Машина за хляб - 17 част

  • 101 533
  • 1 047
  •   1
Отговори
# 105
  • София
  • Мнения: 8 499
...
Аз пък на теб завиждам дядо Хаджия, че не похапвате толкова лятоска. У нас хляб и тестено си се яде колкото и топло да е вън, само аз от няколко дена се цепя от колектива, че съм станала вече квадратна. Тази сутрин съм станала рано - рано питка да меся за почерпка (двама рожденици имам синчето и мъжлето)
...

Честито на рождениците ти, Бог да ги надари с дълги години живот, здраве и благополучие тях и теб, че да им правиш хубави питки.

Забелязал съм, че когато един хляб се прави с желание той след това става прекрасен и не се и съмнявам, че при теб е така.

# 106
  • Мнения: 5 001
Забелязал съм, че когато един хляб се прави с желание той след това става прекрасен и не се и съмнявам, че при теб е така.
Особено,ако му пееш докато се меси....


vangobi да са ти здрави,весели и щастливи рожденниците!!!  Hug Hug Hug

Последна редакция: чт, 04 юни 2009, 08:46 от TheNMaster

# 107
  • Мнения: 459
Да са ти живи и здрави рождениците vangobi.   bouquet

# 108
  • София
  • Мнения: 4 180
Много Ви благодаря за пожеланията ето по повода нещо слабоалкохолно да се почерпите (да не ми лежите после на съвеста,  от зарана на твърдо да минете newsm03 )

# 109
  • Варна
  • Мнения: 975
Vangobi,да са ти живи и здрави рождениците.
Tanita,направих шоколадовия кекс по твоята рецепта,много е вкусен   bouquet
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=12712065http://www.snimk … photo_id=12715466

# 110
  • Мнения: 8 769
vangobi, Честит празник на вашето семейство!

МАшината за хляб и питка ли може да прави? Shocked Леле, ако е така, просто умирам от кеф! Crazy

# 111
  • Варна
  • Мнения: 975
vangobi, Честит празник на вашето семейство!

МАшината за хляб и питка ли може да прави? Shocked Леле, ако е така, просто умирам от кеф! Crazy
Машината има опция за месене и втасване на тестото,тя ти го меси а след това си го оформяш,отново втасва и след това се пече.

# 112
  • Мнения: 6 029
МАшината за хляб и питка ли може да прави? Shocked Леле, ако е така, просто умирам от кеф! Crazy

Ще трябва да си оформиш тестото и да го изпечеш във фурната де Simple Smile)

# 113
  • Мнения: 9 785
vangobi, да са ти живи и здрави рожденниците! И мерси за бейлисчето, мммм... Hug!

Доня Туфиня, машината меси всякакви теста. За пити, за пици, за мекици, за каквото се сетиш. Даже съм месила за сладки, за соленки, за крекери. Абе чудничка ми е, много си я обичам. Само дето и аз не я ползвам толкова често, колкото ми се иска.

# 114
  • Мнения: 8 769
Да, това исках да кажа. Ясно ми е, че съвсем без мен няма да мине, но за питките втасването и месенето си е огромно предимство.
Много ви благодаря!

# 115
  • Мнения: 23 097
Здравейте момичета, аз ви чета, но сега влизам с един въпрос и оплакване.
От 2месеца имам машина за хляб (Alaska от Метро). За това време изпекох доста хляб и сладкиши (по една и съща рецепта).
Последните 2пъти обаче хляба ми на нищо не прилича.
Слагам същите съставки като всеки път, използвам едно и също брашно (домашно) и една и съща суха мая.
Но хляба изобщо не се надига, прилича на тухла и е клисав.
Не мога да разбера защо става така, при положение, че нищо не съм променяла в съставките и рецептата.
Някой има ли обяснение?

# 116
  • София
  • Мнения: 974
Единственото, което ми хрумва е че си попаднала на кофти партида мая. Опитай или да я смениш /като марка/ или смени магазина, от който я купуваш. Hug

# 117
  • Русе
  • Мнения: 24
Цитат
Мери Рус
Гост
  Re: Машина за хляб - 7 част
« #299 Вторник, 15 Януари 2008, 12:14 » 

--------------------------------------------------------------------------------

Здравейте момичета,
Случайно попаднах на темите ви за хлебопекарна и се запалих много. Знам, че е доста убийствено да си имам хлебопекарна - тази миризма на хляб те кара да захвърлиш всякакъв здрав разум по отношение на храненето. Но все пак съм решила да си купя (след още малко вътрешна борба). Но установих, че няма голямо разнообразие на марки и всъщност единствената марка, която що-годе става  e Taurus. Може ли да споделите какви машинки имате и дали сте имали нужда от сервиз например.
Благодаря ви.


Привет на всички.
Не съм мама. Татко съм , но обичам да готвя.
Изчел съм всички 17 части на темата Машина за хляб.
Видях въпроса на Мери Рус а и още на няколко места видях подобни, но за жалост отговор нямаше никъде.

Прочетох почти всичко, което намерих относно хлебопекарните и рецептите за хляб.
Преди месец получих подарък хлебопекарна TAURUS - My Bread 450W.
http://www.megamarket.gr/taurusmybreadbreadmaker-p-74793_en.html
Същата е на цена 99.90лв в Тенхополис и е с две години гаранция, а не както я дава производителя три години.
Изглежда не е популярна и понеже не видях някой тук да се е похвалил с такава, реших да и направя едно ревю.
На пръв поглед, хлебопекарна , като всички останали. По-компактна от АЛЯСКАта и малко по-голяма от МУЛИНЕКса OW 2000 .
Според надписа на опаковката и на гърба на самия уред е произведена в Испания.
Предназначена за хляб с тегло 500, 750 и 1000гр. Има си мерителна чашка, градуирана в различните мерни системи и две лъжички в една дръжка от двете страни. От едната чаена а другата супена , които също имат деления. Има си и книжка с 11 рецепти колкото са и програмите, тоест с всяка програма има и една рецепта, указания за работа с машината на няколко езика, включително и български.
Има си отложен старт, поддържане на хляба топъл в продължение на един час след изпичане, тефлониран контейнер с една бъркалка, електронен дисплей и както вече споменах, 11 програми.
Програмите:
 1. Обикновен хляб 500 гр. време 2ч и 50 мин = 2:50
 2. Пълнозърнест хляб 750 гр. 4:10
 3. Френски хляб 750 гр.         3:50
 4. BRIOCHE хляб 500 гр.         2:40
 5. Много бърз хляб 1000 гр.   0:58
 6. Бърз хляб 1000 гр.             1:43
 7. Тесто                                 1:30
 8. Тесто BAGEL                      1:50
 9. Европейски хляб 500 гр.    3:30
10. Сладка                             1:05
11. Изпичане                          1:00

Най честия проблем , с който се сблъсквам , е че рецептите, които публикувате тук са непълни. На пръв поглед се вижда , че всичко е казано. В същност не е така.
Липсват основни атрибути.
Не при всички машини , програма едно, две или три са еднакви.
Обикновено, програма едно е основната, но знае ли човек?!
Необходимо е в рецептата да се посочва, за колко грама хляб и колко е продължителността на програмата , за да може човек да си ”свери часовника”.
При машините за хляб, дори малки отклонения в грамажа между течните и твърди съставки е фатално. Особено съотношението вода – брашно.
Прието е 1cup=1ч.ч(237ml), но дали всеки има предвид точно толкова?
Мерителните чаши на различните машини също са различни и мярката за една чаша, тоест чертичката, която отбелязва до къде е една чаша , не винаги е на горния край на чашата, тоест наравно или казано по друг начин , една равна чаша.
По същия начин стои и въпроса с маята.
Суха, но каква? На Йоткер или френската, вероятно има и друга.
При живата или прясна мая може пак да се получи разминаване.
Аз ползвам една турскаYuVa 42 гр. и я дават за 2 кг. Брашно.
Прави ми впечатление, че има разлика между нея и една друга , ( не знам точно каква беше ) мисля че е българска и отдавна не съм я купувал, но опаковката е различна от тази на турската.
За 500гр брашно, от турската  слагам 1/3 от кубчето. Разтварям я предварително с лъжичка мляко или вода и две-три щипки брашно, като първо правя това и докато си измеря и разсипя другите съставки тя шупва и я добавям последна в кладенче направено по средата на купчинката брашно във формата на машината.
Ще се радвам ако споделите точните количества за необходимите продукти за пухкав бял хляб и продължителността на програмата , която ползвате. 
Дано съм бил полезен.

 

# 118
  • София
  • Мнения: 4 180
Ето какво направих с помоща на машинката и момичетата от темата за питките.

 

Доня Туфиня, питката я месих в машината за хляб. Всичко става и кифли и козунаци и кекс каквото тестяно се сетиш. Действай смело в покупката няма да съжаляваш.
Тичам сега да се изфукам и на момичетата от другата тема и да им поблагодаря за съветите.


Да не забравя беше и вкусна поне така казаха колегите аз не я опитах Embarassed

# 119
  • Мнения: 9 785
vangobi, чудесна пита Peace!

ivodoc, вярвам в добрите намерения на хората. В случая в твоите. Само ще изкоментирам забележките относно неточностите в пусканите тук рецепти.
Най-често тук пишем едни и същи хора. Когато се присъедини нов почитател на темата, той предварително е изчел поне последната такава, опознава пишещите тук - кой с каква машинка е. И когато някой от нас пуска рецепта, останалите знаят за каква машина става въпрос и за каква програма. А още по-често се споменава програмата, продължителността, вида на изпичане, вида на машината + снимка на произведението. А освен това подробностите се изясняват и впоследствие при интерес от някой.
Ако те интересува конкретно някоя рецепта, можеш да попиташ тук и винаги има кой да ти отговори. А всъщност ти съвети ли искаш да даваш newsm78? Май не разбрах. Ако е така, най-добре някой да ти ги поиска и тогава действай смело. Всички тук сме отворени за нови неща, за идеи, тънкости и т.н. Ако съм ти се сторила остра, то е защото съм Лъвица. Иначе който ме познава оттук, знае, че нокти не съм вадила Laughing.
Добре дошъл Hug!

Общи условия

Активация на акаунт