Зима иде в Австралия и Нова Зеландия - 5 тема!

• 22 752
  • 283
  •   1
Отговори
# 120
Хлябът го правя така - първо разбърквам в голяма стъклена купа равни количества пълнозърнесто ръжено брашно и вода. Стои един ден. В следващите няколко дни, всеки ден добавям по малко брашно и малко вода, така че цялото нещо да е с консистенция на гъста боза. Може да сложиш по желание една супена лъжица суроватка. Някъде около втория ден, започва да ферментира и започва да мирише точно на боза. Няъде между 4 и 7 ден (най-много) започват да се образуват мехурчета и мирише резливо. Тогава е готово. Това е т. нар стартер, който служи вместо мая. Разделяш стартера на три чати, две от тях ползваш сега, една част слагаш в хладилника за следващата партида.
За направата на тестото си процедираш по нормалния начин - добавяш брашно и вода до желаната консистенция на тесто за хляб (не трябва да е много твърдо). Слагаш сол на вкус. Месиш без да се престараваш Simple Smile Аз слагам около 3-4 купички брашно, просто защото харесваме хляба по-"кисел", но могат да се сложат до 10 и предполагам ще прилича повече на комерсиалния. Аз слагам също така и зърна, които съм накиснала за няколко дни във вода (ечемик или ръж), по възможност до леко покълване, но не е задължително. Поконякога ги завъртам малко през фуд процесора, след като съм ги накиснала, да станат на едра каша. Оформяш си самунчето, слагаш си го във формичката и го оставяш да си почива и да втасва 12 часа минимум. Печеш 1 час на 170 градуса. Става тежък, клисав, ароматен, кисел хляб, който аз и мъжът и още двама-трима, много харесваме. И също така много хранителен Simple Smile Изглежда дълго и сложно, но всъщност времето, което се изисква да инвестираш от себе си не е много. Бон апети   chef

А брашното си го купувам от един магазин за ядки в хипарския квартал Уест Енд тука...

# 121
Леле, Рикк, много интересно и вкусно звучи, но надали ще се захвана да го правя...  ooooh!

Ох, момичета, здравата съм настинала. Гърлото тама ме боли, че не мога да спя даже.

Последна редакция: пн, 22 юни 2009, 01:06 от МАЙКА

# 122

Yildiz Ibrahimova’ concert in Melbourne.

Manchester Lane Jazz Club.

36 Manchester Lane
Melbourne, VIC 3000,
P:  +61 (03) 9663 0630

www.manchesterlane.com.au

7:00pm, Thursday, 16th July 2009

Tickets at the door $30

For enquiry: australia.europe.alliance@gmail.com

# 123
Майка, къде успя да настинеш?  newsm78
Да се оправяш бързо!  Hug

Както казах, рецептата изглежда сложно, но всъщност изисква доста малко усилия.  Simple Smile

Тук вали от няколко дни и пак не може да ми изсъхне прането...

# 124
Рикк, днес правих хляб с бредмейкъра пак и сесетих за твоя ръжен хляб. Направо си го представих със сьомга... мммммммммммммммм   chef

Ох, не знам къде и как настинахме, но и двамата с Томазо днес пазим къщата. ПО обяд легнахме на спалнята с по една книга и ... се събудихме в 5.
Кажете нещо за гърло, че направо се измъчих ...

# 125
МАЙКА, що така сте се подредили... Hug Те не че питат тези вируси, де.. За гърло знам мед с лимон, топъл (НЕ горещ) чай, инхалации. Тук в аптеката се продава една гаргара (капки, които се разтварят с вода, гаргариш се), която аз намирам за много полезна когато съм неспасяема със силни "изгарящи" болки. Я се разходете до чичко доктор да ви чуе дробовете да не се смъкне натам, че тогава лошо става.

рикк, хлябът наистина не е трудоемък. И на мен ми допада по описание, макар че само аз ще си го ям (моите у нас признават само бял хляб, а аз много обичам ръжен хляб). Остава да си намеря подхдящо брашно; нямам спомени да съм виждала ръжено да се продава в супера.
Но ще потърся. Може по "здравословните" магазини да има или поне нещо подобно.
Мерси за подробното описание.   bouquet

# 126
С мед, лимон, чай и Парацетамол се церим.
Томи се пооправи, но аз не бивам.
Днес за обяд направих ердна вкусна крем-супа от готварския форум.
Цял ден караме на супи и чайчета, едва преглъщам

# 127
Аз съм ползвала ето това лекарство
http://www.framar.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BE% … dukt02000425.html
но не знам там има ли го.Може би под друго име.Пръска се в гърлото,може и в носа, ако е запушен.Действа хубаво.Аз тази зима имах проблем с гърлото и си го купих. Подходящо е и за деца.
Ох,имаше и още едно, но не мога да се сетя как беше. Търсих го половин час,но нищо не намерих  ooooh!

# 128
Дион, ето и повод да ти напомня да си донесеш някои неща, които тук няма да намертиш или са доста по-скъпи. Аз винаги си нося Алергозан за мазане и пиене, капки за нос, Смекта и Ентерол, Мултисаностол за Томи, чубрица, шарена сол, джоджен ... даже шоколад Милка  Mr. Green До скоро купувах и разни широкоспектърни антибиотици, но спрях, както и те4ен аналгин.

# 129
Grinning
Точно снощи си правих списък с нещата, които трябва да взема. Записах си някои и щях днес да ви питам още какво ще ме посъветвате да си взема. Така че записвам си тези неща и ще мисля и за други.
А с меда как стои въпроса? Ние си произвеждаме мед и не мога без него. Така съм свикнала. Предполагам ще има да си купувам.
Дали нямаше и още нещо да питам  newsm78 Нищо,като се сетя ще пиша пак.

P.S.Все още няма новини около визата.А докато не я получим не можем да си платим билетите.

# 130
НЗ са много стриктнии на границата. Мед и производните му, мляко и млечни продукти, както и месо и месни продукти са АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНИ!!! Както и каквито и да е плодове, семена, зеленчуци, или каквато и да е непакетирана храна (фабрично опакована). Т.е. шоколад и подправки, пакет4е солети и т.н. няма проблем. НО ако подправките са например домашни, а не пакетирани фабрично - забрави. Изобо всичко от животински и растителен произход се следи внимателно. Мен щяха да ме глобят $200 за една забравена в ръчния багаж ябълка. Но иначе на влизане ме питатдали нося храна и аз казвам:"Да, любимите неща на сина ми" и показвам солети, вафли, шоколад Милка. Проблем не съм имала. Тази година, единия сак беше само с негови лакомства - кроасани, солети, морени, захарни петлета, шоколад Милка, обикновени вафли ...  Crazy
Пропуснах да кажа, че тук се славят с меда си. Даже в магазините за сувенири го продават, а също и изнасят. Аз, миналия път като си ходих, общо 3 кила мед замъкнах за България  Peace

# 131
Ооо,много хубаво, че стана на въпрос. Мислех да си взема домашна чубрица в бурканче ooooh! Е,ще си купя от магазина пакетирани подправки.
В процеса на събиране на багаж пак ще питам за това-онова.

# 132
Мисля че ще е проблем. На моя приятелка й конфискуваха бурканче преварена мас за бебето (да го маже) и се раазмина без глоба, само защото доброволно им го ер показала и е била с малко бебенце ... купи си пакетирана чубрица. Не си играй с огъня!

# 133
На нас пък не искаха да ни разрешат да си внесем дървени статуетки, които си купихме във Фиджи, понеже сме нямали серификат, че дървото е обработено и няма разни буболечки в него ...

# 134
А ако я вакуумирам чубрицата  Mr. Green ще ми я изхвърлят ли пак?

Общи условия

Активация на акаунт