След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 463
  • 311
  •   1
Отговори
# 60
Ми пиши един мейл до НОИ(не те съветвам да звъниш, щото едва ли ще вдигне някой) и до ден- два ще ти отговорят

# 61
Пак ви благодаря, момичета!  bouquet
Нашата счетоводителка ме засили, че щом детето е в детско заведение ще ми ги спрат. После говорих и със счетоводителката от старата ми работа и тя каза, че нямало, после четох и тук и съвсем се обърках, но сега ми е ясно Hug
Най- добре е да си четеш директно закона, изказвания от различни хора, неспециалисти, наистина могат да те объркат. Аз направо го копирам и тогава давам пояснения във връзка с цитата, който вземам от приложимата норма. Спокойно.
Както се вижда от последния даден цитат от КСО 50% от МРЗ се дават вече не за гледане на дете до 2 годишна възраст, а като "Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете", което става със започване на работа преди детето да стане две годишно.

# 62
  • София
а мен пък ми е писнало от НОИ и простотиите им.
Детето ми е вече на 1,3г.,а аз не съм получила нито лев майчинство.
Родих в чужбина и това се оказа голям проблем.Първо няколко месеца им трябваше на тези от НОИ,за да ми обяснят,какво точно да направя,за да получавам майчинство.Веднъж ми казаха едно,след това се оказа,че трябва друго. #2gunfireНай-накрая се изяснихме по този въпрос и от страната ,в която раждах,изпратиха нужните документи.Е тези документи 2м. в НОИ не можаха да разберат ,къде точно са пристигнали. CloseНамриха ги те най-накрая и Март месец тази година ми дойде писмо,че на база получените документи,ще получавам майчинство ,като попълня едни декларации,които ми бха пратили.Попълних ги аз ,счетоводителката ги подаде през Април и изведнъж ми звънят онзиден,че още не са започнали да ми плащат,защото липсвали документи.Е полудях вече - те самите ми изпратиха,какво да попълня,сега пък липсва нещо.

Детето ми е прието в ясла и утре ,ако всичко е ок ще го запишем в ясла.Съответно аз трябва да съобщя това в НОИ през септември и да ми спрат майчинството,което аз още не съм започнала да получавам. #2gunfireЕ нямам думи просто.

И какво,после парите казвате с лихвите си взимали,а мен ще ме обезщетят ли по някакъв начин,че вече година ме правят на луда и не ми плащат нищо. #Cussing out

# 63
Ако ти се занимава, можеш да опиташ да си потърсиш лихвите и ти, стига да се подала своевременно необходимите документи и да имаш право от Х дата, а да ти е плащано със закъснение. Що да не може и човекът да си търси обезщетение за забавата?
А наистина служителите от НОИ не винаги са ной- компетентни, като знам от извора как се наемат хора, та действително е по- добре човек да си седне и да си прочете закона или да пита юрист с практика в областта или добър кадър "Личен състав" или както сега е модно "ЧР" /названието няма никакво значение/.

# 64
  • София
Да, ако е за същото дете. Но ти като гледам нямаш друго.

# 65
Привет. Приеха ни на ясла. Просто не очаквах. Голям късмет. Сега се двоумя и троумя какво да правя. Някой знае ли дали след записването ще ми спрат майчинството и трябва да се върна на работа? Благодаря.

Доколкото разбирам сте набор 2008. В случай, че решиш да си запазиш майчинството, моля те кажи в коя ясла са ви записали, че да знам къде ще се освободи място.

# 66
В отпуск за бременност и раждане съм по чл. 163, ал. 1 КТ /не съм достигнала още до "отпуск за отглеждане на дете до 2 г." и си получавам обезщетението до 410 дни/. Въпросът ми е: ако междувременно дам детето си в детска ясла: трябва ли да уведомя работодателя си и губя ли правото да получавам обезщетението до 410 дни? Моля майки с подобен случай да споделят как беше при тях! Ако съм в по майчинство за "отглеждане на дете до 2 г." и детето ми започне да посещава детска ясла - положението е ясно: трябва веднага да се уведоми работодателя и вече е редно да се уредят взимоотношенията с него /дали ще се върна на работа, дали ще ползвам платен/неплатен отпуск и т.н./, пълното майчинството спира да ми се плаща!
За горния случай обаче мисля, че бях чела някъде, че нито отпускът се прекратява, нито обезщетението за бременност и раждане се спира. /ОДЗ не е детско заведение на пълна държавна издръжка/

Последна редакция: вт, 16 юни 2009, 10:02 от sisonika_a

# 67
Здравей! Моят случай е същият. Мисля, обаче, че това не е точното място на което ще получиш отговор. Попитай в "Майчино счетоводство".  bouquet

# 68
Здравей! Моят случай е същият. Мисля, обаче, че това не е точното място на което ще получиш отговор. Попитай в "Майчино счетоводство".  bouquet
здравей! При теб има ли някакво разясняване? Моля те да споделиш /ако искаш на "лични".../

# 69
BG_dreamer, благодаря много, виждам, че си ми направила услуга и си копирала темата в "Майчино счетоводство"! Наистина благодаря!

# 70
  • София
Това с уведеомяването на работодателя и прекратяването на майчинството, когато детето тръгне на градина, отдавна отпадна. Не си длъжна да се връщаш, нито пък да уведомяваш някой.

# 71
Това с уведеомяването на работодателя и прекратяването на майчинството, когато детето тръгне на градина, отдавна отпадна. Не си длъжна да се връщаш, нито пък да уведомяваш някой.

Как да не си длъжна??? Хора, вие не четете ли какви молби и декларации подписвате за отпускане на майчинство. Там много ясно си е написано.

Да, майчинството се прекратява и да, длъжна си да уведомиш работодателя и НОИ.
Майчинството се дава за отглеждане на дете, а не за раждане, тъй че щом детето ще го гледа друг (в случая яслата), майката няма право на майчинство...
До две години на детенцето има право на половината от възнаграждението, което иначе би получавала ако си гледаше вкъщи детенцето (като компенсация за майката, че се е върнала по-рано на работа и плаща данъци и осигуровки).

# 72
scarlette4444, разбра ли, че става въпрос за отпуска до 410 дни, а не за този от 1 до 2 години? Отпуска, по време на който се изплащат 90% от РЗ.
И ако ще ми прекратяват отпуска, как по дяволите детето ще се адаптира в яслата????? Нали около 1 месец трябва да го водиш за по 2-3-4-5-6 часа докато свикне...... #Crazy Thinking

# 73
  • София
scarlette4444, разбра ли, че става въпрос за отпуска до 410 дни, а не за този от 1 до 2 години? Отпуска, по време на който се изплащат 90% от РЗ.
И ако ще ми прекратяват отпуска, как по дяволите детето ще се адаптира в яслата????? Нали около 1 месец трябва да го водиш за по 2-3-4-5-6 часа докато свикне...... #Crazy Thinking

Миличка, прекратява се и то. Няма значение дали е първото или второто. Нали в НОИ се подписва декларация. Най-добре не разчитай на форуми, ами се обади в НОИ или на счетоводителя на фирмата, в която работиш Peace

А за адаптацията имаш натрупан отпуск по време на майчинството - поне 20 дни, което е 1 месец

Ето една извадка от декларацията, която си подписала ( става въпрос за отпуската след изтичане на 135 ден)

4.   Детето не е дадено за осиновяване.
5.   Детето не е настанено в детско заведение - дори и частно да е, пак се включва.
6.   Детето не се отглежда от лице, наето по програмата “В подкрепа на майчинството”.
7.   Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето – не се отнася за лицата, при които е настанено дете по този ред.
8.   Не съм лишен/а съм от родителски права и родителските ми права не са ограничени.
9.   Ползвам отпуск за отглеждане на дете по чл. 164 от КТ, считано от ......................... 20.....г.
10.   През периода на отглеждане на детето не продължавам да упражнявам трудова дейност като самоосигуряващо се лице.
11.   Не съм дал/а съгласие детето ми да се отглежда от някое от лицата по чл. 164, ал. 3 КТ (баща,баба или дядо) – отнася се за случаите, когато майката (осиновителят) ползва отпуска за отглеждане на малко дете.

Т.е. този отпуск ти се дава само и единствено, за да си гледаш детето. Ако някой друг го лгеда, нямаш право на него. Трябва да уведомиш работодателя в 3 дневен срок и той да уведоми НОИ Peace

Последна редакция: пн, 15 юни 2009, 23:21 от vesi21

# 74

Съжалявам, не искам да бъда груба, но четете закона "като дяволът евангелието". Отпускът по майчинство се дава за отглеждане на дете, за това държавата ни плаща 90% от РЗ (а не защото сме били такива героини да родим). Когато някой друг ни го гледа (и затова плаща общината), нямаме право на подобен отпуск....... (не може майката вкъщи да си лакира ноктите, а детето на ясли, че и заплата да получава майката). По повод "заведение на пълна държавна издръжка" знам, че може доста да се поразсъждава, но ако се поровиш в нета, можеш да откриеш съдебни решения, с които майки се задължават да връщат взети пари, след като са дали детето си на ясла (тя може и да не е на пълна държавна издръжка, но съдът си е казал думата, защото трябва да се отчете и духа на закона (моля за последното юристите да не ми се подиграват много, отдавна беше като съм учила право)).
Адаптирането може да стане за 1 седмица или 3 месеца, но никой не ни е длъжен да ни плаща и за периода на адаптиране, за него сами си търсим варианти (имаме платена отпуска все пак).
Аз също скоро ще давам сина си (който е много мъничък) в яслена група и съм предвидила тогава да си взема годишната платена отпуска.

Общи условия

Активация на акаунт