След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 644
  • 311
  •   1
Отговори
# 165
  • София
моето дете е на 1,8г. и от месец е на ясла.Аз съм в отпуска - използвам си тази за 2008 и 2009-та ,не са ми казали,че не можа - даже напротив.Написах молба  и до края на ноември съм в отпуска(платена до колкото знам).За декларациите - попълних приложение 12 и приложение 4 (към 54 чл. ) по спомен.Това приложение 12 още го имам на компютъра,ако не можеш да си го намериш,мога да ти го пратя,само ми пиши на пощата : saKz@abv.bg , за съжаление  4 съм го изтрила.

# 166
  • София
Здравейте! Hug Hug Hug

От последните мнения във форума съвсем се обърках.
Значи моята дъщеря тръгна на ясла в сряда, тя е на год и половина. Утре ще ходя до работа, за да попълня декларацията, която трябва да подадат в НОЙ. Имам въпрос свързан с нея - същата декларация като предната ли се попълва, само че се пише че детето е постъпило в детско заведение или някаква друга???
Идеята ми е да си попълня молба за платен отпуск, примерно този, който имам да ползвам за 2008 г, но последния пост на Есенна фея ме обърка, като е писала че не мога да ползвам сега такъв - в такъв случай кога ще си ползваме отпуските за 2008 и 2009 г. Наистина ли сега трябва да ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2 год, и той платен ли е?

Благодаря предварително Wink

В момента, в който детето тръгне на ясла, се прекратява отпуска за гледане на дете до две години. Т.е. трябва да излезеш в друг отпуск - платен или неплатен. Не знам какво е писала Есенна фея, но това го коментираме в цялата тема.  Peace

# 167
Може и да съм объркала темата, ако детето е на ясла можеш да се върнеш на работа или да излезеш в друг отпуск
Имах колежка, на която детето не беше на ясла, и от НОи ми заявиха че не можем да й дадем друг отпуск, при положение че й с еполага отпуск за отглеждане на дете до 2 години
мисля че с това се внесе яснота  Peace

# 168
Момичета, на мен не ми е ясно следното: отпуската до 2 год е ясно, но какво става от 2до3год ?Защото аз искам детето да тръгне на ясла на 2 год и тогава май не е необходимо веднага да се връщам на работа, а мога да почакам няколко месеца за да видя как ще се адаптира и тогава.

Моля ако някой е по-запознат да сподели.

# 169
  • София
Момичета, на мен не ми е ясно следното: отпуската до 2 год е ясно, но какво става от 2до3год ?Защото аз искам детето да тръгне на ясла на 2 год и тогава май не е необходимо веднага да се връщам на работа, а мога да почакам няколко месеца за да видя как ще се адаптира и тогава.

Моля ако някой е по-запознат да сподели.
Можеш да ползваш натрупания ти до момента платен годишен отпуск, който стандартно е 20 раб. дни годишно или общо 40 раб. дни за двете години майчинство.
Можеш да ползваш неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, който е по 6 месеца за всеки родител и не е задължително да се вземат 6-те твои месеца например наведнъж. Таткото отделно има право на своите 6 месеца.

# 170
Здравей,не прекъсва майчинство няма такова нещо.По закон майчинството ако си на трудов договор си е 2 год,дали ще го запишете на ясла или не си е ваш проблем.желателно е да изчакате малко ако сте решили бързо да се върнете на работа.Детето на всяка цена ще преболедува яслата.Аз лично пуснах детето си на 1г и 4 м и не са ми спряли майчинството.
Пълни глупости.   Ако въпросната госпожа не е прекъснала майчинството си и същевременно детето и посещава детско заведение,това не значи че е законно,просто системата ни в България е тромава и може до навършване на 2 години на детето тя да си стои в къщи и да не работи,но в срок от 5 години,държавата има право да си удържи с лихви взетите пари за майчинство от нея,защото детето се води на държавна издръжка.  Фактически майчинството е период от време,което държавата плаща за обгрижването на детето.

# 171
Мъка ми е, когато в специалните области съвети се дават от лаици, обясняващи нещата според това, както си ги разбират. Неидейте, моля ви, можете да объркате някого наистина. Аз медицински съвети и съвети по счетоводство също не давам.
Това, че някого не са му "спрели майчинството" никак не означава, че получава сумите правомерно и че след съответната проверка няма да бъде задължен да ги възстанови с лихвата.

# 172
И сега какво да правя? Искат да връщам майчинство за 5 месеца и 10 дни.
Детето ми е било на градина ра аз съм получавала майчинство.Ами аз нищо не знаех за този закон.Не съм работила през това време.Занимавах се и си гледах другото дете.
Къде да се ровя или да си платя задължението по-скоро?

# 173
Е ти по майчинство с второто си дете ли беше? За второто си майчинство ли си получавала обезщетения, които следва да връщаш? Нещо не се връзва. Пиши по- подробно какъв ти е случаят.

# 174
Да, за второто майчинство съм получавала пари и сега трябва да ги връщам.
Бяха ме назначили в една фирма, колкото да си взема майчинството и нямах пряка връзка със счетоводителката.

# 175
Я ми цитирай текстът на разпореждането, интересуват ме мотивите основно, с което те карат да възстановяваш суми, вкл. периодът, през който си получавала "неправомерно обезщетение" за майчинство и рождената дата на второто ти дете. Ако искаш- може на лични, това си е лична информация. Кога ти е връчено разпореждането? /Ако е връчено още/

# 176
  • София
И сега какво да правя? Искат да връщам майчинство за 5 месеца и 10 дни.
Детето ми е било на градина ра аз съм получавала майчинство.Ами аз нищо не знаех за този закон.Не съм работила през това време.Занимавах се и си гледах другото дете.
Къде да се ровя или да си платя задължението по-скоро?
Детето, което си гледала колко е голямо? Ако е по-голямо и си взимала майчинство за това, което е посещавало градина, трябва да го върнеш, няма смисъл да ровиш. Незнанието на закона не отменя спазването му. Трябвало е по-подробно да се поинтересуваш. Peace

# 177
Сега ми  го сервираха и нямам никаква информация.Веднага щом ми дадат някакви документи ще ти пиша.Разбрах само , че са съставили акт и на фирмата , от която съм получавала майчинството.
Аз намесих и другото си дете,но  в  случая то няма никаква връзка.Аз пак съм го гледала,но то си беше достатъчно голямо-2 клас.

# 178
  • София
Здравей,не прекъсва майчинство няма такова нещо.По закон майчинството ако си на трудов договор си е 2 год,дали ще го запишете на ясла или не си е ваш проблем.желателно е да изчакате малко ако сте решили бързо да се върнете на работа.Детето на всяка цена ще преболедува яслата.Аз лично пуснах детето си на 1г и 4 м и не са ми спряли майчинството.
Пълни глупости.   Ако въпросната госпожа не е прекъснала майчинството си и същевременно детето и посещава детско заведение,това не значи че е законно,просто системата ни в България е тромава и може до навършване на 2 години на детето тя да си стои в къщи и да не работи,но в срок от 5 години,държавата има право да си удържи с лихви взетите пари за майчинство от нея,защото детето се води на държавна издръжка.  Фактически майчинството е период от време,което държавата плаща за обгрижването на детето.

Като въпросната госпожа да поясня,ходих и до общината за да питам дали трябва да връщам пари за майчинството,отговора бе Не.Попитах защо и ми казаха че съм била по стария закон.Сега по новия да след като си пуснеш детето по на ясла или на градина нямаш право на майчинство а си взимаш платения отпуск ако имаш такъв.Снаха ми в момента е с малко дете и като пусна детето и спряха майчинството.А и малко след като си пуснах детето тръгнах на работа,дефакто не съм чакала да стане на 2 години и аз да се върна да работя.

# 179
От кога е новия закон?Аз съм родила 2005  16 септември

Общи условия

Активация на акаунт