След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 444
  • 311
  •   1
Отговори
# 15
  • София
А майчинството се прекъсва от момента на тръгването на яслата ли? Примерно сега нали записваме децата си за септември. Т.е. за периода от сега до септември децата ни няма да посещават ясла. Би трябвало майчинството да продължи до реалното тръгване на детето, т.е. септември. Правилно ли съм разбрала.

# 16
Да, точно така, от деня на тръгване на детето

# 17
Да, иначе самото записване, "да чака ред" не е основание за прекратяване на отпуска и обезщетението ти.
Никой не ви задължава детето да ходи само до обяд. Или ще заема място в градината / яслата и няма да се получава майчинство, съответно човекът да се води в отпуск, или ще си седи дома и ще има отпуск и обезщетение. наистина е прекалено да се иска всичко и определено бих сигнализирала в НОИ, ако лично аз разбера за такъв случай.

# 18
Ако детето тръгне на ясла майчинството не се прекъсва! Можеш да си седиш в къщи и да си взимаш мизерните 240 лв. или в другия случяй да се върнеш на работа и след подаване на декларация в НОИ да вземаш 50% от определанат сума за майчинство, тоест 120 лв за 2009 г. А относно цитираното в някой от постовете по-горе за заведение на "пълна държава издръжка" става въпрос за домовете за сираци и подобни. Друг е въпроса че давайки си  детето на ясла  идеята е да се върнеш на работа за повече пари, нали така?!

# 19
С тръгването на ясла се прекратява отпускът по майчинство и следва да се прекрати и изплащането на обезщетенията, които след тази дата са недължимо получени и подлежат на възстановяване с лихва.
Имате си платен отпуск, натрупан, който можете да ползвате за т.нар. "адаптация", ако наистина я намирате за задължително нещо. От личен опит- тя не е нужна и разтакаването на детето, лично за нас, доведе само до проблеми. Когато сменихме тактиката и го оставяхме от сутринта с режима на останалите деца си беше по- добре. Иначе се чувстваше излъган, не е като останалите, значи няма да го оставяме и утре. А адаптация откъм болести не се решава за ден- два, при някои деца не е нужна, при други си отива до училище чак.

Това е синтезирано и вярно.Отпскът се прекратява.Изплаща се  обезщетение-50% от полагаемото майчинство не еднократно накуп а всеки месец.Така че, sus, това, което си написала е доста некоректно и заблуждаващо.Идеята въобще не е да се върнеш за повече пари.Ако е това идеята подобни въпроси въобще Няма да се повдигат.Повдигат го хора, които си правят сметка, че освен заплата, ще им се теупа и майчинството, което е заблуда.Повдигат го и такива, които не са опряли до пари и им е все тая на майчинство ли са или на работа.След като не бързат да се върнат на работа-не им е опрял ножа.

# 20
  • София
Да поясня детето ми е на 4 г. преди време не беше така закона.Няма логика да ти прекъсват майчинството затова че детето ти тръгва на ясла????Още повече че то почва да боледува и няма кой да го гледа.Не съм се изхитрила и не съм заобикаляла закона.Точно тогава работех в една фирма в която няма как да стават измами.Ако имаше нещо счетоводителката щеше да ме уведоми.Малко след това аз прекъснах за да се върна на работа преди да са изтекли 2 те години.И няма нужда да обиждате моля

Последна редакция: ср, 27 май 2009, 14:20 от Диана Крайчева

# 21
Детето ми е на 6г и Имаше такова нещо.Просто нямаше проверки.Караха го на-който се пресрами да си го прекъсне...

# 22
  • София
Ето вижте какво пише в кодекса на труда по този повод:
Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.
5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) В случаите, когато не се ползува отпуск по ал. 1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване.

Както виждате си пише детско заведение, никъде няма допълнението на пълна държавна издръжка. То отпадна и затова сега всички майки записали децата си на ясла, трябва да прекратят отпуска за гледане на дете до 2 години. После ако искат могат да продължат да си седят вкъщи без "мизерните" 240 лв или да тръгнат на работа и да получават 120 лв.

# 23
Ако детето тръгне на ясла майчинството не се прекъсва! Можеш да си седиш в къщи и да си взимаш мизерните 240 лв. или в другия случяй да се върнеш на работа и след подаване на декларация в НОИ да вземаш 50% от определанат сума за майчинство, тоест 120 лв за 2009 г. А относно цитираното в някой от постовете по-горе за заведение на "пълна държава издръжка" става въпрос за домовете за сираци и подобни. Друг е въпроса че давайки си  детето на ясла  идеята е да се върнеш на работа за повече пари, нали така?!
Моля ви, не пишете по съществени въпроси, като този, когато не сте сигурни. А този въпрос е нормативно регламентиран и така обърквате хората:
"Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете."- Кодекс на труда. Не се иска детското заведение да е на пълна или непълна държавна издръжка.

По въпроса за обезщетенията думата има КСО:
"Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Когато допълнителният платен отпуск за отглеждането на малко дете вместо от майката (осиновителката) се ползва от бащата (осиновителя) или от лицето, което е поело отглеждането на детето, се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Това обезщетение се изплаща на настойника, когато той ползва отпуска по чл. 167, ал. 2 от Кодекса на труда.
(3) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) Обезщетението по ал. 1 се изплаща и на лицата, които ползват отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст, настанено по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 89 от 2008 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството".
Къде тук има "пълна държавна издръжка?

"Чл. 114. (1) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., доп., бр. 105 от 2006 г.) Недобросъвестно получените суми за осигурителни плащания се възстановяват от лицата, които са ги получили, заедно с лихвата по чл. 113. Те могат да бъдат прихващани от вземанията на лицата от държавното обществено осигуряване с разпореждане, издадено от длъжностното лице, на което е възложено ръководството на контрола по разходите на държавното обществено осигуряване в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт."

Ако 240.00 лв. са ви "мизерни", то не ги взимайте, а си запишете детето на ясла и да си ходи там, а вие- на работа.

# 24
А какво става с периода на адаптация на детето? Майка ми гледа детето ми и исках първо да свикне преди да съобщим, че е на ясла и тя тогава да почне работа. Все пак в началото неопределено време ходи до обяд и някой трябва да го гледа следобед. Има ли срок в който трябва да се уведоми НОИ?

Това става, като майка ти си вземе неплатен опуск за 1-2 месеца или за какъвто период прецените и съответно ви позволят.  Peace  Няма как - а то така или иначе детето ще боледува, нали??? Така че ...  Rolling Eyes Пожелавам колкото се може по-малко и по-леки болести, разбира се!  Praynig

# 25
Ако детето тръгне на ясла майчинството не се прекъсва! Можеш да си седиш в къщи и да си взимаш мизерните 240 лв. или в другия случяй да се върнеш на работа и след подаване на декларация в НОИ да вземаш 50% от определанат сума за майчинство, тоест 120 лв за 2009 г. А относно цитираното в някой от постовете по-горе за заведение на "пълна държава издръжка" става въпрос за домовете за сираци и подобни. Друг е въпроса че давайки си  детето на ясла  идеята е да се върнеш на работа за повече пари, нали така?!

Леле, не мога да си представя и да повярвам, че има хора, които пишат такива неща!  ooooh!

Последна редакция: ср, 27 май 2009, 12:39 от Pavlina Nikolova

# 26
С тръгването на ясла се прекратява отпускът по майчинство и следва да се прекрати и изплащането на обезщетенията, които след тази дата са недължимо получени и подлежат на възстановяване с лихва.
Имате си платен отпуск, натрупан, който можете да ползвате за т.нар. "адаптация", ако наистина я намирате за задължително нещо. От личен опит- тя не е нужна и разтакаването на детето, лично за нас, доведе само до проблеми. Когато сменихме тактиката и го оставяхме от сутринта с режима на останалите деца си беше по- добре. Иначе се чувстваше излъган, не е като останалите, значи няма да го оставяме и утре. А адаптация откъм болести не се решава за ден- два, при някои деца не е нужна, при други си отива до училище чак.

Съгласна съм с това мнение!  Peace

# 27
  • София

Съгласна съм с това мнение!  Peace

И аз съм съгласна.

За периода на адаптация наиста си има платена отпуска - за една година е 20 дни, това си е цял месец. Ако това не ви стига здраве му кажете.

Не мога да повярвам на мисленето на доста майки тук, как си представят, че някои веднъж ще им плаща, за да си стоят вкъщи и да си гледат детето и втори път на яслата, за да им го гледа ooooh!. Това противоречи на всякаква здрава логика

# 28
Като вряла вече доста в градиските неволи, да ви кажа, че всяка втора това и е драмата-адаптацията...и я правят тази адаптация 6 месеца...па заничат по прозорци, па взимат на обяд месеци наред...не защото детето не се адаптира, а защото така им е кеф, не бързат за никъде. Wink

# 29
  • Асеновград
Не се палете толкова на непросветените майки , има и счетоводителки , които не знаят тези неща.Когато моето дете тръгна на ясла , аз подготвих документите до НОИ и аз казах на счетодовителката какво трябва да се направи.Когато настъпи промяна в обстоятелствата , си длъжен да уведомиш НОИ в 3 дневен срок.Много ме беше страх да не изпусна срока и да ме карат да връщам пари после.И се информирах от форума и темата "Майчинството-счетоводно".
А между другото моето дете е от тези с дългата адаптация , 2 дена ходи на ясли и после по цял месец се лекува вкъщи , вярвайте ми никак не ми отърва , работя още от преди да го приемат в яслата и се чудя какви акробатики да правя.

Общи условия

Активация на акаунт