Майчинството - счетоводно - 19

• 55 463
  • 1 043
  •   1
Отговори
# 900
ами в момента... гледам си фиша и като съм в болничен на него осигуровките са по-ниски, отколкото като съм на работа. А като съм си на работа осигуровките или НОИ си е сумата от основната ми заплата. Та въпросът ми беше ако съм 7 или 8 месеца в болничен, накрая на каква база ще ми изчисляват 12-те месеца назад, на това, на което са ме осигурявали докато съм била в болничен ли, с две думи на по-ниското?  newsm78  В какъв смисъл "резултатът ще е същия"?

Последна редакция: ср, 24 юни 2009, 17:38 от CatWoman

# 901
  • София-Младост
Здравейте, знам, че НОИ би трябвало да превежда болничните до 15 дена от входирането им. Как стои въпроса с 45 дневния /започва от май, целия юни и част от юли/ - виждам, че са ми превели частта за м.05. Чудя се юни и частта от юли кога да ги очаквам? Имат ли някаква практика?
За юни парите чак другия месец, когато подадат декларациите за м.06, за юли също...парите през август.
Тъй като и аз съм в ситуацията на Ала-Бала, живо се интересеувам. Болничният ми е с дата 31 май (тоест за май нищо не очаквам), внесен е на 4 юни (така пише в сайта на НОИ). Значи независимо, че 15 работни дни от внасянето на документите в НОИ се навършват утре, се чака да мине и съответния месец, така ли или не толкова месеца, колкото да се внесат осигуровките от работодателя? Защото се надява в края на юни да получа за юни  Sad
Болничният е внесен този месец в НОИ, тъй като започва от май месец, макар и за един ден. Настрой се за пари чак другия месец, след внасяне на Д-1, от където ще стане видно че ползваш отпуск за временна неработоспособност/болничен и раждане.

# 902
Здравейте и от мен. За първи път се включвам, темата много ме вълнува....
"От момента, в който започва отпускът за бременност и раждане (45 дни преди термина), майката получава обезщетение и за предното дете в размер на 50% (120лв. тази година). Т.е. получават се две обезщетения – за бременност и раждане и 50% за гледане на дете.
Докато единият от двата свърши – или бременност и раждане за последното дете, или за гледане на предното дете."
така ли е наистина?!? Доколкото зная не може да се получават 2 обезщетения едновременно.
Някой ще сподели ли опит?>
Искам също така да ви попитам ... ако прехвърля обезщетението за отгл. на дете до 2 г. на таткото, считано от деня в който започва да тече първият болничен за бременност и раждане, дали болничния ще бъде изчислен на база първото дете?
Благодаря предварително за отговорите!

# 903
  • София-Младост
Здравейте и от мен. За първи път се включвам, темата много ме вълнува....
"От момента, в който започва отпускът за бременност и раждане (45 дни преди термина), майката получава обезщетение и за предното дете в размер на 50% (120лв. тази година). Т.е. получават се две обезщетения – за бременност и раждане и 50% за гледане на дете.
Докато единият от двата свърши – или бременност и раждане за последното дете, или за гледане на предното дете."
така ли е наистина?!? Доколкото зная не може да се получават 2 обезщетения едновременно.
Някой ще сподели ли опит?>
Искам също така да ви попитам ... ако прехвърля обезщетението за отгл. на дете до 2 г. на таткото, считано от деня в който започва да тече първият болничен за бременност и раждане, дали болничния ще бъде изчислен на база първото дете?
Благодаря предварително за отговорите!
Първото ти изречение е абсолютно вярно и се прилага. Тези две обезщетения са по два различни члена и може да се получават едновременно.
За вторият ти въпрос не съм категорична, но мисля че трябва да ползваш отпуска за отглеждане на малко дете , за да ти вземат база за първото дете.

# 904
  • Майничка
ами в момента, "заради кризата" бонусите са спрени, така че ме осигуряват на основна заплата,т.е. около 900 лв, върху която се начисляват удръжките и оттам нетната е с около двеста лева по-малко, т.е. получавам около 700 лв. Обаче като съм в болничен взимам малко по-малко от нетната си заплата. Та въпросът ми беше ако съм 7 или 8 месеца в болничен, накрая на каква база ще ми изчисляват 12-те месеца назад?  newsm78  В какъв смисъл "резултатът ще е същия"?

За периода, в който служителят е в болнични, работодателят плаща само здравни осигуровки.

За обезщетението за майчинство периодът на болнични се взема предвид като база, на която е изчислен (доход 6м.назад), т.е., ако 6 месеца сте вземала основна заплата, излезете в болнични и, ако евентуално се върнете на работа, пак вземате основна, тогава е все едно дали сте в болнични докрая или не. Накрая пак ще вземате като обезщетение горе-долу нетната заплата.
Може би не вземате предвид, че болничният за общо заболяване и майчинство се изплаща на 80%?

# 905
Мерси за отговора, но мислех, че вече се взимат 12 месеца назад, а не 6. Поради, което и аз не съм осигурявана винаги на основна, т.е. до преди два месеца ме осигуряваха на основна + бонусите, а после откакто съм в болничен и оттогава и няма бонуси, ме осигуряват на по-малко от основната.... С една дума има ли смисъл да се връщам на работа или разликата няма да е голяма после

# 906
Здравейте, знам, че НОИ би трябвало да превежда болничните до 15 дена от входирането им. Как стои въпроса с 45 дневния /започва от май, целия юни и част от юли/ - виждам, че са ми превели частта за м.05. Чудя се юни и частта от юли кога да ги очаквам? Имат ли някаква практика?
За юни парите чак другия месец, когато подадат декларациите за м.06, за юли също...парите през август.
Тъй като и аз съм в ситуацията на Ала-Бала, живо се интересеувам. Болничният ми е с дата 31 май (тоест за май нищо не очаквам), внесен е на 4 юни (така пише в сайта на НОИ). Значи независимо, че 15 работни дни от внасянето на документите в НОИ се навършват утре, се чака да мине и съответния месец, така ли или не толкова месеца, колкото да се внесат осигуровките от работодателя? Защото се надява в края на юни да получа за юни  Sad
Болничният е внесен този месец в НОИ, тъй като започва от май месец, макар и за един ден. Настрой се за пари чак другия месец, след внасяне на Д-1, от където ще стане видно че ползваш отпуск за временна неработоспособност/болничен и раждане.
Благодаря, Ала-Бала.
Извинявайте за некоректността - първото питане всъщност беше на vanyaes   Embarassed

# 907
  • Майничка
Мерси за отговора, но мислех, че вече се взимат 12 месеца назад, а не 6. Поради, което и аз не съм осигурявана винаги на основна, т.е. до преди два месеца ме осигуряваха на основна + бонусите, а после откакто съм в болничен и оттогава и няма бонуси, ме осигуряват на по-малко от основната.... С една дума има ли смисъл да се връщам на работа или разликата няма да е голяма после

12 месеца се вземат за обезщетението през 410-те дни, считано от началото 45-дневния болничен. За болничните за общо заболяване е 6 месеца назад. Във Вашия случай май даже е по-изгодно да не се връщате на работа, защото за месеците, в които сте в болничен за общо заболяване, се взема като база основна+бонуси (6-те предходни месеца) и така ще си остане, ако сте в болнични, до края.

# 908
  • Varna
здравейте, т.к. ми стана интересна темата, мога ли и аз да Ви попитам нещо:
ако си назначен на работа по трудов договор, ходиш 1-2 месеца на работа след това имаш ли право да излезеш в болничен докато родиш или не?

# 909
  • Пловдив
здравейте, т.к. ми стана интересна темата, мога ли и аз да Ви попитам нещо:
ако си назначен на работа по трудов договор, ходиш 1-2 месеца на работа след това имаш ли право да излезеш в болничен докато родиш или не?

Ако си назначена на трудов договор е достатъчно да отработиш и един ден и можеш да излезнеш в болничен.

За да получаваш обезщетение за бременност и раждане трябав да имаш 12 м стаж,а за болинчен за общо заболяване 6 м стаж

# 910
Здравейте, имам въпроси по тема, която напоследък много ме вълнува.
Ако след като родя и след определен период от време имам възможност да започна работа на трудов договор , може ли майка ми да излезе в болничен от нейната работа , за да гледа бебката и така аз да си работя!
И всъщност тя ще продължава ли да взима заплата и да и тече трудов стаж докато е в това положение!
Трябва да спомена, че съм от майките, които ще получават социално майчинство, защото не съм работила през последните 12 месеца!
Моля, дайте информация, за да задействам нещата  bouquet
Благодаря !!!

# 911
  • На плажа
Здравейте,имам едно запитване относно болничните и се надявам да ме просветлите по въпроса.На 4.07. 09. започва да тече 45 дневния болничен за бременност и раждане,а аз искам да взема от личния лекар обикновен болничен 7 дни по рано и той ми отказва,защото нои връщали такива болнички,които се застъпвали с основния.Вярно ли е това?

# 912
  • София-Младост
Здравейте, имам въпроси по тема, която напоследък много ме вълнува.
Ако след като родя и след определен период от време имам възможност да започна работа на трудов договор , може ли майка ми да излезе в болничен от нейната работа , за да гледа бебката и така аз да си работя!
И всъщност тя ще продължава ли да взима заплата и да и тече трудов стаж докато е в това положение!
Трябва да спомена, че съм от майките, които ще получават социално майчинство, защото не съм работила през последните 12 месеца!
Моля, дайте информация, за да задействам нещата  bouquet
Благодаря !!!
Не разбира се. Няма как майка ти да излиза в болничен вместо теб в този случай.

# 913
толкова ли сложен въпрос зададох? newsm78 newsm78 newsm78

# 914
  • Пловдив
Здравейте!Аз никаде не работя в момента незнам нито колко пари и време се вземат, нито каде се ходи за маичинските.А до края на Октомври трябва да знам как стават тези неща,ако някои може да ми помогне ще сам благодарна.
(

45 дена преди термина имаш право на помощ за бременност,ако отговаряш на определени изисквания.Лекаря издава бележка 45 дни преди термина и с тази бележка отиваш в районната социална служба.
като родиш има право на 250 лв помощ за първо дете-получаваш я на 100 процента,няма други изсквания за нея.
Има също социално майчинство-100 лв на месец за една година.Ще го получаваш ако отговаряш на определени изисквания.

отиди в районната ти социална служба и попитай за всичко това

Общи условия

Активация на акаунт