Как да си разпределим разумно бюджета?

• 58 942
  • 620
  •   1
Отговори
# 195
  • София /Абсурдистан

Разгледах менютата, малее ... не че са лоши, ама са с адски калорични неща, ставането поне 100 кила е гарантирано, че и отгоре Mr. Green
А, също така са свързани и с доста дълго готвене, ама ако има кой да го прави, няма лошо.
Съфорумките Дюканки или които са на на друга диета да не ги гледат, че им е вредно  Mr. Green

# 196
Края на месеца наближава. Може да споделим колко сме спестили или не са ни достигнали. Дали според вас има смисъл и ефект от планирания бюджет.

# 197
Дали според вас има смисъл и ефект от планирания бюджет.

ooooh! за мен категорично няма. Колкото повече планиране, повече харчене.

Макар, че тоя месец съм доволна. Парите, които си казах, че трябва да ми стигнат, ми стигнаха - останаха ми 80 лв даже. Няма да се заделят, защото мъжо е на годишнина от завършването довечера и ще ги профука.
Миналия месец изхарчих точно 600 лв отгоре на този, като нямам идея къде са, не е купено нищо различно - освен една сметка на топлофикация дето платих от зимата.

# 198
Непредвидени разходи винаги има. Ето ние другата седмица сме на сватба и като почнеш от подарък, букет, нови дрешки и т.н. доста нанагорно ни дойде, но все пак се опитваме да балансираме нещата!

# 199
  • София
Края на месеца наближава. Може да споделим колко сме спестили или не са ни достигнали. Дали според вас има смисъл и ефект от планирания бюджет.

Има определено, поне разбрах къде отиват много пари за ненужни неща или глезотийки и си правя сметка за всяко левче (а преди и не се замислях...). От таблицата, която ползвам виждам къде съм отпуснала юздите, а не е наложително да бъда разточителна.
Сега пробвам идеята със списъка за магазина, дано да има смисъл и да можем да спестим нещо Simple Smile
А за непредвидените харчове, както са писали по-горе момичетата, ами те винаги ще ги има...точно от спестеното трябва да си ги покриваме Simple Smile и балансът е постигнат Simple Smile  Peace

# 200
Май за първи път се включвам в темата...
Но отдавна си записвам разходите.
За юни,/като имам храна за последните три дни-28,29,30 / , остатък-78 лв.
Ние не сме с твърди доходи/заплати/,така че при нас всеки ден има постъпления.И така по-трудно се правят планове....

# 201
Много полезна тема!
идеята с разделянето на парите в 4 плика за 4те седмици ми хареса много и преди малко съпруга ми се прибра с аванса и го уведомих за новата система за харчене  Whistling ( втори месец е оставил контролирането на семейния бюджет на мен, за което много се радвам, понеже той е с доста широки пръсти, а аз съм спестовна ( да не кажа стисната на моменти)  Embarassed )
От опит да споделя, че събирането на стотинките в една кутия, дава доста добри резултати. На месец се събират поне 50лв.
Това е засега. За съжаление, не мога да правя меню по седмица и да пазарувам така, понеже за момента живеем с родителите ми, а не върви да се делим така. Те не са фенове на подобни неща, съответно изобщо нямат идея къде си харчат парите, нямат и един лев спестен.

# 202
Аз съм решила да огранича малко козметиката, че като видя нещо ново и хоп и го купя - и после си виси в  newsm78шкафа

# 203
Козметиката е болен въпрос на повечето ни ooooh!
И аз вече взех да се спирам, защото като погледна полицата под огледалото виждам една мъжка самобръсначка, пяна за бръснене и всичко останало е мое Embarassed Най - различни лосиончета за тяло, пък за крачетата 2-3, за лице 2-3, направо е ужас.

# 204
В предишния си пост забравих да спомена опита, предаден от баба ми  Grinning Те с дядо ми цяло лято зареждат фризера със зеленчуци, които баба разпределя по пакети ( всеки пакет достатъчен за едно готвене). Навремето си спомням, че купуваха едно прасе/ агне, месото се разпределяше в пакети и така отваряш физера и според наличното в него, готвиш. Честно, не знам как го правят, но винаги имат в хладилника неща като луканка, 2-3 вида салам, кашкавал и кока кола ( дядо ми не може без нея  Laughing ), а са пенсионери  Shocked Миналата година им се счупи хладилника и хоп! извадиха "сухи пари" за нов. Евала им, не знам как го правят. Трябва да разпитам баба  Thinking

# 205
Да, има смисъл от планиране на бюджета.
Аз по принцип съм разумна по отношение на харчовете,но се убедих, че в различните етапи от живота си човек харчи за различни неща.
Децата ми са поотраснали и в момента главното перо са таксите за обучение по чужд език/и двете учат вече втори чужд език/,курсовете и уроците за кандидатстване.Повярвайте,там отиват много пари.За мен това е приоритетно и не бих ги намалила.
По отношене на храната- гледам да има винаги пресни плодове и зеленчуци,които купувам според сезона.Така хем са най-полезни , хем и цената им е добра.Месо купувам само непреработено-никакви готови кайми, полуфабрикати и др.,които и без това са пълни със сол и кой знае какво.А като се сметне цената им за килограм,не са евтини.
Домакински препарати-само от промоции.
Разходи за дома- освен ползуването на нощна тарифа за миалната и пералнята, няма кой знае какво да се оптимизира.
Джобни пари-на децата от малки ги даваме седмично,за да свикнат да си ги разпределят правилно до края на седмицата.Успеваемост-добра.
Почивки- заделям всеки месец от своята заплата целево.

# 206
Много полезна и  хубава тема ! Поздравления !  Аз има какво да науча от тук и още повече върху какво да се замисля,защото съм от редкопръстите дами..И на мен чековете ми идват неравномерно и тогава планирането е по-трудно,но сега съм решила да се постегна,дано да излезе нещо. Много хубави идеи прочетох,ще се възползвам ! Hug

# 207
Кари,добра заплата имаш,за това,което описваш Simple Smile

# 208
Аз правя така: като тръгна да си купувам нещо, да речем баничката с кафето и смятам: 365 банички в годината, по 1лв = 365лв, които с удоволствие ще дам за нови чанта и обувки. Значи, веднага се спирам от закупуването на баничка, на момента ми действа  Joy Така се регулира бюджета.

# 209
 Laughing и аз ще пробвам тоя месец. Вярно е, че не са толкова скъпи сега плодовете и зеленчуците - днес за 5 лв взех 2 краставици, 3 домата, 5 нектарини, лук, лимони и диня.

Общи условия

Активация на акаунт