КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 15 - изпитите

• 71 147
  • 644
  •   1
Отговори
# 390
  • София
- ужасно много ваканции- на всеки два месеца са по 2 седмици във ваканция /във Франция са по същият график и тук го спазват/
А ако сумираш дните ваканция във ФЛ и в българското училище, има ли разлика? И във ФЛ ли имат толкова голяма лятна ваканция?

Повече са сумарно според мен, но не мога да кажа, че съм най- добрата по отношение на сметките така, че е най- добре да ги сметне и някой друг. Ето тук е графика на ваканциите.http://www.vhugo.org/bg/presentation/information/holiday.php

Май всички чужди училища имат тази практика, руско, немско, ААУ  Thinking
Интересно, дали техните си граждани се ползват и с други предимства, например по-ниски такси  Twisted Evil
За ФЛ твърдо казвам, че таксите са еднакви за всички-  французи, българи, мароканци, гърци и тн. Ако французите са социално слаби имат право на френска държавна помощ, която да поеме част от таксата, но не съм запозната с това дали има възползвали се от това право. ФЛ може да се окаже безплатен и за онези, чиито работодатели плащат таксата, но там пак няма значение каква е националността.

Французите се ползват с предимство при записването, но това е естествено според мен, защото идеята на съществуването на такива училища е да обслужват гражданите на въпросната чужда държава у нас. Няма логика децата на дипломатите, например, които са тук за няколко години да не могат да продължат нормално училище във Франция.

1
   bouquet

# 391

3укини Слаби познания по български от дете с поне един родител българин е едно, а никакви познания по чужд език е съвсем друго нещо. Преместване от една държава в друга и родителски каприз в 3- 4 или друг клас също по отношение на причината да постъпи човек така с детето си.

В условията за записване във ФЛ пише следното:
Децата, които не идват от френската образователна система задължително минават тестове, оценящи техните Les élèves ne venant pas du système français sont amenés à passer des tests évaluant leurs capacités à intégrer le niveau souhaité, ainsi que leur connaissance de la langue française et sont admis en fonction des places disponibles.

Значи те не търсят интеграция. Учудва ме, но предполагам причината. Разбирам.
Аз се включих единствено да споделя опит по отношение на нея.

Не ми стана ясно това изречение "...Преместване от една държава в друга и родителски каприз в 3- 4 или друг клас също по отношение на причината да постъпи човек така с детето си. " , но няма голямо значение.

За мене също споделената информация беше интересна.

# 392
  • София
Не ми стана ясно това изречение "...Преместване от една държава в друга и родителски каприз в 3- 4 или друг клас също по отношение на причината да постъпи човек така с детето си. "
Исках да кажа, че ако се налага преместване това е сериозна причина и сериозна нужда детето да бъде поставено в чужда среда, с чужд непознат език и да се справи с интеграцията. Ако няма преместване, за мен няма толкова сериозна причина детето да се поставя в такава ситуация. След 7-ми клас има достатъчно възможности да започне да учи на чужд език, но заедно с други деца, които започват да учат този език. Сигурна съм, че голяма част от децата ще се справят с това и в по- екстремни условия като спускането в нов клас, на чужд език в 3-ти или 4-ти клас, но това ми се струва неоснователно. Децата могат много неща, наистина, но и без това имат доста задачи за решаване, доста знания за усвояване, както и свои лични проблеми и тревоги, за да им добавяме такова екстремно преживяване. Мнението е мое и не ангажирам никого с него. За мен възпитанието и отглеждането на дете са в посока на търсенето на средноаритметично между най- добрите условия по отношение на развитието на детето в цялост, а не само търсене на най- доброто образование. Последно по темата. Съжалявам ако някой е останал засегнат, но идеята на разсъжденията ми не е да обсъждам конкретните избори, които са направили  пишещите тук, а да изкажа принципната си позиция по въпроса. За частните случаи всеки има своите мотиви и преценки, които не могат да се поставят под въпрос от останалите. Peace

И аз благодаря за мненията на всички в темата, защото научих много и полезни неща. Hug

# 393
Дами, погледнете това
http://cafefrancais.net/?page_id=154
Луи Айер ми е доста близо, таксите са доста по ниски ама пак са нова градина и ме е страх да не се преместим от трън та на глог. Rolling Eyes
Имате ли някаква информация ?

# 394
  • София
Lo6a mama Имам информация само от трети и четвърти лица, не съм ходила на място. До момента идеята на това място е била да е нещо като занималня на ФЛ и да взима учениците или тези от ДГ с бус след училище и да ги занимават до 18.00ч.  За съжаление не познавам никой, който да се е възползвал от услугите им, нито знам дали някой ги използва за тази цел- мамите, чиито деца в момента са във ФЛ ще знаят повече. Но като идея да не звучи зле и цените изглеждат приемливо. Ако провериш на място ще се радвам да споделиш информация и впечатления.

# 395
Дами, погледнете това
http://cafefrancais.net/?page_id=154
Луи Айер ми е доста близо, таксите са доста по ниски ама пак са нова градина и ме е страх да не се преместим от трън та на глог. Rolling Eyes
Имате ли някаква информация ?

Сетих се, че в района, в който търсиш ЧДГ, има Монтесори ДГ.
За тази към Кафе Франсе - може би първо питай за допълнителни занимания и после прецени дали е вашият вариант. И аз нямам информация повече.

ПП Май беше писала, че не си фен на Монтесори-методиката. Забравих. Извинявай!

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 07:58 от 1

# 396
Здравейте,
Моля ви за насоки , търся училище за деца с артистични заложби има ли такова чудо у нас ?

# 397
Здравейте,
Моля ви за насоки , търся училище за деца с артистични заложби има ли такова чудо у нас ?

Славата на ЕСПА беше такава. Май директорката е преподавател по пиано (дано да не бъркам).
Други: ЧУ "Рьорих" http://roerich-school.org/school/ и ЧСОУ "Артис" http://www.lyceum-artis.eu/obuchenie.html
За тези се сещам.

# 398
 1 Благодаря ти за бързия отговор   bouquet
Разгледах линковете
а за седмото изкуство ?

# 399
Сега говорих с Френския култ. институт.
Сигурно ще има курс по френски за деца през лятото - от 5 до 16 юли от 9 до 13 ч.
После ще има и лагер на Банско от 24-31 юли (към 400 лв.).

# 400
Здравейте, записвам се да следя темата. Нашето дете октомври месец ще стане на 5 г., и ние с доста голямо притеснение гледаме на проектозакона, който иска да вкара дори и 5 г. деца (май има и идея и за 4 годишните) в предучилни паралелки. Работата ни е такава, че ние си движим наш малък бизнес сами и можем да работим от вкъщи, и сме били винаги категорично против да пращаме детето да ни го гледат чужди хора в ДГ, и аз винаги съм го гледала вкъщи, като същевременно съм можела и да работя (кога повече, кога по-малко...). Но ако направят нещата задължителни с тези прадучилищни класове, със сигурност НЕ желаем да го пуснем в държавно училище. Затова и се записвам във вашата тема, защото отсега проучваме различните опции в частния бранш.
Също така не живеем в София, а на 20 км от нея. ( в района няма нищо задоволително като у-ще)

Но това, което ни интересува е по-либералните частни начални училища в София -  т.е тези, които не държат твърде много на задължителното присъствие. И при които евентуално би могло да има и по-големи периоди на отсъствие (при договорка с директора), разбира се с явяване на всички необходими изпити, когато трябва, и покриване на целия необходим материал, там според програмата им. С други думи - не съвсем сериозно частно у-ще, където няма да ти държат много сметка за това и онова, или за всяко отсъствие, а и нали все пак си плащаш. Има ли сред вас родители, които също са търсили подобен вид училище?

Предполагам че много от вас биха били недоволни от "несериозно частно училище", но то си има и своите положителни страни.

Ще се радвам на всякакви съвети Simple Smile

# 401
Country Life, ти направо ме застреля! Бях чела теми тук за "домашното обучение". Защо не се насочиш към него? Или към някакво у-ще в някое село.

# 402
Country Life, ти направо ме застреля! Бях чела теми тук за "домашното обучение". Защо не се насочиш към него? Или към някакво у-ще в някое село.

Официалното домашно обучение не е регламентирано в БГ, за разлика от други държави, така че това не е вариант, за съжаление. Тука никой няма да ти признае това, че обучаваш детето си в къщи, няма приети закони и т.н. за това.
Иначе нашето чудене е в случай че приемат този проектозакон, за който писах по-горе, какво ще правим. И не сме единствените, на които той им се струва абсурден (както можеш да видиш дори и във форума бг-мама! Така че въпросът ми към по-запознатите с различните частни начални училища и условията в тях е валиден.

Друг вариант за нас е и частно училище, където групите са с по-малко на брой деца (примерно максимум 10), т.е. да не е голяма навалица и с огромни групи от по 20-30 деца.

А къде всъщност има списък с частните начални училища в София?

# 403
Дали някъде има изчерпателен списък на частните начални училища не знам, но ето един,  който може да послужи за начало.
http://chastniuchilishta.start.bg/
По телефона може да се осведомиш за размера на класовете, другото на място.

# 404
  • София
Мисля, че "британското" училище, което обсъждахме по- рано в темата отговаря на твоите условия. Само провери дали са взели лиценз преди да запишеш детето, т.е. поискай да ти го покажат като документ, номер на лиценза и тн. там останах с впечатлението, че каквото и да искаш ще се съгласят, но все пак може и да бъркам. Виж се с директорката и ще разбереш каква е нагласата и по този въпрос. Peace

Общи условия

Активация на акаунт