Машина за хляб - 17 част

  • 101 618
  • 1 047
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 9 785
Страхотни произведения сте показали всички smile3501! Аз още по-рядко правя хляб вече. Няма кой да го яде. Добре, че като направя, издържа много в хладилника, та не хвърлям, че душицата ми се свива.
Понеже последно правих доста бързи хлябове, стигвах до един извод - че на бърза програма по-сполучливи са хлябовете с малък грамаж. Грешки при тях нямах. Със сигурност не откривам топлата вода, но за мен беше важно да го установя.
За живата мая върху брашното - слагала съм цялото кубче, без да го натрошавам дори, върху брашното, при отложен старт. Грешки нямам.
Бъркалките никога не съм махала. И както съм писала и друг път - дупки, като дупки Laughing, не ми пречат.

# 481
  • На планетата Земя
  • Мнения: 6 783
lubopitko, доколкото разбирам Дядо Хаджия е имал предвид, че вади бъркалките преди последното дълго втасване.

месене
втасване
месене
вадиш бъркалите
втасване
печене

# 482
  • Мнения: 622
lubopitko, доколкото разбирам Дядо Хаджия е имал предвид, че вади бъркалките преди последното дълго втасване.

месене
втасване
месене
вадиш бъркалите
втасване
печене

Ааа, ясно, пак не съм разбрала. (нали съм си руса по рождение) Whistling

# 483
  • София
  • Мнения: 119
Относно бъркалките, аз ги вадя , когато започне първото втасване. Месенето след това е за оформяне на тестото, а то се оформя и без бъркалки докато втасва. Не съм с много опит, само от месец имам машината, но до сега провали не съм имала.

# 484
  • София
  • Мнения: 372
Ердинч , много ти благодаря за отговора  beer е как този белтък не се разваля  Rolling Eyes но задължително ще пробвам  Peace аз имам на фурната програма втасване, така че мога там да го държа докато втаса.
а останалите съставки същите ли са - както си правя "нормалния" хляб? и
ако слагам само закваска, какво е съотношението към брашното?
мога ли и с тази закваска да слагам пълнозърнесто брашно?
хлябът ти със закваската е  Shocked страхотен!!!
dunia53  , добре дошла  Hug честито и успех с машинката   bouquet
бъркалките - винаги ги махам преди последното втасване  Peace

# 485
# 486
  • София
  • Мнения: 8 503
lubopitko, доколкото разбирам Дядо Хаджия е имал предвид, че вади бъркалките преди последното дълго втасване.

месене
втасване
месене
вадиш бъркалите
втасване
печене

Да де точно това имах в пред вид. Ама аз нали се сложно се изразявам. А иначе не е пък тоя зор да ги вадите бъркалките, ако не ви пречат. Оставете си ги. Даже преди да почнете да работите ги намажете с олио и после така по лесно ще ги извадите от изпечения хляб.

При мен понеже вече съм си създал навик пък и почти не правя хляб с готова програма (освен с отложен старт) и затова ги махам.

# 487
  • Русе
  • Мнения: 24
Дядо Хаджия, аз ги махам точно преди да започне печенето и пак ми се "спъхва" хляба.  Thinking

Дядо Хаджия каза  преди последното втасване, а не непосредствено преди печенето
Това означава, веднага след последното месене. Преди да започне печенето, тестото вече е втасало и е доста меко и шупнало. Затова като го разбуташ хлябът спада. В зависимост от програмата, бъркалките трябва да се махат около час преди започване на печенето. При различните програми, времето е различно. Така, че трябва да провериш при твоята машина и програмата , на която работиш, кога приключва последното месене (не наместването на тестото. Него не го брой), тогава бързо отваряш, махаш бъркалката , наместваш тестото с едно-две движения с натиск на ръката по него и затваряш.
Това е цялата философия. На мен винаги ми се получава по този начин. Иначе и аз съм правил грешката да се опитвам да манипулирам втасало тесто и резултатите винаги са били негативни.

# 488
  • Мнения: 622
Дядо Хаджия, аз ги махам точно преди да започне печенето и пак ми се "спъхва" хляба.  Thinking

Дядо Хаджия каза  преди последното втасване, а не непосредствено преди печенето
Това означава, веднага след последното месене. Преди да започне печенето, тестото вече е втасало и е доста меко и шупнало. Затова като го разбуташ хлябът спада. В зависимост от програмата, бъркалките трябва да се махат около час преди започване на печенето. При различните програми, времето е различно. Така, че трябва да провериш при твоята машина и програмата , на която работиш, кога приключва последното месене (не наместването на тестото. Него не го брой), тогава бързо отваряш, махаш бъркалката , наместваш тестото с едно-две движения с натиск на ръката по него и затваряш.
Това е цялата философия. На мен винаги ми се получава по този начин. Иначе и аз съм правил грешката да се опитвам да манипулирам втасало тесто и резултатите винаги са били негативни.

Благодаря за съветите!  Hug

# 489
  • Мнения: 383
някой знае ли френски  newsm78

натурална закваска / Le pain au levain naturel

аз се помъчих да го преведа,  но но но Simple Smile

даже бях си го направил преди месец, преди да вляза в болницата, в момента е замразена в хладилника

може да го дооформим и да си имаме друга хубава френска закваска

Levain Naturel

продукти:
ръжено брашно
типово брашно(650)
типово брашно((1150)
бурканче за компот/конфитюр

1ден

18г вода
18г ръжено брашно
1кл мед

смесете съставките и поместете във бурканчето, покрийте със навлажнена кърпа, оствете на стайна температура над 20'С

4.ден

18г типово(650)
18г вода(топла)

смесете продуктите с подготовката както в началото и ги добавете в бурканчето

6.ден

18г типово(650)
18г вода(топла)

смесете продуктите с подготовката както в началото и ги добавете в бурканчето

8.ден

100г типово берашно(1150)
100г вода(топла)

смесете продуктите с подготовката както в началото и ги добавете в бурканчето

да, готова е, това вече е началника ни(главната ни закваска)

за да не умре закваската, трябва да я подхранвате най малко със 20г брашно 1150 и 20г вода

кога? когато се образува нещо като мокро филмче най отгоре

при употреба,  добавяте  %50 вода + %50 брашно с общото количество на използваната закваска




# 490
  • Мнения: 1 020
Здравейте,
много съм навита да си купя машина за хляб и все оглеждам, но така и не се престраших да си взема една... бях харесала тези на Мулинекс, но както прочетох (признавам малко отгоре отгоре  Embarassed ) или сте много доволни или хич... и май е имало и счупени такива Sad
Засега от коя марка сте най-доволни? Аз сега гледах че в ЛаРедут има две машини за хляб, но не съм чувала тази марка... Вие чували ли сте за тях? И ако да и имате отзиви, може ли да съм така нахална да ви помоля да ги споделите с мен   bouquet Hug
http://www.laredoute.fr/vente-machine-a-pain-750-a-900-g.aspx?pr … &numberpage=2
и
http://www.laredoute.fr/vente-machine-a-pain-750-a-900-g-(xbm-11 … &numberpage=2
Благодаря ви предварително  Heart Eyes

# 491
  • Мнения: 383

 

ivodoc пощенската ти кутия е препълнена, не приема пощи newsm78


# 492
  • Мнения: 106
Аз да Ви се похваля newsm44-имам ново контейнерче а и старото съпруга ми го ремонтира,така че имам резерва.

# 493
  • Мнения: 383
 Hug извинявям се, късно забелязах въпросите

как този белтък не се разваля 
 

само ще ферментира малко, нема се развали Simple Smile,
според мене няма опасност, тука го правят от мн дълги години така, пък после ще се пече и над 90градуса

Цитат
а останалите съставки същите ли са - както си правя "нормалния" хляб? и
ако слагам само закваска, какво е съотношението към брашното?

аз избирам рецепта за 900г хляб, съставките същи(освен сухата мая и вода) като и добавя закваската става 1кг хляб

мисля че, предимно количеството закваска за 500г брашно не трябва да превишава 250г, за 500г брашно аз мисля да ползвам около чаена чаша закваска)

Цитат
мога ли и с тази закваска да слагам пълнозърнесто брашно?

мисля че тъкмо със нея ще е много по сполучлива

ердинч

# 494
  • Панагюрище
  • Мнения: 104
Лю,аз в началото все вадех бъркалките и хляба си ставаше,ама сега взех да си го правя с отложен старт и те си остават вътре,ама не ни пречат дупките.

Общи условия

Активация на акаунт