След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 551
  • 311
  •   1
Отговори
# 105
Прочетох темата, защото съм в подобна позиция. Върнах се на работа, а сега и дъщеря ми ще тръгва на ясла. Имах същите въпроси като вас. Но нямам какво да се чудите, в сайта на НОИ има мейл за връзка, на който като пишете отговарят до 2-3 и то наистина компентетно, ясно и точно. Съветвам ви за всякакви въпроси да им пишете:
NOI@nssi.bg
Също има и телефони за връзка, на които дават отговор, но аз предпочитам черно на бяло.
А иначе самият сайт е:
http://www.noi.bg/
И пак ви съветвам вместо да се обърквате една друга и да се подвеждате, питайте тези, които пролагат правилата!

# 106
Да попитам следното: какво става като детето тръгне на ясла преди навършване на 2 год/вземаш 1/2 от майчинството/, но същевременно излизаш в първи болничен за раждане на 2-ро дете.Тогава ще се взема 1/2 от майчинството за първото дете+болничен ли?

# 107
Четох и се обърках.
Когато детето тръгне на ясла,майката има право на половин майчинство само ако се върне на работа,нали така.
Е аз като няма къде да се върна?Вълците ме яли.
Септември пускам малкия на ясла.Фирмата,в която работех закри дейността си в моя град,там където бях аз.Реално погледнато аз все още се водя на работа в тази фирма,просто защото не могат да ме съкратят,уволнят и т.н. за момента.Но когато пусна малкия на ясла и не съм вече отпуск по майчинство,съкращението ще е първото нещо,което ще направят шефовете.И аз губя и работата си и половината от майчинството си.
Пей сърце.
Някой може ли да ме посъветва нещо?

# 108
Четох и се обърках.
Когато детето тръгне на ясла,майката има право на половин майчинство само ако се върне на работа,нали така.
Е аз като няма къде да се върна?Вълците ме яли.
Септември пускам малкия на ясла.Фирмата,в която работех закри дейността си в моя град,там където бях аз.Реално погледнато аз все още се водя на работа в тази фирма,просто защото не могат да ме съкратят,уволнят и т.н. за момента.Но когато пусна малкия на ясла и не съм вече отпуск по майчинство,съкращението ще е първото нещо,което ще направят шефовете.И аз губя и работата си и половината от майчинството си.
Пей сърце.
Някой може ли да ме посъветва нещо?
Съветвам те да не пускаш малкия на ясла. Или да си намериш друга работа. Не виждам друго разумно решение.

# 109
не се прекратява майчинството!  
аэ излязох в 6 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 3 години,който изтича на 22 декември,а детето ми ще тръгне чак към края на ноември на ясла!а голямото   ще бъде предучилищна! как ще стане да работя,за да бъде малката на ясла и да си гледам голямото дете след училище!нали е задължително да си работещ родител,за да посещава детето ти градина?!а на старата работа не мога да се върна защото вече фирмата не извършва дейнос и само по документи се водя!Натикот също като теб! Hug

# 110

Прекъсва, разбира се.
Нали в декларацията до НОИ за отпуск за гледане на дете до две години се декларира, че детето НЕ посещава учебно заведение на държавна издръжка.
Следователно, щом си запишете детето на ясла, надлежно уведомявате работодателя и НОИ за промяна в обстоятелствата от въпросната декларация и съответно ви се прекъсва този отпуск...
            Само дето си пропуснала на ПЪЛНА държавна издръжка. Laughing При връщане на работа се получава 50 % от майчинството. Което значи,че НЕ ПРЕКЪСВА!!!

# 111
Да попитам следното: какво става като детето тръгне на ясла преди навършване на 2 год/вземаш 1/2 от майчинството/, но същевременно излизаш в първи болничен за раждане на 2-ро дете.Тогава ще се взема 1/2 от майчинството за първото дете+болничен ли?
             Точно това взимаш!1/2 от майчинството и болничния за 2-рото дете.На дъщеря ми прекъснаха 1/2 от майчинството ,но отидохме в НОИ и си и изплатиха всичко накуп защото нямат право да го прекъсват.То се води платен отпуск за отглеждане на дете до 2 години,а другото НЕ е ОТПУСК,а болничен .Така,че НЯМА дублиране на отпуск за отглеждане на дете до 2 години както се опитаха да ни преметнат.Платиха си всичко и даже се извиниха. Mr. Green

# 112

Прекъсва, разбира се.
Нали в декларацията до НОИ за отпуск за гледане на дете до две години се декларира, че детето НЕ посещава учебно заведение на държавна издръжка.
Следователно, щом си запишете детето на ясла, надлежно уведомявате работодателя и НОИ за промяна в обстоятелствата от въпросната декларация и съответно ви се прекъсва този отпуск...
            Само дето си пропуснала на ПЪЛНА държавна издръжка. Laughing При връщане на работа се получава 50 % от майчинството. Което значи,че НЕ ПРЕКЪСВА!!!

Да, прави си. Идеята ми беше, че според мен щом детето се запише на ясла, майката се ВРЪЩА на работа, като до две години на детето има право на 50 процента от майчинството. (но това ми липсва в мнението, така е.)
Тук се изказаха мнения, че не е ЗАДЪЛЖЕНА да се връща на работа. Например може ли да си запише детето в ОДЗ първа яслена група и да си стои вкъщи с 240 лева докато детето навърши две години.Основната дискусия като че ли около това се върти.
В темата "Майчино счетоводство" се твърди, че това не е вярно и, че майката трябва да се върне на работа, с право на 50% майчинство и че това е така съгласно някакво указание на НОИ. Тук пък се посочва тезата, че не си длъжна да се връщаш на работа, защото яслата не е заведение на ПЪЛНА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА.
И аз вече не се наемам да изказвам мнения  кое е правилно и кое не, така или иначе детето ми ако го приемат на градина догодина, отдавна ще е навършило две години и няма да имаме такъв казус

# 113
             Точно това взимаш!1/2 от майчинството и болничния за 2-рото дете.На дъщеря ми прекъснаха 1/2 от майчинството ,но отидохме в НОИ и си и изплатиха всичко накуп защото нямат право да го прекъсват.То се води платен отпуск за отглеждане на дете до 2 години,а другото НЕ е ОТПУСК,а болничен .Така,че НЯМА дублиране на отпуск за отглеждане на дете до 2 години както се опитаха да ни преметнат.Платиха си всичко и даже се извиниха. Mr. Green

Дидиа, съвсем изън темата, но значи ли че си имате породени внучета?  Hug

# 114

Дидиа, съвсем изън темата, но значи ли че си имате породени внучета?  Hug
                   Значи! Laughing Голямото ни го оставиха на нас с дядото на 9 месеца и го записахме на ясла,а мама се върна на работа и си получаваше 50% от майчинството.Засече се обезщетението за неползване на отпуск  за отглеждане на дете до 2 години и болничните за 2-рото и дете.Разликата им е 1 г 6 м.Малката ни я остави на 6 месеца и се върна на работа и въпреки,че също я записахме на ясли мама си получаваше 50 %.Така , че поне това е сигурно. Laughing

# 115
zaio_baio, правим разлика между двата периода, през които може да стане това "връщане"- дали по време на отпускът за първите 410 дни /бременност и раждане/ или след това /гледане на малко дете/. Това сме разграничили на база разликата в нормативните актове, които също провеждат такова различие /засега, понеже на практика яслите не приемаха деца под 10-12 месеца до сега/.

Ето го сравнението:
чл.50/КСО: "Осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.
Когато детето е дадено за осиновяване, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, обезщетението по ал. 1 се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие раждането не е възстановена, се прилага ал. 3, изречения второ и трето."

чл.53/КСО "След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството".

# 116
                     Judy , като цитираме нека да сме точни  LaughingОбезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
[Препратки от актове] [Препратки от практика] [Препратки от статии] [8 редакции на елемента]
Чл. 54. (*) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:

1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;

2. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за общо заболяване и майчинство.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2008 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка , както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството".

Това е , за което говорех  Laughing При НЕползване на отпуска за малко дете и връщане на работа се получава 50 %. Peace

# 117
ама това го има още на 1 страница.... Flutter

# 118
ама това го има още на 1 страница.... Flutter
                Ами тогава ЗАЩО задават бячъпроси , а не четат?  Mr. Green

# 119
 Didia, не съм писала за това обезщетение от 50%, а за съвсем друго, което се изплаща тогава, когато майката не работи, т.е. ползва си съответните отпуски за бременност и раждане в първия случай и за гледане малко дете във втория.
Твоята хипотеза, за която не пиша на последните две страници, е различна и се отнася до неползването на отпуска, когато се изплаща различно обезщетение на различно основание по чл. 54 КСО, а не по чл.50 или 53.  И да, това вече го обсъдихме за чл. 54.
Повдигна се въпрос, който не беше практически проигран- тръгване на ясла когато се ползват първите 410 дни, т.е. нищо общо с отпускът за отглеждане на дете, а за бременност и раждане.
Авторката е започнала темата с общия случай- дете навършило годинка, тръгващо на ясла. Тук вече си писахме за различното- преди навършване на тази годинка, та четат хората.

Общи условия

Активация на акаунт