® Португалия - тема № 10

• 13 229
  • 288
  •   1
Отговори
# 225
Чувала съм го това за различния спирт, и питах в аптеката.Обясниха ми,че  е заради силата му- ако е над 70 градуса,можел да увреди лигавицата на хранопровода и стомаха. Само че, в случая,капките се вземат разредени в мляко или вода ,така че не е фатално какъвто и да е спирт да се ползва.
Аз ползвам от 70до 90градуса-понякога има разни партиди в аптеката с шантави цени  ooooh!- случи ми се да съм взела 70градуса за 70цента, а след това да ми искат 8евро и нещо!-понеже бил за вътрешна употреба  #Crazy
както и да е ! Основната рецепта е :
100гр,спирт +30гр,прополис-натрошава се прополиса в тъмно шише/от аптеката/,залива се със спирта, оставя се на тъмно и хладно- моята баня е такава-аз там го държа  Peace
Колкото пъти се сетите го разклащате- на 5тия ден може да се ползва, но на десетия се прецежда и се ползва по капка на навършени години живот при остри заболявания, и по 20 капкки за възрастни- при профилактика.
От остатъчното вещество прополис ,може да си направите прополисова вода- смесва се с преварена поне 15 минути изворна вода ,разклаща се всеки път преди употреба- ползва се по същия начин като спиртния извлек,но има по-малко трайност-затова ние първо използваме водата ,а после наблягаме на спитния извлек  Mr. Green
Светле, в крема не се слага спиртен извлек,нали помниш!-само вещество прополис,защото инъче вместо да изпишеш вежди-ще избодеш очи  Mr. Green  Peace

# 226
Мерси за конта готаш Hug
Фортее спирта го купих от аптеката за 3 ,50? Rolling Eyes този който е супермаркетите е само за външна употреба...обясниха ми 4е този който е в суперите има някаква съставка която му слагат за да не може да се приема вътрешно.А другия е 4ист етилов май аз взех 60..90% 250гр.
И се сетих 4е в БГ нали правеха фалшив алкохол и то с евтиния(този който не се приема вътрешно) и имаше натравяния Thinking
И в аптеката ми обясниха 4е за това бил скъп заради производството на алкохол...и ДДС е 20%

Деси не съм забравила Joy в момента невена и кантариона се пекат на слънце с зехтин Peace

# 227
Деси, много ти Благодаря !
Светле, аз отидох в аптеката да питам за спирт за вътре6на употреба и тя аптекарката ме изгледа едно странно и ме пита ама вие за пиене ли искате и ме гледа ShockedАз запо4нах да и обяснявам за какво е и т.н. и тя ама от коя страна сте ииии пак много и е било странно вси4ко това и как така можем да си играем със здравето и т.н. #Cussing out И аз  доста засрамена от цялата тази сцена се изнесох по най-бързият на4ин. Embarassed

# 228
ООО аз даже си казах 4е е за прополисова тинктура.
Е та то си я продават билкарите готова...тази какво се е направила на разбираща Mr. Green
Иди до друга Peace

# 229
Светле, казах и о6те как, дори и казах как  се приготвя и как се пие, но нали ги знае6 някой са Тома неверни или се направи на много умна.Казва6 да отида в друга аптека - 6те отида но пусти срам ако се направят пак на отворени Laughing.Така преди известно време отидох да търся термометър но потърсих да не е дигитален а от тези които едно време бяха жива4ни а сега са с някакво друг хим.елемент или не6то подобно. И  тя ааа няма ве4е такива ве4е от много  години  има само дигитални. И аз е как така като миналата година купувах и  зная 4е все о6те има такива и тя нееее не е възможно, не6то сте в гре6ка.Съгласих се какво да правя купих дигитален. Така след известно време отивам в съ6тата аптека за друго не6то бе6е и като видях 4е не е съ6тата аптекарка попитах за термометър и какво смята6  веднага ми донесе.Та така си купих и този термометър.Много са ми 4удни за6то спорят едва ли не те правят на тъпак и 4е ти от ни6то не разбира6.
Много се разписах днес, 6те хванат да ме изгонят от работа, а ми е едно мързеливоооо. ooooh!  

Последна редакция: вт, 18 авг 2009, 18:53 от fortee

# 230
Оо аз хи4 не им се вързвам Naughty да ми се правят на много разбиращи..
И като викаш 4е ти е мързеливо аз да се опла4а...и да ви питам за мнение..
от 4 дена по4иваме..т.е. събота неделя и сега още не са ни докарали...може би утре....но мен ме е хванала сънната болест Thinking
Добре бях доста уморена но според мен не е нормално..само да легна и ми замирише на възглавница и заспивам...в4ера ми се слу4и на 3 пъти..легнах в 02.30(защото предния ден спах следобяд) станах в 12..и към 14 легнах да гледам ТВ и съм задрямала...излизахме и като се върнахме пак полегнах към 19 и пак задрямах Mr. Green и ве4ерта познайте към колко ми се доспа #Crazy еми в 22 си бях отмъркала...и сутринта към 09 се събудих с болки в гърба Rolling Eyes еми толкоз лежанеее...
Та  се замислих дали е нормално или си е за притеснение newsm78

# 231
Светле, ние с теб го ударихме на 4ат, но пък и никой друг не се разписва. Wink
А и аз сега му хванах цаката на кредора, така мога да влизам по 4есто когато няма много работа. Само 4е така и не намерих буквите: 6, 4, 6т и иу.
И мен така ноооо няма как отпуската свър6и, но пък  моето е и разбираемо  Laughing, а при теб може би е от преумора  или ти самата има6 други притеснения  newsm78, а за сънната болест не зная дали наистина съ6тествува или  се употребява просто ей така за някой(я) поспаланко(а) Laughing

# 232
Еми няма лошо за 4ата Flutter
ш.. е на 8 но като натиснеш ALT Gr отстрани на това дългото за разтояние едновременно Peace
щ ..е до него..по същия на4ин
Ю....е на 1 ред преди 1 цата но като натиснеш едновременно и под капс лок стрелката
а за 4 аз го нямам  Naughty къде ли не съм търсила и го няма Rolling Eyes
А при теб е разбираемо защо newsm78  решихте ли за  preggo
А за мен нямам идея ...уж нямам други притеснения...умора умора но друг път я 4увствам по друг на4ин...и сега това заспиване ме озада4и...така едно време бях като бременна....можех на всякъде да си подремна....НО Naughty сега това го изклЮ4вам...изклЮ4ено е...
Дано да е от натрупаната умора Rolling Eyes

# 233
Здравейте момичета   bouquet
от известно време чета вашата тема и реших да се включа и аз в нея като пребиваваща от скоро в Португалия.
От около месец живея тук. Опитвам се да уча езика, за да мога да съм по-пълноценна, но имам мноооого още да уча, на моменти се вдъхновявам, на други се плаша че няма научаване  Laughing Вие как и за колко време успяхе да го проговорите,  за да водите сносен и разбираем разговор?
Хубав ден от мен!
 Peace

# 234
miniemouse , здравей и добре дошла! Hug
къде живееш?какво работиш?разкажи повече!

За езика-различно е за всеки! За мен беше лесно-учила съм няколко езика,сред  които  френски и латински,така че никакви трудности нямах.Мъжът ми пък почти не е работил с българи- много голямо значение има това- той е слухар и говори ужасно натрапчив алентежано,което ме побърква понякога  hahaha

# 235
 Hug
 Laughing Няма начин да забележа все още разликата в диалектите. По принцип се спраявх лесно с езици навремето, но по-късно имах малко лош опит с френски точно  Laughing, но сега гледам да подхождам непредубедено.. че и нагласата е много важна.
Иначе за мен... в момента живея на около 3 км от Faro, но това е временно... въпреки че временните работи...  Wink
И също така временно не работя  Rolling Eyes
Идeята ми беше първо да се интегрирам, да понауча език,ще ми се дори и някакъв езиков курс ако мога да изкарам, но това ще е вероятно след като си тръгнем от тук. Живея с приятеля ми, който е португалец и по принцип живее в Charneca da Caparica, та след лятото най-вероятно ще се върнем там...

# 236
 А на какъв език се разбирате с приятеля ти ?
То е ясно ,че за любовта пречки няма ,нооо...  Laughing

# 237
Хахахахаха верно е, няма пречки.. за сега на английски, но се опитваме да вмъкваме и малко португалски. На този етап са основно думички, цяло изречение ми е трудничко все още да направя, е като изключим някои най-елементарни...
 Grinning

# 238
miniemouse   добре дошла и от мен
Ееее ти с португалец лесно ще го нау4иш езика Peace Даже според мен изобщо забравете английския Naughty
Аз бързо го проговорих но бях в единствено португалска среда...но за свободно си иска време Peace и желание
Успех  Peace

# 239
Не знам как е във Фаро,но би трябвало да е същото като тук- с новата учебна година започват разни курсове за естранжери,повечето са към местните асоциации на естранжерите .те са все начално ниво,така че можеш да се поинтересуваш как е ситуацията при вас.

виж какво открих    http://www.cial.pt/Direscrita/ple.htm   - 4седмичен курс за естранжери
календара  им е малко нередовен-не са го актуализирали,но мо0жеш да се обадиш -има телефони накрая  Peace

Общи условия

Активация на акаунт