Как да си разпределим разумно бюджета?

• 58 738
  • 620
  •   1
Отговори
# 375
Това с бюджета съм се опитвала да го правя, да пиша, да смятам... полза никаква.
Добре, че мъжа пести и като се наложат  неочаквани разходи, има откъде да вземем.
За храна наистина отиват доста пари, все си обещавам, че ще купувам най- необходимото, че ще готвя по- често, вместо да взимам готова храна или да излизаме по заведения, ама  .... Много са ми редки пръстите и това е!
Пък уж съм икономист, никакъв икономист не съм аз! (само да не разбере шефа ми)  Mr. Green
За ремонт и нови мебели - някой по- горе беше питал. Това ми е болна тема. Мъжа не обича да дава пари за такива неща. Затова аз пестих...  Апартамента е ремонтиран, с нови мебели. Дотук добре. Но след месеци, най- много година ще трябва да се местим в по- голям. Пак ремонт, пак аз да пестя за него  Confused  и ръчкане, бутане .....  а тогава и кредит ще имам на главата. Не ми се мисли!  Е, тогава може и да взема да смятам повечко приход- разход ....

# 376
Спестява този, който има от какво да задели  Naughty
Ако изкарваш колкото да изкараш месеца спокойно - какво спестяване?
Това абсолютно не е вярно, освен ако не си под критичния минимум и не живееш със 100 лв/месечно.
За последните два месеца за моята кола съм дала над 1200 лв. Ако нямах кола- щях да си ги спестя, в крайна сметка и обществения транспорт е за хора. Само че съм преценила, че мога да си позволя втора кола- е, сега си я "плащам". Реално (част от) спестяванията ми са се материализирали в поддръжка на нещо, без което мога. По скоро е въпрос на лично себеусещане и приоритети къде точно ще се постави границата между спестяване и харчене.

# 377
  • София
Права е Рокси. В конкретния случай се изкарват повече, отколкото е необходимо за сносен живот. Не говоря за лишения, а за съвсем разумни и нормални спестявания. Спокойно бихме могли лека полека да си погасяваме примерно предсрочно жилищния кредит. Но старата максима за чергата нали я знаете - е, и мойта е същата работа Confused Тъпо ми е малко и всеки месец си казвам - край, от утре ствам еди каква си! И нищо...Това е като с диетите, все от понеделник hahaha
Все пак имам мъничък напредък, благодарение на тези теми и най-вече на Никол, много амбициращо ми действа с тия нейните евтини домати Grinning Днес в Билла, да ви се похваля, не съм купила нито един боклучав продукт Naughty Никакви майонези, лютеници, данетчета и сладкиши. Изкуших се само на щанда с деликатесите, но и Асан е хора Cry Е, накрая сметката пак беше 160 кинта, но това е защото купувах памперси, кърпички, перилни препарати и т.н. С храната бях съвсем културна bowuu

# 378
Ох, ние имаме същия проблем.Имаме уж добри доходи, но никога не съумяваме да си разпределим парите както трябва и на края на месеца сме все изцъклени.
То затова съм станала психолог, а не икономист Wink
Все си казвам да сме живи и здрави и тва е.

# 379
Това абсолютно не е вярно, освен ако не си под критичния минимум и не живееш със 100 лв/месечно.
За последните два месеца за моята кола съм дала над 1200 лв. Ако нямах кола- щях да си ги спестя, в крайна сметка и обществения транспорт е за хора. Само че съм преценила, че мога да си позволя втора кола- е, сега си я "плащам". Реално (част от) спестяванията ми са се материализирали в поддръжка на нещо, без което мога. По скоро е въпрос на лично себеусещане и приоритети къде точно ще се постави границата между спестяване и харчене.
Това пък съвсем не е вярно. Първо - говорим за спестяване като пари настрана, не като това кой колко харчи и за какво. Тъп е и примера за 100лв месечен доход. Ние имаме доход от 1600лв общо за тримата, живеем нормално, не се лишаваме, но и не ни остават пари накрая на месеца. Не ни остават защото винаги изниква по нещо, извън сметките и извън харченето за храна и консумативи. Например - зъболекар, дрехи, обувки, ето сега има 4 почивни дни - планина и т.н. Затова казвам - не се лишаваме, но не спестяваме. Не бих се лишила от екскурзия, само за да отделя 200лв в шкафа  Wink

# 380
Това пък съвсем не е вярно. Първо - говорим за спестяване като пари настрана, не като това кой колко харчи и за какво. Тъп е и примера за 100лв месечен доход. Ние имаме доход от 1600лв общо за тримата, живеем нормално, не се лишаваме, но и не ни остават пари накрая на месеца. Не ни остават защото винаги изниква по нещо, извън сметките и извън харченето за храна и консумативи. Например - зъболекар, дрехи, обувки, ето сега има 4 почивни дни - планина и т.н. Затова казвам - не се лишаваме, но не спестяваме. Не бих се лишила от екскурзия, само за да отделя 200лв в шкафа  Wink
Ами аз пък бих се лишила от екскурзията Grinning,бих отделила 200-те лв в шкафа Grinning , нооооооооооо със сигурност след това бих ги похарчила за нещо друго Laughing. Заделени не могат да си останат за съжаление. Sad

# 381
Е, то е ясно, че всеки си намества парите по различен начин - но си е факт - настрана не остават  Wink
За екскурзиите - аз съм на 100% ЗА, защото за мен няма по-полезно нещо за детето ми от това да прекара уикенда на вън, сред природата, вместо в прашната Сф.

# 382
Спестява този, който има от какво да задели  Naughty
Peace

Моят МирО е на принципа не да харчим по-малко, а да изкарваме повече - е, да ама...не винаги е така.
А 1000лв. как се гледа 4-членно семейство  Tired
Добре, че сме здрави  Praynig

# 383
Какви 1000лв., какво 4-членно семейство  Sad
Ние сме трима и понеже обикновено аз пазарувам и се грижа за дома, на месец общо отиват между 2000-3000лв. за яденето, за поддръжка на дома, за всекидневните ми разходи. Реално като се замисля не са много пари, около 100лв. на ден, че то само в Пикадили оставям по 50-80лв. като пазарувам през деня, ако взема и още нещо дори минава 100лв./ден за основните разходи. А и за детето отделно се пазаруват неща, а и ако вечер излезем на ресторант или заведение, там мъжа ми плаща, и тези пари дори не ги броя тук  newsm78
Общо взето на месец аз харча около 2000-3000лв., отделно мъжа ми може би 1000-2000лв., неговите не ги броя и не съм сигурна. Може би и с по-малко би могло да се живее, но мъжа ми се работи усилено и не върви от една страна да работи като роб, а от друга като се прибере вкъщи да седи в мизерия, нали?
Като се замисля, преди 4-5г. май се живееше с по-малко пари, за ядене отиваха 30-40лв. на пазаруване, но тогава и цените бяха други  Sad В момента за толкова пари купуваш половината неща спрямо тогава Sad

# 384
  • Стара Загора
И аз не мога да го разпределя, наем не плащаме, gsm само мъжът ми си плаща, моя го плаща свекървата. Все излиза нещо не предвидено, сега пак дрехи за децата и обувки трябва да се купуват и два рождени дни ме чакат не ми се мисли.

# 385
Beni_82 , Много хора работят като роб и не изкарват споменатите от теб 5 хил. например  Wink
Чудно ми е как всеки ден изяждате 100лв   Shocked

# 386
Живяли сме добре и с 500 и с 3500 лв. на месец. Всичко зависи как ги разпределяш и какви са ти приоритетите.
При нас помага много факта, че имаме един списък. 1.Важни неща, които трябва да се купят до краят на годината (нова пералня, диван и т.н.)
2. Храна- зарежда се два пъти месечно.
3. Дрехи- тези покупки са малко хаотични, но там аз отговарям, т.е. се оливам Blush
4. Сметки- от разплащателен влог, който се следи много стриктно.
5. Образование и книги- това май е най-голямото перо. Не мога да се спра да купувам книги и музика...

Всъщност не мога да се оплача. Имаме няколко жилища, изкарваме добри пари.
От следващата година ще заделяме за бебок Blush

# 387
Какви 1000лв., какво 4-членно семейство  Sad

Ами такива...даже не са толкова, а 950лв. ако това има значение.
Оправяме се ...а твоите суми направо си ме шокорат - става въпрос за яденето  ooooh!

# 388
Beni_82 , Много хора работят като роб и не изкарват споменатите от теб 5 хил. например  Wink
Чудно ми е как всеки ден изяждате 100лв   Shocked
Viliko, аз не работя, домакиня съм и си гледам детето, мъжа ми работи само.
Ами как, просто пазарувам нормално, като заредя хладилника, като взема някой и друг консуматив за къщата ни, като взема и тук там продукти за готвене, ами става както писах някъде от около 50лв. до към 80лв. Че то само един нормален салам струва по 15-20лв. и нагоре килото вече, не говоря за кучешка радост или кремвирши с тоалетна хартия  Embarassed мъжа ми работи много, но и иска след като работи да живее като бял човек, т.е. не върви да нагъва кремвирши и да бачка като роб  Confused
Отделно има и други неща за пазаруване, препарати за чистене, нещо и друго за къщата, че дори и тоалетна хартия. Ами събира се. За колата ми също има разходи, бензин, и т.н. А и за мен като купя нещо и ето ти 100лв. средно някъде за ден. Добре че моя харчи по-малко, просто няма време за харчене много.  newsm78

# 389
Какви 1000лв., какво 4-членно семейство  Sad

Ами такива...даже не са толкова, а 950лв. ако това има значение.
Оправяме се ...а твоите суми направо си ме шокорат - става въпрос за яденето  ooooh!

Момичета, много зависи населеното място (има разлика в цените в село и град,например).
Важно е и менюто на фамилията. Страшно много пари отиват за т.нар. вредни храни...У нас сладко се приготвя единствено от мен.
Алергични сме към много неща, затова сме ги и изхвърлили от менюто си. Плодовете и зеленчуците обаче също не са никак евтини.
Половината е месар, та и за месо отиват много пари....
Всичко е строго индивидуално, поне според мен Peace

Бени, попаднала си на чудесен мъж, но и ти се грижиш добре за него Hug

Общи условия

Активация на акаунт