Майчинството - счетоводно - 19

• 55 377
  • 1 043
  •   1
Отговори
# 915
нали майчинството е 240 мисля..тези 100 бонус ли са? newsm78

# 916
  • Пловдив
нали майчинството е 240 мисля..тези 100 бонус ли са? newsm78

пишеш,че не работиш.за не работещи няма майчинство от 240 лв две години.

има социално,ако отговаряш на определени уславия

# 917
имам съседки които сащо неса работили и са си вземали 240+някакви бонуси за самотна майка,затова питам.240 ама една година

# 918
  • Пловдив
имам съседки които сащо неса работили и са си вземали 240+някакви бонуси за самотна майка,затова питам.240 ама една година

няма вариант да не работиш и да взимаш 240 лв,дори за една година.Няма бонуси за самотни майки.

питай съседките как са се уредили  Laughing

Студентка ли си ?

# 919
не несъм студентка.То сигурно голямо обикаляне ще да е за тези майчински.

# 920
  • Русе
Здравейте,
Искам да попитам ако знаете или ако има майки в моето положение да помагат.
Родих 50 дни преди термина.Не съм получавала болничния за 45 дни преди раждане.Кога се приравнява и как?(
Благодаря Ви!

# 921
Здравейте. Изчетах началото на темата с идеята да не ви затормозявам с вече обсъдени въпроси, но дори да е коментирано някъде назад не намерих нищо  Rolling Eyes
Въпросът ми е следния. Бременна съм в 5 месец и съм на работа от 4 - т. е. 4 месеца осигурителен стаж. Преди това бях студентка (всъщност съм студентка до септември). Налага ми се да изляза в болничен, но счетоводителката без да ми се обяснява заяви че докато нямам 6 месеца стаж не мога да изляза в платена отпуска. Въпроса ми е дали ако си внеса със задна дата осигуровки като самоосигуряващо се лице (или като каквото и да е лице) ще мога да изляза в платен болничен.
Втория ми въпрос е дали мога да си внеса осигуровки за 3 месеца, които не ми достигат за да имам необходимите 12 месеца осигурителен стаж, за да мога към момента на излизане в отпуск 45 дена преди раждането да имам необходимия за получаване на майчинство стаж. Ако си внеса сега тези осигуровки, ще мога ли да изляза в платен болничен или няма да се признаят
Извинявам се ако съм прозвучала крайно неформулирано newsm78

# 922
  • София-Младост
Здравейте,
Искам да попитам ако знаете или ако има майки в моето положение да помагат.
Родих 50 дни преди термина.Не съм получавала болничния за 45 дни преди раждане.Кога се приравнява и как?(
Благодаря Ви!
Наредба за медицинска експертиза на работоспособността:
чл.27
(2) Когато раждането е станало преди изтичането на 45-дневния отпуск по бременност, а също и при преждевременно раждане, когато не е съществувала възможност да се започне ползването на 45-дневния отпуск по бременност, осигурената има право на остатъка или на неизползвания отпуск поради бременност. В тези случаи отпускът се включва в третия болничен лист, като се вписва размерът на неизползвания отпуск поради бременност.

# 923
  • София-Младост
Здравейте. Изчетах началото на темата с идеята да не ви затормозявам с вече обсъдени въпроси, но дори да е коментирано някъде назад не намерих нищо  Rolling Eyes
Въпросът ми е следния. Бременна съм в 5 месец и съм на работа от 4 - т. е. 4 месеца осигурителен стаж. Преди това бях студентка (всъщност съм студентка до септември). Налага ми се да изляза в болничен, но счетоводителката без да ми се обяснява заяви че докато нямам 6 месеца стаж не мога да изляза в платена отпуска. Въпроса ми е дали ако си внеса със задна дата осигуровки като самоосигуряващо се лице (или като каквото и да е лице) ще мога да изляза в платен болничен.
Втория ми въпрос е дали мога да си внеса осигуровки за 3 месеца, които не ми достигат за да имам необходимите 12 месеца осигурителен стаж, за да мога към момента на излизане в отпуск 45 дена преди раждането да имам необходимия за получаване на майчинство стаж. Ако си внеса сега тези осигуровки, ще мога ли да изляза в платен болничен или няма да се признаят
Извинявам се ако съм прозвучала крайно неформулирано newsm78
Имаш право на болничен, нямаш право на обезщетение за него, тъй като нямаш необходимият осигрителен стаж. Няма как със задна дата да се внесат осигуровки, не си била регистрирана като самоосигуряваща се.

# 924
Aла - Бала мерси за отговора. Май ще разчитам на паричките, които се отпускат за студентки - защото на целия зор съм студентка. Неприятното е само че по време на болничния ще остана без парички.
И още едно въпросче. Ако сега например (от месец юли до остомври) започна да си внасям осигуровки на второ място. Имам предвид ако 3 месеца се водя че работя на две места и от двете ми се внасят някакви осигуровки ще мога ли да си набавя необходимия стаж ?

# 925
  • Пловдив
Aла - Бала мерси за отговора. Май ще разчитам на паричките, които се отпускат за студентки - защото на целия зор съм студентка. Неприятното е само че по време на болничния ще остана без парички.
И още едно въпросче. Ако сега например (от месец юли до остомври) започна да си внасям осигуровки на второ място. Имам предвид ако 3 месеца се водя че работя на две места и от двете ми се внасят някакви осигуровки ще мога ли да си набавя необходимия стаж ?

не,няма да може по този начин да си набавиш 3 месеца стаж

# 926
  • Varna
здравейте, т.к. ми стана интересна темата, мога ли и аз да Ви попитам нещо:
ако си назначен на работа по трудов договор, ходиш 1-2 месеца на работа след това имаш ли право да излезеш в болничен докато родиш или не?

Ако си назначена на трудов договор е достатъчно да отработиш и един ден и можеш да излезнеш в болничен.

За да получаваш обезщетение за бременност и раждане трябав да имаш 12 м стаж,а за болинчен за общо заболяване 6 м стаж
Значи:
1. няма значение коа във времето е направен стажа, съответно 6 месеца за общ болничен или 12 месеца за бременност и раждане, правилно ли разбрах??? newsm78
2.този болничен за общо заболяване пак държавата ли го плаща или работодателя??? newsm78
МНОГО ЩЕ СЪМ БЛАГОДАРНА, НЯКЙ АКО МИ ОТГОВОРИ!  bouquet

# 927
Здравейте ,
имам следния въпрос вчера 24.06.09 ми издадоха първия болничен лист 45 дена преди термин кога най-късно трябва да го занеса на работодателя ?
Благодаря предварително   bouquet

# 928
Здравейте!Искам да прехвърля майчинството на майка ми когато детето стане на 1 год. и аз да се върна на работа.Тя е на ред.труд.д-р и знам че може.Интересува ме какви документи се попълват и при кой от двамата работодатели ( моя или нейния) се носят.И колко време преди прехвърлянето трябва да уведомим работодателите си?Много ще съм ви благодарна,ако ми отговорите. smile3525

# 929
  • София-Младост
Здравейте ,
имам следния въпрос вчера 24.06.09 ми издадоха първия болничен лист 45 дена преди термин кога най-късно трябва да го занеса на работодателя ?
Благодаря предварително   bouquet
26.06. по принцип, но ако си възпрепятствана се обади и кажи кога ще го занесеш.

Общи условия

Активация на акаунт