Малта

• 176 545
  • 836
  •   1
Отговори
# 30
Я разкажи и по-подробно.

# 31
Привет Simple Smile

Темата е доста стара, но ми се видя безсмислено да отворя нова. Дали някои от живеещите в Малта има представа как стои въпросът с практикуването на лекари от България? Търсих доста из нета, но не намирам конкретна информация по темата.
Ако имате информация, ще съм ви много благодарна.  Peace

# 32
Здравейте,следя форума,но май няма движение в момента.Чудя се защо ли?Ако все още сте там моля споделете каке при вас.Как се чувстват децата Ви.Как приемат нас българите.Мисля че е нужнио да се подкрепяме за да не се изгубим съвсем било то и извън страната ни мащеха...

# 33
  • София/Сливен
Здравейте
Къде мога да попитам, дали образованието от Малта (средно) се признава в България?
На приятелка дъщерята учи там в момента икономическа специалност. Дали ако се върне в България, ще може да продължи тук или трябва да започва отначало - от 9 клас. И ако завърши там и се върне по-късно, дали ще и го признаят и ще може направо да кандидатства за университет?
Те са там временно и изобщо не стои въпроса за висше образование там. При всички положения ще се върнат.

# 34
а те казват ли какво е положението там????

# 35
  • София/Сливен
Не съм в течение, моята майка общува с тях. Аз само се опитвам да помогна с информация. Майката на момичето работи по хотели, заведения, мие чинии, чисти. Ходи и в частни къщи да чисти. Хора за такава работа винаги се търсят. За друга работа не зная какво е положението.

# 36
Меги, не би трябвало да има пречки за продължаване на образованието после, но нека все пак да се врътне един телефон до Министерство на образованието.

Предполагам единствено дипломите, които има - ще трябва да се легализират и преведат.  Peace

# 37
Здравейте,

Знам, че темата е стара, но е това, което ме интересува.
Имам редложение за работа в Малта. Тук си имам хубава работа, но и работата която ми я предлагат там също е много добра и за двойно повече пари. Въпросът ми е заслужава, ли си? Знам, че там е по-спокойно, по-топло, по европейско от България. Работата е в Биркиркара. Може, ли да ми дате повече информация този 25 хиляден  най-голям град в Малта?

# 38
Привет, desperada!

За по-европейско- мога да поспоря, тъй като Малта е една от нетолкова богатите страни в EU.
При все това, горещо препоръчвам.  Heart Eyes

Биркиркара e най-големият град в Малта. Всъщност град е меко казано  Crazy, понеже градовете в Малта се сливат в едно и само по табелата на тротоара, разбираме, че сме вече в другия град.  Mr. Green

От Биркиркара има удобен транспорт до всяка точка на острова.

Що се отнася до наемите, може да хвърлиш едно око на тази страничка - http://www.dhalialetting.com/ /аз си наех апартамент от тях навремето/ или може направо да се пазариш с местен и да не минаваш през агенция.

Успех и ако има още въпросчета, само пиши!    bouquet

# 39
Може би се включвам в тая тема доста късничко, но все пак.... Simple Smile Живея в Малта от няколко месеца.  Еми какво да ви кажа.... не мии харесва особено острова, но има няколко изключения. Харесва ми климата - уникален е!, харесва ми, че е супер спокойно (като бъдеща мама все пак това е изключително важно), престъпността е невероятно малка, но я има... Малтийците казват, че чужденците са виновни за това (предимно чернилките, и арабите - пълно е с тях) Като цяло малтийците са топли хора. Но храната е много скъпа, може би като бг, само че в евро, но пък наемите са сравнително ниски. Заплатите са също ниски - средно 4-5 евра на час. И работа се намира предимно през сезона, зимата (ноември - март) почти няма шанс...
Имах и някои доста неприятни ситуации - още като дойдох си намерих работа в един бар, някои вечери работех за по 7-8 часа за 20-30 евра.... Когато се разболях, и ми трябваше 1 седмица да си стоя вкъщи, защото тогава бях в 5 месец, шефа ми либиец ми каза, че вече не се нуждае от мен....
Друг случай, когато отидохме в болницата за ултра саунд и консултация, искахме да си платим като частни пациенти, защото нямах европейската здравна карта, се почна ходене по мъките. Взеха ни 150 евра депозит и ултрасаунд, но ни пращаха от отделение на отделение, и никой не искаше да ни приеме...  #Crazy Най-накрая, след 3-я час, ни писна и се оплакахме, и чак (след още 1 час обяснения) ни дадоха час за следващия ден. Ураа! Но това ни беше лошия опит с тази болница, следващия път ходихме там по спешност и вече беше съвсем различно, но отново без документе, платихме невероятна сума. Само за пример - престой в болницата за 1 нощ - 250-300евра, взимане на кръв - 150 евра. Но хората се отнесоха прекрасно с мен. Много съм им благодарна.
И какво друго.... не се сещам, ако някой има въпроси да пита.

# 40
  • Варна
Марциа, мога ли да питам няколко неща?
Как стои въпроса с разрешението за работа?А как ти си изкара такова, сложна ли е процедурата, защото чета, че само работодател може да кандидатства за такова? А не искат да те наемат без такова?

Имат ли по-хубави места за живеене или навсякъде стандарта е еднакъв? Аз гледам района на Ст.Джулианс, например, но ми казват че там е скъпо?

Имали негативно отношение към чужденците? като Българи и Румънци например?

За  медицинските грижи - не ни ли се полага равно отношение, ако си носим ЕС здравна книжка?

Мерси и ако не ти се пише тук, може и на лични...  bouquet

# 41
здравейте аз съм живяла5 години в Малта и там е приятно,бях от 95та до 2001ва.  Учих в Ст Катърин училището.

# 42
  • Варна
Просто приятно?
Хайде разкажи повече...макар,че това е било доста отдавна и нещата вероятно са се променили доста...

# 43
Марциа, мога ли да питам няколко неща?
Как стои въпроса с разрешението за работа?А как ти си изкара такова, сложна ли е процедурата, защото чета, че само работодател може да кандидатства за такова? А не искат да те наемат без такова?

Имат ли по-хубави места за живеене или навсякъде стандарта е еднакъв? Аз гледам района на Ст.Джулианс, например, но ми казват че там е скъпо?

Имали негативно отношение към чужденците? като Българи и Румънци например?

За  медицинските грижи - не ни ли се полага равно отношение, ако си носим ЕС здравна книжка?

Мерси и ако не ти се пише тук, може и на лични...  bouquet

Моста е по-приятно за живеене защото не е много скъпо и е около центъра и има автобуси.  Когато аз живях в Малта и майка ми работеше там трябваше да си изкарва работна виза сега не тъй като Малта е в европейския съюз и нещата са по-лесни.  Училището Ст. Катрин е нещо като гимназия но е едно от най-добрите частни училища.  В Моста и навсякъде в Малта има градски транспорт.

Няма негативно отношение към Българите и Румънците, има доста Българи там.  За  медицинските не зная нищо.  Ако имаш някакви въпроси можеш винаги да ме питаш.

# 44
  • Варна
мерси много  bouquet

Като се сетя задруго, ще питам пак...

Общи условия

Активация на акаунт