Как да си разпределим разумно бюджета?

• 58 950
  • 620
  •   1
Отговори
# 135
  • София
10% е много хубава норма на спестяване при 20% ипотека, браво на вас  Peace
Ама имай предвид, че този месец ни е сефтето Laughing Досега ни-що!  Аз всъщност точно затова започнах да пиша - не можех да проумея къде ни отиват парите...е, сега видях откъде може горе-долу да се посмали, без да си свиваме душите прекалено. Можех да се обзаложа, че храната ще ни е двойно повече от на другите хора, защото купуваме някой път излишни неща. Оказа се, че въобще не е там проблемът Simple Smile Всъщност, проблем няма, просто като си пишем разходите, несъзнателно внимаваме повече какво купуваме и ето - 10% в наличност Grinning
Оптимист съм. Все пак, когато се върна на работа и доходите ни ще се променят, значи и процентите. Абе - полезно е това бюджетиране, не се отказвайте! Като изкара човек веднъж пълен месец, е много интересно!
Аз само планирането не знам как го правите newsm78 Ние абсолютно всяка седмица имаме някакви разходи, които не бихме могли да планираме - поканят ни на РД, подарък вземем, падне ми пломба - зъболекар, вече нещо по колите ако се повреди, настава голямото изваждане ooooh! Имате ли си отделно перо за тези неща или като дойде - дойде и тогава взимате от спестяванията?

# 136
Момичета,от много време съм си мислела за списъците,почнах да же веднъж -два пъти,но не ми достигнаха нерви.Сега,обаче ,съм твърдо решена да докарам това "бюджетиране" докрай,да видя къде ни отиват парите(предполагам,главно за храна и цигари отиват,разходите по детето са си една непроменлива константа) ,да почна пак със седмичните менюта и да проявим повече воля (по-скоро нерви) този път.
 Peace

# 137
Момичета,от много време съм си мислела за списъците,почнах да же веднъж -два пъти,но не ми достигнаха нерви.Сега,обаче ,съм твърдо решена да докарам това "бюджетиране" докрай,да видя къде ни отиват парите(предполагам,главно за храна и цигари отиват,разходите по детето са си една непроменлива константа) ,да почна пак със седмичните менюта и да проявим повече воля (по-скоро нерви) този път.
 Peace

Споко, то не е нужно да следиш всяка касова бележка /аз нямам нерви за това/, а да планираш колко да похарчиш. Започни наобратно - заплатите на едно място, определяш неотложните разходи за месеца, след това разпределяш сумите по седмици и определяш за храна колко /пазарувай веднъж в седмицата с определен списък и сума, за да не ти се губят дребни суми з амалки покупки/ и за другото - каквото остане. Така ще се научиш още на втората седмица как да ти остават пари и за други неща освен за храната. Повярвай ми - аз като един бивш прахосник се научих така.  Grinning Само веднъж се отказах да си купя нещо, защото се бях поуляла в Билла и да видиш как на другата седмица се оказа, че не ни трябва толкова много храна, която така и така никой не може да изяде.  Laughing

belinda, извънредни винаги има и всеки месец си предвиждай графа "Други" - по 50лв. стигат. Е, освен ако не е нещо колосално по колата или не купуваш подарък по 100-200лв. Както писах и за лекарствата - ако имаш винаги вкъщи една сума 50-100лв. ще си по-спокойна.

# 138
  • Варна
През този месец ще се опитам да направя сметка за какво отиват парите. Все си мисля, че можем да спестим.
Направих си план в една от тези таблици от линка към Офис програмите. Записах плануваните разходи, на база предходни месеци и при максимално разтягане пак се получи да спестя поне 50 лв., като съм включила като разходи и парите, които превеждаме като спестовен влог, за нас и за детето.
Този месец може и да изляза на нула, защото имаме рожденик, малкият става на 2, но ще се постарая да остане нещо.
Пак ще пиша.

# 139
И аз ,докато малката не се е събудила,отивам да записвам в тея програмки,които си изтеглих.Пък да видим какво ще излезе.Само да не излязат разходите по-големи от приходите. Laughing

# 140
Ежемесечната рекапитулация, за която говори belinda я правя вече повече от година. Отначало започнах с идеята да видя за какво и по колко харчим-т.е. как е разбит бюджета ни по пера. Стана ми интересно да водя статистика и така продължих - не с идеята да планирам, а да следя разходите. И наистина след като започнах да записвам и анализирам разходите, които правим открих, че всъщност бихме могли значително да ги оптимизираме, без да се лишаваме или ограничаваме кой знае колко.

# 141
  • София
belinda, извънредни винаги има и всеки месец си предвиждай графа "Други" - по 50лв. стигат. Е, освен ако не е нещо колосално по колата или не купуваш подарък по 100-200лв. Както писах и за лекарствата - ако имаш винаги вкъщи една сума 50-100лв. ще си по-спокойна.
Това ми харесва. А ако не ги похарча, да ги спестявам ли или да си ги профукам с чиста съвест - ми тъй де, нали са били планирани за харчене Laughing/ прахосникът в мен трудно ще умре Twisted Evil/

# 142
прахосникът в мен трудно ще умре Twisted Evil
Този в мен се опитвам в момента да го убия с камъни. Laughing

# 143
  • София /Абсурдистан
А моят пък направо е неизтребим  Mr. Green

# 144

Фонд "И аз съм човек" се прави за тая работа. Не го убивайте прахосника!  Grinning
То затова се правят тия сметки - не за да се лишаваме, а да пренасочим изтичащи незнайно къде пари на правилното място.  Grinning

# 145
  • София
Страхотна тема..От миналата година изплащам кола и явно със сметките не съм много добре, защото на 13-15 число съм на нулата.. сега изтеглих табличката на Бърди да я мъча, но като се замисля, всекидневното хапване в служебния стол и кафенцата са доста сериозно перо..

# 146

Фонд "И аз съм човек" се прави за тая работа. Не го убивайте прахосника!  Grinning
То затова се правят тия сметки - не за да се лишаваме, а да пренасочим изтичащи незнайно къде пари на правилното място.  Grinning
Във фонда "И аз съм човек" ще заделя известна сума за шоколади. Simple Smile
което ми напомня...някой може ли да сподели примерното си седмично меню и горе-долу колко му излиза?

# 147
някой може ли да сподели примерното си седмично меню и горе-долу колко му излиза?

Моето излезе около 50 лева.
Някъде по-напред писах какво мисля да готвя

# 148
  • Mediterraneo
Аз проблеми с планирането на бюджета нямам. Твърдите ни доходи не надвишават 500 лв, какво да ги планирам...

# 149
някой може ли да сподели примерното си седмично меню и горе-долу колко му излиза?

Моето излезе около 50 лева.
Някъде по-напред писах какво мисля да готвя
Ще потърся какво си писала...Аз сега се опитвам да изготвя примерно меню.Ама много малко неща ,които биха могли да се ядат повече от един път ми идват на ум. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт