Майчинството - счетоводно - 19

• 55 417
  • 1 043
  •   1
Отговори
# 870
  • София
Здравейте, четох много ама пак нищо не разбрах. Имам следният въпрос има ли към днешна дата максимум майчинство за вземане за тези 410 дни? Ако се осигурявам на 550лв примерно има ли смисъл да се мъча без болнични или няма да е голяма разликата после в получаването на майчинство ако изкарам бременноста в болничен? Много ще съм задължена ако ми отговорите   bouquet

# 871
Имам един въпрос. Нямам 12 месеца трудов стаж за майчинство и докато ги направя ще вземам помощи. Интересува ме ако започна работа на граждански договор ще ми спрат ли помощите и ще вземам ли после цяло майчинство или 50% newsm78

# 872
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Здравейте,
Моите въпроси са 2:
1. Може ли държавен служител по смисъла на Закона за държавния служител да се осигурява допълнително, изпълнявайки свободна професия- тоест държавен служител да се осигурява допълнително като застрахователен агент?
2. По принцип по граждански договор не се плащат осигуровки за бременност и майчинство. Може ли аз допълнително да заявя, че искам да си ги плащам и така и да се осигурявам за бременност и майчинство и върху гражданските си договори?

# 873
  • Разград
Моят въпрос е следният: колко лева ще получавам през периода, в който ще бъда в отпуска? Ще се върна на работа, когато малкия навърши 2 години и веднага ще ме пуснат в полагаемата ми отпуска за 2 години. Та се чудя дали не е по-добре да работя малко и тогава да си взема отпуската или няма смисъл това. Ще имам да използвам 45 дни приблизително.
Осигурена съм на реалната ми заплата, която не е минималната за страната.

# 874
  • Майничка
Здравейте, четох много ама пак нищо не разбрах. Имам следният въпрос има ли към днешна дата максимум майчинство за вземане за тези 410 дни? Ако се осигурявам на 550лв примерно има ли смисъл да се мъча без болнични или няма да е голяма разликата после в получаването на майчинство ако изкарам бременноста в болничен? Много ще съм задължена ако ми отговорите   bouquet

Максималният осигурителен праг е 2000лв., т.е., има максимално майчинство. Във Вашия случай, ако сте осигурявана на една и съща сума последните 6 месеца преди настоящия момент и сега излезете в болнични, това няма да се отрази на получаваното обезщетение през 410-те дни. Ако желаете да повишите обезщетението си, обаче, и се осигурявате на по-висока сума при сегашния или при друг работодател, тогава евентуалното излизане в болнични ще намали общата сума.

# 875
  • Майничка
Моят въпрос е следният: колко лева ще получавам през периода, в който ще бъда в отпуска? Ще се върна на работа, когато малкия навърши 2 години и веднага ще ме пуснат в полагаемата ми отпуска за 2 години. Та се чудя дали не е по-добре да работя малко и тогава да си взема отпуската или няма смисъл това. Ще имам да използвам 45 дни приблизително.
Осигурена съм на реалната ми заплата, която не е минималната за страната.

Отпускът се заплаща на база последния месец с отработени минимум 10 дни. Ако няма промяна в заплащането на длъжността Ви, тогава ще получите същите пари, както преди майчинството. Ако заплатата Ви е актуализирана, би следвало да отработите един месец, за да се изплати отпускът на новата база.

# 876
здравейте,
имам конкретен въпрос. от 01.09.2008 съм осигурявана на заплата от 255лв. от 01.01.2009 праговете се вдигнаха и ме осигуряват на 335лв. не съм ползвала нито един ден отпуск или болничен на това работно място и нещата ще се запазят така до раждането защото дори и да ми се наложи болничен шефа ще ме пусне без болничен лист за да не ми падне майчинството. термина ми е на 15.09.2009, но ще раждам планово секцио на 03.09.2009. мисля да изляза в болничен преди раждане от 03.08.2009. въпросът ми е: колко точно майчинство ще получавам?ще се вредя ли за детски при условие,че нямам други деца, а мъжа ми го осигуряват на същите пари като ме (работим на едно и също място).ако си вземам болнични това ще навреди ли и с колко на майчинството ми?
много благодаря предварително за отговора

# 877
Вярно ли е това твърдение: "Ако ползваш болнични без прекъсване до самото раждане майчинството дори ти е повече. Казвам го от опит. Ако обаче ползваш известно време болнични и се върнеш макар и за няколко дни на работа, то майчинството ти ще падне. Причината е че болничния се изплаща 80% от заработките ти за 6 месеца назад(сега мисля че го направиха 12 месеца). Ако ползваш болнични без прекъсване, то майчинството ще ти е изчислено 90% от тези последни месеци преди да излезеш болнични т.е.си била на работа."

# 878
  • София
Добре, кажете ми това нормално ли е?! Защо телефонът на НОИ (9261255) дава вечно заето?! Според мен те просто го държат отворен! Ако не е така, защо не си наемат повече служители? Това е отвратително.

# 879
Здравейте!

Въпросът ми е следният - в случай, че си бъдещ баща и на постоянен трудов договор, следва работодателят да отнесе документите ти за 15 дневния, полагащ се отпуск след изписването на бебето пред НОИ, нали?
Пред самия работодател ти заявяваш намерението си да ползваш този отпуск с: 1. Молба по Чл.163, ал.7 от КТ; 2. Документ от болничното заведение, удостоверяващ датата на изписването на бебето; 3. Декларация за банкова сметка (прил. 7 към Чл.8...), ако досега не си получавал обезщетение от НОИ.
Останалите документи са заверки от работодателя, нали?
Моля Ви, отговорете ми, защото навсякъде чета "тези и тези документи са Ви нужни, необходими и т.н., а никъде не се споменава кой извършва самото представяне на документите пред НОИ, взависимост от това какъв е осигурителния му статус - осигурен или самоосигуряващ се. В нашето семейство мъжът ми е на постоянен договор, а аз съм самоосигуряващо се лице.
Благодаря!   bouquet

# 880
  • София-Младост
Здравейте!

Въпросът ми е следният - в случай, че си бъдещ баща и на постоянен трудов договор, следва работодателят да отнесе документите ти за 15 дневния, полагащ се отпуск след изписването на бебето пред НОИ, нали?
Пред самия работодател ти заявяваш намерението си да ползваш този отпуск с: 1. Молба по Чл.163, ал.7 от КТ; 2. Документ от болничното заведение, удостоверяващ датата на изписването на бебето; 3. Декларация за банкова сметка (прил. 7 към Чл.8...), ако досега не си получавал обезщетение от НОИ.
Останалите документи са заверки от работодателя, нали?
Моля Ви, отговорете ми, защото навсякъде чета "тези и тези документи са Ви нужни, необходими и т.н., а никъде не се споменава кой извършва самото представяне на документите пред НОИ, взависимост от това какъв е осигурителния му статус - осигурен или самоосигуряващ се. В нашето семейство мъжът ми е на постоянен договор, а аз съм самоосигуряващо се лице.
Благодаря!   bouquet
Работодателя на мъжът ми ще ги представи където е необходимо.

# 881
при 45 дневният болничен за бременност и раждане - пак ли първият ден е за сметка на работодателя /като при другите болнични/   Embarassed  или не

# 882
  • София-Младост
при 45 дневният болничен за бременност и раждане - пак ли първият ден е за сметка на работодателя /като при другите болнични/   Embarassed  или не
Не, болничният е изцяло за сметка на ДОО.

# 883
  • Майничка
Вярно ли е това твърдение: "Ако ползваш болнични без прекъсване до самото раждане майчинството дори ти е повече. Казвам го от опит. Ако обаче ползваш известно време болнични и се върнеш макар и за няколко дни на работа, то майчинството ти ще падне. Причината е че болничния се изплаща 80% от заработките ти за 6 месеца назад(сега мисля че го направиха 12 месеца). Ако ползваш болнични без прекъсване, то майчинството ще ти е изчислено 90% от тези последни месеци преди да излезеш болнични т.е.си била на работа."

В този му вид твърдението не е вярно. Би могло да бъде вярно само при условие, че ползвате болнични, върнете се на работа и получите по-ниско възнаграждение, отколкото в периода, преди да излезете в болнични. 

# 884
Очаквам да родя през август, тогава трябва да ми издадат втория болничен за 42 дни. Знам че в срок до 2 дни трябва да уведомя и да го предам на работодателя, но фирмата излиза в отпуска август месец и не работи. Как да ги уведомя? Да го нося в НОИ ли този болничен или какво да го правя? Да го предам през септември?

Общи условия

Активация на акаунт