След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 573
  • 311
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте
Аз имам малко по-различен въпрос.Работата ми е такава,че освен 20 дни платен год.отпуск,ползваме и 18 дни допълнителен за условия на труд.Тези именно 18 дни също ли се натрупват за времето на двете години платен отпуск за детето.

# 121
Ако ползваш допълнителен платен годишен отпуск по чл. 156 от КТ или удължен платен годишен отпуск по чл. 155 от КТ /не съм сигурна при теб кой от двата/, то това остава платен годишен отпуск и се позва по реда и условията именно на платения, т.е. "натрупва се". Така сме го и практикували.
Ще проверя в понеделник малко практика и писма, да видя има ли изменения, но не вярвам.

# 122
  • В светлината на слънцето
mlz, не съм експерт, но ще ти отговоря на въпроса, защото бях в сходна ситуация - 20 дни платен годишен отпуск плюс още 10 за нерегламентирано работно време. Натрупват се и допълнителните дни със сигурност. Peace

# 123
Здравейте моят случай е: дете на 1год и 1месец, прекратяване на отпуска  за отглеждане на дете до 2 години на 20 юли и болничен от 21 юли /поради проблемна втора бременност/ който живот и здраве ще продължи до раждането януари 2010г. Детето е записано на ясла от септември. Въпроса ми е - ще получавам ли 50% обезщетение за отглеждането на детето до 2г. възраст при условие, че съм в отпуск по болест и до кога?
Намирам сходни казуси, но не мога да си отговоря на въпросите на 100%, надявам се компетентните по въпроса да ми отговорят   bouquet

# 124
Здравейте, да се включа и аз, доста се рових и изчетох разни мнения, но така и не съм съвсем сигурна какво точно да направя. Моя  случай е следния детето ми е на 1 г. и 6 м. и от 01.09.2009 ще тръгне на ясла. Искам да разбера дали още същия ден трябва да се върна на работа и дали ще ми спрат 240 те лв. По съвет на една майка от форума попитах на e-maila на НОИ, ето какво ми отговориха:

Съгласно разпоредбите на чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда, след
използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако
детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има
право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до
навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.
Това означава, че условието да получавате обезщетение до 2 години на
детето, то не трябва да е настанено в детско заведение - детска ясла
. Това
обстоятелство сте декларирали и при попълване на молба-декларация,
приложение № 3 за получаване на обезщетението, която се представя в ТП на
НОИ.
С настаняването му следва да се върнете на работа или може да ползвате
платен или друг законоустановен отпуск.

В случай че се върнете на работа, ще имате право на 50 % от
обезщетението за отглеждане на дете до 2 години, ако детето не е настанено в
детско заведение на пълна държавна издръжка.

За да получавате това обезщетение следва да подадете два документа, които
работодателя Ви да представи в ТП на НОИ – заявление-декларация, приложение
№ 4 за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на
основание чл. 54 от КСО и декларация, приложение № 12 за промяна на
обстоятелствава.
Това обезщетение се изплаща когато ползвате платен годишен отпуск,
отпуск за временна неработоспособност за Вас или за гледане на болно дете.

Ем. Иванова

Моля ви да коментирате написаното, правилно ли съм разбрала, че трябва да започна веднага работа и да искам отпуск от работодателя, защото от яслата ми казаха да вземам детето поне седмица на обяд докато се адаптира.
Благодаря ви предварително и дано съм била полезна и на други майки в подобна ситуация

# 125
  • София
Здравейте, да се включа и аз, доста се рових и изчетох разни мнения, но така и не съм съвсем сигурна какво точно да направя. Моя  случай е следния детето ми е на 1 г. и 6 м. и от 01.09.2009 ще тръгне на ясла. Искам да разбера дали още същия ден трябва да се върна на работа и дали ще ми спрат 240 те лв. По съвет на една майка от форума попитах на e-maila на НОИ, ето какво ми отговориха:

Съгласно разпоредбите на чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда, след
използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако
детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има
право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до
навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.
Това означава, че условието да получавате обезщетение до 2 години на
детето, то не трябва да е настанено в детско заведение - детска ясла
. Това
обстоятелство сте декларирали и при попълване на молба-декларация,
приложение № 3 за получаване на обезщетението, която се представя в ТП на
НОИ.
С настаняването му следва да се върнете на работа или може да ползвате
платен или друг законоустановен отпуск.

В случай че се върнете на работа, ще имате право на 50 % от
обезщетението за отглеждане на дете до 2 години, ако детето не е настанено в
детско заведение на пълна държавна издръжка.

За да получавате това обезщетение следва да подадете два документа, които
работодателя Ви да представи в ТП на НОИ – заявление-декларация, приложение
№ 4 за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на
основание чл. 54 от КСО и декларация, приложение № 12 за промяна на
обстоятелствава.
Това обезщетение се изплаща когато ползвате платен годишен отпуск,
отпуск за временна неработоспособност за Вас или за гледане на болно дете.

Ем. Иванова

Моля ви да коментирате написаното, правилно ли съм разбрала, че трябва да започна веднага работа и да искам отпуск от работодателя, защото от яслата ми казаха да вземам детето поне седмица на обяд докато се адаптира.
Благодаря ви предварително и дано съм била полезна и на други майки в подобна ситуация

Да, трябва да си вземеш от годишния отпуск Peace

# 126
Цитат
  bouquetАз благодаря!Беше ми много полезна!Това беше и моя въпрос, а сега намерих отговор.Макар че като цяло ситуацията ми е патова и няма какво да направя, освен да поверя мъника на баба и дядо, след като ми свърши майчинството!

# 127
  • София
Да, трябва да се върнеш на работа.

# 128
А какъв документ трябва да приложиш, като доказателство, че детето е записано на ясла? Гледам, че в приложение № 12 е оставено място да посочиш приложените документи.

# 129
А какъв документ трябва да приложиш, като доказателство, че детето е записано на ясла? Гледам, че в приложение № 12 е оставено място да посочиш приложените документи.

от яслата би трябвало да ви напишат служебна бележка, в която да фигурира датата, на коята детето е започнало!

# 130
Аз знам че се прекъсва ,но зависи от директорката .В моя случай просто намекнах на директорката за въпроса който и теб те вълнува и тя ми каза че нямали практика да дават такава информация ,и така не си го прекъснах .

# 131
 Laughing Моля ви, недейте, току- виж сте объркали някоя майка. Информация НОИ може да придобие винаги, за всяка ясла/ градина. Нищо не зависи от директорката и слава Богу! Или директорката еднолично приема децата, без да подава никъде информация? Това де не е някоя частна забавачница в някой апартамент?

# 132
Цитат
Или директорката еднолично приема децата, без да подава никъде информация?
Ами и това го има Winkоще повече, че данни доколкото знам се подават през 3 месеца Rolling Eyes

# 133
При проверките си НОИ не разчитат само на регулярно подаваната информация то директорката. Разумните следва да го знаят отдавна.

# 134
При проверките си НОИ не разчитат само на регулярно подаваната информация то директорката. Разумните следва да го знаят отдавна.
Би ли обяснила? Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт