След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 587
  • 311
  •   1
Отговори
# 135
И аз да споделя, детето ми ходи 3 седмица на ясла, но още не съм се върнала на работа именно заради периода на свикване, ще има ли някакви санкции в този случай? И 50% ли от майчинството ще взимам, след като детето няма 2 год?

# 136
  • Бургас
Да попитам и аз.Детето ми го приеха на ясла,но тя сега е в ремонт.На практика той е само записан,но все още не посещава ДЗ.Кога ще трябва да прекратя майчинството сега или ,когато детето започне да посещава яслата,а доколкото разбрах това ще стане след около 2 месеца? newsm78

# 137
Да колкото съм запозната, при постъпване на детето в детско заведение, майката е длъжна да уведоми за това НОИ в тридневен срок.. Това се прави с цел спиране на обезщетението за майчинство, но ако майката започне работа майчинството й продължава да се изплаща в размер на 50% от МРЗ до навършване на 2г. на детенцето.. Според мен, при неуведомяване на НОИ в срок и при установяване на това от тяхна страна, майката ще бъде длъжна да върне всички недължимо платени пари (майчинство) за всеки ден просрочие до датата на реалното уведомяване.. По закон, майките нямат право на майчинство, когато детето им е настанено в детско заведение (освен ако не работят и не получават законовите 50% МРЗ).. Обобщено това означава, че ако НОИ ви надушат, че не сте уведомили в срок, може и да ви накарат да връщате пари или ще ви ги приспаднат от дължимите до навършване на детето на 2г. ако започнете работа и започнете да взимате половин майчинство...

# 138
Да колкото съм запозната, при постъпване на детето в детско заведение, майката е длъжна да уведоми за това НОИ в тридневен срок.. Това се прави с цел спиране на обезщетението за майчинство, но ако майката започне работа майчинството й продължава да се изплаща в размер на 50% от МРЗ до навършване на 2г. на детенцето.. Според мен, при неуведомяване на НОИ в срок и при установяване на това от тяхна страна, майката ще бъде длъжна да върне всички недължимо платени пари (майчинство) за всеки ден просрочие до датата на реалното уведомяване.. По закон, майките нямат право на майчинство, когато детето им е настанено в детско заведение (освен ако не работят и не получават законовите 50% МРЗ).. Обобщено това означава, че ако НОИ ви надушат, че не сте уведомили в срок, може и да ви накарат да връщате пари или ще ви ги приспаднат от дължимите до навършване на детето на 2г. ако започнете работа и започнете да взимате половин майчинство...
Мисля че преди беше така, но сега вече има промени newsm78

# 139
  • София
Мисля че преди беше така, но сега вече има промени newsm78

Никакви примени няма, всичко си е точно така.  Peace
Давността на проверките от НОИ е 5 години, така че не се успокоявайте, ако сега не ви хванат. Парите се връщат с лихва и глоба.

Да попитам и аз.Детето ми го приеха на ясла,но тя сега е в ремонт.На практика той е само записан,но все още не посещава ДЗ.Кога ще трябва да прекратя майчинството сега или ,когато детето започне да посещава яслата,а доколкото разбрах това ще стане след около 2 месеца? newsm78
В момента на постъпване се подават декларациите, не на записване.  Peace

И аз да споделя, детето ми ходи 3 седмица на ясла, но още не съм се върнала на работа именно заради периода на свикване, ще има ли някакви санкции в този случай? И 50% ли от майчинството ще взимам, след като детето няма 2 год?
Ами вече е трябвало да си подадеш декларацията и да ползваш например натрупания ти годишен платен отпуск, който за двете години майчинство стандартно е 40 работни дни /за някои професии е повече/.
През време на платените отпуски ще взимаш заплата плюс 50% от майчинството.

Последна редакция: пн, 05 окт 2009, 23:41 от Ника

# 140
Ами вече е трябвало да си подадеш декларацията и да ползваш например натрупания ти годишен платен отпуск, който за двете години майчинство стандартно е 40 работни дни /за някои професии е повече/.
През време на платените отпуски ще взимаш заплата плюс 50% от майчинството.
[/quote]

А при тези условия, ако вместо в платен отпуск изляза в болничен за раждане на 2-ро дете ще вземам ли пак 50% от майчинството ако детето ходи на ясла и ако не ходи ще вземам ли 100% майчинство за него+болничен за 2-рото.?  bouquet newsm78

# 141
Ника, а при положение, че се върнеш на работа и веднага (без да поработиш няколко дни) си пуснеш платения отпуск, той как ти се заплаща? По стария щат или по новия? Благодаря! Hug

# 142
Отработени 10 дни.
"За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.

# 143
Благодаря!
Сега се сетих, че съм го чела преди..  ooooh!
А може ли да ми кажете детското заведение как удостоверява тръгването на детето на ясла..
Ясно, че майката подава декларация, като само се разчита на наказателната отговорност, която носи за неверни данни.. Но как детското заведение доказва моментът на тръгване?

# 144
  • София
А при тези условия, ако вместо в платен отпуск изляза в болничен за раждане на 2-ро дете ще вземам ли пак 50% от майчинството ако детето ходи на ясла и ако не ходи ще вземам ли 100% майчинство за него+болничен за 2-рото.?  bouquet newsm78

Ще вземаш само болничен и после майчинство за второто дете, при мен се случи така. Първото майчинство се прекратява с второто.

А тези 50% са за работещи майки, чиито деца не са навършили 2г. Те са 50% от размера на майчинството след деветия месец на детето, май са равни на 50 % от МРЗ, сега са 120 лв. Не важат при второ майчинство, уви.

Последна редакция: вт, 06 окт 2009, 13:13 от marmotche

# 145
Момичета, в безизходица съм..
Моля, дайте ми съвет!  Praynig
Значи детето ми тръгна на ясла на 5-ти октомври.. Своевременно съм уведомила в работата (държавен служител съм) и ми казаха, че трябва да отида да си подам декларация, че си прекратявам майчинството.. До тук добре - утре смятах да го направя и веднага с подаването на декларацията и спирането на майчинството да си пусна платения отпуск.. Съгласна съм да получавам възнаграждение за периода на отпуската на базата на старото си щатно възнаграждение, за да изчакам да мине адаптационния период при детенцето.. Обаче!
Днес като звъннах в ЧР ме уведомиха, че не можело да си пускам веднага платен отпуск! Трябвало да поработя 10-тина дни, че да ми актуализирали заплатата.. Аз им казах, че не мога да започна работа веднага именно защото искам да съм до детето в този момент и съм съгласна да ми плащат на по-ниския щат, но те ми заявиха, че не можело да стане така както си го мисля.. Посъветваха ме тогава да не си го прекратявам сега, а като реша реално да се върна на работа!  Shocked
С две думи - пристъпват закона и ме карати  аз да го направя!

Моля, дайте ми съвет какво да предприема?
Ако не подам декларация утре изпадам в забава, а те казаха, че няма да ме пуснат в платен отпуск ако го направя...  ooooh!

# 146
  • София
Десинко, попитай в Майчинството-счетоводно,   http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=428460.0          там ще ти отговорят най-точно.

Скокозавър, при мен нямаше никакъв проблем, изобщо не съм се явявала на работа след майчинството за да си актуализирам заплатата, пуснах си двете платени отпуски. Направо не знам какво да ти кажа. попитай и ти в майчинството счетоводно.

# 147
Благодаря за съвета Ника!
Копирах поста си и там...  Peace

# 148
Момичета, в безизходица съм..
Моля, дайте ми съвет!  Praynig
Значи детето ми тръгна на ясла на 5-ти октомври.. Своевременно съм уведомила в работата (държавен служител съм) и ми казаха, че трябва да отида да си подам декларация, че си прекратявам майчинството.. До тук добре - утре смятах да го направя и веднага с подаването на декларацията и спирането на майчинството да си пусна платения отпуск.. Съгласна съм да получавам възнаграждение за периода на отпуската на базата на старото си щатно възнаграждение, за да изчакам да мине адаптационния период при детенцето.. Обаче!
Днес като звъннах в ЧР ме уведомиха, че не можело да си пускам веднага платен отпуск! Трябвало да поработя 10-тина дни, че да ми актуализирали заплатата.. Аз им казах, че не мога да започна работа веднага именно защото искам да съм до детето в този момент и съм съгласна да ми плащат на по-ниския щат, но те ми заявиха, че не можело да стане така както си го мисля.. Посъветваха ме тогава да не си го прекратявам сега, а като реша реално да се върна на работа!  Shocked
С две думи - пристъпват закона и ме карати  аз да го направя!

Моля, дайте ми съвет какво да предприема?

Ако не подам декларация утре изпадам в забава, а те казаха, че няма да ме пуснат в платен отпуск ако го направя...  ooooh!

Не могат да те задължат да се върнеш на работа.Това е пожелание.Нека да ти кажат къде в КТ го пише?

Момичета, и аз да попитам..........ако детето тръгне на 2 год. на ясла пак ли се уведомява НОИ ? И пак ли е задължително да се връщам веднага на работа?

# 149
Може веднага да се започне ползването на ПГО, но същият ще бъде изплатен по правилото на Чл. 177. -За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни. Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.
Само че ползването му се "разрешава"-
Чл. 172. Платеният годишен отпуск се разрешава на работника или служителя...
Чл.176: Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.
(4) Неизползуваният размер на платения годишен отпуск може да се използува от работника или служителя до прекратяване на трудовото правоотношение с този работодател.

Ето препратката от ЗДСл: Чл. 63. Държавният служител има право да ползва и отпуски за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване, за отглеждане на малко дете, за кърмене и хранене на малко дете, при смърт или тежко заболяване на родител при условията, по реда и в размерите, предвидени в чл. 162 - 167а от Кодекса на труда.
Ето за ПГО: Чл. 57. (1) Платеният годишен отпуск се ползва с писмено разрешение на органа по назначаването.
Чл.59 (3) В случай че органът по назначаването не осигури ползването на отложения отпуск до края на следващата календарна година, държавният служител има право сам да определи времето на ползването му, като го уведоми за това в седемдневен срок преди ползването на отпуска.

Разликата е в срока на уведомяване.

Последна редакция: ср, 14 окт 2009, 14:03 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт