Майчинството - счетоводно - 19

• 55 295
  • 1 043
  •   1
Отговори
# 990
Здравейте!

Аз съм нова мама, казвам се Теодора. baby_neutral
Както всички нови мами и аз имам много въпроси, относно бременността и бебето, но сега ме интересува нещо друго. Никога до сега не съм работила на трудов договор.Сега имам възможност при близки  да започна работа на договор, но ме съм запозната с доста неща. Искам да попитам по-запознатите следните неща:
1. Какъв е минимума трудов стаж, който трябва да имам за да получавам майчинство и колко време ще го получавам?
2. Ако се осигурявам следващите 6 месеца върху 400лв какъв процент ще вземам?
3. Има ли смисъл да се осигурявам на по висока от минималната заплата, ако така или иначе 6 месеца не са достатъчни за да получавам 90% от осигурителния доход?

Термина ми е за 10-ти януари. Много съм притеснена за това, че изобщо не съм запозната с тези неща.Ако някой може да ми обясни как да постъпя или да ме насочи към служба, която ще ми отговори на въпросите, ще съм му много благодарна! Все пак разбирате, че ще се наложи мъничко да шмекерувам, защото сама ще си плащам осигуровките, но ако ще са ми достатъчни тези 6 месеца, които ми остават до раждането, ще се осигурявам и върху 1000лв заплата, стига да има смисъл!
Благодаря ви за търпението, с което прочетохте въпросите ми!

# 991
  • Пловдив
Моля,ако някой може да ми обясни подробно.
Забременях и на третия месец от бременността ми започнах да се осигурявам.Докато родя ще имам 6 месеца осигуровки.Ще може ли след този период да спра да ги внасям и да получавам майчинство 2 години,или ще трябва да продължа докато стане 1 година и тогава ще започнат да ми го изплащат?Защото една позната ми каза,че е нужно само 6 месеца да имам осигуровки,за да получавам мин. работна заплата,а ако съм искала 90% от заплатата,тогава трябвало да се осигурявам 1 година.Дано не съм го написала много объркано!

твоята позната те  е объркала.за да получаваш  майчинство 2 години трябва да имаш 12 м стаж.Ти няма да ги имаш при излизането ти в 45 дневен болничен.Докато си в болничен ще ти тече стаж.Ще започнеш да получаваш обезщетение за бременност и раждане след като натрупаш 12 м стаж.
докато натрупаш стажа може да получаваш социално майчинств-попитай в районната социално служба за него

# 992
  • София-Младост
Здравейте!

Аз съм нова мама, казвам се Теодора. baby_neutral
Както всички нови мами и аз имам много въпроси, относно бременността и бебето, но сега ме интересува нещо друго. Никога до сега не съм работила на трудов договор.Сега имам възможност при близки  да започна работа на договор, но ме съм запозната с доста неща. Искам да попитам по-запознатите следните неща:
1. Какъв е минимума трудов стаж, който трябва да имам за да получавам майчинство и колко време ще го получавам?
2. Ако се осигурявам следващите 6 месеца върху 400лв какъв процент ще вземам?
3. Има ли смисъл да се осигурявам на по висока от минималната заплата, ако така или иначе 6 месеца не са достатъчни за да получавам 90% от осигурителния доход?

Термина ми е за 10-ти януари. Много съм притеснена за това, че изобщо не съм запозната с тези неща.Ако някой може да ми обясни как да постъпя или да ме насочи към служба, която ще ми отговори на въпросите, ще съм му много благодарна! Все пак разбирате, че ще се наложи мъничко да шмекерувам, защото сама ще си плащам осигуровките, но ако ще са ми достатъчни тези 6 месеца, които ми остават до раждането, ще се осигурявам и върху 1000лв заплата, стига да има смисъл!
Благодаря ви за търпението, с което прочетохте въпросите ми!
Отговорите на всичките ти въпроси са написани в първият пост.
1. 12месеца осигурителен стаж ти трябват, ще получаваш обезщетение за бременост и раждане 410 дни и след това обезщетение за отглеждане на дете до 2г. възраст.
2. Процента е еднакъв без значение дали се осигуряваш на 400 или 900лв...90% от среднодневното брутно възнаграждение за 12 месеца назад, но не повече от сруднодневно нетното за периода.
3. Има.
6 месеца не са достатъчни , но са нещо. Времето , през което си в отпуск за бременост и раждане ти се зачита за осигурителен стаж. И когато натрупаш необходимите 12месеца ще започне да ит се изплаща обезщетение.

# 993
  • София
  Eднократната помощ за живородено дете включва ли се към сумата на доходите при подаване на молба за детски?
  Същия въпрос и за детските получавани през предходната година и 90-те процента от заплатата за месеците преди раждането?
   Питам защото в справката от работодателя ми не фигурират тези суми и незнам как да ги впиша в декларацията...

# 994
 Eднократната помощ за живородено дете включва ли се към сумата на доходите при подаване на молба за детски?
  Същия въпрос и за детските получавани през предходната година и 90-те процента от заплатата за месеците преди раждането?
   Питам защото в справката от работодателя ми не фигурират тези суми и незнам как да ги впиша в декларацията...

Не се включват еднократната помощ и детските.В справката ти, ако си била в майчинство предходната година ще ти пишат нулев доход, а от социалните си вземат данни по- служебен път какво си получила за гледане на дете до 1 година.

# 995
момичета имам нужда от помощта ви!в 7-ят месец съм а фирмата в която се водя на трудов договор прекратява дейността си и трябва да си намеря друг работодател.намерих такъв,но е друг град,Аз по постоянен адрес съм в София,а фирмата се води в пазарджишка област.Това представлява ли някакъв проблем,освен че ако се наложи нещо трябва да ходя до Нои в град Пазарджик?Ако не е проблем до какъв срок трябваше да се подадат болничните листове на работодателя?Предварително благодаря!

# 996
  • Пловдив
момичета имам нужда от помощта ви!в 7-ят месец съм а фирмата в която се водя на трудов договор прекратява дейността си и трябва да си намеря друг работодател.намерих такъв,но е друг град,Аз по постоянен адрес съм в София,а фирмата се води в пазарджишка област.Това представлява ли някакъв проблем,освен че ако се наложи нещо трябва да ходя до Нои в град Пазарджик?Ако не е проблем до какъв срок трябваше да се подадат болничните листове на работодателя?Предварително благодаря!

не е проблем,че работодателят е в пазарджишка област.болничните се предават в срок от три дни след издаването им.

# 997

Благодаря Ала-Бала  bouquet. Само още едно питане, ако си пусна 2-3месеца неплатен отпуск, ще си получавам ли половината майчинство или  и то ще ми бъде спряно и имаш ли представа колко, като продължителност е болничния за малко дете, който би могъл да издаде лич.лекар?

# 998
  • София-България, Израел - където си поискам
Здравейте отдавна не съм влизала в тази тема, но тоглеждането на малката ми отнема цялото време.По тази и причина не съм много в час с това, което ме вълнува.От септ.2009г.отиваме на ясла и понеже ще сме едва на 1г.и3мес. ми се искаше да позабавя малко нещата.До колкото разбирам от информацията на първа страница при пускане на детето на ясла съм задължена да се върна на работа по закон, да ползвам отпуск платен или неплатен или да ползвам болничен, който не може да бъде повече от 20 или 40дни, защото иначе се отива на комисия.Така ли е?От друга страна в детската градина директорката ми обясни, че няма как да ми пази мястото и единствения за мен начин  бил да си вземем болничен, но и за дете доколкото знам не може да е безкраен болничния. А мен ме интересуват 2мес.и половина докато детето стане на година и половина. Та това е, ако имате някаква друга информация по темата която ме вълнува ще ви бъда благодарна да ми я споделите. Когато голямата ми дъщеря преди 7год.тръгна на ясла на същата възраст, като малката, аз не се върнах веднага на работа, а пет мес.по-късно и въпреки това продължавах да си получавам цялото майчинство и се водех в отпуск по майчинство, но изглежда сега парламента е въвел някакви промени в закона за майчинството и ситуацияте не може да бъде същата.Извинявам се, ако съм досадила.Хубав ден на всички
за детската градина , за да ти запазят мястото може с обикновена бележка от лекар, че детето в момента не може да посещава ДГ.
болничните за гледане на дете са до 60 дни в годината, но никой не ги дава на куп. Според диагнозата личните лекари знаят колко дни се полагат.

# 999
Здравейте мили майчета. Следа темата до колкото е възможно защото по цял ден съм на работа. Значи имам следния въпрос ако някой може да ми помогне. От.01.07.2009 г излизам в болнични 45 дни преди раждане. Във фирмата в която работя ме осигуряват на 1600 лв., но аз допълнително се вода на втори трудов договор в друга фирма /фиктивно/ там се осигурявам на 400. Нужно ли е на второто място да продължават да ми внасят здравни след като излезна болнични или мога да прекратя договора там. И обезщетението на 2 пъти ли ще си получавам, тьй като в едната фирма плащат осигуровките на 20то число за предходния месец, а в другата на 10 то. И задължително ли е на второто място да са платени осигуровките за да мога аз да си получа майчинските  smile3525  Мерси предварително, то май малко дълго стана   bouquet

# 1 000
Здравейте!Скоро детенцето ми става на една година и искам да се върна на работа.Смятам да прехвърля майчинството на майками,но тя към момента не е на трудов договор.Колко време преди прехвърлянето трябва да е била на трудов договор?Предварително благодаря!  bouquet

# 1 001
привет и от мен, мили мами! Моят въпрос е свързан със сумата на второто ми майчинство, което живот и здраве ще започне през януари 2010 година. А през февруари 2010 г детето ми навършва 2 годинки и ще престана да получавам обезщетение за гледане на дете.. Та въпросът ми е такъв - дали ще получавам същата сума на предишното ми майчинство / която беше почти 600 лв/ или ще се вземе под внимание тези 240 лв, които получавам като обезщетение за гледането на първото си дете?! Благодаря ви предварително за отговора  Hug

# 1 002
  • Майничка
привет и от мен, мили мами! Моят въпрос е свързан със сумата на второто ми майчинство, което живот и здраве ще започне през януари 2010 година. А през февруари 2010 г детето ми навършва 2 годинки и ще престана да получавам обезщетение за гледане на дете.. Та въпросът ми е такъв - дали ще получавам същата сума на предишното ми майчинство / която беше почти 600 лв/ или ще се вземе под внимание тези 240 лв, които получавам като обезщетение за гледането на първото си дете?! Благодаря ви предварително за отговора  Hug

Ако не сте прекъсвали отпуска за гледане на първото дете и 45-дневния болничен започне преди навършване на 2г., ще получавате същите пари.

# 1 003
  • Майничка
Здравейте!Скоро детенцето ми става на една година и искам да се върна на работа.Смятам да прехвърля майчинството на майками,но тя към момента не е на трудов договор.Колко време преди прехвърлянето трябва да е била на трудов договор?Предварително благодаря!  bouquet

Няма определен срок. Може и един ден отработен да й се води.

# 1 004
  • Майничка
Здравейте мили майчета. Следа темата до колкото е възможно защото по цял ден съм на работа. Значи имам следния въпрос ако някой може да ми помогне. От.01.07.2009 г излизам в болнични 45 дни преди раждане. Във фирмата в която работя ме осигуряват на 1600 лв., но аз допълнително се вода на втори трудов договор в друга фирма /фиктивно/ там се осигурявам на 400. Нужно ли е на второто място да продължават да ми внасят здравни след като излезна болнични или мога да прекратя договора там. И обезщетението на 2 пъти ли ще си получавам, тьй като в едната фирма плащат осигуровките на 20то число за предходния месец, а в другата на 10 то. И задължително ли е на второто място да са платени осигуровките за да мога аз да си получа майчинските  smile3525  Мерси предварително, то май малко дълго стана   bouquet

1.Може да прекратите договора на 30.06. по взаимно съгласие и ще спестите осигуровките. След това няма как да стане, докато не изтекат болничните.
2.Ако прекратите договора, вторият въпрос става безпредметен.

Общи условия

Активация на акаунт