® Португалия - тема № 10

• 13 227
  • 288
  •   1
Отговори
# 240
не знам защо не става активен тоя линк
ето го пак  http://www.cial.pt/Direscrita/ple.htm

# 241
 Laughing
Желанието го имам, но с времето все нещо не можем да се разберем... прпряна съм си.. ще ми се бързо да стават нещата...   Blush
По ирония на съдбта сестра ми завърши португалска филология и говори много добре езика, но за съжаление това не се предава по роднинска линия... нито пък по полов път  Laughing
Ех, колко по-лесно щеше да е...
Ооооо, супер! Много благодаря Mamagemelar!
Между другото записах се на в тукашна трудова борса понеже ми се полагаше обезщетение от БГ и си прехвърлих правото да го получавам тук, та се надявах и ако има някакви "по-тънки" тарифи за такива като мен.
Непременно ще разгледам тези линкове, дори ще се оптам да ги разбера сама, ако не довечера ще поискам помощ  Laughing
 Peace

# 242
 а всъщност какво стана в борсата?не ти ли плащат обезщетение?
как разбра ,че имаш право да се прехвърлиш тук?
интересно ми е от гледна точка на опита ,който си натрупала с институциите-никога не съм предполагала,че е възможен такъв вариант  newsm78

# 243
Регистрирах се и всичко е наред, отне ми малко повече време отколкото предполагах, но надявам се че всичко ще е наред. Казаха ми да очаквам първата сума в края на този месец. И мен ми беше интересен този опит. Като си подготях заминаването от БГ се поразрових в нета и открих, че като страна членка ка ЕU можем да се възползваме от възможността да получаваме обещетението си за безработица в друга страна членка, но не съм сигурна дали не важи само за страни с които имаме отворени трудови пазари. Та така.. като отидох в местното НОИ служителките дори се опитаха да поспорят с мен, убеждавайки ме че няма такава опция, но за щастие шефката им беше в течение, че има така възможност. Но тука си получаваш всъщност сумата която би трябвало да получаваш в БГ, а не според местните правила... за съжаление... но и това е нещо... Бяха ми подготвили всички документи добре от БГ, тук трябваше да си извадя адресна регистрация, банкова сметка, да се регистрирам в нещо като община май и да си изкарам numero de identificação da  fiscal, да се регистрирам в бюрото по труда и след това в segurança social с всички тези документи. Отне ми няколко дни чакане по опашки.
Та така...
PS. Забравих да отбележа че това право е само за 3 месеца, примерно ако бях в БГ щях да си получавам обезщетението 8 месеца, но тук имам право мах 3.

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 16:21 от miniemouse

# 244
много интересно  Thinking
само три месеца са ,сигурно заради това,че нямаш стаж тук newsm78
минималното са ти дали- вързано е всичко- възраст , стаж, брой месеци с осигуровки,...

# 245
Не, в случая на прехвърляне на право получаване на обезщетение за безработица в друга страна от европейския съюз този срок от 3 месеца важи за всички, без значение на трудов стаж или други фактори. И правилата са едни и същи за всички страни членки. Но ако в рамките на тези 3 месеца се върна в БГ мога да продължа да си получавам обезщетението до края на срока за който ми се полага.

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 15:31 от miniemouse

# 246
важното е , все за нещо служи стажа в Бг!
досега  не ни зачитаха изобщо- сега и три месеца е нещо!
след тях ,със сигурност ще ти отпуснат поне 6 месеца социална помощ, но и тя не е много-не знам в момента колко е аз получавах след раждането ,но моята беше с разни надбавки и се събираха към 400 евро.
Все пак по-добре е да си намериш работа ,де.
Какво точно търсиш?

# 247
Определено предпочитам да работя!! Честно казано с приятеля ми мислим по-скоро някакъв наш и проект/и за работа да задвижим, а и липсата на добър португалски в случая нама да е толкова от значение, е не съвсем де.. но все пак... В БГ съм се занимавала с проектиране на облекла, и то доста дулго време... така че вероятно нещо в тази област ще е. имаме разни идеи, но да видм кои ще са осъществими на практика. Мислех също да се поинтересувам дали няма някакви облекчения за безработни, започващи да работят по собствени проеки.  newsm78

# 248
когато започваш да работиш с ресибо верде ,можеш да поискаш да не плащаш осигуровки първите 12месеца
сигурно и за пекенаш емпрезаш има възможности-просто трябва да се пита  и търси инфо Peace

# 249
Здравейте и от мен!! Simple Smile
Добре дошла и на miniemouse. Simple Smile Аз също съм новичка в атзи темичка. От месец и малко съм в страната. За езика не се тревожи като си сред португалци много бързо ше го научиш. Първият път като дойдох тук ми се струваше  "мисия невъзможна", но след 2 седмици в изцяло португалска среда се научява. Simple Smile Пожелавам ви успех във всичко, което започнете. Аз съм на около 20км от Фаро в посока Оляо. Simple Smile
Искам дА  ви кажя, че тук всички сте мног мили и дружелюбно настроени и мн ми харесвате. За съжаление нещата при нас непотръгнаха много добре, с родителите ми нещо не се разбираме, работа няма и ако скоро нестане чудо можем да се върнем в БГ.

# 250
cvete , дано всичко потръгне при вас!
не се отчайвай и погледни на отношенията с родителите от друг ъгъл-понякога ,като се отдалечиш от ситуацията , намираш и  проблема, и решението Peace

# 251
  • В голямото море...Живот
Я,още хора  Hug
Вярно е това за обезщетенията.Тук ми казаха,че ако съм получавалал такова в Португалия ще получавам в същия рамер 3 месеца,после по бг стандарт.За съжаление аз нямах такова там.
Днес бях пробно на работа в магазин за железария и други подобни....още 2дни така,после ще кажат кво и как.Не се плаща  #Cussing out пробния период.

# 252
Здравейте моми4ета Grinning
 Добре дошла miniemouse .Не се притеснявай нито за езика, нито за работата,вси4ки сме
минали по този път и ти ще го нау4иш,4е и „ песни ще пееш„-на португалски де Laughing
Наистина е така с обезщетенията,дори и май4инството се прехвърлиа-1 приятелка си замина за БГ и от тук си уреди да полу4ава в бг май4инството,ама в евро,колкото си е тук.
Доре,ха дано да те харесат,все е нещо,важното е заплата да се полу4ава Simple Smile
Моми4ета кво да ви кажа...... ooooh!.тия дни си имах  за едни работи да си мисля......ама хубави са работите.....понататък ще ви споделя
 Hug на вси4ки

# 253
Благодаря ви за топлото посрещане момичета.  Hug
Много е приятно така!!
Мда най-сетне и ние да се възползваме по някакъв начин от предимствата да си европеец...
Водно цвете, и аз съм в посока Оляо. А вие по-добре не бързайте да се връщате. Хубаво си помислете първо... А те отношенията между поколенията по-принцип не са лесни.. Няма ли как да живеете тук но не заедно, може би ще се изгладят така нещата..
  bouquet

# 254
Станахме много та може и да пропусна някой Joy
но наистина е много приятно с по ве4е хора и то такива като вас Hug
Доре е а дано Peace
miniemouse  я кажи то4но с какво смятате да се занимавате Thinking аз съм в тази сфера на шиенето та ако те интересува нещо Peace
А за отварянето на нова фирма има облек4ения ..ДА...стига да е примейро емпрего...и за безработните също са изенти от осигуровки за 1 година..но за след това трябва да се внимава защото глобите са ужасни
Водно цвете дано да намерите работа....4е съжителството с по възрастни ( а и не само) не е лесно...
Светле  newsm78 Thinking какви ги мислиш..я сподели...може и да помогнем Peace
Деси в4ера се срещнах с един познат който се занимаваше с политика....та му викам ..От коя партия си...и той а от Блоко ешкерда...и аз ПС? и той аааа не  не те ПС са тоталитарни...още са с мисленето на бившия съветски съЮз.и бла бла бла
Той бил от Блоко ешкерда защото били по демократи4ни и разни такива.....
Ама аз като си не разбирам от партии не можах да си дам мнението Rolling Eyes Embarassed

Фортее днес не се разписа newsm78 много работа ли?

Вики не се е записвала отдавна newsm78
Зоуи и тя отмаря на Френско море
Дани има ли нова работа на хоризонта?

И май не пропуснах никой newsm78 ако съм пропуснала  Hug да ме извини

Общи условия

Активация на акаунт