Туристически походи

• 24 803
  • 184
  •   1
Отговори
# 45
  • 7800
Оха.. как се спи с толкова много хора...

Много си е яко! Аз нали лягам с последните (като пресушим всичко) и дотогава хорът е заформен  Simple Smile . Хубава си е хижичката ("Рай"). Има супички разни и бира даже има. Има топла вода в банята. В голямата жега не пропускайте да ви напръска пръскалото.

# 46
Миналото лято бяхме на Скалните мостове.Настаниха ни на първия етаж където е и столовата.
Условията в стаите които ползвахме бяха крайно лоши.Нямаше топла вода,седалото на тоалетната беше счупено а душа цяла нощ капеше и ми създаваше неприятен шум.
Преди години  пак там но на втория или третия етаж условията бяха приемливи.
Според мен маршут 30 не е подходящ за деца под 10 години впредвид,че и раницата им ще е около 30 литра и не могат да съберат собствения си багаж.Ако ще вървят без багаж може и по малки,моите бяха на 8когато вървяха по маршут 31,но татко им носеше всичко.

Аз и моя приятелка заедно с 4 годиния ми син сме ходили по маршут 16 в Пирин.
Сами си го организирахме.
от гара Септември хванахме теснолинейката до Добринище.Детето беше супер вдъхновено от влакчето и 5 часа не спря да разпитва.
В Добринище си наехме квартира.На следващия ден като се наспахме сутринта събрахме необходимия багаж в раницата на мама и тръгнахме по асфалтирания път към х.Гоце Делчев.По пътя видяхме една умряла катеричка и малкия попита "Мамо,майка и дали знае,че тя е умряла тук?",питаше от къде идва водата на малките рекички които видяхме,кой люшка високите клони...въпроси колкото си искате...Лифта за Безбог го хванахме в ранния следобяд.Горе си спретнахме обяд край кристално чистото езеро.Видяхме едно от кучетата на ПКСС както и една моторна шейна от която не можехме да откъснем малчо.До селото се върнахме с работническия автобус.На следващия ден бяхме в Банско и "покорихме"Тодорка.Вечерта докато се чудехме къде да вечеряме той ни попита защо не влезем в "тази врата".Послушахме го и така неволно ни заведе в Сирлещовата къща където докато ние приятно си говорихме той кога седеше до нас,кога гледаше как гори огъня в огнището.
И на мен и на приятелката ми това ни остана един прекрасен спомен.Миналата година за пръв път заведохме нейното малко момченце (3г)на Скалните мостове и в Дяволското гърло.Тя много се страхуваше да не плаче от тъмното,но не.Нашия батко го носи на ръце.Преди това му казахме,че вътре е тъмно но никой няма да му навреди.Полувин година след това не спрял да говори за преживяването...пещерата,събираха дърва и огън палиха с нашия батко,пекохме пъстърва и той сам сложи неговата риба на жара...

Баща ми беше водач в Родопите и децата ни от много малки са водени на пръв поглед непосилни за тях места.Никога не са плакали или недоволствали от умората.Ако има кой да им обръща внимание през цялото време за тях е едно незабравимо преживяване.
Да видиш голям мравуняк,катеричка,изворче и мн. др неща не се среша всеки ден по прашните градски улици.

# 47
  • Sofia
Вече платихме за маршрут 20 - РИЛА, през 7-те Рилски езера. Някой има ли пресни впечатления? За първи път ще ходим с детенце на поход, интересно как ли ще й понесе?

# 48
Вече платихме за маршрут 20 - РИЛА, през 7-те Рилски езера. Някой има ли пресни впечатления? За първи път ще ходим с детенце на поход, интересно как ли ще й понесе?
Колко е голямо детето?
Аз съм ходила по този маршрут когато бях на 14 Годо.

До Скакалеца има гора след което са само камъни и горе духа един пронизващ вятър (вземайте шапки!)
От Рилските езера до Иван Вазов половината път е много стръмен и каменист,другата половина е надолнище.
Последния ден е най тежкитя преход-около 6 часа (30км).

*За Мальовица - не всеки организъм понася водата в района.Много хора си тръгват с диарии.
*Иван Вазов е малка хижа с нарове-има две общи стаи -за мъже и жени.Печките са на дърва и който спи на втория етаж "умира"от жега.
Между Скакавица и Рилските езера има много боровинки    Naughty

# 49
  • На брега на реката
Аз преди години направих опит да стигна до Мальовица, но още на хижата се разбра, че не ми понася височината. От тогава не съм прабвала.  Sad

# 50
Вече няколко години ходим с приятели на походи. Тази година сме в Рила. Миналата години за първи пат взех и сина ми, който тогава беше на 10, а похода беше в Пирин и доста тежък. Детето се справи много добре, хареса му и тази година пак е с нас.

# 51
Е,какво й е на височината на хижа Мальовица,много е лесен преходът...?

# 52
  • На брега на реката
Е,какво й е на височината на хижа Мальовица,много е лесен преходът...?

"При изкачване във високата планина, в зависимост от аклиматизацията, скоростта на изкачване, физическата кондиция и генетично заложената височинна поносимост могат да се появят различни симптоми на височинна болест. Обикновино те започват с умора, задъхване, ускорено дишане и пулс, главоболие, неравномерно (периодично) дишане, гадене, липса на апетит, нарушения в съня. Когато тези признаци на болестта са в лека или средна форма, при почивка задъхването изчезва, а няколко часа след прекратяване на изкачването и останалите симптоми започват да намаляват - говорим за остра планинска болест. При проява на тези симптоми изкачването трябва да се прекрати и да се остане на същата височина или да се слезе до последното място за нощувка, на което симптомите все още не са били проявени."

# 53
момичета, някой може ли да ми каже магазин за туристическа екипировка с нормални цени в Стара Загора или Пловдив?

# 54
Направо умирам от завист, като чета.
Толкова отдавна не съм ходила на походи, но няма фенове около мен.Надявам се догодина синът ми да е вече готов за такива изживявания.

Щастие, като чета твоя пост се сещам за началото на един такъв поход, преди години, но ние след х.Гоце Делчев и преди Безбог се отбихме и до "Голямата Мочара".Там имаше бунгала, доста сносни, дали някой знае какво е положението сега?
Тогава от Добринище до Безбог беше по- лесната част, после нагоре из камънаците беше доста зор, но се разминахме с група в която имаше и малки деца.От този поход ми остана една неосъществена мечта- преход през Кончето.Беше се влошило времето и само 4 човека от групата го минаха, а ние с водача от х.Вихрен до х. Яворов по някакъв обиколен път, не помня.

На Мальовица открай време водата е гадна, но предполагам около хотела има достатъчно минерална вода.На хижата съм ходила през зимата, правихме преход от с.Овнарско, до х. Мальовица, много красиво беше, а предполагам, че лятото ще е като разходка!

# 55
Е,ХАЙДЕ БЕЗ ЗАВИСТ... КАЗВА СЕ "БЛАГОРОДНО ЗАВИЖДАМ" Simple Smile
  Каква екипировка ти трябва,да ти кажа за Пловдив?! Пиши на Лични ако искаш.

# 56
ами най-общо обувки и раница за мен и сина ми Тръгваме на екскурзионно и трябва да се обуем Другото ми е налично За себе си мога да направя по-скъпа инвестиция, защото с годините се изплаща, но на детенце кракът ръсте с часове и някак си не виждам смисъл да давам 200 лева за един път

# 57
  • Пловдив
eriana, в Пловдив знам два магазина за туристическа екипировка, но са доста скъпи:
на ул. "Антим I" от Джумаята нагоре и на ул. "П. Д. Петков" /между  4- то РПУ и ул. "Кап. Райчо", за този вторият не съм сигурна дали не са го затворили вече...

Иначе можеш да провериш в хипермаркет "Алати", има доста добри работни обувки и обувки за лов, на добри цени, които биха ви свършили работа...
Можеш да видиш и в някой магазин за ловни принадлежности.

За раница: сестра ми си купи много добра туристическа 60 л. от подлеза на гарата /базара/, пунтаж някакъв, но излезе доста добра, а беше и изгодно... Имаха и различни литражи.

Има добри бълг. туристически обувки в магазин "Мечо Пух" /75 лв./  Peace

# 58
Бенджи, благодаря ти много Началото на другата седмица ще идваме в Пловдив и ще проверя местата които ми каза

# 59
  • 7800
Аз, понеже съм от дълбоката провинция, съм си поръчвала от електронните магазини раницата, че и обувките даже. Доволна съм, доста са любезни.

Общи условия

Активация на акаунт