с желязо
             •   Малки количества не-цитрусов сок
             •   Жълти и зелени зеленчуци
             •   Плодове
             •   Малки количества белтъчини като пилешко месо, извара или тофу

Някои храни все още не трябва да бъдат въвеждани в менюто на бебето. Например, медът може да причини ботулизъм (отравяне) при бебета под една година. Също и алергени като фъстъчено масло, прясно краве мляко, месо от ракообразни животни и яйчен белтък трябва да бъдат избягвани до годинка и повече, в зависимост от това колко внимателни искате да сте относно възможната проява на алергии.

Трябва ли ми някакво специално оборудване?
За да храните бебето с твърди храни се нуждаете само от висок стол и лъжичка с гумирано покритие, за да предпазите венците на бебето от наранявания. Когато бебето ви започне да яде повече ще имате нужда и от лигавниче, пластмасова паничка с вакуумно дъно и подложка за пода, която ще намали петната до минимум.

Къде трябва да храня бебето си?
За да установите добри хранителни навици – като ядене на масата, а не пред телевизора – е добре да го храните възможно най-често в неговият висок стол. Предлагането на храни за ядене с пръсти в движение може да прчини задавяне (да не споменаваме за следите от размазан банан по килима). Ако бебето ви не е достатъчно голямо за висок стол, сложете го да седне в скута ви. Просто се уверете, че е в достатъчно изправена позиция, че да гълта добре.

Как да помогна на детето си да придобие здравословни хранителни навици?
             •   Не прехранвайте бебето си.  Наблюдавайте кога дава вид на нахранено.
             •   Не го карайте да яде храни, които не обича. Уважавайте неговите предпочитания и не го насилвайте.
             •   Опитвайте се да предлагате балансирано меню – белтъчини, въглехидрати, плодове и зеленуци. Въздържайте се от захарни изделия, сол и мазнини.
             •   Избягвайте бързите закуски възможно най-дълго време.
             •   Не подкупвайте и не възнаграждавайте детето с храна. Вместо това предлагайте много прегрътки, целувки и внимание.
             •   Хранете  бебето в неговото столче винаги когато това е възможно, а не пред телевизора или в движение.

Превод от www.babycenter.com

Последна редакция: пн, 25 май 2009, 06:23 от natali81

# 193
Добро утро, момичета!

Ето кафенцетооо

Честита четвърта месечинка на Теодора и Йордан!

Копривке, да е жив и здрав мъжът ти! Много късмет и щастие!
Сладурчеста, много те тормози тоз Николааа, беее! Пробвала ли си да го кърмиш на абсолютна тъмнина, примерно в банята, да няма какво да го разсейва?

Много се изплаших вчера от земетресенията, най-силно усетих това в 17,30 въпреки, че не е било най-силното
Бърборанче, ще и харесна на Петя, убедена съм в това. Тя е една малка, сладка кукла!
Натали, мерси за статията  Hug

Много съм се зарибила да направя на малчо фото книга. Вчера цяла вечер подготвях файл, ама имам още, май ще я докарам до стотина страници, много снимки искам да сложа. Ще я поръчвам в blurb.com, с твърди корици и гланцова хартия.

Хубав и усмихнат ден от мен   bouquet

# 194
Добро утро, сладурки, ето да се събудите напълно:
Иники, само 3 месеца ли  Mr. GreenАма сериозно, мн ти тича новата прическа!  Peace
Натали81, да - църквата е БГ  Hug Hug
Бебче, Smiling_Sisi, Espa,Sladur4esta,Pepi_slanchogledche,Barboranche,Радостчо,Kokonut, и на всички останали,благодарим за милите думи!  Hug Hug Hug  bouquet
Мурвет, радвам се че сте добре... отначало като прочетох, се изплаших, ама после видях че си писала пак и че сте добре!  Peace цункай малката акробатка от нас

Sladur4esta,съчувствам ти напълно, мила. Дано се успокои вече твоето съкровище.  Praynig
Бърборанче,  Praynig Ще си каже тя какво обича, не се притеснявай. А защо не питаш твоята майка, ти какво си обичала като бебе или пък баща и... Знам ли...
Четох че е хубаво да казваме на бебчетата какво искаме и очакваме от тях, те са интелегентни същества и телепатически ни разбират. Нека не се настройваме предварително че ще плачкат, няма да искат тази или онази храна, ще напълнят пампата в неподходящ момент и т.н. Да мислим позитивно и да очакваме най-хубавото от тях!
Хубав ден!
Ах, Еспа ме изпревари с кафето  Hug

Общи условия

Активация на акаунт