След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 509
  • 311
  •   1
Отговори
# 30
Били-лошо, че сте наели счетоводка, която не знае. Confused
Инак такива като теб са рядкост, ако прочетеш внимателно горния ми пост-не би следвало да се разпознаваш в него, че да се обясняваш.Не си длъжна да даваш обяснения. Peace

# 31
  • Асеновград
Знам , просто исках да кажа , че понякога нещата не са такива , каквито изглеждат на пръв поглед.

# 32
Здравейте Мами !ил

Вярно ли е че ако детето не е навършило две години и постъпи в ясла майката спира да получава майчинство?

Благодаря ви!

# 33
Да, вярно е. Майката трябва сама да подаде молба за прекратяване на майчинските, защото така или иначе НОИ ще се снабдят с тази информация и давността им за обратно вземане е 5 год.

# 34
Не получаваше ли половината майчинство,ако детето тръгне на ясла а майката на работа newsm78

# 35
Не получаваше ли половината майчинство,ако детето тръгне на ясла а майката на работа newsm78
И аз така знам.

# 36
  • София
Здравейте Мами !ил
Вярно ли е че ако детето не е навършило две години и постъпи в ясла майката спира да получава майчинство?
Благодаря ви!
спира да получава цялата сума. има право да получи половината сума като работеща майка.
Кодекс за социално осигуряване:
Чл. 54. (1)  Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;

Peace

# 37
Ако работи ще взима половината майчинство,ако ли не спира да го взима..

# 38
Да, направено е в интерес на детето.

# 39
  • София

newsm78

А според теб кое е в интерес на родителите?
Ако са толкоз богати, че не им е нужно да работят и двамата, за какво ще пращат такова мъничко бебче в заведение? Хубав интерес, няма що... и защо тогава да вземат още пари за това си деяние?

# 40
Абе хора, не четете ли, още на предната страница е дадено цялото нужно инфо. ooooh!
В случая се чете,но се е получило сливане на две теми Winkедната започваше от въпроса на Desi и беше в бъдещи и настоящи майки.

# 41
  • Варна
Благодаря на тези които ми отговориха. Най-вероятно ще ползваме платената отпуска на майка ми. Хич даже и не ми се лигави с тази адаптация. Аз почнах много рано рабата, малчо го е гледал кой ли не от родата и той  е много контактен, смятам че бързо ще свикне, но разбрах, че яслата ни доста ги държала по два часа, че после по половин ден и не знам колко ще ни мотаят. А за болестите ми ясно, че отърване няма, ще се спасяваме както можем  Laughing

# 42
Здравейте,
Видях, че в цитираният закон, който не съм наясно дали е актуален към момента пише "детско заведение". Тоест ако е на частна градина пак спира майчинството така ли? Хем не ти дават ваучери че няма място за него в общинско или държавно заведение, хем на майката и взимат майчинските?

# 43
Когато давам цитати ги давам от действащото законодателство. Ако са отменени го посочвам изрично.
Татко, градината не е за деца до две годишна възраст, а до тогава се изплаща обезщетението за гледане на малко дете. Освен това проблемът не опира само до парите, а и до интересите на работодателя, затова очертах двата регламента- по КТ и по КСО, съответно отпуск и обезщетение. Работодателят предоставя отпуск при условията, посочени в КТ, а не да лежи служителката му вкъщи, без да е ангажирана с отглеждане на дете.

# 44
Абе хора, а като попълвате декларациите за майчинство, не виждате ли че пак пише ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ- демек всякакъв вид детска ясла, градина(яслена група в ОДЗ), частна, държавна, общинска-всякаква.Вероятно частна е по- трудно да се хване, но другите- правят си проверки и както се каза- давността е 5 години, а парите се връщат с лихвите.
на сайта на НОИ има декларациите, ако сте ги забравили, както и декларация за промяна на обстоятелствата, която се попълва в 3 дневен срок от промяна на обстоятелството- настаняване в детско заведение например.

Общи условия

Активация на акаунт