Машина за хляб - 17 част

  • 101 303
  • 1 047
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 20
ivodoc, на моята машинка програмата от 1.43 ч. я използвам за кекс. Бърка 13 мин. и пече 1.3 ч. Така че мисля да не бъркаш бързата програма с програмата за сладкиш. Надявам се да съм полезна с тази информация.

# 211
  • Мнения: 5
Браво за темата! Grinning

# 212
# 213
  • Мнения: 151
Поради липса на време  се въздържам от изяви и коментари, но не  пропускам  да прочета  написаното за деня. Добре  дошъл  на ivodocе, радвам се  за Ердинч, че всичко е ок. И аз имах неуспех с бързата програма на Мулинекса и се отказах от повторение. Никога хляба не ми се е пукал, просто ви се чудя,  как постигате този ефект? Използвам  стандартната рецепта 500гр.брашно, 300мл.вода,5гр.суха мая,1ч.л.сол, захар, олио, не използвам Т550 и пак е  с добър вид, но не така апетитно изглеждащ . Греша ли някъде или пропускам някоя съставка?

# 214
  • Русе
  • Мнения: 24
Бял Хляб в Хлебопекарна с прясна мая
Източник: http://www.ekmeksanati.com

465 гр ...........................брашно
100 мл ...........................прясно мляко(хладно)
200 мл ...........................вода (хладна)
20 гр .............................краве масло(омекотено)
1,5 ч.л. ..........................захар
1 ч.л. .............................сол
8гр ................................прясна мая


1. смесете с дървена лъжица маята, млякото и захарта във стъклената купичка, покрийте сместа със боне за душ и я оставете на топло да шупне за около 10-15min. В края на това време сместа тръбва да се е активирала и образувала мехурчета по повърхноста и.

2. в контейнера на машината сложете първо водата после приготвената смес от мая. После сипете с лъжица брашното (като я развявате с лъжицата) добавете солта в еднотo ъгълче, a в насрешното маслото.

3. нагласете контейнера в машината.

4. включете машината на основна програма, 750 гр хляб, средна кора.
5. след първите 5мин проверете състоянието на продуктите(трябва добре да са се смесили) ако има нужда помогнете със спатула.

6. след 15мин проверете състоянието тестото, тестото не трябва да лепне по стените на контейнера( трябва да бъде мекичко колкото месцето на ухото). Ако много е твърдо тестото добавете ч.л. вода/мляко, ако е много мокро добавете с.л. брашно

7. след звука за свършване на програмата за печене, оставете хляба да постой още близо 5мин. в машината, извадете я, и я нагласете я върху решетка, оставете да изстине около 30-45min.

да ви е сладко

1 2 3 4 5 6 7 9 10 11 12 13 14

-упътване за по добро тесто: 
прекалено сухo        прекалено мокрo                  OK
                     

Благодаря на всички за посрещането и споделения опит.
Не знам дали да се хваля .
Направих всичко точно по горната рецепта. Наложи се да добавя още 2 сл брашно.
По моя инициатива при сигнала за добавяне, сипах една шепа семена от тиква, слънчоглед и сусам.
Добре, че щерката донесе навреме фотоапарата.
Едва го овардих от жената.
Мирише апетитно, пухкав е и не изглежда като вчерашния кирпич.
Като го извадих и отгоре го мазнах с малко краве масълце.
Малко избързах с рязането, ама фотото заето и бързаше.
Шококо, моята машина има две бързи програми. Тая, която е 1:43 е за бърз хляб, а другата е с време 0:58 и е за супер бърз, поне според това, което пише в книжката.
Само, че сега благодарение на теб, ще зная, че това е програмата за кекс, понеже при мен пък такава няма, а и вероятно повече няма да опитвам да правя хляб на тая програма.
Ето и снимките.



# 215
  • Мнения: 517
Браво  хляба ти е станал супер. Поздравления    newsm74 smile3501

# 216
  • Мнения: 4 358
Ей Иво като ти видях хляба камък ми падна от сърцето.Голям зор беше ама си струва.Сега да ти кажа - каквото си направил с този хляб това прави - усетил си вече тестото как е - сам казваш добавил си брашно.Та така гледай да ти става тестото.Пък рецептата е въпрос на експеримент.Ще и хванеш цаката на тая пуста машина ще видиш Peace.
Хляба ти е супер и така намазан с масълце - ммм направо се усеща аромата Peace
Казвам ти пак един път усетиш ли тестото ще видиш после какъв факир ще станещ.За бързата програма - аз нещо не я харесвам.Сбит е хляба и после все ме боли корем Rolling Eyes.Но може би при мен е така знам ли newsm78 има и доволни.Само да ти кажа, че тая експресна програма дето я писа по горе бях чела ,че в чужбина имали някакви бързодействащи маи които тук не се продават.Затова тия програми при нас са неприложими.
Лениииииииииии как се радвам, че те виждам тука.Много са сърдечни хората тука ще се убедиш Hug.Добре дошла миличка  bouquet и успех в това нова начинание Hug Hug Hug

# 217
  • Скопие/Асеновград
  • Мнения: 158
Привет   bouquet
От четвъртък имам машина за хляб и засега хлябът ми се е получавал супер. Пробвах една от рецептите - "Лимонов кекс". Стана ми малко чудно защо няма вода, но сложих както си беше в рецептата. Когато извадих кекса, имаше неразбъркано брашно с масло по краищата и някак не се надигна. Мислех си, че ще се надигне поне малко като хляб, но не би. Днес правя кекс със стафиди. Не знам аз ли бъркам нещо или кексовете не се надуват така, както хляба и козунаците? 

# 218
  • Русе
  • Мнения: 24
Благодаря за поощрението.
Хляба освен на външен вид, беше и с много добър вкус. Дори мърмораната го хареса, че вече беше започнала да плюе и да заплашва, че ще си купи хляб от магазина.
То и аз се бях отчаял по едно време, и вече дори си мислех да я подарявам на някого тая машина, че нямам желание да трупам непотребни веши из шкафовете.
След днешния резултат обаче, ще се опитам да нагодя или открия други добри рецепти и да си ползвам машинката.
Сутринта още като стана, ще пусна един хляб, да го занеса  на обяд  на едни колеги да се изфукам.
Ердинч, благодаря за оказаната помощ.
Имаш съществен принос за моя успех.

# 219
  • Мнения: 383
Цитат
Ердинч, благодаря за оказаната помощ.




---------8<--------------------------------------------------8<-------------------------------


хляб c Йогурт

Последна редакция: пн, 08 юни 2009, 10:08 от Ердинч

# 220
  • Мнения: 9 785
Eрдинч, страхотен хляб за Добро утро Peace!
Аз пуснах бързият хляб от предните страници малко със закъснение. Но предвид количеството на продуктите реших, че не мога да се доверя на бързата програма и резултата едва ли ще е добър. Затова спирах и пусках няколко пъти машинката отначало и когато остана 1 час до края на програмата, просто прехвърлих контейнера във топла фурна на 50 градуса да довтаса и после ще го опека пак там.
Ердинч, колко градуса е при вас Т на въздуха?

# 221
  • Мнения: 383
Eрдинч, страхотен хляб за Добро утро Peace!
Ердинч, колко градуса е при вас Т на въздуха?

Добро Утро!

 newsm78 моммента в кухнята Т е 22C, вънка: 25-26C, влажност 59%, вятър:8km/h

Последна редакция: пн, 08 юни 2009, 13:54 от Ердинч

# 222
  • по света и у нас
  • Мнения: 1 176
Здравейте! Hug
И преди съм надниквала във вашата темичка,но сега официално се записвам да ви следя.От миналата седмица си имам машина за хляб и искам да я използвам пълноценно.Страхотни рецепти  и резултати давате и дано успея и аз да се справя с предизвикателствата!
Поздравявам ви всички!  bouquet

# 223
  • Мнения: 4 358
Привет   bouquet
От четвъртък имам машина за хляб и засега хлябът ми се е получавал супер. Пробвах една от рецептите - "Лимонов кекс". Стана ми малко чудно защо няма вода, но сложих както си беше в рецептата. Когато извадих кекса, имаше неразбъркано брашно с масло по краищата и някак не се надигна. Мислех си, че ще се надигне поне малко като хляб, но не би. Днес правя кекс със стафиди. Не знам аз ли бъркам нещо или кексовете не се надуват така, както хляба и козунаците? 
дай я тази рецепта да я видим newsm78.А кексовете не се надуват като хляба да.
То няма и как да стане.В мишината е същото като на фурна.На фурна кекса да не би да се надува като козунак Mr. Green.
Ама дай рецептата да я видим и снимки ако може

# 224
  • Русе
  • Мнения: 24
Ердинч, хляба с йогурт е в машината .
В 14:00 е края на програмата.
За сега изгледите са добри, но трябва да излизам.
Тъкмо ще е готов като се върна, а и жената се прибра в 15 ч от работа. Дано не се проваля отново, но каквото и да стане ще си кажа. Жалко че фотото го няма за мога да документирам успеха или провала.
Лек и успешен ден на всички.

Общи условия

Активация на акаунт