След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 459
  • 311
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
Ами това, че не са ги хванали е отделен въпрос, а проверките са с давност 5 години, така че ако примерно след 4 години направят проверка, такива лихви ще са се натрупали, че не си струва риска. Това , че градът е малък няма значение, законите важат за всички. От яслата не са длъжни да те уведомяват за нищо, те си подават информацията, ти си длъжна да уведомиш работодателя си, че детето тръгва на ясла. Докато се върнеш на работа си ползвай натрупания платен отпуск или си вземи болнични като си бременна, предполагам, че няма да ти откажат. Но това, че си бременна няма значение, след като детето ти тръгне на ясла, майчинството се спира.

# 211
    tblagoeva и аз толкова платих. Sad

# 212
  • София
Може би знаете, че първото класиране за градини сега за прием е на 24.04. А записванията се правят до 2 седмици, но детето няма да тръгне сега на ясла, а чак септември. Времето от май до септември какво става. Майката е в отпуск по майчинство, но си гледа все още детето. Моля запознатите да кажат какво се случва в такъв случай? Или се взима датата, когато детето започва да посещава фактически яслата?

# 213
J_M_M   аз така и не разбрах кое колко е , защото мойта златна майка оправи дълга ми за 2 дни .Видя ме ,че се притесних много и замаза положението.
Явно лихвите са много големи, затова сумата  е набъбнала така.
Аз също съм от малък град и вчера разбран от позната,че са изгорели още 2 съгражданки.
Със сигурност ще подкарат всички наред.На гадната ни държава и трябват пари.
Само един съвет от патило -Пазете се , питайте и разпитвайте.

# 214
Може би знаете, че първото класиране за градини сега за прием е на 24.04. А записванията се правят до 2 седмици, но детето няма да тръгне сега на ясла, а чак септември. Времето от май до септември какво става. Майката е в отпуск по майчинство, но си гледа все още детето. Моля запознатите да кажат какво се случва в такъв случай? Или се взима датата, когато детето започва да посещава фактически яслата?

Ако мястото го пазят и си плащаш такса, но не посещавате, то се води записано.Ако не посещава яслата/градината и не плащате такса, значи не се води записано.
До колкото разбрах, детето го записваш, но ще го пуснеш чак септември така ли?

# 215

Ако мястото го пазят и си плащаш такса, но не посещавате, то се води записано.Ако не посещава яслата/градината и не плащате такса, значи не се води записано.

Тя и да иска не може да го пусне по-рано, защото от септември започват посещенията.
А иначе нищо не става от май до септември- получаваш си майчинството. Детето ти е записано, но официално децата, класирани през април, започват да посещават ясли и ДГ през м. ІХ. След това обаче би следвало вече да уведомиш НОИ и работодателя си.

# 216
Здравейте, законът е ясен що се касае до записване на детето в ДЗ и майчинството. Това, което никъде не прочетох/ не разбрах, е как стоят нещата с частните ясли - същият принцип ли важи? Извинявам се ако въпросът е бил коментиран.

# 217
  • София
Здравейте, законът е ясен що се касае до записване на детето в ДЗ и майчинството. Това, което никъде не прочетох/ не разбрах, е как стоят нещата с частните ясли - същият принцип ли важи? Извинявам се ако въпросът е бил коментиран.
Не ги касае, защото не са на държавна издръжка.

# 218
  • София

Тя и да иска не може да го пусне по-рано, защото от септември започват посещенията.
А иначе нищо не става от май до септември- получаваш си майчинството. Детето ти е записано, но официално децата, класирани през април, започват да посещават ясли и ДГ през м. ІХ. След това обаче би следвало вече да уведомиш НОИ и работодателя си.

Благодаря за отговора   bouquet
Аз по-скоро принципно питам и най-вече заради други майки с бебета набор 2009, които се интересуват. Моето няма да го пусна на ясла.

# 219
Не ги касае, защото не са на държавна издръжка.
Благодаря Анна

# 220
Сега щели да проверяват и глобяват майките, които пускатдецата си на ясла и едновременно взимат майчинство и "заможните" родители, които неправомерно взимат детски надбавки.

# 221
Моя приятелка сега роди второто си детенце но първото няма 2г.Върна се на работа и сега ще ползва болничните които и се полагат.Въпроса ми е за 50%от майчинството  за баткото трябва ли да се обади да и го спрат?Благодаря предварително.  bouquet

# 222
Моя приятелка сега роди второто си детенце но първото няма 2г.Върна се на работа и сега ще ползва болничните които и се полагат.Въпроса ми е за 50%от майчинството  за баткото трябва ли да се обади да и го спрат?Благодаря предварително.  bouquet
Незнам дали трябва да се обади или да подава някаква декларация но 50% за голямото и се полагат до навършване на 2г му възраст.Моите 2 са с година и 8 мес разлика.Аз не се връщах на работа,но си получавах 50% за каката и 100% за малкия.Само нз дали и какви документи трябва да подаде.Имай в предвид че мен от НОИ в началото ми казаха,че съм нямала право на 2 обезщетения Crazy и искаха да ми спрат това за каката и да получавам само за малкия.Но свекърва ми разучи и разпита и се оказа че до навършване на 2г на каката имам право на 50% за нея и цялото за малкия Peace

# 223
  • на североизток
Здравйте на всички!
Моето дете вече е на 4г.5м.Пуснах го на ясла на 1г.6м. и сега ми казват, че трабва да връщам пари на държавата Thinking,защото съм взимала майчинство. Става въпрос за около месец и половина, в които не съм била на работа, взимала съм майчинство, а детето е тръгнало на ясла. След това вече започнах друга работа и започнах да взимам 50% майчинство+заплатата. И сега, след 4г. трябва да платя 410лв. с лихвите!!!
Интересува ме този закон сега ли го измислиха, или нещо промениха, че да стане така?
И защо чакаха толкова време, да се понатрупат лихвички ли?
Разбрах от форума, че имало давност 5г.
 А прочетох и за това, че тогава в закона е пишело, че нямаш право на майчинство, ако детето посещава детско заведение на ПЪЛНА държавна издръжка, а сега са махнали тази думичка "ПЪЛНА". В такъв случай била ли съм в нарушение тогава???

Много ще се радвам, ако някой е компетентен да ми отговори на въпросите, че хич не ми се плащат тия пари, не за друго ами няма откъде да ги взема SickМъжът ми е на работа в държавно предприятие и не е взимал заплата от 9 месеца, и много ми е интересно АКО някога му я изплатят даи ще се сетят,че му дължат и лихви!!!

# 224
Мила, промяна няма, така си е било винаги, новото са проверките
Това за пълна държавна издръжка важи за 50 % от майчинсвтото, което се взима към заплатата, а за майчинството е само "държавна издръжка", тоест включва детско заведение като ясли и ОДЗ
Трябвало е в три дневен срок да декларираш, че детето е на ясла, и да започнат да ти дават само 50 % към заплатата
Препоръчвам ти да изчетеш цялата тема, ще ти стане по- ясно
За съжаление трябва да платиш парите Sad

Общи условия

Активация на акаунт