Машина за хляб - 17 част

• 101 625
  • 1 047
  •   1
Отговори
# 465
  • Географският център на България-Габрово
Здравейте дружина от хлебари и хлебарки.Досега не се включвах към Вашите писания защото нямах машина за хляб,но от вчера моята дъщеря ми подари такава и ето ме сред вас.Моята машина е CLATRONIC BBA2865.дъщеря ми има отдавна,тя живее в Германия и там само такъв хляб си правят с моя зет.Тайничко ви четях и завиждах за хубаво приготвените хлябове,питки,кифликчи и кексове,но не смеех да пиша защото без покритие нямаше как.Надявам се,че с ваша помощ също ще мога да приготвям и аз такива вкусотии като вас.А сеге ето и снимчици от първият ми хляб,не изглежда много хубав но все пак е нещо.А както казвате и Вие много зависи от брашното и маята.

# 466
  • София
dunia53 много добре ти се е получил хляба smile3501. Пожелавам ти много хубави и вкусно приготвени хлябове, питки, кифлички и кексове в машинката и добре си дошла при нас.   Grinning

# 467
Здравейте и от мен.Честито на всички за новите придобивки...безавариино и много да ви е вкусно.Много хубави са хлебчетата и кекса.
dunia по каква рецепта ти е приятно препеченото хлебче?
И аз като почти всички минах на айрян,но с прясното мляко е още по вкусно.И понеже ми подариха домашни яйца то довечера ще пробвам хляб и с тях.Вместо суха май ще сложа от прясната пък каквото стане.Усмихнат бездъждовен ден ви желая. smile3525

# 468
  • София
Между другото - за маята - слагала съм прясна натрошена отгоре и не съм имала проблеми Wink

# 469
Здравейте и от мен.Честито на всички за новите придобивки...безавариино и много да ви е вкусно.Много хубави са хлебчетата и кекса.
dunia по каква рецепта ти е приятно препеченото хлебче?
И аз като почти всички минах на айрян,но с прясното мляко е още по вкусно.И понеже ми подариха домашни яйца то довечера ще пробвам хляб и с тях.Вместо суха май ще сложа от прясната пък каквото стане.Усмихнат бездъждовен ден ви желая. smile3525

Рецептата е от моята дъщеря а именно
400 грама мляко
800 грама брашно
2 чаени лъжички сол
1 1/2 чаена лъжичка захар
50 грама масло
11 грама мая
Пече се на програма 1-нормал на моята машина

# 470
Благодаря.Щом е 400гр.значи е кисело мляко.Само мляко или смес с вода? newsm78

# 471
Благодаря.Щом е 400гр.значи е кисело мляко.Само мляко или смес с вода? newsm78

Прясно мляко 300 мл и 100 мл вода

# 472
Ясно,мерси.С прясно мляко е супер,само,че при теб е по голямо количеството на продуктите.При мен се получава същото хлебче само че е с полуквадратна форма-750гр.
Сега преди 30 мин.сложих 250 мл.айрян/но по гъстичък/в него разтворих 1/2 кубче пр.мая,сол,захар,олио по мер.лъжички,1 разбито яйце,2 суп.лъжици овесени трици и брашно по 250 гр.бяло и типово.При месенето леко доръсих с около суп.лъж.брашно.
За сега втасва добре....после ще пиша за резултата и вкуса.

# 473
А преди няколко дни мернах тук рецептата на Танита за шоколадовия кекс в машината и реших да пробвам. Това ми беше първи опит на програма кекс.

Може би една идейка малко повече захар му трябваше. И тъй като само ми се правеше, но не и ядеше, колегите на мъжа ми много го харесаха и пак поръчали да ми се доправи нещо, пък да не го ям hahaha Професионалистите да кажат мнение де. Малко повече се изду в средата, но нарязан не му пречи Joy Стана голям колкото хляб от кило.
Много хубав ти е станал кекса, перфектен бих казала,  това подуване в средата си е точно както трябва да стане, така се подуват кексовете печени във фурната.

За захарта, всички мои рецепти са с редуцирано количество захар, дори винаги слагам по-малко от колкото пиша. Не искам да товаря децата с толкова много захар, а мисля че не е полезно и за когото и да било.

Понеже и при други кексове го забелязах, когато почне да се бърка тестото, се обират добре стените със шпатулка, за да не остават полепнали неразбъркани продукти.

# 474
много искам да ползвам натурална закваска  [/b]

*рецептата за натурална закваска е в тая тема

възможно ли е хляб в машината с такава?  

*да, възможно е, но с едно голямо НО, тесто направено със натурална закваска изисква повече време за втасване, (предимно втасването с натурална е със около 3_4 часа, но понякога даже и 5_6 часа), затова трябва непременно да се използва суха или прясна мая(времената в машините са настроени като за суха мая)

*ако искаш хляба да е само със натурална закваска, може да използваш комбинация от програма тесто + програма печене(още не съм пробвал, но съм запланирал подобна дейност), след приключване на програма тесто изчакваш тестото да довтаса като внимаваш да не превтаса(може от време на време да включваш програма печене за секунди, смисъла е да подкрепиш втасването със температури) или требе да си купиш от тая пекарна, има си 3 програми за свободно съчинение Simple Smile, нагласяш си времето за бъркане, втасване и печене според желанието си(+ температурата за печене) или тая която има 6часова програма за френски хляб и прочута с еднакво изпечена кора от всички страни

*хляб с натурална винаги е на френска програма  при мен
*намалявам количеството суха мая в рецептата със съотношение 1/4, а натуралната закваска я добавям в съотношение 1/4 или 1/5 спрямо количеството брашно(за 500г брашно добавям около 130г натурална), желателно е общото количество на натуралната закваска да не превишава 1ч.ч.
*когато ще правя хляб със натурална, намалявам количеството течност около 40_50мл(понеже натуралната е с по течна консистенция)
*добавям натуралната около 5мин след първото премесване), или направо я слагам заедно със продуктите между брашната

разбрах, че съхраняваш в камерата

да, замразявам ги(прясната и натуралната)
* преди да изтече срока на годност замразявам прясната с по 5г парчета
*натуралната я замразявам още в 3та стъпка с по 200мл( в пластмасови чашки)
*когато ми дотрябва размразявам я и продължавам от 3та стъпка
*прясната я размразявам със микровълновата, ще прбвам и натуралната

ето и хляб със натурална,

Последна редакция: ср, 24 юни 2009, 08:32 от Ердинч

# 475
  • София
Танита, HugВ къщи са ти фенове на рецептите за козунак и плетената пита Simple Smile Сега вече и на кекса. Постарах се със шпатулата да махна залепналото до колкото можах де. Може би за следващия опит ще се пробвам да извадя бъркалките, за да не се получават дупките. От скоро прилагам този номер (благодарение на съвет от тук) при хляба и няма дупки Simple Smile

# 476
Доника, като махаш бъркалките, не ти ли спада хляба? На няколко пъти съм ги махала и след това при печенето хляба не ми се надува както трябва.  Thinking

# 477
  • София
Доника, като махаш бъркалките, не ти ли спада хляба? На няколко пъти съм ги махала и след това при печенето хляба не ми се надува както трябва.  Thinking

Бъркалките се махат преди последното втасване преди печенето, а не след като втаса тестото.

# 478
  • София
До сега не съм махала бъркалките страхувам се точно от резултата, за който говори lubopitko. А и на мен дупките не ми пречат  е верно , че някой филии стават по - разчекнати но си ги хапваме.

# 479
Дядо Хаджия, аз ги махам точно преди да започне печенето и пак ми се "спъхва" хляба.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт