Дългокърмещи майки - да пообщуваме - част 22!

• 12 455
  • 303
  •   1
Отговори
# 150
Да, Мери е права, тук много майки са писали вече, че са отсъствали по седмица, 10-ина дни, изцеждали са се, колкото може, намаляла им е много кърмата, но максимум за същото време след това детето успява да я увеличи. А това, че може да загуби сукателния си рефлекс за толкова кратко не се бях замисляла?  newsm78
Исках да дам още един съвет за намаляне на кърма, затова всъщност влязох, но пак се разсеях.  Embarassed
Та, сок от пресен магданоз /със сокоизстисквачка/, за 100 г ще отиде една средно голяма пълна торба. Зная го от личен опит - от село майка ми беше донесла и ми направи сок и аз пих, не знаех тогава за действието му.  ooooh!  После, съответно, трябваше да се борим с Настя да възстановяваме кърмата. Това беше миналото лято.

# 151
Здравейте. И аз не съм сигурна дали принадлежа към вашия отбор, но вече година и 2 месеца успешно кърмя малката си дъщеричка, при това без изгледи за скорошно отказване. Кърмя сутрин, вечер, няколко пъти през нощта ( Embarassed) и през деня по веднъж за приспиване на обяд или по повече пъти, ако е неспокойна или й никнат зъбки. Кърменето не ми пречи, напротив - приятно ми е, харесва ми да си я гушкам и да гледам личицето й, докато суче, а като прибавим и ползите от кърменето, ясно е, че нямам намерение да я отбивам (поне не преди първи клас, както отговарям напоследък на тези, които ме питат дали ще суче три години като Крали Марко  Mr. Green ).
Обаче от няколко седмици имам следния проблем: тя си търси да суче, захапва и "включва помпичката", но не седи мирна, а се върти непрекъснато, вири крачета, дърпа с ръчички косата или дрехите ми, ако сме легнали, се завърта по коремче, че и на коленца застава и при цялата тази акробатика не изпуска това, което е захапала!  ooooh! Опитвам се да й покажа, че така не бива, че ме боли, но без успех.
Имала ли е някоя от вас подобен проблем и изобщо какво бихте ме посъветвали, защото тя вече се "окомплектова" с по два горни и два долни резци (много остри!) и опасността да остана без част от ц..ите ми расте от ден на ден.
  Grinning

П.П./ А също така ще се радвам на съвети как да я науча, максимално безболезнено, да заспива, без да суче, поне през деня.

# 152
 Пролетната Фея, и ние сме така, постоянно нещо ме скубе, рита, качва си краката, с ръчичка ме гали, драска...абе каквото се сетиш  Laughing . Да не говорим, че ние пък сме окомплектовани с по 4 горни и 4 долни резци  ooooh! . Понякога даже ми прави "градинки" на цицката, като я извадя може да преброя зъбчетата по отпечатъка  Confused .
Не мога да ти помогна за заспиването без цица, защото ние сме далеч от този етап, все още сме скачени съдове.
На мен пък ми е интересно, вие имали ли сте натиск относно кърменето на по-късен етап  ooooh! , мен направо ме побъркват, всички ме изкарват виновна, че още кърмя толкова често и че не ядем твърда храна (ядем, но символични количества). Как пък един човек не каза нещо по-различно, всички са на мнение, че детето трябва да яде, да не съм се била "излагала", а да взема да храня. Е да ама на сила не става, то детето просто не иска. Направо не се издържа. Добре, че мъжът ми е зад мен, иначе незнам... Cry

# 153
О, да. Много често ми се подсмихват ехидно, че вече било прекалено токова дълго да я кърмя.
Обаче аз не им се давам - отговарям, че ние двете се чувстваме добре така, че за нея е полезно, а за мен - приятно и ... удобно  Twisted Evil и т.н. все в този дух, при това придружено с един особен поглед, дето предупреждава събеседника да не прекрачва границата. Мъжът ми ме подкрепя, другите деца и баща ми - също. Друго не ми трябва.
Не обръщай внимание на странични хора, обяснявай мило, но твърдо, че ти си тази, която решава докога ще кърми, как и кога ще захранва детето, защото ти си майка му. Щом мъжът ти е зад теб, значи нямаш проблем!  Hug

Между другото, на Поли също доста време й трябваше, докато прояде "човешка" храна, а и до днес много често отказва лъжицата и търси цицата (то пък и римувано се получи  Grinning ). На практика, тя има 4-5 хранения дневно - сутрин и вечер кърмене, попара към 9-10 ч., пюре на обяд и евентуално каша за вечеря, но напоследък отказва кашата вечер и остава само с кърмата. А когато й избива зъбче, минава само на кърма за два-три дни. Мислех си, че може да не й достига и да е гладна, но четох писанията тук и открих, че съставът на кърмата се променя с възрастта на бебето и се нагажда към нуждите му. Та явно не е гладна, а и не изглежда така.

Мисля, че постепенно ще се стигне до момента, в който децата сами ще се откажат от кърменето, когато отпадне нуждата им от това. Вероятно като поотраснат още малко. Засега това им е не само хранене, но и успокояване, чувство за сигурност, обич и закрила. Защо да им го отказваме - защото някой смята, че не било редно?! Я, стига бе!

Пожелавам ви успешно кърмене - дълго толкова, колкото ви е приятно и на двете. Дано съм била от полза.
 Hug

# 154
Привет;
Аз искам да споделя една моя тревога, свързана със зъбите - от известно време ми се получават "резки" по ареола, в следствие на стискането със зъби; докато Митко суче, не усещам дискомфорт, но работата е там, че той се разсейва, изпуска вакуума, и бързайки да засуче пак ме хапе по зърното; Когато искам да го извадя от устата му е същото нещо; понякога усещам зърната все едно имам пришки на тях  Crazy Засега не е кой знае какъв проблем, но дано започне да го пуска по-лесно, за да не ми се разрани; Дали това е промяна в захапката, или си е нормално, след като има 8 пълноценни зъба? Има ли някаква "техника" за озъбени кърмачета, или просто да следвам бебето?

За гърнето не мога да кажа, ние не ползваме; памперси също не ползваме през деня, вече доста време, но нямам неприятни "мацаници"  Peace За развитието на перинеума преди 2 години... ами моето бебе от 5 месечно пишка в тоалетната, нито веднъж не ме е напишкало докато го нося гол в коридора, но пък застане ли над мивката веднага се отпуска; да не говорим, че над тоалетната по няколко пъти спира струйката сам, за да се ослушва за звуците  Mr. Green има контрол над мускулите значи  Peace Съвсем друг е въпросът кога ще започне да сигнализира достатъчно на време  Crazy

nadina81, та твоето бебенце няма 11 месеца! Как така ще ти говорят, че било "прекалено"??? Егати! На мен никой нищо не ми е казвал, случва се все още и навън да суче, но явно моето лично излъчване говори "Не търпя вмешателство!" и никой не смее да ми каже нищо  Mr. Green Таткото подкрепя кърменето, друго не ме интересува! Храни се 3 пъти на ден с твърда храна, но количествата се доста малки, в сравнение с "нормата"; това изобщо не ме тревожи на този етап  Peace Сложи си розовите очила, и не позволявай външни хора да ти развалят кефа!
Поздрави!

Последна редакция: ср, 17 юни 2009, 23:21 от offioly

# 155

fata morgana, ужасно е това с изгарянето! Халюша си заля ръчичката с вряла вода на година и месец и беше АД. Сега няма и помен, а бяха люти рани и тежка борба със сестрите в Пирогов при смяната на превръзките. Пожелавам ти да мине бързо.

Извинявам се ако отклонявам темата, но каква степен й бяха изгарянията? Аз се притеснявам много, защото на рамото има две места доста дълбоки (почти 3-а степен), които още не са се затворили и сигурно ще й останат белези. При вас остана ли нещо и как лекувахте? (може и на лични). Благодаря ти предварително   bouquet

Какво бихте ме посъветвали: да започна полека да не й давам вечер или пък сутрин да се измъквам преди да ме е усетила или да изчезна изведнъж...

Не съм била в подобна ситуация, но моите първо отказаха вечерното кърмене, защото започнаха доста да хапват на вечеря. Може да опиташ и ти повечко да й даваш, евентуално кисело мляко за десерт. При нас стана малко постепенно, идваха само да сукнат известно време и в един момент просто престанах да им предлагам. Виж, за сутрешното не знам, дотам още не сме стигнали, но пак евентуално като стане да я разсееш и да й предложиш нещо друго за ядене  newsm78 То на теория лесно звучи, но практика не знам как ще е...

По другата тема: За кърменето до тази възраст засега нямам проблеми. По-скоро са ми правили комплименти, но и аз честно казано подбирам на кой да го казвам  Wink Свекърва ми се оказа, че е сукала до 4-годишна, така че в нейно лице имам голяма подкрепа  Grinning На учудените обяснявам, че така и така децата трябва да пият мляко и след като аз имам кърма, която е най-хубавото мляко за тях защо трябва да купувам... (но холандците са известни скръндзи и този довод просто няма как да го оспорят  Mr. Green)

# 156
  • Карлово
Офиоли, обяснявай му, че така те боли, спирай го да суче, заедно ще намерите правилната захапки при кърмене със зъби. Всъщност, за да суче детето, зъбите трябва да са прибрани, не знам как да го обясня, но то си знае как да суче, без да те хапе. Вярно, че понякога се разсейват, но май с това просто се свиква. Каката беше с 20 зъба като суче, малечко е вече с 11, той повече си позволява да ме хапе, но винаги, когато не му се суче много, а просто се лигави.
Надина, с първото дете ме атакуваха доста, сега смее ли някой да ми противоречи  Mr. Green Имаше една тема как да отговаряме на злобливите подмятания, имаше доста остроумни идеи. Ще я потърся, да я линкна. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=12510 Иначе относно късното захранване, често съм отговаряла, че сега така е модерно. Или пък, че цял живот после ще яде луканка.

# 157
Аз с хапане не съм имала проблеми или почти не съм. Настя има 16 зъба. След последните - кучешките не е имало проблем (честно казано малко ми беше страшно с тези вампирските как ще е  Laughing). Много за кратко е имало някакъв дискомфорт - явно децата имат нужда от време да свикнат с новото усещане в устата си, за да нагодят и сукането си по нов начин. Може да се сравни с възрастен - като ми сложат нова пломба, или след коронката ми - ми беше странно да се храня. В началото усещането е, че зъба е по-висок и дъвкането е по-неестествено (поне като усещане). Настя се е случвало след нови зъби да ме дере малко или при заспиване като и се отпусне устичката, но не и нарочно, но не съм имала нищо по зърната (следи или продължителна болка). Явно съм я стреснала доста, когато е пробвала да ме ухапе като по-малка и оттогава не е посмяла. Аз май съм доста лоша и при най-малка физическа болка.  ooooh!  Много е добричка, нежна и внимателна, поне към зърната, иначе ме рита и цапардосва от време на време  Laughing , но не ме бие, просто обича да маха с ръце и крака и без да иска понякога ме уцелва, но не е проблем. Само гледам да не стиска другата гърда, че в последно време се пробва няколко пъти, днес не е, че да видим.
Да ви споделя за кърменето и храненето - ами, не мисля, че си пречат, поне при децата над годинка. Настя има периоди на повечко хапване и такива на доста оскъдно (в момента пак е мъка голяма), но кърменето си е едно и също. И да не я кърмя, пак ще си яде толкова, сигурно е. А иначе най-железния аргумент си остава - това, че детето става зависимо, пристрастено, в смисъл, примерно, не може да заспи, без мама (кърмене), повече се изнервя, защото по-малко ще спи, особено, ако и денем заспива така. По този начин и майката е доста обвързана с детето - не е желателно да липсва и една нощ, за да не се стресира детето от многото рев евентуално. Аз се успокоявам, че майки споделят точно обратното - че детето си заспива без проблем, когато знае, че мама я няма. Не ми се е случвало, за да зная при нас как ще е. Днес вечерта не можах да я приспя, нещо се размърдах и изтървах момента явно, мъчех се известно време и ми писна и отидох да ям поне, че ми беше доста празен стомаха. Баща и отиде при нея, но ревът и не секна. Може би, защото знае, че съм в другата стая и демонстративно съм я изоставила насред кърменето (или въргалянето  Crazy , както се получава като изцока млякото, а не е успяла да заспи). А другата страна на въпроса с пристрастяването на детето - ами не зная какво точно имат предвид, при нас е точно обратното! Настя навън може да я загубя някъде - никога не седи до мен или другите майки и деца, при които съм "паркирала" количката. Като тръгне право и все напред, въобще не ме търси, не се страхува да си остане самичка, но предполагам всъщност, че тя просто няма такова усещане - явно е по-широко скроена откъм пространство и разстояния (доста добро е и чувството и за ориентиране, за разлика от майка и) и не чувства, че е далеч от мен, не и както аз го чувствам  Sad  Каква е тая нейна склонност да се "цепи" от колектива, обаче, нормално ли е това се притеснявам - вместо да си играе с другите деца около нас, все гледа да отиде при другите хора, с които аз не общувам, непознати разни - повече възрастните са и интересни, днес дори настоятелно ги буташе с ръка, обърнат и внимание, тя пак продължава, досадница голяма  ooooh! , а децата - май повече на играчките им обръща внимание - направо си ги открадва, когато може, ако ги "надвие", лошото е, че не след дълго хвърля играчката и аз не винаги зная откъде я е взела точно като ходя да я връщам. Кога ли ще ми окрадат и количката или нещо от нея, като я зарязвам на такива разстояния.

Последна редакция: чт, 18 юни 2009, 02:37 от desi_sunshine

# 158
  • Варна
Момичета, много ви благодаря за съветите! Hug Ще се опитам вечер да й давам да хапва повечко супичка и кисело млекце и по-честичко ще се гушкат с тати за заспиване, а аз ще стоя в дневната... А сутрин проблема е, че се буди много рано за сукване и ако не й дам става и се разсънва и ни буди всички (макар и с целувки Heart Eyes). Тази сутрин например се събуди в 6 без 15! Дадох й да сукне, но по едно време взе да дъвче #Crazy и я спрях... и нямаше повече сън за нас Rolling Eyes А сме си легнали след 12. Но какво да се прави - така или иначе не помня да е спала до по-късно от 7ч. Дано като започне яслата и започнем да я будим в един и същи час да се нормализират нещата.
Пролетна фея, и при нас беше това въртене, драпане, ринане, пляскане... От 9-10 месечна някъде започна. Сучеше на 4 крака, събаряше ме, тъпчеше ме с крачета Joy докато един ден не се опита да ми седне на лицето! Е, това вече ми дойде в повечко! Просто когато започнеше да прави така, аз я отделях за малко, гушках си я галех я по гръбчето, после пак я слагах и така докато не се отучи да го прави. Явно разбра, че ако не стои мирно, няма да може да се нахрани спокойно, ами ще я прекъсвам постоянно и се отказа.
Успех и не теб! Hug

# 159
Dive, добра идея. Ще опитам, благодаря ти.  Hug

За приспиването - и аз не знам дали не може да заспива, без да суче, или го прави, само защото знае, че съм там и трябва да й дам. Досега никой друг не е успявал да я приспи, освен големият й брат няколко пъти, но той е на училище, пък си има и свои интереси и не мога да го задължа да се занимава с приспиването й. Интересното, обаче е, че преди месец бяхме на гости на свекърва ми в Русе и там почти всяка вечер с мъжа ми бяхме навън. Приспивах Поли и тръгвахме. Нито веднъж тя не се е събудила през нощта да търси да суче - сякаш е знаела, че ме няма. На два пъти се събуди, малко след като се бяхме прибрали, но докато ме е нямало тя си е спала спокойно. При положение, че тя се буди минимум два пъти на нощ и търси ц..ата. Синът ми твърди, че надушва мама и затова се буди. Може би е прав, ама още не съм проверявала. Струва ми се, обаче, че няма да се получи, ако сме си в къщи, защото тя е свикнала у нас аз да съм на разположение. Явно трябва да опитам по време на друго гостуване при баба й или пък през време на почивката. Само не знам дали ще е удачен вторият вариант, защото ако не се получи, то ще бъде една почивка.... 
ooooh!

# 160
Пролетна фея, аз моето момиче през деня го приспивам в количката, понеже сме в къща и тя после си спи на двора, а иначе преди два-три месеца пак с количката съм я приспивала и вътре като возя количката из стаите, но сега като е по-голяма незнам дали би станало, иначе и тя е от тези, които ако не е количката заспива единствено като суче, знам че като станат малко по-големи може да се пробва с четене на книжки, ама при нас още такива не минават. Simple Smile

# 161
И четене на книжки сме пробвали  Mr. Green

# 162
  • В сърцето на ММ
Явно детенцето само решава.Моят син сам започна да заспива без да суче вечер когато беше на година и половина.Просто лягаме на леглото и той заспива.Друг вариант е да си легне в мен на възглавничка и да пеем песнички.Обикновено си харесва само една и я повтарям 20-тина пъти  Crazy
Но вече си знае ,че вечер няма сукане и не си иска.Така премахнахме и вечерното кърмене.Просто той беше готов и ми го показа.Стана без всякакъв натиск от моя страна. Simple Smile

# 163
  • Варна
Пролетната фея Радвам се да се видим и в тая тема.  Hug Heart Eyes И моята Невена от време на време се опитва да се върти и прави акробатика, докато суче, но аз не я оставам да си разиграва коня. Макар, че е само с 2 долни зъба, е доста некомфортно. Та и аз като Dive прекъсвам заниманието, докато се успокои и после продължаваме.
За другите неща, които споделяш сме 100% като вас:

Приспивам я единствено и само с кърмене, друг начин не зная, а и така ми се струва най-лесно. През нощта естествено се буди по 100 пъти, но поне съм благодарна, че първото й събуждане е след  като е спала поне 2 часа.  На обяд лягаме двете и му удряме по един юнашки сън с малки събуждания за по едно "малко".  Laughing

Храна поема в малки количества,  едва изяжда 1/3 от порциите в кухнята и то от основното, до супата и десерта рядко стига.  Обаче хапва плодове и зеленчуци, та затова съм доволна и хич не я насилвам. Жизнена и енергична е, не е боледувала досега, какво повече да искам  Grinning

коментари скоро не съм чувала, ама и не ми се е налагало да споменавам, че кърмя. По време на разходка Невена никога не иска да суче, дори съм й предлагала, когато чувствам напрежение - суква малко, колкото да не ме обиди и айде пак в играта.

# 164
Много отдавна не мога да я приспя с кърмене през деня, никак не ми се получава. С четене на книжка пробвах и става- заспивам, ама тя не иска  Joy, ококорва ей такива очи  Shocked и само ми дъвче зърната. Как пък по цял час не мога да я приспя. Идва баща и, люшва я два пъти в количката и е готова, а аз си оставам с протрити зърна, защото междувременно и тя е изпробвала всичките си акробатични номера.
Dive, дано мине безпроблемно.

Общи условия

Активация на акаунт