Майчинството - счетоводно - 19

• 55 379
  • 1 043
  •   1
Отговори
# 945
Бях на срочен трудов договор, който изтече по време на отпуск по майчинство. Изплатено ми е обезщетение до изтичане на 410 ден. Осигурена съм за всички осигурителни рискове и имам 12 мес. осигурителен стаж. Имам ли право и какъв е редът да получавам обезщетение за отглеждане на дете до 2 год. възраст? Също така ме интересува какъв е размера на това обезщетение в моя случай? Ако някоя мама знае , моля да ми пише.

# 946
  • Пловдив
Бях на срочен трудов договор, който изтече по време на отпуск по майчинство. Изплатено ми е обезщетение до изтичане на 410 ден. Осигурена съм за всички осигурителни рискове и имам 12 мес. осигурителен стаж. Имам ли право и какъв е редът да получавам обезщетение за отглеждане на дете до 2 год. възраст? Също така ме интересува какъв е размера на това обезщетение в моя случай? Ако някоя мама знае , моля да ми пише.

за да получаваш майчинство,трябва да започнеш фиктивно в някаква фирма работа.Отработваш фиктивно едни ден и излизаш в майчинство.Ще получаваш 240 лв за 2009 г на месец до 2 години на детето.Друг вариант няма.Ако не започнеш работа няма да получаваш никакви пари.

# 947
  • Пловдив

Ок,благодаря ти!  bouquet Значи най-добре е да се обадя в НОИ и да попитам дали не е тяхна грешката и ако не е ,тогава да кажа на счетоводителката!

по тела вече не дават инфо.пиши мейл-бързо отговарят и компетентно

# 948
Здравейте,

Имам следния казус. баща съм на момченце на 8 месеца. На база закона които гласуваха(http://www.az-jenata.com/?page=article&aid=7869) жена ми би трябвало  да може да ми прехвърли бащинството. Имам няколко въпроса :

- от 6 до 12 месец се изплаща - 90 % от брутното възнаграждение което сме получавали последните 12 месеца.
- след 12 месец се изплаща - мин работна заплата в размер на 240лв.

Ако реша да използвам аз бащинство между 6 и 12 месец, мога ли да го върна след 12 месец на жена ми.

# 949
в първото мнение е описано, както и в статията, която си цитирал

няма ограничение за това колко пъти може да се прехвърля майчинството, нито преди годинката, нито след това  Peace

# 950
  • Варна
Здравейте,
имам следният въпрос-детето ми е на 1г.и 1мес.и съм в отпуск за отглеждане на дете до 2год.Налага се да напусна старата си работа.Подадох си 30 дневно предизвестие,но сега виждам,че трябва да се подава и декларация за промяна на обстоятелствата/приложение 12/.Кога се подава тази декларация?След като ми бъде прекратен трудовият договор или преди това/докато тече предизвестието/?
Какво се пише като обстоятелства и какви документи се прилагат?Мога ли сама да си я подам в НОИ или е задължително работодателя да ми я носи?
Мога ли след това да отработя 1-2 дни фиктивно в нова фирма и да си продължа майчинството до 2 год. и какви документи са необходими?
Благодаря Ви предварително  Hug

# 951
  • София
Здравейте   bouquet
Преди няколко дни попитах нещо, но въпроса ми се затри в суматохата  Mr. Green и ще го подбутна ако може  Rolling Eyes

Съпругът ми трябва да бъде назначен на работа, във фирмата на брат си. От това, което намерих, процедурата се извършва в инспекцията по труда. Документите, които му трябват са:
лична карта, свидетелство за завършено образование, свидетелство за съдимост и медицинско. Това ли е всичко? Може ли нещо да се пропусне (като не се изисква от фирмата)?
За необходимите документи от фирмата, обаче не намерих нищо  Sad Дали може някой да помогне?   bouquet

# 952
  • София-Младост
Здравейте   bouquet
Преди няколко дни попитах нещо, но въпроса ми се затри в суматохата  Mr. Green и ще го подбутна ако може  Rolling Eyes

Съпругът ми трябва да бъде назначен на работа, във фирмата на брат си. От това, което намерих, процедурата се извършва в инспекцията по труда. Документите, които му трябват са:
лична карта, свидетелство за завършено образование, свидетелство за съдимост и медицинско. Това ли е всичко? Може ли нещо да се пропусне (като не се изисква от фирмата)?
За необходимите документи от фирмата, обаче не намерих нищо  Sad Дали може някой да помогне?   bouquet
Защо назначаването ще се извърши в ИТ?

# 953
  • София
Здравейте   bouquet

Защо назначаването ще се извърши в ИТ?

Ами аз така разбрах от тук: http://zaplati.start.bg/article.php?aid=5536

Трудовото пра­во­от­но­ше­ние се до­каз­ва със съ­щес­т­ву­ва­не­то на склю­чен тру­дов до­го­вор. Инспекцията по тру­да мо­же да обя­ви съ­щес­т­ву­ва­не­то на тру­до­во­то пра­во­от­но­ше­ние, ко­га­то ус­та­но­ви, че ра­бот­на­та си­ла се пре­дос­та­вя в на­ру­ше­ние на чл. 1, ал. 2 от КТ. Обявяването се из­вър­ш­ва с пос­та­нов­ле­ние на ин­с­пек­ци­я­та по тру­да, ко­е­то се връч­ва на стра­ни­те по тру­до­во­то пра­во­от­но­ше­ние чл. 405а от КТ.

Объркала ли съм?  Tired

# 954
  • София-Младост
sisilia
Опасавям се че не разбирам нещо...касае се за обикновенно назначаване на мъжът ти във фирмата на брат му на трудов договор , така ли? Дано не се налага да се стига до ИТ изобщо. С трудовата книжка и необходимите документи да му напишат един трудов договоро, да се пусне едно уведомление по чл.62 КТ в НАП, да му се връчи след това, да си започне работа човека...да му попълнят в книжката необходимото и така...

# 955
  • Сливен
Здравейте, искам да попитам следното - Сестра ми е учителка и предстои закриване на училището в което работи от 1 септември. В момента е бременна в началото на 7 месец, като и предстои да излезе 45 дни преди раждане на 28 август. Интересува ме какво обезщетение ще и се полага, след като работодателят и ще бъде закрит?
Извинявам се  Embarassed, но и аз не получих отговор на моя въпрос. Или просто вече е отговаряно някъде. АКо е така може ли да ми посочите къде? Rolling Eyes

# 956
  • София
Ала Бала, благодаря много   bouquet Да точно за такова назначаване става въпрос, ама аз като се ровя където не разбирам ииии  Laughing
То проста работа било, мерси още веднъж  Hug Hug Hug

# 957
  • София
Момичета, до сега винаги сте ми били полезни - надявам се и този път да ми разясните ситуацията.
Предварително благодаря.
Днес дъщеря ми навършва 2 години, върнах се на работа, преди половин година т.е., когато тя беше на 1,6 г. От днес съм отпуска 2 седмици - парти за празника и после моренце - това са ми плановете. Случката е следната: вчера си взех заплатата и шефът ми съобщи, че отпуската ми не била платена /чак много се учуди, че настоявам за противното/, ясно било това в условията на криза.... трябвало да поговорим за пари - заплатата ми била голяма за момента/за 500лв. иде реч .. , да не си мислите, че наистина е голяма/. Осигуровки плащал .../на МРЗ/. Браншът, в който работя, наистина е засегнат от кризата, но факт е, че се справяме сравнително добре със ситуацията, за разлика от доста колеги.  Пълна дивотия. Не мога да си позволя да работя за по-малко пари - просто няма смисъл - ще се получи - ходя на работа, за да ходя на работа. Пък и съм мноооого обидена и огорчена, та достойнството ми не позволява просто. Питанката ми е следната - може ли да ми съкрати с днешна дата или е необходима да дам /или получа 1-месечно предизвестие, трябва ли да ми изплати полагаемата ми се за тези 2 г. отпуска и ако не иска, как да постъпя???
Реших, че в тази ситуация е по-добре да разчитам на парите от бюрото по труда и да прекарвам деня с дъщеря си, докато намеря друга  работа, отколкото да работя за 350-400 лв. с минимални осигуровки и неплатен отпуск...
Дано да е разбираемо - малко съм афектирана и май пиша хаотично.

# 958
  • Пловдив
Здравейте, искам да попитам следното - Сестра ми е учителка и предстои закриване на училището в което работи от 1 септември. В момента е бременна в началото на 7 месец, като и предстои да излезе 45 дни преди раждане на 28 август. Интересува ме какво обезщетение ще и се полага, след като работодателят и ще бъде закрит?
Извинявам се  Embarassed, но и аз не получих отговор на моя въпрос. Или просто вече е отговаряно някъде. АКо е така може ли да ми посочите къде? Rolling Eyes

Тя ще излезе в 45 дневен преди да закрият училището,затова от НОИ ще й превеждат пари до края на 410 те дни.След това няма да й се превежда майчинство-240 лв до 2 г на детето.За да получава майчинство,трябва да започне работа фиктивно някъде след като изтекат 410 те.Назначават я във фирма на приятел,отработав фиктивно един ден и излиза в майчинство.

# 959
  • Сливен
elfita благодаря, те и обеснили нещо от НОИ, но че обезщетението и щяло да бъде по малко от това, което се полагало ако имаш работодател, т. е по малко от 90 %. И тя много неразбрала де  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт