Български деца отнети във Франция

• 16 878
  • 215
  •   1
Отговори
Попаднах на цитата по-долу, сложен под една статия, която няма много връзка.
http://www.dnes.bg/crime/2010/03/02/prebito-momiche-ot-dom-v-ber … i-v-pirogov.87013
Но написаното много ме впечатли. Прозвуча ми страшно, отчаяно и безизходно. Хората очевидно търсят гласност. Позволявам си да започна тази тема, като предварително се извинявам ако вече има пусната подобна. Надявам се да бъде прочетено от повече хора и ако е възможно да се вдигне здравословен шум за да окажем подкрепа на това семейство.

Цитат
№17: Към вас се обръща една българска майка на четири деца, която е отчаяна, също както и таткото, от липсата им. Моля ви, помогнете ни да бъдем отново заедно с децата си, с които бяхме несправедливо разделени преди повече от година от френската държава. Това, което ни се случи, е толкова ужасяващо, че аз самата не мога спокойно да го предам – съпругът ми ще се опита вместо мен да го направи в следващите редове.

Във Франция има законодателство в защита на децата, според което, те могат да бъдат отнемани от родителите им дори и да са чужденци, ако последните не се грижат добре за здравето им, не ги изпращат редовно на училище или пък се държат лошо с тях. И това може да става по експресни процедури, без първоначално решение на съда, единствено по преценка на социалните служби, които в тези случаи реагират изключително по сигнали, които често пъти не представляват нищо повече от обикновени доноси.

Доносничеството във Франция не само е толерирано, но и поощрявано (ако примерно някой съобщи за случай на укриване на доходи от трето лице той получава отстъпка в данъците си). Доносът (терминът там няма пейоративен смисъл) е легална база за намеса на администрацията и едно от средствата за осигуряване на препитание на стотици хиляди служители, както е в случая с индустрията, в която се е превърнала разделянето на деца от родителите им. По официални данни всяко второ дете от сигнализираните се оказва впоследствие неправомерно отнето от родителите му.

Такъв е и случаят на моето българско по произход семейство, при който и четирите ни деца бяха отнети (април 2008 г.) от френските социални служби по донос (за да се "легализира", доносът впоследствие бе включен изцяло във формално проведената социална анкета) и пласирани разделено в приемни семейства. – Деца, които тогава бяха на 13, 7, 5 и 2,5 години, и които никога преди това не са били в лошо материално състояние – аз работех на постоянен договор в Страсбург, не са били малтретирани или в недобро здравословно състояние, винаги са били измежду първите по успех в класовете си. Но тази, която скалъпи доноса срещу нас, французойка, беше мотивирана от факта, че придобивайки правото да се грижи макар и само за едно от децата (най-голямото) получава всъщност редовно отпусканата за това от държавата парична помощ в размер на една работна заплата.

Предубедеността срещу нас българите (свързана главно с проявите на родните ни роми), която отлично обслужи "достоверността" на доноса, се насложи и към насаденото във французите убеждение за непогрешимост на държавните им служители (допенсионно непоклатими на постовете си). – При веднъж взето решение за отнемане на деца от съответните служби, целта на задължителната следваща съдебна санкция за това действие е не толкова да се търси истината, колкото да се оправдаят на всяка цена вече взетите мерки – т.е. в сила влиза постулатът за непогрешимост.

Ето защо френският съдия, за да съчетае явното несъответствие между фактите и предприетите вече действия (нещо като нашенското, първо бият после питат), ни изкара нас родителите неадекватни, а оттук и неспособни да се грижим за децата си. Механизмът е съвсем прост. Назначава се психиатрична експертиза, като на експерта се предоставят материалите от доноса, добили "легитимност" чрез включването им в рапортите на "социалните", без да се уточнява, че те не са обсъждани или проверявани като факти. От тук нататък, на "експерта", на който и през ум не му минава да подложи на съмнение авторитета на съдията, решава, че родителите са параноични, тъй като оспорват очевидните "факти", а и "ригидни", след като не приемат вмешателството в личния им живот на службите, които, според официалната теза, не желаят нищо друго освен добруването на семейството. Така съдията, веднъж получил обратно "експертизите", може вече да твърди, че "резултатите им потвърждават направените наблюдения"!

Въпреки, че притежаваме български контра-експертизи, които доказват обратното – че сме нормални и любещи родители, те бяха подминати с мълчание – идентично на начина, по който и експертизите на френския професор Люк Монтание бяха отхвърлени от либийският съд. Без никакво основание съдията удължи с още една година (през април т.г.) отнемането на децата ни, служейки си между другото и с аморалната манипулация, че те, разпитвани не в наше присъствие (това е позволено от френския закон), вече не искали да се върнат при нас. А когато ние твърдим, че пред нас те декларират точно обратното, ни се заявява, че те го правели това от страх пред нас. И въпреки че имаме право да ги виждаме само по час и половина едва два пъти в месеца, поотделно аз и жена ми и един път заедно, в затворено помещение и в присъствието на френски надзирател, беше ни отнета и възможността да ги чуваме по телефона под претекст, че говорим с тях предимно на български и това не позволявало да бъдем адекватно подслушвани!

За съжаление, апелативният съд в нашия случай с нищо не надхвърли "обективността" на първоинстанционното решение. Вместо да търси дали има реални основания за постановяването на подобна присъда, той се занимаваше главно с въпроса как се изпълнява наложеното ни вече разделение от децата. Адвокатката, която ни защитаваше тогава, беше достатъчно откровена с нас и ни заяви следното: "Ако вие се признаете за виновни, имате между 10 и 15% шанс да си върнете децата, ако отричате – никакъв".

Несъстоялата се санкция от второинстанционния съд даде впоследствие основание на детския съдия да стовари върху нас с цялата му тежест административния произвол, с който разполага и който произтича от статута му на безнаказаност (показателна в това отношение е аферата от "Утро"). От тук нататък всеки път, когато успявахме да предизвикаме ново съдебно дело (общо 6 досега), ни се отговаря, че апелативният съд вече бил дал право на съдията, и нашите доводи са отхвърляни, без да се разглеждат. – До касационния съд още не сме стигнали, тъй като за там се чака средно около 2 години.

Върхът на това "правосъдие" обаче беше, когато съдията в предпоследното заседание, пред 5 души свидетели, заяви приблизително следното – че докато аз обжалвам неговите решения, не съм готов да видя децата си и това състояние на нещата може да трае още години! – Съвсем неоснователно, като мотив за отказ за връщане на децата, ни се приписва твърдението, че аз и жена ми отказваме да сътрудничим със социалните служби. Но това просто не е възможно. Ако им откажем каквото и да било, те изцяло ще ни забранят свижданията с децата ни. Но според тяхната интерпретация, щом ние обжалваме присъдата, значи не я разбираме (отново тезата за непогрешимост на службите), а щом това е така, значи те не могат да работят с нас, т.е. да ни превъзпитават, а оттук и извода, че оставаме опасни за децата си! Между другото, за да сме разберели смисъла на взетите от тях мерки, ни се предлагат и редовни психиатрични консултации – звучи познато нали? – несъгласните при психиатър!

В последното засега дело свързано с децата ни (през август т.г.), – за възможността те да бъдат гледани от баба им и дядо им, несменяемият, както това е според закона, детски съдия, за да отхвърли това наше искане е написал в мотивите си, че децата, без въобще да са питани за това, не били изявили желание да бъдат с баба си и дядо си. А и ако излезели от приемните семейства, щели да бъдат отново травмирани, т.е. логиката е – вярно е, че те са били подложени на психически стрес при откъсването от родителите им, но защо отново да се подлагат на това страдание? – т.е. една съдебна инстанция по законов път оправдава похищението на деца – те могат и да не се връщат на близките им, след като това отново ще ги травмира!

Отнеха ни ги на 25 април 2008, рождения ден на сина ми, който навършваше 7 години. Стана брутално, отведоха ги разплакани направо от съдебната зала, без да ни отпуснат 15 дневния срок, предвиден от закона за адаптацията им към раздялата – претекста беше, че щели сме да избягаме в България! Най-малката ни дъщеричка тогава беше само на 2,5 години и беше започнала вече да произнася думи, но шокът от раздялата й запуши устата за близо 10 месеца и сега тя разбира само, когато й се говори на френски. Синът ми оттогава много често е тъжен, а и той и по-малката му сестричка са започнали да се изпускат по малка и голяма в леглата си. Нямат право на кореспонденция, позволяват им да получават само съвсем дребни подаръци и не ги оставят да бъдат с нас поне през ваканциите, както това е практиката за французите.

Колкото до възможността да се завърнем окончателно в България и поради тази причина да искаме да ни се предоставят децата, от социалните служби ни бе заявено, че те не само няма да бъдат върнати ако си заминем, ами напротив, ще бъдат сметнати за изоставени и дадени за осиновяване! От което следва, че ние официално сме заложници на френската държава!

Какво друго още мога да добавя след този финален "институционен" акорд, освен наблюдението ми, че не е достатъчно да нямаш в държавното си наименование определението "Джамахирия", за да претендираш за правова държава. Още по-малко можеш да претендираш за учител в областта на човешките права, когато в ролята на такъв си оставил да се изживява безнаказано бюрокрацията.

П.С. Българското посолство в Париж е в течение на случая, но намесата му засега не се усеща.
Колкото до медиите – за съжаление, в продължение на една година вече, имах възможност да установя, че те имат повече място за жълтата си хроника, отколкото за съдбата на 4 български деца.

Борис Танушев

# 1
  • видин
сега се чудя защо изобщо имаме външно министерство - ами да го закрият

# 2
Направо ме побиха тръпки...Ама защо това е постнато под тази статия, странно...

Колкото до медиите – за съжаление, в продължение на една година вече, имах възможност да установя, че те имат повече място за жълтата си хроника, отколкото за съдбата на 4 български деца.

Изненадващо, като се има предивид как се хващат за подобни истории...нещо не ми се връзва..ама не знам какво е то.. Thinking

Но тази, която скалъпи доноса срещу нас, французойка, беше мотивирана от факта, че придобивайки правото да се грижи макар и само за едно от децата (най-голямото) получава всъщност редовно отпусканата за това от държавата парична помощ в размер на една работна заплата..... newsm78

# 3
Вчера в предаването "Емигранти" на Карбовски имаше интервю с бащата. За съжаление не успях да гледам цялото предаване, но мисля, че беше за този случай и драмата с дечицата от Асеновград   Cry 
Много силно се надявам, че някой компетентен орган ще се заеме присърце с проблемите на тези българи.

# 4
Вчера в предаването "Емигранти" на Карбовски имаше интервю с бащата. За съжаление не успях да гледам цялото предаване, но мисля, че беше за този случай и драмата с дечицата от Асеновград   Cry 
Много силно се надявам, че някой компетентен орган ще се заеме присърце с тези българи.

# 5
  • на плажа
 Страшно звучи. Горките деца!

# 6
Вчера в предаването "Емигранти" на Карбовски имаше интервю с бащата. За съжаление не успях да гледам цялото предаване, но мисля, че беше за този случай и драмата с дечицата от Асеновград   Cry  
Много силно се надявам, че някой компетентен орган ще се заеме присърце с проблемите на тези българи.

Така ли? Карбовски е отразил този случай? Добре ли направи изложението, стана ли максимално ясно какъв е проблема?
Ще трябва да го потърся да го гледам. Ако някой може да помогне с линк.

Сега пратих на автора на статията от dnes.bg запитване, защо не се свържат с тези хора да дадат гласност и те.
Бях сложила линк към тази тема отдолу под статията като коментар, за да могат тези хора да я видят и да се сетят да пишат във форума, но от редакцията на dnes.bg ми го изтриха Sad

# 7
# 8
Мерси  Hug Все пак да остане темата тука май ще е по-добре. Все пак това са съвсем пресни думи на бащата от днеска и в Клюкарника ще го видят повече хора.

# 9
  • София
   И аз гледах Карбовски и направо се ужасих, как може да отнемат децата на това семейство, само защото майката се оплакала пред учителката по френски ,че е самотна и депресирана. Дано се задействат компетентните органи и да успеят да върнат децата на хората. А и родителите в момента са разделени, което усложнява ситуацията.А и колкото и да искат да се върнат в България, те са като заложници там, защото без децата не могат да се върнат. Дори забранявали на децата да говорят на български.

# 10
  И аз гледах Карбовски...
                                 По някаква случайност и аз гледах. И не мога да скрия, че си мислех единствено как тук във форума все по-често се призовава за отнемане на деца от родители. Само за това си мислех.

# 11
Настръхна ми косата! Понякога колкото по-добре е смазана една държавна машина, толкова повече излиза от контрол и се превръща в месомелачка.
Понякога не ми се ще да се променяме и цивилизоваме толкова. Понякога ми се ще да си останем по-примитивни, но с по-човешки реакции и по-нормални.

# 12
Гледам, че версията на бащата е еволюирала от миналата година досега. Но все пак не му прави чест, че не представи и позицията на майката.

# 13
  • На земята, която е всъщност звезда.
А тя каква е?

# 14
По-нагоре са дали линк към предишната тема, гледам, че и ти си писала в нея.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=423567.msg13256445#msg13256445

ПП - хубаво е да се прочете и предишната тема. В нея ми направи потресаващо впечатление липсата на каквато и да е самокритичност от страна на автора, той и за момент не допусна, че може да има някаква вина за състоянието на брака си. Напротив - на няколко пъти пуска писма от името на съпругата си (бяха изтрити още същия ден), където подчертаваше, че е вегитарианец и обича животните.

В една предишна тема бях предложила да бъдат закрити съдилица, полиции и подобните им, а да се остави само този форум - тук съдим набързо и по един материал от сайт или телевизия.

Общи условия

Активация на акаунт