Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са причините за появата на конци в тестото за козунак?
Какво да правите, ако тестото за козунак стане твърде меко и лепкаво след втасване?
Как да омесите тестото за козунак след първото втасване?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са причините за появата на конци в тестото за козунак?
Причините за появата на конци в тестото за козунак могат да бъдат свързани с няколко фактора. Конците се получават от разтягането на тестото, което е резултат от месенето, особено при използване на мазнина. Нормално по-твърдо тесто, добре омесено и втасало, е добра предпоставка за конци. В случай на по-меко замесен хляб, конците могат да се получат по-бързо, ако е преферментирал. Важно е да се контролира гъстотата на тестото още от началото, за да се избегнат проблемите с конците.
-
Какво да правите, ако тестото за козунак стане твърде меко и лепкаво след втасване?
Ако тестото за козунак стане твърде меко и лепкаво след втасване, важно е да избягвате прекомерното месене с брашно или мазнина. Препоръчително е да изчакате повече време за втасване, но ако тестото продължава да лепне и се разлива, това може да означава, че е било твърде меко смесено или е пренабъбнало. Добавянето на повече брашно или мазнина не се препоръчва в този случай. От съществено значение е от самото начало да се контролира гъстотата на тестото, за да се предотвратят подобни проблеми.
-
Как да омесите тестото за козунак след първото втасване?
След като тестото за козунак е втасало веднъж, ако е с подходяща консистенция, то вече може лесно да се работи. Препоръчително е да работите върху набрашнена повърхност или такава, намазана с олио и да използвате набрашнени или намазнени ръце, за да предотвратите залепване. Омесването трябва да се извършва внимателно, само с няколко (2-3) движения и лек натиск, достатъчни за оформяне. Важно е да се избягва прекомерното месене, независимо дали е с брашно или мазнина.
-
Какви са причините за лошото изпичане на хляба в машината?
-
Как да се постигне кафява коричка на хляб, когато се пече в машина за хляб?
, а чакам машината всеки момент.


). Рецептата ми е от книжката на хлебопекарната.Хляба стана въздушен, но някакси се трошеше, а коричката беше много хрупкава. Втори опит - 100% пълнозърнест (брашното е на Варненската мелница, купено от Пикадили) 

.
. Иначе ето го моя първи хляб (извинявам се за качеството на снимката):
Благодаря!
там нещо друго си... върху хляба кога да го сложа. Хора, имайте предвид, че съм правила две пити през живота си. И двете за прощъпулниците на децата. Първата беше преди 10 год, стана ужасна. Втората беше миналата есен, е просто беше перфектна. Мога и снимки даже да покажа, но не им е мястото в тази тема. Та да се върнем на въпроса за сусамчето, кога се поръсва в началото или в края на печенето и ако е в края, как?