Как да си разпределим разумно бюджета?

• 59 010
  • 620
  •   1
Отговори
# 540
Keri76 , казах: "Ако имате желание", но може би трябваше да кажа "Ако изпитвате необходимост да намалите разходите за храна".
Просто видях от къде може да се изпилят те и дадох съвет, но ти просто си искала да ги споделиш, а не да ги редуцираш.
Съжалявам, не съм те разбрала първоначално. Грешката е моя.  Peace

# 541
Относно дрехите-в събота ходихме до МОЛ-а Вн. Е такива намаления не бях виждала..Взехме на мъжа ленен панталон по 29 лв, за толкова и есенен.РИза за 24. На Спридер. Оттам си взех и блузка за 7 лв от 35. Сандали Есприт за 35 от 119.
Отделно при нас / Дч/ имаше промоция в един магазин - 2 чифта на цената на едни обувки. Кожа. Е обзаведохме се. За догодина. Класически обувки,не носим гъзарии.

Та това е начин да се пести. Например сега не се купуват обувки, а на пролет...

П.П. Е, който е поклонник на новите колекции... Whistling

# 542
Keri76 , казах: "Ако имате желание", но може би трябваше да кажа "Ако изпитвате необходимост да намалите разходите за храна".
Просто видях от къде може да се изпилят те и дадох съвет, но ти просто си искала да ги споделиш, а не да ги редуцираш.
Съжалявам, не съм те разбрала първоначално-грешката е моя.  Peace
Ние изпитване необходимост да намалим разходите за храна, защото напоследък парите ни не стигат. Общо вземаме около 1500лв., което е малко под средното ниво, но все пак е долу-горе добре. От там махаме 800-900лв. за храна, и остават 600-700лв. за всичко друго, което не ни стига, за дрехи, за почивка, за дома, за заведения, няма начин Sad
Въпросът е че някои разходи просто не могат да бъдат премахнати или намалени, защото ако го направиш се цепиш от колектива, и рано или късно колегите започват да странят от теб Sad

# 543
За носенето на храна от вкъщи - в офиса и спирането на десертите - би било разумно само когато наистина трябва да цепиш стотинката на две. За мен това не е начин на разумно преразпределение на бюджета.Keri76 - и ние сме в същото положение почти. Е, до заеми още несме стигнали така че явно се оправяме, но не можем да делим настрана.
Има винаги и евтини дрехи, независимо от сезона - с малко повече обикаляне. Аз онзи ден умрях от студ привечер, бях по тънка блузка и влязох в първия магазин на Раковска - излязох с нов бял тънък и фин пуловер за 18лв  Wink

# 544
още колко неща излизат......снимки, подарък на майките, подарък на децата за 1 ви юни, Коледа и т.н.
така че детската градина не излиза толкова евтино.
Така е, но това са добре похарчени пари. Ако се налага предпочитам да спестя от един мой обяд или да не купя 2 шоколада например, но детето ми да иде на театър в детската, да ми донесе картичка със снимка - и в момента една такава ми седи на бюрото.

Да така е. Даже не ми е минавало на ум да спестявам от тези неща. Просто исках да кажа , че като пуснеш детето на детска градина в никакъв случай не ти излиза толкова евтино.

# 545
Е и аз не съм си помисляла да му спестя театъра, за да си купя бира вечер, просто искам да знам  Joy

# 546
Е и аз не съм си помисляла да му спестя театъра, за да си купя бира вечер, просто искам да знам  Joy

А бе от детската градина винаги изкачат непредвидени разходи.

# 547
Ние изпитване необходимост да намалим разходите за храна, защото напоследък парите ни не стигат. Общо вземаме около 1500лв., което е малко под средното ниво, но все пак е долу-горе добре. От там махаме 800-900лв. за храна, и остават 600-700лв. за всичко друго, което не ни стига, за дрехи, за почивка, за дома, за заведения, няма начин Sad
Въпросът е че някои разходи просто не могат да бъдат премахнати или намалени, защото ако го направиш се цепиш от колектива, и рано или късно колегите започват да странят от теб Sad
Не знам-вие си преценяте приоритетите.
Ще ти дам пример с нашето семейство и с семейството на колега на съпруга ми. Колегата взема доста по-малка заплата и въпреки това:
1.Обядва винаги навън.
2.Пушат общо с жена си по 3 кутии цигари на ден.
3.Чуват се поне пет пъти по телефона само през  работния ден.
4.Пие поне една бира с обяда и не знам колко още на вечеря.
В резултат - парите никога не му стигат, казва, че няма от какво повече да пести и всеки месец иска аванс.
При нас нещата стоят така:
1.Съпругът ми си носи обяд от вкъщи. Яде навън най-много 2-3 пъти в месеца.
2.Не пушим
3. Ако не е възникнал някой проблем, се чуваме по веднъж, колкото да чуем как сме и да съгласуваме плановете си за вечерта.
4. Пием по чаша вино или бира с вечерята-демек, една бира общо на двамата, без да сме лишени от това удоволствие.  newsm78
И това не го правим целенасочено, с цел икономии. Просто така сме си свикнали и така живеем.
Но, щом не пестите от храната, значи наистина не ви се налага. Ако ти се наложи, повярвай ми, изобщо няма да ти пука как и къде обядват колегите, цепиш ли се от колектива или за малките удоволствия.  Hug
П.П. Пазаруваме веднъж седмично-за цялата седмица, а не всеки ден.Това също има значение.

# 548
Не знам-вие си преценяте приоритетите.
Ще ти дам пример с нашето семейство и с семейството на колега на съпруга ми. Колегата взема доста по-малка заплата и въпреки това:
1.Обядва винаги навън.
2.Пушат общо с жена си по 3 кутии цигари на ден.
3.Чуват се поне пет пъти по телефона само през  работния ден.
4.Пие поне една бира с обяда и не знам колко още на вечеря.
В резултат - парите никога не му стигат, казва, че няма от какво повече да пести и всеки месец иска аванс.
При нас нещата стоят така:
1.Съпругът ми си носи обяд от вкъщи. Яде навън най-много 2-3 пъти в месеца.
2.Не пушим
3. Ако не е възникнал някой проблем, се чуваме по веднъж, колкото да чуем как сме и да съгласуваме плановете си за вечерта.
4. Пием по чаша вино или бира с вечерята-демек, една бира общо на двамата, без да сме лишени от това удоволствие.  newsm78
И това не го правим целенасочено, с цел икономии. Просто така сме си свикнали и така живеем.
Но, щом не пестите от храната, значи наистина не ви се налага. Ако ти се наложи, повярвай ми, изобщо няма да ти пука как и къде обядват колегите и цепиш ли се от колектива или за малките удоволствия.  Hug
П.П. Пазаруваме веднъж седмично-за цялата седмица, а не всеки ден.Това също има значение.
Напротив, пестим от храна, купувам все по-евтиното, а не по-доброто Sad На обяд гледам да си поръчам пак от по-евтиното. И т.н.
Да те попитам, как става това с пазаруването за цяла седмица? В смисъл, не купувате ли пресни плодове и зеленчуци всеки ден, или не ядете такива? А хляба?

# 549
Юлия добре го е казала- не се налага! да пестиш. Но Кери, при теб има нещо объркано в приоритетите - според мен де..Кое е по-важно-да ядете свястно и по-качествено, или да киснеш в заведението с колегите на нещо евтино?
Ами например при мен колегите / някои де / вземат 1,5 пъти над моята заплата и ми е все тая дали ще си нося храна от къщи / в пъти по-добра от столската / или ще излизам с тях, а реално да се чудя какво и как да купя и да стигам до сирене от 3 лв.. Whistling Образно казано де!

Щото колегите хич няма да ги е еня за бюджета ми в края на месеца..Остави социалния аспект на въпроса ..

# 550
Хляб купуваме от кварталния магазин всеки ден. Понякога и мляко, ако запасите не стигнат, но рядко.
Плодове и зеленчуци- максимум 2 пъти в седмицата. Нищо му няма на домата(примерно), че стоял 2-3 дни в хладилника.  Mr. Green

Последна редакция: чт, 17 сеп 2009, 15:51 от Ulia

# 551
Това с пазаруването за цяла седмица само за по-трайните неща успявам да го приложа... От тази гледна точка - да, налага ми се да пазарувам повечето неща на дребно почти всеки ден от магазина, защото иначе пък ми се налага да хвърлям храна Sad Но винаги гледам да ходя с някакъв списък, че отплесването с покупки влияе зле на семейния бюджет  Mr. Green

# 552
Имаше една тема за носенето на храна от вкъщи в работата - работим по 8-9 часа на ден, на едно място, затворени, така че обедната почивка е именно да се излезе, да глътнеш въздух и разпуснеш. Да си кажете по някоя приказка с колегите извън служебното, да се разсее човек. Затова излизам обедна и хапвам навън. Не бих носила храна от вкъщи, единствено ако работя сама и не мога да излизам - тогава бих носила. Вярно е, човек трябва да харчи разумно, но не да се лишава от всичко приятно! Това важи за цигарите, бирата, сладките неща, разходката, киното - ей такива дреболии...които може да не животонеобходими, ама носят нещо приятно като емоция.

# 553
У нас пък не пазаруваме храна за дълъг период от време. Натъпче се хладилникът, всеки рови в него, яде от всичко, редът отива на кино... Точно при такова зареждане "на едро" се случва нещо да се развали, а ми е съвестно да изхвърлям храна, когато някъде хора гладуват. А и като изхвърлиш половината, какво значение има, че си го купил малко по-евтино... Въобще не коментирам, че на някои хич не им е полезно такова хладилно многоимане, което води до многоядене Blush Затова купувам по малко - може да не е всеки ден, но на седмица, а често и по-често (сори за тавтологията) През годините съм си изградила доста точна представа от какво по колко имаме нужда, така че винаги да има, но да не застоява и разваля.

# 554
Имаше една тема за носенето на храна от вкъщи в работата - работим по 8-9 часа на ден, на едно място, затворени, така че обедната почивка е именно да се излезе, да глътнеш въздух и разпуснеш. Да си кажете по някоя приказка с колегите извън служебното, да се разсее човек. Затова излизам обедна и хапвам навън. Не бих носила храна от вкъщи, единствено ако работя сама и не мога да излизам - тогава бих носила. Вярно е, човек трябва да харчи разумно, но не да се лишава от всичко приятно! Това важи за цигарите, бирата, сладките неща, разходката, киното - ей такива дреболии...които може да не животонеобходими, ама носят нещо приятно като емоция.
Aз не виждам как точно носенето на храна пречи на  излизането на въздух и контактите с колегите, но както и да е. Кой както се чувства добре. То, това носене е ясно че може да намали разходите, но няма да реши сериозни финансови проблеми, ако има такива. Не това е темата, а за разумното разпределение на бюджета, затова си мисля - о.к. едно е да не се лишаваш от бира, цигари и сладко. Друго е, ако искаш да намалиш разходите за тях, да купуваш по 3 кутиии цигари, два литра бира и торта или сладолед за десерт всеки ден...Примерно.
Ако ви се струва, че няма как да спестите от храна, мислете от къде другаде може да спестите (в слчуай, че на този етап няма как да увелиите доходите си, разбира се).
И пак давам примера с колегата на съпруга ми, който хем взима по-малка заплата, хем харчи меко казано-неразумно, все е без пари до края на месеца, но убедено твърди, че нямало как повече да пести.
Иначе, на мен 50% от бюджета за храна ми се струва прекалено много. Лично мнение. Peace

Общи условия

Активация на акаунт