Туристически походи

• 24 823
  • 184
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив
благодаря ти много, ще я потърся

# 76
Страхотна идея  Peace Само, че в този форум няма много фенове на туризъм, различен от кола/самолет+хотел/вила+ол инклузив...
Да се запиша в готината темичка с мнение, че консуматорския турист си личи по аватара  Wink

Фен съм на всичко максимално първично...що се отнася до природата де  Thinking

# 77
  • София
Е, как можах да ви изпусна  Grinning. Записвам се.

# 78
  • Пловдив
Ето ме и мен завърнала се от похода по маршрут 30 към БТС -

Моят съвет е НЕ ХОДЕТЕ НА ПОХОД ИЛИ  ЕКСКУРЗИЯ  ОРГАНИЗИРАНА ОТ БТС.

Сега ще ви опиша кошмарът наречен БТС. Значи за възрастен цената е 188лв като в това не се включва никакъв транспорт или такси за забележителности всичко се доплаща на място. За деца е 178 лв въпреки че моите деца на 7 и 11 години и за малката не искаха никъде да плаща такса вход или транспорт. При БТС обаче  няма значение възрастта на децата. Храната е ужасна за цената която съм платила. Може би за половината от сумата би била прилична. Плащайки тази цена половината отива за заплатата на служителите на БТС и някакви жалки остатъци дават на хижарите който с мижавата сума се чудят какво да измислят за да нахранят хората.
Водачката която се води към БТС казва се Савка ,въпреки че е учителка на деца от 1-4 клас смяташе моите деца за навлеци които и бавят групата. Още на първия сериозен преход от хижа Смолянски езера до хижа Изгрев в началото ни изостави и аз бях сама с двете деца и един дядо на разстояние 40 минути от първите в групата. След като се развиках на първата почивка че тя е длъжна да върви и да обира последните от групата вече нямаше проблем макар и да не и беше приятно да стои най -отзад .
Нито един път не разказа интересна история някакси да увлече децата да ходят това го правеше дядо Илия - един от участниците на когото искрено съм благодарна за разказите заради които моите деца извървяха пътя.
Много имам да разказвам но засега само ще кажа че ако искате да отидете на планина никога не ползвайте БТС  - залязваща организация от соц-а със архаично мислене. Въпреки че приключих похода един ден по-рано тоест спестих им една една нощувка с хранения която разделено на близо 550лв прави средно по 110лв никой от БТС не си направи труда да предложи по някакъв начин компенсация или дори най-малкото да се извини. Само се повтаряше наизустена фраза че досега не им се било случвало. Ами случвало им се е но просто на хората не им се е занимавало да се оплакват.
А защо се върнах по-рано ли ? Защото водачката ми намекна че последния ден трябвало да бързаме и ако не сме били стигнали до 12часа наобяд  в селото откъдето да се хване автобус което евентуално може да се случи заради бавния ход на моите деца,  трябвало да мисли къде ще настанява групата да нощува в Хвойна.

И накрая в заключение ще кажа Ако обичате планината обадете се дирекно на хижите , хотелите и сами си организирайте нещата поне ще бъдете сигурни че парите ви ще отидат за храна и обновяване и подръжка на хижата а не за заплатата на някой от чиновниците на БТС .

# 79
mdonkova съжалявам за разочарованието ти от похода. Явно въпросната Савка не човек на който може да се разчита. А ти никого ли не познаваше в групата? Тръгна така с двете деца? А тази сума колко нощувки по хижите включва?

# 80
  • Пловдив
Тasha, лично не познавах никого , но имаше една съфорумка от нашия форум която днес ще се върне от похода. Надявам се тя също да се включи с мнение. Цената е за 5 нощувки ние ползвахме 4 и толкова хранодни.

# 81
Много съжалявам за разочарованието, особено за децата е било важно да имат хубави впечатления.
Аз съм ходила на поход точно с водач,който беше учител по професия и изключително много се съобразяваше с всички.Бог да го прости човека, беше наистина с прекрасна душа!
В туристическите походи има правила- отпред до водача вървят първо децата и най- слабите туристи, след това- кой както иска и най-накрая най- силните- обикновено един-двама мъже, които да помогнат на изоставащите, ако се наложи да поемат багаж или друга помощ.Това го зная и от мои близки приятели, планински водачи, имало е такова правило и в други походи.

А най хубавите моменти са тези, при които групата отдъхва с гръб към височината и обикновено с лице към забележителности, за които водачът разказва легенди и исторически събития.

Чудя се, дали има такава услуга- ако се събере група/ напр. от познати/ да си наеме планински водач, който да се заеме с организация и водене по пътеките и просто да му се плати за услугата, а нощувки и храна да се плащат направо в хижите.

# 82
По близо 38лв. на ден Thinking...Може би храната оскъпява, защото предполагам нощувките в хижите не са повече от 10-11лв...

направи труда да предложи по някакъв начин компенсация или дори най-малкото да се извини. И накрая в заключение ще кажа Ако обичате планината обадете се дирекно на хижите , хотелите и сами си организирайте нещата поне ще бъдете сигурни че парите ви ще отидат за храна и обновяване и подръжка на хижата а не за заплатата на някой от чиновниците на БТС .
Ами ние все така правим...Но зависи от прехода и сезона разбира се. В някои случаи водачът е задължителен.

Чудя се, дали има такава услуга- ако се събере група/ напр. от познати/ да си наеме планински водач, който да се заеме с организация и водене по пътеките и просто да му се плати за услугата, а нощувки и храна да се плащат направо в хижите.
Мисля, че има.

А кой е този маршрут 30?

# 83
  • Пловдив
Маршрут 30 започва от  Смолянски езера с лифта до Снежанка оттам до  х.Изгрев след това  Скални мостове , Персенк и завършва в Орехово оттам до Хвойна и след това се чака преминаващ автобус от Смолян за Пловдив или София.

# 84
mdonkova, вече съм в цивилизацията, но останах на гости в Смолян Много добре направихте, че се отказахте, въпреки прекрасният преход по римския път до Персенк - това беше най-доброто от целия маршрут От Персенк до Оряхово беше надолнище само по чакъл и камъни Нямаше да успее мъничката Липсвахте ми последната вечер и непрекъснато питах Илия дали сте се обадили
Моето мнение е че има нещо сбъркано в цялата работа Маршрута трябваше да е на обратно, като най-дългия преход да е накрая Ние се разкатахме още в началото - 10 км нагоре по асфалт Смятахме по една карта и се оказа че първия ден сме минали 30 километра В моята част от групата бяха две 12 годишни деца и две (само да не ме чуят) баби - едната над 65 годишна Изрично бяха питали дали маршрута е подходящ за тях и за деца От БТС им обещали цветя и рози, храна каквато пожелаем по хижите и преходи от 2-3 часа Само разходката от Скални мостове до Чудни и слизането от Персенк се вместиха в този график
И за край само ще кажа, че чисто финансово това е най-скъпата почивка на която съм ходила, като сметна всички странични разходи, които ми се наложи да направя

# 85
  • 7800
Утре потеглям към Мусала и Рилския манастир. Никога не съм била в тази част на България. Само се хваля де.  Mr. Green

# 86
Утре потеглям към Мусала и Рилския манастир. Никога не съм била в тази част на България. Само се хваля де.  Mr. Green

Много е красиво. Дано си прекараш страхотно  Hug
Аз заминавам на 2 август и започваме от Рилски езера

# 87
Аз пък поемам посока към Райското пръскало Hug

# 88
Много е красиво. Дано си прекараш страхотно  Hug
Аз заминавам на 2 август и започваме от Рилски езера

Аз пък поемам посока към Райското пръскало Hug

Ох, как само ви завиждам ... Аз съм забучена на другия край на света, а така ми се обикалят всички тези места, за които говорите. Живот и здраве, догодина по това време дано и ние да можем да се разпишем. Хубави походи ви желая  Hug

# 89
Аз пък ще си правя мини-походи/ колкото издържи детето/, през август сме из Родопите!

Общи условия

Активация на акаунт