След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 516
  • 311
  •   1
Отговори
# 75
  • София
scarlette4444, разбра ли, че става въпрос за отпуска до 410 дни, а не за този от 1 до 2 години? Отпуска, по време на който се изплащат 90% от РЗ.
И ако ще ми прекратяват отпуска, как по дяволите детето ще се адаптира в яслата????? Нали около 1 месец трябва да го водиш за по 2-3-4-5-6 часа докато свикне...... #Crazy Thinking

Съжалявам, не искам да бъда груба, но четете закона "като дяволът евангелието". Отпускът по майчинство се дава за отглеждане на дете, за това държавата ни плаща 90% от РЗ (а не защото сме били такива героини да родим). Когато някой друг ни го гледа (и затова плаща общината), нямаме право на подобен отпуск....... (не може майката вкъщи да си лакира ноктите, а детето на ясли, че и заплата да получава майката). По повод "заведение на пълна държавна издръжка" знам, че може доста да се поразсъждава, но ако се поровиш в нета, можеш да откриеш съдебни решения, с които майки се задължават да връщат взети пари, след като са дали детето си на ясла (тя може и да не е на пълна държавна издръжка, но съдът си е казал думата, защото трябва да се отчете и духа на закона (моля за последното юристите да не ми се подиграват много, отдавна беше като съм учила право)).
Адаптирането може да стане за 1 седмица или 3 месеца, но никой не ни е длъжен да ни плаща и за периода на адаптиране, за него сами си търсим варианти (имаме платена отпуска все пак).
Аз също скоро ще давам сина си (който е много мъничък) в яслена група и съм предвидила тогава да си взема годишната платена отпуска.

В закона отпадна текста "пълна държавна издръжка", това важи само за отпуска до 135 дни. За периода от 135 до 410 пише само детско заведение ( в тази графа попадат и частните детски заведения).

Ами лично мое мнение, че ние българите прекаляваме с исканията си. Не стига, че имаме най-дългото майчинство, но искаме да си седим вкъщи и държавата да ни гледа децата Naughty. С това мислене до никъде няма да стигнем.

Аз записах сина ми в частна ясла, защото не ни приеха в общинска и въпреки всичко за периода на адаптация съм предвидила 2 седмици отпуска.

# 76
След като детето ТРЪГНЕ на ясла,а не след записването ще получаваш 50% от майчинството.
Ако запишеш детето си м.май,то ще тръгне през м.септември и от тогава ти намалят майчинството!

# 77
От детските ясли дават ли служ. бележка за постъпването на детето, която да бъде "документ-удостоверение" за пред работодателя, който пък трябва да уведоми НОИ? И още нещо ми е много чудно: уч. година започва през 09.2009 - да, обаче моето дете ще е на 11 месеца тогава, а от ОДЗ-то искат да е на 1 г. - в кой момент трябва да уведомя работодателя за постъпването на детето ми в ОДЗ - през септември, когато започва да "използва услугите" на яслата, или когато реално започне да ходи там, тоест след като навърши 1г.???

# 78
Здравейте!
По повод цитираните в предходните страници закони, ето извадката която направих от КТ и "НАРЕДБАТА за работното време, почивките и отпуските"- изтеглени от сайта на Министерството на труда и социалната политика:
Кодекс на труда:
Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., бр. 52 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 2.01.2009 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.
(5) Когато детето бъде дадено за осиновяване, бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, отпускът по ал. 1 се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие раждането не е възстановена, се прилагат изречения 2 и 3 на предходната алинея.
(Sunglasses (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г., изм., бр. 109 от 2008 г., в сила от 2.01.2009 г.) Със съгласието на майката (осиновителката) след навършване на 6-месечна възраст на детето бащата (осиновителят) може да ползва вместо нея отпуск за остатъка до 410 дни.
Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.

НАРЕДБА за работното време, почивките и отпуските:
Отпуски за майчинство
Чл. 45. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2006 г., в сила от 1.01.2007 г., бр. 10 от 2009 г.) Отпускът поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете се ползва, както следва:

1. в размер 135 дни, от които 45 дни преди раждането - въз основа на съответен акт на здравните органи, издаден по реда на чл. 26, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, приета с Постановление № 99 на Министерския съвет от 2005 г. (обн., ДВ, бр. 47 от 2005 г.; изм., бр. 96 от 2005 г.), а отпускът поради осиновяване за остатъка до 135 дни - въз основа на съответния акт на здравните органи и акта за предаване на детето за осиновяване;

2. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) в размер на остатъка до 410 дни - въз основа на писмено заявление на майката (осиновителката) до предприятието, към което се прилага акт за раждане на детето или акт за предаване на детето за осиновяване и декларация съгласно приложение № 7; предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението.
(2) (Отм., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 54 от 2001 г., изм., бр. 96 от 2006 г., в сила от 1.01.2007 г., бр. 10 от 2009 г.) Отпускът на майката по ал. 1, т. 2 се прекратява по нейно искане с писмено заявление до предприятието или когато:
1. майката е лишена от родителски права или нейните родителски права са ограничени по установен ред;
2. детето бъде дадено за осиновяване;
3. детето бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка;
4. детето бъде настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
5. детето почине.

Докато ето какво пише за отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст в същата наредба:
Чл. 46. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г.) Отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст по чл. 164, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление на майката (осиновителката) или на лицата, посочени в чл. 164, ал. 3 КТ. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., изм. и доп., бр. 96 от 2006 г., в сила от 1.01.2007 г., изм., бр. 10 от 2009 г.) Когато заявлението по ал. 1 се подава от майката (осиновителката), към него се прилага декларация, че тя не е лишена от родителски права или нейните родителски права не са ограничени по установен ред, че детето не е дадено за осиновяване или не е настанено в детско заведение, че майката (осиновителката) не е дала съгласие по чл. 164, ал. 3 от КТ отпускът да бъде ползван от бащата (осиновителя) или от някой от техните родители, както и че детето не се отглежда от лице по програмата "В подкрепа на майчинството".
....
(6) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., бр. 10 от 2009 г.) Отпускът по чл. 164, ал. 1 от КТ се прекратява:
1. когато майката (осиновителката) е лишена от родителски права или нейните родителски права са ограничени по установен ред;
2. когато майката (осиновителката) даде съгласие отпускът да бъде ползван от някое от лицата по чл. 164, ал. 3 КТ;
3. по искане на майката (осиновителката) - с писмено заявление до предприятието.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., бр. 96 от 2006 г., в сила от 1.01.2007 г.) Отпускът по чл. 164 се прекратява и когато:
1. детето бъде дадено за осиновяване;
2. детето бъде настанено в детско заведение;
3. детето бъде настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
4. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) детето се отглежда от лице по програмата "В подкрепа на майчинството";
5. детето почине;
6. осиновяването бъде прекратено от съда;

# 79
BG_dreamer, това е така, но както писах и преди, важен е духът на закона (а той е, че държавата плаща една година на майката, за да си ГЛЕДА детето, а не някой друг да й го гледа, особено пък общината/ държавата в ОЗД/ясла). Порови се за решения на съда по този повод и виж как съда го тълкува (аз лично намерих решение на съда, в което майката се задължава да върне получените пари, тъй като не е имала право на тях, т.е. самият съд го тълкува като нередно, тъй че ние тук и да си спорим и да се радваме, полза няма  Hug Hug Hug).

# 80
Би ли поместила линк към това решение?

# 81
Такаааа.... току що приключих с разговора си с правен отдел в Министерството на труда и социалната политика.
От там отговорът беше следният (резюме):
В декларацията, която се подава към НОИ за ползване на отпуск поради бременност, раждане или осиновяване (410 дни) пише:
Декларирам следните обстоятелства:
1.   Осигурен/а съм по безсрочно/срочно правоотношение до .......................................... 20... г.
2.   Осигурен/а съм като самоосигуряващо се лице с безсрочна/срочна регистрация до ........................... 20... г. Към датата, от която искам да ми бъде отпуснато обезщетението - ............... 20.... г., съм осигурен/а за общо заболяване и майчинство – да/не (ненужното се зачертава) и имам 6/12 месеца осигурителен стаж като осигурен/а за общо заболяване и майчинство – да/не (ненужното се зачертава).
Към ден .......... месец ........... година ............. придобивам изискуемия осигурителен стаж.
(данните се попълват, когато осигурителният стаж се придобива през периода, за който се иска отпускане на обезщетение)
3.   Правоотношението/осигуряването ми е прекратено, считано от .................... 20.....г.
4.   Детето ......................................................................................, родено на ............. 20... г., е живо
(име, презиме и фамилия на детето)
и е ............................................................... дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)
5.   Детето не е дадено за осиновяване.
6.   Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
7.   Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
8.   Не съм лишен/а от родителски права и родителските ми права не са ограничени.
9.   Ползвам отпуск при раждане на дете по чл. 163 КТ, считано от ......................... 20....г.
10. През периода на бременност и раждане за остатъка от 135 до 410 календарни дни не продължавам да упражнявам трудова дейност като самоосигуряващо се лице.

Така, че от НОИ нямат правно основание да прекратят изплащането на обезщетението до 410 дни, а аз не съм длъжна да Ги уведомявам, защото давам детето си на ясла/ОДЗ, а не за отглеждане в дом "Майка и дете"(детско заведение на пълна държавна издръжка) Laughing Laughing Laughing Laughing Wink

По принцип идеята на закона наистина е "щом друг се грижи за детето- майката да работи", но докато не се затвори тази вратичка с чиста съвест ще си я ползвам. Joy Joy И без това Държавата цял живот ще ме дере с данъци! Joy Joy

# 82
Правното основание е в закона, не в телефонен разговор.
който според както си реши, то хората и пияни карат на своя глава.
На въпроса е отговорено и в тази и в сродни теми, разисквано с извадки от приложимия закон, а съдебната практика е също налице- вижте си в Апис или Сиела същата към цитираните вече правни норми.

# 83
Джуди, аз смисъл не виждам да обясняваш едно и също.Кой прочел и разбрал....кой не.....

# 84
Judy, ами ние несчетоводителите нямаме достъп нито до Апис, нито до Сиела...... аз за това помолих за линк към съдебно решение по такъв казус....

# 85
Виж първо правните норми, цитирани тук.

# 86
Внимателно ги разгледах, но те цитират случаят "Отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст ". Това, което аз цитирам се отнася за случаят "Отпускът поради бременност и раждане в размер 410 дни" Wink
Това, което е написано за отпускът за отглеждане на дете до 2 годишна възраст е абсолютно точно.
Извадката е от същите тези правни норми.  bouquet

# 87
аз също смятам, че BG_dreamer е абослютно права!!! Обезщетението за бременност и раждане няма нищо общо с отпускът за отглеждане на дете до 2 г.! Толкова изчерпателен отговор си дала, BG_dreamer, браво! За неразбиращите, моля да се обърнете към компетентна институция! ДО 410 дни не сме длъжни да уведомяваме никого, дори и детето да е започнало да посещава ясла!

# 88
Ако питаш за периода от преди отпуск за гледане на малко дете, така разбирам, значи е това: Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.
В този случай когато детето бъде дадено за осиновяване, бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, отпускът по ал. 1 се прекратява от следващия ден.
Ти на ясла преди изтичането на тези 410 дни ли ще го даваш? Ако да- следва да важи горното, а когато минат, ще важи обсъжданото до тук.
Мисля това по новата наредба е възможно само в т. нар. "Кърмачески яслени групи", в която се приемат деца от тримесечна до десетмесечна възраст.", не знам да има вече такива. Може и да са организирали някъде, не съм чувала.

Последна редакция: вт, 16 юни 2009, 16:12 от Judy

# 89
Grinning Най-накрая се уточнихме Wink

Общи условия

Активация на акаунт