Майчинството - счетоводно - 19

• 55 323
  • 1 043
  •   1
Отговори
# 960
  • Варна
Момичета трябва да изляза в 45 дн. болничен на 13-юли. Все още съм в майчински т.к. детето ми е на 1.4мес. Като си занеса болничния в офиса предполагам че ще трябва и допълнително някакви док за да мога да получавам 50% от майчинските си докато малката навърши 2г. Какви док. ще ми трябват-питам тук т.к. не искам в нашето счетоводство да "забравят" някой др. док и пак да чакам 3-4 мес

# 961
  • София-Младост
Момичета, до сега винаги сте ми били полезни - надявам се и този път да ми разясните ситуацията.
Предварително благодаря.
Днес дъщеря ми навършва 2 години, върнах се на работа, преди половин година т.е., когато тя беше на 1,6 г. От днес съм отпуска 2 седмици - парти за празника и после моренце - това са ми плановете. Случката е следната: вчера си взех заплатата и шефът ми съобщи, че отпуската ми не била платена /чак много се учуди, че настоявам за противното/, ясно било това в условията на криза.... трябвало да поговорим за пари - заплатата ми била голяма за момента/за 500лв. иде реч .. , да не си мислите, че наистина е голяма/. Осигуровки плащал .../на МРЗ/. Браншът, в който работя, наистина е засегнат от кризата, но факт е, че се справяме сравнително добре със ситуацията, за разлика от доста колеги.  Пълна дивотия. Не мога да си позволя да работя за по-малко пари - просто няма смисъл - ще се получи - ходя на работа, за да ходя на работа. Пък и съм мноооого обидена и огорчена, та достойнството ми не позволява просто. Питанката ми е следната - може ли да ми съкрати с днешна дата или е необходима да дам /или получа 1-месечно предизвестие, трябва ли да ми изплати полагаемата ми се за тези 2 г. отпуска и ако не иска, как да постъпя???
Реших, че в тази ситуация е по-добре да разчитам на парите от бюрото по труда и да прекарвам деня с дъщеря си, докато намеря друга  работа, отколкото да работя за 350-400 лв. с минимални осигуровки и неплатен отпуск...
Дано да е разбираемо - малко съм афектирана и май пиша хаотично.

Чести рожден ден на дъщеричката ти! Точно днес да се ядосваш...недей. Трябва ад ти изплати неизползваната до момента отпуска, трябва да е вписано в заповедта и ТК...иначе няма как ад докажеш, че ти ги дължи тези пари впоследствие. Ако в догооврът е уговорено предизвестие е по-добре с него. Иначе може и без предизвестие, но едва ли ти се губи една заплата.

# 962
  • Бургас
Здравейте момичета , много се надявам на вашия отговор.
От понеделник съм на работа след 2 годишно майчинство ( сина ми има РД на 28 .06 ) не мога да ползвам годишния си отпуск за преходни години поради това , че колегите ще ползват техните, сина ми тръгна на ясла от началото на месеца и вече две седмици е в къщи , питането ми е такова колко време трябва да работя за да имам право на болничен за детето, имали някакви срокове?
Благодаря ви предварително.

# 963
Момичета, бях останала с впечатление, че при "застъпване" на отпуск за гледане на дете до 2 години с нов болничен за раждане
(втора бременност да речем), майката ще получава обезщетение на основа на 240 лева. Днес обаче попаднах на следната информация:

4. Как ще бъде определяно обезщетението за бременност и раждане след 01.01.2009 г., ако майката излезне в нов отпуск за бременност и раждане преди навършване на 2-годишна възраст на предходното дете.
Няма промяна в разпоредбата на чл. 49, ал. 2 КСО.
(49. (2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.)

Това ознчава ли, че ако живот и здраве изляза в такъв болничен за раждане само три дни преди да ми изтече отпускът за гледане на дете до две години, на практика ще получава онова обезщетение, което съм получавала за първото си дете? (нищо че за предходните 12 месеца ще съм получавала 240 лева майчински)Благодаря предварително.

# 964
  • Варна
Ми да. Получаваш си отново 90% от заплатата +120лв за първото дете /но при условие че детето не е навършило 2г. и ти не си си прекратила майчинството/

# 965
  • София
Здравейте Момичета,

Имам нужда от информация относно болничните поради "поблемна бременност".

Бременна сам в самото начало 7 седмица и днес се записах на ЖК в Тина Киркова. Наскоро ползвах 7 дневен болничен от личния лекар с диагноза "радикулит", след което два дни бях на работа. Лекарката от ТК каза, че след като сам ползвала вече 7 дни независимо, че е от личната с др. диагноза и с прекъсване , тои бил в периода на бремеността и се включва към тези 180 дни | толкова отпускала държавата ! |. Спорих, но и аз не сам компетентна и така тя ми издаде първи болничен за "проблемна бременност" - 30 дни , като продължение на другия, а не като първичен. Не искам да имам проблем с тези болнични от самото начало. Кажете какво мога и трябва да сторя? Трябва да се коригира.
Зная че първия болничен е за 7 дни след което с ЛКК по 30 до 180 дни, след което 45 за раждане. Сигурнана съм , че болничния е некоректен...

Дайте съвет какво да правя?

# 966
Здравейте , момичета някой дали ще знае , защо болничния ми след раждане , който е от болницата , са ми изплатени 14 дни и от нои ми казват че е изплатено всичко , той нали е 42 дни . Не е ли малк 14 дни , дори и да броят почивните дни

# 967
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте , момичета някой дали ще знае , защо болничния ми след раждане , който е от болницата , са ми изплатени 14 дни и от нои ми казват че е изплатено всичко , той нали е 42 дни . Не е ли малк 14 дни , дори и да броят почивните дни

Може да са ви платили само дните от май. Преди изтичането на съответния месец не правят плащания. Най-рано  на 02.07. можете да чакате плащане за м.юни

# 968
Здравейте Момичета,

Имам нужда от информация относно болничните поради "поблемна бременност".

Бременна сам в самото начало 7 седмица и днес се записах на ЖК в Тина Киркова. Наскоро ползвах 7 дневен болничен от личния лекар с диагноза "радикулит", след което два дни бях на работа. Лекарката от ТК каза, че след като сам ползвала вече 7 дни независимо, че е от личната с др. диагноза и с прекъсване , тои бил в периода на бремеността и се включва към тези 180 дни | толкова отпускала държавата ! |. Спорих, но и аз не сам компетентна и така тя ми издаде първи болничен за "проблемна бременност" - 30 дни , като продължение на другия, а не като първичен. Не искам да имам проблем с тези болнични от самото начало. Кажете какво мога и трябва да сторя? Трябва да се коригира.
Зная че първия болничен е за 7 дни след което с ЛКК по 30 до 180 дни, след което 45 за раждане. Сигурнана съм , че болничния е некоректен...

Дайте съвет какво да правя?

Нищо не разбрах от написаното

# 969
Момичета, бях останала с впечатление, че при "застъпване" на отпуск за гледане на дете до 2 години с нов болничен за раждане
(втора бременност да речем), майката ще получава обезщетение на основа на 240 лева. Днес обаче попаднах на следната информация:

4. Как ще бъде определяно обезщетението за бременност и раждане след 01.01.2009 г., ако майката излезне в нов отпуск за бременност и раждане преди навършване на 2-годишна възраст на предходното дете.
Няма промяна в разпоредбата на чл. 49, ал. 2 КСО.
(49. (2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.)

Това ознчава ли, че ако живот и здраве изляза в такъв болничен за раждане само три дни преди да ми изтече отпускът за гледане на дете до две години, на практика ще получава онова обезщетение, което съм получавала за първото си дете? (нищо че за предходните 12 месеца ще съм получавала 240 лева майчински)Благодаря предварително.

Да ще получавате обезщетението като за първото дете, ако е по-голямо от минималната работна заплата. При подаване на болничния лист трябва да подадете Декларация за промяна на обстоятелствата и ако искате за остатъка до навършване на 2 години на първото дете можете да попълните декларацията за 50% от обезщтението за гледане на дете до  2 год.

# 970
Здравейте момичета , много се надявам на вашия отговор.
От понеделник съм на работа след 2 годишно майчинство ( сина ми има РД на 28 .06 ) не мога да ползвам годишния си отпуск за преходни години поради това , че колегите ще ползват техните, сина ми тръгна на ясла от началото на месеца и вече две седмици е в къщи , питането ми е такова колко време трябва да работя за да имам право на болничен за детето, имали някакви срокове?
Благодаря ви предварително.

Няма никакво изискване за отработени дни

# 971
Момичета,
по въпроса с отпуската за таткото в размер на 15 календарни дни, която може да ползва след раждането:
От фирмата на мъжа ми са му казали, че трябва да подаде молба за нея, но как можем да знаем точния момент, в който това да се случи, предвид неизвестната дата на раждането?Как се процедира, бихте ли могли да ми обясните ситуацията?И изобщо това не е ли отпуск по право, без да се налага подаване на молба?

# 972
Момичета,
по въпроса с отпуската за таткото в размер на 15 календарни дни, която може да ползва след раждането:
От фирмата на мъжа ми са му казали, че трябва да подаде молба за нея, но как можем да знаем точния момент, в който това да се случи, предвид неизвестната дата на раждането?Как се процедира, бихте ли могли да ми обясните ситуацията?И изобщо това не е ли отпуск по право, без да се налага подаване на молба?

Този отпуск е от датата на изписване от родилния дом. Попълва се Молба Декларация, защо обезщетението за този период се плаща от НОИ. Прилагат се служебна бележка от родилния дом за датата на изписването, Декларация за банкова сметка и копие от заповедта за разрешаване ползването на този отпуск от страна на работодателя.

# 973
ДейзиГ, благодаря за обяснението.
Дали правилно съм разбрала,че може и предварително да се подаде молбата,за да бъде парафирана с одобрение от работодателя и когато се подава в НОИ ида не се налага допълнително чакане на отговор за одобрение, а таткото вече да е в отпуск..?

# 974
  • И аз не знам къде...
Здравейте,
Синът ми е на година и един месец. Мисля от месец септември да прехвърля майчнството на моята майка.
Въпросите ми са:
1. Мога ли още с връщането си на работа да изляза в отпуск? Имам доста натрупани дни и така или иначе ще ме задължат да ги ползвам.
2. След като съм прехвърлила майчинството мога ли да използвам болнични за детето при нужда?

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт