КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 15 - изпитите

• 71 186
  • 644
  •   1
Отговори
# 525
Аз продължавам с въпросите, дано не  съм вече досадна, но какво да правя, като искам да се ориентирам Rolling Eyes. И така, някой има ли впечатления от ДГ към ителианския лицей в горна баня, струва ли си напъна за детето, че там се влиза с изпит, и като знам, не е хич лесно.

To e държавно у-ще. Виждала съм доста теми и в този подфорум, и в другия за ДГ. Дори имаше някакви инициативи срещу начина на провеждане на изпита.

# 526
Към ЧУ"Св. София", май няма ДГ... нали? newsm78
Не, само предучилищна и е с изпит и с мноооого кандидати.

Момичета, а някой знае ли какъв точно е изпитът за подготвителната група в ЧУ "Св.София" - на сайта на училището не пише нищо за изпит...? И след като кандидатите са много какъв е броят на учениците в паралелките?
Синът ми е в детска градина с "утвърдено" име, за която кандидатите също бяха мноого. Но изненадата ми беше огромна, когато на първия учебен ден разбрах, че децата в групата по списък са 35!
Има ли някъде тема за Св. София, в която да прочета мнения на родители, чиито деца са там? С търсачката нещо не се справих ...
Предварително благодаря!   bouquet

# 527
За изпита в "Св. София" - след предварително записване, детето изкарва един ден в училище, в предуч. група - дават му се разни тестове, среща се с психоложката, рисува... това поне ми обясни моето гардже. Имам и по-голямо дете в същото у-ще, вече пети клас. Класовете са максимум 19-20 деца.

# 528
Сега се зачетох:

Средно образование в чужбина: лични истории, аргументи и факти
http://capital.bg/light/neshta/2010/10/15/976562_po_sveta_ili_u_nas/

# 529
коментарите под статията са по интересни !!!

# 530
  • София
Поръчкова и доста повърхностна статия.
"Капитал" от половин година не прилича на себе си.

# 531
E, то си е посочено откъде са данните. Едва ли аудиторията им е толкова проста, за да не отсява кое е реклама и кое хваща окото. Но в едно са прави - определено има такава тенденция напоследък.

# 532
  • София
Нямам нищо против статиите с рекламна цел, но тази нищо ново и съществено не казва. Peace
Куха отвсякъде статия, с едностранчиво представяне на нещата! Това не означава, че съм против образованието в чужбина - напротив!

# 533
Нямам нищо против статиите с рекламна цел, но тази нищо ново и съществено не казва. Peace
Куха отвсякъде статия, с едностранчиво представяне на нещата! Това не означава, че съм против образованието в чужбина - напротив!

О, не си ме разбрала - изобщо не се занимавам със самата статия.
По-скоро от известно време и аз съм се замислила върху тази тенденция в изпращането на деца отрано в чужбина. Не е масово, разбира се. А е и при интелигентни хора, т.е. не е парвенющина. Та се чудя с годините (говоря за по-горните класове), наистина ли изглежда "кауза пердута" завършването на средно образование в България, че изместват процеса на заминаване в чужбина на децата не за студентството, а доста по-рано. Какво мислите?
(на мен леко страшничко и твърде смело родителско решение ми се струва, но съм с по-малки деца)

# 534
  • София
Нямам личен опит с ЧО у нас, но приятели, чиито деца посещават частни училища се оплакват, че няма добър избор на такива в среден курс и отсега се чудят накъде да поемат след 2-3 години, т.е. добрите частни училища у нас са до 7. клас. След това алтернативите са в чужбина частен колеж или държавно училище тук. Изборът е въпрос на възможности, нагласи, приоритети и задълбочени проучвания извън рекламните брошури.
1, децата в пансионите са обгрижвани непрекъснато и живеят в доста затворена и контролирана среда /за Швейцария говоря/. 

# 535
В статията се говореха неща от сорта на "пъти по-добро образование". Какво ли ще рече това? newsm78 Че едно дете от швейцарски колеж владее интегрално и диференциално смятане както българският ученик квадратни уравнения? Или пък пишат бестселъри вместо съчинения? Някак не мога да си представя, че децата от тези колежи са в пъти по-добри от децата от АК или НЕГ. Ако беше така, то българчетата щяха да им дишат праха после в университетите, а то не е така. Мен ако питате, разликата между ученолюбиво дете в топ училище в България и випуснник на чужда гимназия е само в дипломата. Но това си е мое мнение.

# 536
Нямам личен опит с ЧО у нас, но приятели, чиито деца посещават частни училища се оплакват, че няма добър избор на такива в среден курс и отсега се чудят накъде да поемат след 2-3 години, т.е. добрите частни училища у нас са до 7. клас. След това алтернативите са в чужбина частен колеж или държавно училище тук. Изборът е въпрос на възможности, нагласи, приоритети и задълбочени проучвания извън рекламните брошури.
1, децата в пансионите са обгрижвани непрекъснато и живеят в доста затворена и контролирана среда /за Швейцария говоря/. 

Ами има Американски колеж, Англо-американско у-ще (макар и с доста високата си такса). Защо да не ги предпочитат като вариант пред чуждите. Все пак и те си тежат и като дипломи, и като обучение и възможности.

# 537
  • София
АК не са коментирали и не зная дали имат нещо против обучението в него. Точно за ААУ ставаше дума /децата учат там/, проблемът, който споделиха е, че класовете в горен курс са от 4-5 човека максимум, което ги притеснява. Може и таксите да са по-високи, не съм се интересувала. Simple Smile

# 538
  • София
О, не си ме разбрала - изобщо не се занимавам със самата статия.
По-скоро от известно време и аз съм се замислила върху тази тенденция в изпращането на деца отрано в чужбина. Не е масово, разбира се. А е и при интелигентни хора, т.е. не е парвенющина. Та се чудя с годините (говоря за по-горните класове), наистина ли изглежда "кауза пердута" завършването на средно образование в България, че изместват процеса на заминаване в чужбина на децата не за студентството, а доста по-рано. Какво мислите?
(на мен леко страшничко и твърде смело родителско решение ми се струва, но съм с по-малки деца)
Има разни видове парвенющина, а между тях е и менталната парвенющина. А и интелигентността няма нищо общо с чувството за малоценност, което кара хората да правят подобни неща. Учила съм в чужбина на късна възраст, бях на 25, но в института имаше няколко дечица на по 18 и от втория- третия месец се спукваха от рев. Едната беше холандка, имаше си и гадже, но и беше много мъчно за в къщи. Имам и няколко познати, които са учили  от малки сами в пансиони и самите те си дават сметка колко са осакатени, какви емоционални проблеми имат от това. А са били в много добри училища ,сега знаят по сто езика и прочее. Хората, които са учили в такива училища, но са били с родителите си и не са живели в пансиони са съвсем различни. Не си струва, за мен, да се осакати едно дете на 12- 15 с изпращане в друга страна за цяла година, да не говорим за цялата гимназия. А и след няколко години в друга страна става трудно връщането у нас, а и живота в чужбина не е за всеки.
Щуротии са това за мен, казвам го открито. Образованието у нас никога не е блестяло. Мит е, че не знам кога си било добро. Имаше и преди по няколко училища, които стават, а останалото бълваха недоучили.

А като едно училище е чуждо какво се печели? Езици се учат навсякъде и винаги детето може да бъде изпратено за месец- два в съответната страна, за да учи езика като хората. Гледам, че в чужбина така правят. Или като завършат гимназия посвещават една година на два или три езика и живеят и учат само езика в съответните страни.

# 539
АК не са коментирали и не зная дали имат нещо против обучението в него. Точно за ААУ ставаше дума /децата учат там/, проблемът, който споделиха е, че класовете в горен курс са от 4-5 човека максимум, което ги притеснява. Може и таксите да са по-високи, не съм се интересувала. Simple Smile

Ахааа, интересно Simple Smile
Аз се разприказвах и размислих по темата, защото:
- Реално ако човек може да си позволи висока такса от 15000+ Е, може май и без да кандидатства да бъде приет в АК (не съм сигурна много, но чужденците май не кандидатстват).
- В ААУ срещу 18 000 Е пак може да те приемат (е, пак не всеки сигурно).
(В чужбина таксите са сигурно дори двойно и нагоре по-скъпи и излиза, че дори у нас е по-изгодно.)
Срещу тези високи за БГ такси може да се завърши чужд колеж/межд. у-ще в БГ и да се вземат дори 3 дипломи.
В АК - бг, американска и IB. В ААУ - англ., ам. и IB.
Защо тогава напоследък има лека тенденция към обучение в чужди колежи още от ранна възраст? Ама наистина това са може би конкретни решения за конкретни случаи. Не, че ми е супер важно  Laughing Laughing Laughing.

ПП Бояна, мерси, че се включи. Хм, аз съм чувала за неприятни случаи наистина с деца под 16 г., които чак са стигали до напикаване от големия стрес. Но са разкази препредавани и нямам реална представа как са се развили конкретните случаи.

Общи условия

Активация на акаунт