Машина за хляб - 17 част

  • 101 410
  • 1 047
  •   1
Отговори
# 675
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Здравейте!

Имам въпрос. Има ли някаква важна разлика между машините с една и две бъркалки?

Ами на пазара преобладават машините с една бъркалка. Дори тези с две стават все по-малко и по-малко, защото не се търсят. Разликата е, че когато машината прави хоризонтален хляб (повечето с една бъркалка правят вертикален), някой се е сетил да сложи две бъркалки, защото има място. Да, ама резултатите не са толкова добри - тестото не се меси равномерно и хлябът често излиза като наклонен на една страна, не се разлива добре по тавата и т.н. Също, често остава недоомесено брашно по ъглите, което трябва да го събираш с шпатула и да го добавяш към средата, защото бъркалките не се справят. Понякога продуктите не се омесват добре и хлябът става с неравномерна среда.
При машините с една бъркалка тестото много по-лесно се замесва на топка. А особено при тези с вертикална форма, топката много хубаво омита всичките продукти и не е необходима допълнителна намеса.

Това разбира се не значи че всички машини с две бъркалки са лоши, но е по-неудачният дизайн.

Това пък от къде го измисли, имала ли си някога машина с две бъркалки  newsm78

От миналата седмица имам Северин с две бъркалки и не съм имала недоомесено в ъглите... напротив, сравнявайки я с Мулинекс с една бъркалка, тестото става на хомогенна топка значително по-бързо.



Аз също съм съгласна с теб.От края на юни имам CLATRONIC ,дъщеря ми ми я подари от Германия,с 2 бъркалки е,  меси и пече невероятно хубаво.Аз съм Ви пускала в началото снимки на първият ми хляб,доста хубав и препеченичък си е.А ето и продуктът на моята машинка.

# 676
  • Мнения: 994
Кремче Ванилия,
Аз четох най-вече ревютата за Zojirushi BBCC-X20 и точно от това, което си посочила никой не прочетох да се оплаква  newsm78
Не им харесва на някои потребители, че няма пауза, че издава сигнал за 15 сек., когато трябва да се сложат допълнителни съставки, но за качеството на месене почти всички са категорични, че по-добре меси с 2. Не видях да се оплакват, че остава тесто по ъглите. 
На мен най-голямото ми притеснение е за приспособяването на рецептите.

Благодаря на всички отзовали се   bouquet

# 677
  • Мнения: 994

Аз също съм съгласна с теб.От края на юни имам CLATRONIC ,дъщеря ми ми я подари от Германия,с 2 бъркалки е,  меси и пече невероятно хубаво.Аз съм Ви пускала в началото снимки на първият ми хляб,доста хубав и препеченичък си е.А ето и продуктът на моята машинка.



Супер изглежда хляба. А пробвала ли си козунак да правиш?

# 678
  • София
  • Мнения: 4 516
А-а-а, как оставало брашно и не се омесвало добре!? Няма такова нещо. Имам преки наблюдения - моята машина е с две бъркалки на майка е с една.

С две е по-добре.

Ако остава брашно - рецептата не е точна и трябва още течност.

# 679
  • Мнения: 5 001
И моята е с две бъркалки(Мулинекс с приставка за багети)...Меси перфектно...
Аз пък нямам впечатления от машините с една бъркалка,но съм ужасно доволна от моята....Тестото става такова въздушно,леко и с въздух в него...Абе страхотно си става..
И моето мнение е,че нещо по рецептата не е спазено( с течността)

# 680
  • Мнения: 383
                                                                       
Ако остава брашно - рецептата не е точна и трябва още течност.

напълно съгласен

# 681
  • Панагюрище
  • Мнения: 104
Моята е Мулинекс XXL ,с две бъркалки много хубаво си замесва не остава брашно по страните,изобщо не и помагам с шпатула.Единствения недостатък е ,че няма тъмна горна кора,но вече се примирих с това ,иначе си пече чудесно.

# 682
  • Мнения: 28 653
Записвам се в темата,за да следя как точно правите хляб с тези машини.Моята е купувана от Испания,преди 6г.,но имам десетки напразни опити да направя хляб с нея и я бях зарязала.Сега пак се амбицирах да я въведа в експлоатация.Машината е марка Princess,с една бъркалка.Спазвам й точно инструкциите,но не се получава.Сега мисля да пробвам с различна рецепта,да видим.

# 683
  • Мнения: 383
Машината е марка Princess,с една бъркалка.Спазвам й точно инструкциите,но не се получава.

Princess е една от добрите машини. Коя от тези на страницата е твоята?

пробвай рецепти от тука, долу горе всичките са изпробвани

# 684
  • Мнения: 28 653
Машината е марка Princess,с една бъркалка.Спазвам й точно инструкциите,но не се получава.

Princess е една от добрите машини. Коя от тези на страницата е твоята?

пробвай рецепти от тука, долу горе всичките са изпробвани
O,не го знаех.Моята е модел 15 1934от показаните.Благодаря за рецептите,сега ще ги погледна. Hug

# 685
  • София
  • Мнения: 3 249
Правх хляб с кашкавал и босилек - стана страхотен. Сложих и чесън, но май можеше още малко да сложа http://www.snimka.bg/album.php?album_id=308008&pid=13582840

# 686
  • Мнения: 28 653
Искам да се похваля,че направих чудесен хляб днес,благодарения на рецептата и обясненията  на max-mama   bouquet.Противно на оригиналната рецепта,сложих в обратен ред продуктите,като спазих и съсетите ви да не се докосват маята,солта,захарта.Самата машина има мерителна чаша и лъжички за отмерване на подправките,но аз слагах както в дадената ми рецепта :супени и чаени лъжички,брашното премерих в обикновена мерителна купа,която имам.Използвах брашно ТИП 500 и суха мая.Пекох на програма Bаsic ,хлебчето е с мляко и зехтин.При разбъркването тестото ми се идя малко сухо и добавих една супена лъжица вода.Единствено в бъдеще ще сложа повече сол.Ето да ви покажа творението си,много съм горда,а детето не спира да гризе от хляба  Mr. Green :

http://media.snimka.bg/3665/013585297-big.jpg

http://media.snimka.bg/3665/013585312-big.jpg

Благодаря на всички за отделеното време,сега ще експериментирам с вашия опит.  bouquet


# 687
  • Мнения: 8 769
Отново имам въпрос към вас.
Нямам възможност да изчета всичко по темата, нито да пробвам всяка рецепта.
Но пък машината за хляб на мен ми е нужна, за да си приготвям здравословен хляб, сиреч не такъв с бяло брашно.
Имаме няколко опита със съпруга ми да правим пълнозърнест хляб, получава се, но коричката му става доста твърда. Правим го по рецептите от книжката на машината (Тефал).
Има ли тук снимки на пълнозърнест/ръжен хляб, за да видя как изглежда вашето творение (някак си да се ориентирам дали сме в час или не)?
Сега си записах темата с рецептите, ще гледам там дали има рецепти на черни/пълнозърнести хлебчета.
Благодаря ви!

# 688
  • Мнения: 7 659
Доня Туфиня , и аз питах ,ама никой не ми отговори -май не ни е тук мястото  newsm78

Инъче , аз правя от много време  пълнозърнест хляб - смесвам различни брашна ,в различни комбинации- спелта,ръж,елда,овес ,ориз, различни ядки...но тях ги изоставих   в последно време....
Включих се в темата с въпрос за квасен хляб- от няколко седмици експериментирам с хляб без мая, вече го докарах перфектен на ръка,сега  ще започна да го пригаждам за машината.
моята машина е Bifinett

# 689
  • Мнения: 994
За пълнозърнестия хляб. Аз правя най-редовно, добре се получава ама нямам снимка.
Ето тази рецепта използвам за 1.5 паунда хляб (съжалявам, не знам какъв е еквивалента за европейски тип машини, но това е средния размер, която моята машина прави)

вода 1 1/4 чаена чаша
олио 1 супена лъжица
мед - 2 супени лъжици
сол - 1 чаена лъжица
бяло брашно  - 1 чаена чаша
пълнозърнесто брашно (финно смляно) 1 1/2 чаена чаша
глутен - 1/4 чаша (в брашното, което използвам няма глутен и затова слагам допълнително, иначе не се навдига достатъчно)
суха мая 1 1/2

Използвам винаги мерките, които дойдоха с машината

Моята машина е Бредмен с 1 бъркалка. Хлябът по тази рецепта ми се получава пухкавичък, не съвсем по моя вкус (аз пълнозърнестия го обичам да е по-твърд), но домочадието така го иска.

Общи условия

Активация на акаунт