След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 459
  • 311
  •   1
Отговори
# 45
Въпросът на Таткото беше за логиката на закона, съдържанието вече е ясно, цитирано е точно по темата и не от съдържание на декларации, а от самия закон.До колкото схванах той пита, защо, след като той плаща за детското заведение, държавата спира обезщетенията. Поне аз така го разбрах.

# 46
  • София
хм по въпроса, виждала съм доста майки да не обявяват въпросната промяна в обстоятелствата, а просто си стоят вкъщи с детето или го дават за някой и друг ден на ясла и после пак вкъщи, като по този начин си "пазят" мястото един вид... друг е въпроса че и обезщетение взимат... Rolling Eyes

въпреки системата (предполагаемата връзка между НОИ и ИСОДГ, да не говорим за другите населени места), не съм много сигурна доколко изобщо някой от НОИ следи за тези неща и още- как ще установят какво се случва... Rolling Eyes

като видях как действат хората,  да ви кажа чак ме хвана яд че добросъвестно съм си подала декларацията и съм в позицията на "балъка" .....  Twisted Evil

# 47
Да отворя една скоба само.При връщане на работа бързо, може да установите, че всъщност вие сте в болничен все още.Прословутият 9-месечен болничен.Тогава се прекъсва болничен, майчинството още не е започнало даже.При смяна на месторабота ваше задължение е да попълните и една декларация, въз основа на  която бившият ви работодател няма да бъде преследван за освобождаване на жена в болнчен след раждане.Миналата година имаше доста промени , имаше една много полезна тема-Майчинството счетоводно.Имаше момичета , счетоводителки, които обясняваха и помагаха.

# 48
Въпросът на Таткото беше за логиката на закона, съдържанието вече е ясно, цитирано е точно по темата и не от съдържание на декларации, а от самия закон.До колкото схванах той пита, защо, след като той плаща за детското заведение, държавата спира обезщетенията. Поне аз така го разбрах.

Точно така е. Ако ходи в държавна да спират. Като е в частна... плащат.. да са ми намерили място.
Иначе питах в частната НЕ ПОДАВАТ никъде нищо Simple Smile
Демек детето ще ходи а мама ще си почива докато не се разболее след 2 дена Simple Smile

# 49
elpet, проверките не са трудни, ДГ и ясли ще им предоставят информация при проверка. Имах една мама такава. От НОИ щяха да съставят акт за начет на работодателя, само че защитата му беше добра, в крайна сметка той не може да знае къде е записала тя детето си и дали то ходи по ясли. Има си и достатъчно съдебна практика по този въпрос, но НОИ пробват, защото е най- лесно да подгонят именно работодателя, с обявени сметки и налични средства по тях. Та си остана, в крайна сметка, нейно задължение възстановяването на сумата. Добре, че проблемът беше за около месец, пак понеже детето боледувало и тя решила да го спре и отпише.

# 50
Здравейте,
Видях, че в цитираният закон, който не съм наясно дали е актуален към момента пише "детско заведение". Тоест ако е на частна градина пак спира майчинството така ли? Хем не ти дават ваучери че няма място за него в общинско или държавно заведение, хем на майката и взимат майчинските?

Мисля, че пишеше, че става въпрос за заведения на държавна издръжка ...  newsm78  Нека ме поправят, ако греша.

Поне според мен не е редно да се спира майчинството, ако детето е в ЧДЗ.

# 51
  • София
Здравейте,
Видях, че в цитираният закон, който не съм наясно дали е актуален към момента пише "детско заведение". Тоест ако е на частна градина пак спира майчинството така ли? Хем не ти дават ваучери че няма място за него в общинско или държавно заведение, хем на майката и взимат майчинските?

Мисля, че пишеше, че става въпрос за заведения на държавна издръжка ...  newsm78  Нека ме поправят, ако греша.

Поне според мен не е редно да се спира майчинството, ако детето е в ЧДЗ.
Няма уточнение за вида на детското заведение.

# 52
  • Варна
Момичета, колкото повече я чета тая тема, толкова повече се обърквам  Sad
Може ли някой да ми обясни ясно какво се прави в моя случай:
Дъщеря ни е на 1г и 6 месеца. Приета е и след 2 седмици започва да ходи на ясла. Аз се върнах на работа пред малко повече от 3 месеца. Сега я гледа детегледачка, а аз към заплатата получавам 120 лв (50% от майчинството). В никакъв случай не искам да ощетявам държавата, но и не съм склонна да се откажа от това, на което имам право по закон. Въпросът ми е: имам ли право на тези 120 лв докато тя навърши 2г и какво да направя, за да продължа да ги получавам или съответно да обявя, че нямам право да ги получавам вече?
Много благодаря на всеки, който ми помогне с ясна информация! Hug

# 53
  • Асеновград
Имаш право на тези 120лв , моят син е така , ходи на ясла , аз работя и взимам 120 лв.Само че не знам какви документи точно трябва да подадеш.Когато аз подавах , връщането ми на работа съвпадна с неговото тръгване на ясла и подадох копие от молбата ми до работодателя , че се връщам на работа , одобрена от него , служебна бележка от яслата , че детето я посещава и декларация за промяна на обстоятелствата.
Понеже ти вече си се върнала на работа и си ги уведомила за това , може би трябва да подадеш само декларация за промяна на обстоятелствата и бележка от яслата.Само помня , че срокът да се подаде декларация за промяна на обстоятелствата беше 3 дни и аз се притеснявах много да не го изпусна.
Защо не попиташ тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=399943.0

# 54
Никой не те кара да се отказваш от обезщетението от половин МРЗ. То ти се дължи, когато не ползваш отпуска си по майчинство и, съответно, обезщетението за гледане на дете до две години. Защо трябва да правиш нещо? Ще сперш да ги получаваш, когато детето навърши две.
"Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
Чл. 54. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., доп., бр. 112 от 2003 г., изм., бр. 105 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
2. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за общо заболяване и майчинство.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм., бр. 105 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено за общо заболяване и майчинство.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм., бр. 89 от 2008 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството"."

Само тук се иска заведението да е "на пълна държавна издръжка", което важи за специални детски заведения, не за вашата ясла.

# 55
  • Варна
Judy, billie, сърдечно ви благодаря!  bouquet
Попитах, защото не искам да съм някоя от онези, които гледат да прескочат закона и да прецакат държавата! Помислих, че законодателят може да е преценил, че щом не си гледам аз детето, а работя и на всичко отгоре държавата субсидира детското заведение, където детето ми си прекарва по-голямата част от деня, нямам право на тази парична помощ! Факт е, че тези субсидии идват и от моя джоб като данъкоплатец, но все пак исках да съм сигурна, че не нарушавам правилата Confused...
Още веднъж ви благодаря, че така бързо и компетентно се отзовахте! Hug

# 56
  • Асеновград
Никой не те кара да се отказваш от обезщетението от половин МРЗ. То ти се дължи, когато не ползваш отпуска си по майчинство и, съответно, обезщетението за гледане на дете до две години. Защо трябва да правиш нещо? Ще сперш да ги получаваш, когато детето навърши две.
Добре де , а тя не е ли длъжна да уведоми НОИ , че детето тръгва на ясла ?Извинявам се , ако обърквам някой или разводнявам темата , но нали в един от документите декларираш , че детето не посещава детско заведение?Когато то тръгне , не си ли длъжен да декларираш , че то вече посещава , въпреки че обезщетението няма да се промени ?Или се декларира промяна на обстоятелства , само когато това засяга размера на обезщетението ?

# 57
Добре де , а тя не е ли длъжна да уведоми НОИ , че детето тръгва на ясла ?Извинявам се , ако обърквам някой или разводнявам темата , но нали в един от документите декларираш , че детето не посещава детско заведение?Когато то тръгне , не си ли длъжен да декларираш , че то вече посещава , въпреки че обезщетението няма да се промени ?Или се декларира промяна на обстоятелства , само когато това засяга размера на обезщетението ?

Ами тя е уведомила НОИ, след като са съкратили майчинството й наполовина. Тя има право на 50% от обезщетението, така че не виждам проблем. Аз смятам, че всичко й е изрядно.  Peace

# 58
Със сигурност в този случай не трябва нищо да декларираш- вече си си прекратила майчинството, за което си подала декларация, а тези 50 % се получават независимо от ходенето на ясла- те са стимул за това че си се върнала на работа и са вид обезщетение за това че не си в майчинство

# 59
  • Варна
Пак ви благодаря, момичета!  bouquet
Нашата счетоводителка ме засили, че щом детето е в детско заведение ще ми ги спрат. После говорих и със счетоводителката от старата ми работа и тя каза, че нямало, после четох и тук и съвсем се обърках, но сега ми е ясно Hug

Общи условия

Активация на акаунт