Отговори
# 105
Здравейте момичета!
Честити нови бебешоци с красиви имена - Елена и Велин!Да са живи и здрави, както и техните мами!!!

При мен положението е следното - от няколко дни ми изтича по малко слуз - най-вероятно тапата, а днес сутринта, като тръгнах да ставам от леглото потече едно по-рядко като вода полупрозрачно около шепа..звъннах на доктора..(че нали ще пътувам до Сливен) и  ми каза, че раждане ще започне от 12 до 24 часа най-вероятно, да очаквам да започнат болки и да хващам пътя..от време на време пак потича от същото, но е съвсем малко като количество..Та така...колкото и да ми се струваше далечно самото раждане..май наближава..спокойна съм и чакам..милото си взима отпуска от утре, че той милия постоянно пътува и не иска да ме оставя сама, иска да е до мен Simple Smile

Сетих се да питам, някой от вашите татковци ще ползва ли тези 15 дни бащинство ?

# 106
lsb не е хубаво да си минеш термина, и то при толкова родили мами преди това,у но КУРАЖ!!! Докторите си знаят работата...
gmarinova, с болничните има проблеми наистина - аз пък останових, че на нас в Търново ни ги пускат по-късно от тези на софиянци  smile3512

НО ВСЕ ПАК ОТ ДЕКЕМВРИ НЕПРЕВЕДЕНИ БОЛНИЧНИ ЗНАЧИ ИМА НЯКЪВ ПРОБЛЕМ!

МАЦКИИИ много ми е жега, и климатика бачка и пак умирам от жега, едни топли вълни ме връхлитат...Вие как се държите незнам

# 107
somebody, на мен тапата също ми пада 4 дни подред- от петък до днес сутринта, а може и още да има.
Но явно и при мен падането е провокирано от прегледа, нямам регулярни контракции, а само хаотични и не е задължително раждането да започне скоро.
tаnka80 при теб вероятно е изтекла част от околополодната течност, успех ти пожелаваме и скоро да ни зарадваш! Нашият татко ще си пуска молба за тази отпуска.
lsb успех в сряда! А в действителност може и да не преносваш, а просто овулацията да е била по-късно, при мен например със сигурност беше по-късна.

Последна редакция: пн, 08 юни 2009, 13:36 от vanny_76

# 108
И ние ще се възползваме от отпуската, но не напълно.

sharky81, ти ли беше с двете работни места?

Според мен не е от жегата, а от хормоните. Аз никога не съм се потила така нощем, а сега съм по бельо и корема лъщи намазан.

# 109
  • Germany

Сетих се да питам, някой от вашите татковци ще ползва ли тези 15 дни бащинство ?

Моя съпруг в крайна сметка си ползва 1 седмица от тези дни. Взехме бележка от родилното в деня на изписването, а другите документи му бяха приготвили от тяхното счетоводство.

# 110
gmarinova не, не съм на двена едно работно съм. но просто ми се струва че при теб има нещо проблемно с този болничен!
....За хормоните си права  Laughing

Татковците трябва да си ползват тези дни, които им се полагат стига на работните им места да им разрешат напълно!

# 111
А кой точно изплаща тези 15 дни бащинство?

# 112

Сигурно държавата - то е нещо като майчинство или болничен, просто е за таткото  Grinning

# 113
Мъжа ми е при частник и са само на заработка и затова съм сигурна, че от там пари няма да дойдат, затова се чудя дали въобще да търся документи за него, но ще се пробвам.

tаnka80, стискаме ти палци и дано наистина да е започнало раждането  да мине леко и бързо  Praynig

# 114
  • Home is where the heart is...

Сигурно държавата - то е нещо като майчинство или болничен, просто е за таткото  Grinning

От това което четох, разбрах че държавата изплаща бащинството (същото като при всеки болничен нали, зависи на колко те осигуряват). Другото е, че тези 15 дни не са работни, а май включват и събота и неделя. Някой ако е повече наясно да обясни, но аз така разбрах и заради това нашият татко ще си вземе една седмица от стандартната отпуска (така или иначе няма да ни трябва за море тази  година), а аз нали не работя и ще съм си достатъчно време вкъщи....  Sick

# 115
Отпуск при раждане на дете в размер на 15 календарни дни имат право да ползват всички бащи, работещи по трудово или служебно правоотношение. Те могат да ползват това си право от 1 януари 2009 г., считано от деня на изписване на детето от лечебното заведение, в случай, че имат брак или живеят в едно домакинство с майката на детето.

За целта бащата трябва да подаде писмено заявление до работодателя/органа на назначаването за ползване на отпуска, да посочи датата, от която иска да го ползва, както и да декларира, че се намира в брак или живее в едно домакинство /фактическо съжителство/ с майката на детето. Към заявлението той трябва да приложи документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.

Работодателят/органът на назначаването е длъжен да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако бащата няма право на този отпуск, работодателят/органът на назначаването е длъжен да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.

Отпуск поради бременност, раждане и осиновяване
Чл. 163.
(7) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение.

Съгласно новата редакция на ал. 6 на чл. 50, осигуреният за общо заболяване и майчинство баща има право на парично обезщетение при раждане на дете в размера, определен по реда на чл. 49, за срок до 15 календарни дни, през време на отпуска по чл. 163, ал. 7 от КТ, ако отговаря на условията по чл. 48а. За получаване на паричното обезщетение бащата подава молба-декларация /проект на образец, приложение № 13 към НИИПОПДОО/, към която прилага заверени от осигурителя копия от: заповедта за разрешаване на отпуска,
удостоверението за раждане на детето и документа от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.

# 116
Мерси на Франческа за обяснението - подробно. дано е станало ясно на майчетата

# 117
Мерси, Франчи  Hug. Това съм го гледала, но е за по-голямо бебе (примерно тази, за която питам, сетето е с глава на ръката на майка си, което не мога да го постигна с Емма), а и повечето пози са ми малко...  Sick

15 дни бащинство, нашия татко ги ползва - 15 календари дни са и се плащат от държавата по реда за размера, по който се плащат и болничните  Peace

Линеа негра, този път частта над пъпа ми е едва видима, но долната е половин сантиметър  Crazy. Предния път падна основната 1аст към края на първия месец, но следи (особено под пъпа) имах дори и при това забременяване  Wink.

Емма направо се осмърти от 50мл добавка в 11ч. След едночасови мъки с коликите заспа и още спи. Чакам вече да се събужда и се надявам да й стигне това, което се е събрало като кърма  Praynig

Танка, май се почва при теб - късмет и чакаме скоро добр иновини  Hug

# 118
  • София
Честити рожби на Tzveti и Ayas!

anyto, ами как сме  Rolling Eyes Уж снощи си мислех, че се е успокоила и тя сутринта пак ми прави сцени и се тръшка сумати време. Хем гледам непрекъснато да и обръщам внимание, когато мина покрай нея, винаги я погалвам или целувам, всеки ден и казвам, колко я обичам. Ако успея да приспя Марти преди нея, много се гушакме и целуваме, но въпреки всичко явно страда, че цялото ми внимание не е само за нея.

Aya, много лоша услуга си правиш с тази добавка. Ако искаш кърмата да се увеличи, слагай по-често бебето на нея.  Peace Купи си и българския лактогонен чай, много е добър.  Peace За това дали и стига кърмата, съди по напълнените памперси, а не по меките гърди. Колкото по-голяма става, толкова ще увеличава паузите между кърменията.

# 119
Петя, какъв е този български лактогонен чай и откъде може да се купи?

Общи условия

Активация на акаунт