Добри школи за подготовка на кандидат - гимназист

• 165 207
  • 905
  •   1
Отговори
# 90
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2009/07/10/moje-da-otpadne-izpityt … sled-7-klas.74127
И още едно писание пак в тази връзка. Но засега всичко е проект и то съвсем на думи.

Как мислите, добре ли е Първа частна математическа гимназия за 7кл.? Цената е съизмерима с тази на курсовете. Дали дават добра подготовка за кандидатстване в езиковите?
Ако се вземе впредвид класиранията от националните състезания по математика - нямат добра подготовка,там дори не съм срещала ученици от ПЧМГ. В края на м.май или началото на м. юни самата гимназия прави състезания дори и там техните ученици бяха на последните места
Единствено мога да кажа, че учениците от един випуск в ПЧМГ са само 38 - тоест статистически е нормално да са далеч по-малко в класирането отколкото да речем тези от СМГ, които са повече паралелки и като деца в тях - това едно.
Второто по две паралелки имат засега само 6-тите и 5-тите класове, оттам нагоре децата са още по-малко, тоест пак статистически се срещат по-рядко.
Участието в състезанията далеч не е задължително и не е казано, че най-добрите ученици се явяват на тях.
Изобщо не съм много съгласна с констатацията ти, че нямат добра подготовка.
Но всеки има право на мнение разбира се Peace, както и на избор.
Голям процент от кандидатстващите им деца влезат по първото си желание в училищата с най-висок бал след 7-ми клас. За изпита в АК, който е по-специфичен пак имат доста висок процент на успеваемост.

# 91
Бик 67, всички школи подготвят за изпита след 7ми клас, не само курсовете в СМГ. Недостатък, който аз виждам за тези в СМГ е, че е за деца, които принципно имат афинитет към математиката. Другите не се чувстват добре там. Комплексират се, не питат и си остават ненаучили, неразбрали ...... а и групите са доста големи. А и пробните изпити ги има навсякъде. И никой на никого не пречи да ходи на пробните в СМГ - просто си плаща за самите изпити, без да е ходил на курсовете там.
И едно въпросче - как стигна до извода, че точно догодина вече няма да ги има изпитите в сегашния им вид?

С Шива сме писали заедно Simple Smile
Просто следя новините. На това мнение беше и бившия министър, а преди няколко дни чух, че и спряганата за Министър на образованието Йорданка Фандъкова подържа това мнение. То е прието преди няколко години. Сега е въпроса дали новия министър ще го отмени

# 92
Къде точно го каза новата министърка, щото ако е от интервюто от БТВ - не е вярно твърдението ти.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=403312.msg11838366#msg11838366
Днес за втори път ми се налага да опровергавам неверни твърдения..... и после върви доказвай, че нямаш сестра.

Пак казвам - може и да го въведат още за следващите 7мо класници, но все още НИКОЙ, НИКЪДЕ не го е казал. Надали ще имат време.

Всички линкове, които сте дали съм ги прочела също, но и там не пише, че ще се промени изпита от следващата година, а че от следващата година ще почне да се работи върху промяната, което е съвсем различно нещо, или си четете както ви отърва.

Последна редакция: сб, 11 юли 2009, 21:17 от Krische

# 93
Крисче,
Абсолютно си права, че нямат време за такива драстични промени с националните изпити.

# 94
Пак казвам - може и да го въведат още за следващите 7мо класници, но все още НИКОЙ, НИКЪДЕ не го е казал. Надали ще имат време.
Всички линкове, които сте дали съм ги прочела също, но и там не пише, че ще се промени изпита от следващата година, а че от следващата година ще почне да се работи върху промяната, което е съвсем различно нещо, или си четете както ви отърва.

И това и освен всичко останало все още не чак 100% сигурно, че въпросната дама ще е министър на образованието. Все още не е представен кабинета и това е само предположение \макар и доста логично\, както и не е гаранция че това и виждане ще бъде прието.
И на мен ми се струва, че сегашните 7-мо класници ще си бъдат по старата система и промяната ще влезе в сила чак за тези които ще са 7-ми клас следващата година, тоест тазгодишните 6-токласници  ooooh! ooooh! ooooh! което ме хвърля в тих ужас де, защото пак ще сме опитни зайчета, но...

# 95
А после ще пускате теми "Защо българчетата не могат да четат".... за резултатите от изследвания, които измерват

Преди време някъде четох за подобно изследване, но то се отнасяше до това, че българчетата не умеят да извличат необходимата им информация от прочетен текст. С други думи не могат да дадат верни отговори на въпроси, отнасящи се до съдържанието на  текста.

То тука вече колко човека, от няколко статии и едно интервю извлекоха невярна информация, вие искате децата да могат да могат да четат с разбиране........

А после и петиции ще пускате, за промяна в скалата, ще оревавате орталъка видите ли, колко несправедливо е това, или онова........................... на кривата ракета.....

Слава Богу, че има (тук поне виждам и много смислени постове) и по-четящи и разбиращи написаното потребители, както и деца, представящи се наистина блестящо, а на тях промени в скалата не са им нужни. Те са си свършили работата, когато е трябвало.

# 96
Крисче, щади си нервите. Ще ти трябват. Направо не искам да съм на твое място, през една година седмокласни вълнения. Не се връзвай на всеки.
Поне вече си наясно с правилните пътеки и възможните препъникамъчета.
Стискам ви палци!  bouquet

Простете за офффа Embarassed

# 97
  • София
Да, новият министър Фандъкова /аз мисля, че прочетох, че вече официално е такава/ , обира плодовете на негативното отношение към Вълчев!
Тази година доста сътресения имаше покрай цялата кампания, сега идва нов човек и започва да трупа червени  точки с изкавания /само изказвания/ , че изпит няма да има и край на всички частни уроци, школи,.. Само родното училище ще готви децата!?..

Едва ли!,.. При това Фандъкова е учителка и бивша директорка на една от немските гимназии/не си спомням коя беше/ , най-малко  няма да тръгне срещу всичките си колеги учители още от встъпването си в длъжност

Мисля, че и другата година, а може и не само следващото лято, ще е същия висок градус на напрежение през месец Юли!

Миналат есен няколко майки упорито ме убеждаваха да не си давам парите, защото децата ни щели по всичко да държат "малки матури" и тези оценки(от БЕЛ и МАТ) ще са вход за елитните гимназии!  #Crazy
Е, изобщо не повярвах! Едното дете, понеже изпусна всички школи, се сети януари, че иска Ам Колеж,.. маса пари за уроци,.. няяякъде си в резервите!,.. На изпитите сега - .. сещате се какви резултати!,.. Защото майката вярва на слухове , а не на написаното чено на бяло

За школите - всички има достатъчно пробни изпити - въпрос на желание е децата да се записват, мисля, че във ВЕДИ само втория срок имахме 10 или 12 пробни изпита , външни деца също се допускат. Както писах и по-рано - тези изпити  са наистина важни - за тренинг на детето и за ориентир на родителите за успеваемостта на ученика

УСПЕХ!     bouquet

# 98
  • София
Наистина....Някои хора  тълкуват, незнайно защо, чутото така, както им отърва. Thinking
Кабинетът ще бъде обявен ако не се лъжа официално към края на юли, т.е по-малко от два месеца преди началото на учебната година.Дори и при желание отстрана на новата министърка, чисто технологично времето за въвеждане на подобна промяна е недостатъчно и  тя едва ли ще предприеме за толкова кратък период подобна сериозна крачка .Още повече, че по нейни собствени  думи изпитите след 7 клас биха могли да бъдат  успешно заменени с миниматурите едва след сериозен и задълбочен анализ на готовността на външното оценяване  като съдържание и формат  да се превърне в обективен критерий за селекция на ученици...А такъв анализ не се прави от днес за утре.....
Както Крисче е отбелязала, ключовият момент в цялото й  изказване касае просто намерението нещата да бъдат променени в цитираната посока.....Но никъде и никой не се е ангажирал с нещо сигурно по въпроса, кога и как.... Peace

# 99
  • София
Сандалка,
да разбирам ли, че не си доволна от курса в НПМГ по математика?

При коя учителка бяхте там по математика?

Гери, не мога да изразя мнение, наистина... Просто с дъщеря ми никога не съм се занимавала, защото не е имало нужда. А със сина - напротив - без постоянно ръчкане и напмняне от моя страна, той ще си проседи живота на компа, без да му мигне окото за нищо  Laughing Laughing  Познавам си ги,и зная, че имат нуджа от абсолютно различен подход в обучението.

За българския със 100% мога да подтвърдя, че г-жа Йонова в НПМГ е правилен избор за всеки. Просто станах свидетел на това КАК се промени и отношението, и изразните средства на щерката само от 3 часа в събота. Не само това. Понякога съм я засичала до 2 през нощта да пише, да пише.... Значи, госпожата е не само с правилен подход към децата за БЕЛ, а и успява да ги  накара да работят така, както тя е сметнала за правилно. В днешно време аз високо оценявам именно това!

Но за математиката ми е трудно, много трудно да преценя. Двамата са при различни учителки. Но пък и двамата имат абсолютно различен капацитет, а и цел на занятията. Синът ходеше като на празник. На него винаги му е лесно и интересно да се занимава с математика и може да си цъка задачи до безкрай. Но пък,от друга страна! На нито една олимпиада,състезание (които бяха почти всяка седмица!) не се е класирал за втори кръг...  Confused  Аз нищо не разбирам от материала по математика, хуманитар съм. Но имам опит като преподавател и зная, че ако имаш ученик с желание към предмета, то постигането на резултат не би трябвало да е проблем... Именно затова смятам да му потърся друго място за подготовка в 7 клас. Може би,просто като човешки фактор не се е получило между тях... не знам...

Докато, ако говорим за дъщерята, бих казала, че съм много доволна от тези курсове. Нейната цел беше да се усъвършенства за изпитите след 7 клас. При положение, че тя е като мен - без никаква искрица към математиката, с нагласата за това, че математиката е по-скоро необходимо зло, отколкото закачака с красивия ум, и при такова положение тези занятия й донесоха един прекрасен според мен резултат - 4, 23 на изпита (знаем, че той беше труден тази година, и над 50% от децата са изкарали 4). Да подчертая отново: САМО занятията в НПМГ го направиха, аз никога не съм могла да помогна с домашно, защото просто не разбирам голяма част от нещата...

Затова, ако детето ти, Гери, не е с изявен афинитет към математиката, бих ти препоръчала НПМГ - математика. Изводът ми е, че подготвят равномерно всички, без да акцентират на по-нестандартен материал ( все пак децата в курса са над 20). А това е много подходящо за такива,на които трудно им се удава предметът.

# 100
  • Абсурдистан
Сандалка,

Гери, не мога да изразя мнение, наистина... ........................................

Пак не разбрах при кои учителки сте били по математика, от които си доволна?

# 101
Крисче, защо си яхнала метлата, бе душо-в няколко теми те засичам последните дни?
 Моето лично мнение от това, което прочетох в пресата е, че няма да стане промяната с външното оценяване като вход към гимназиите още тази година. Самата Фандъкова в един от вестниците казва, че родителите и децата трябва да имат повече време за промяна на формата, в смисъл да да наясно по-отдавна.
И все пак по темата- аз съм много доволна от Веди...и от детето си. Детето обаче трябва да се постарае и предварително- на предварителния тест да покаже добри резултати, за да попадне в силна група. На моето дете това (групата) беше много, ама много добър стимул-по-точно момчетата от нея, на нивото на момичетата изобщо не обръщаше внимание, защото не му били никаква конкуренция  Joy Joy Joy-подхождаше прагматично просто hahaha Много съм благодарна на учителката по математика там (в училището тази беше една заспала патка, без извинение) , не знам какво правеше специално с мойто дете, обаче резултата е налице-4,964 на изпита, при положение, че не сме имали проблеми със същата, но не му е страст ама хич, хич, решаваше задачи с отвръщение и само защото така трябва. По БЕЛ също съм доволна, но учителката им в училище беше просто невероятна, нищо, че не им даваше много тестове да решават, тя просто даваше много знания и страхотна основа. Които искаше я взимаше тази основа, коийто не искаше, се оплакваше и не я харесваше- била гадна и взискателна, "какво иска тая от децата" #Crazy
Съвет към майките, които се ориентират към индивидуални уроци-трябва да сте убедени, че учителя, който взимате е в час и ще подготвя детето добре и за 3 точковите задачи.

# 102
Казабланка, може би така ти изглежда, но определено не съм. Но ако желанието ми за честно и вярно разбиране на нещата ти звучи така - няма проблем - може би е така. Peace Просто ми писна от писане на НЕ ИСТИНИ, да не кажа лъжи и от там и желанието ми за внасяне на яснота по въпроса. Peace Както и от непрестанно оплакване за едно и също нещо - ако е така както го искаме в единия момент - оплаквания до небесата, ако стане точно това което сме искали преди малко - пак оплаквания до небесата. А по-странното за мен е, че не ви прави впечатление това и го намирате за нормално #Crazy
Здраве да е. Явно посредствеността е на почит. Wink

# 103
От 6 клас синът ми ходи на школа по бел и матем във Веди
7 клас записахме бел във веди и матем в 6 плюс.
Мнението ми е следното
ако детето има пропуски  или афинитет към някой от предметите
 само школа няма да свърши работа.
Учене и постоянство трябват
както и голяма мотивация Peace
Трета поредна година изпитът по матем е доста сложен,,
и ако трябваше сега да реша бих избрала по матем курсовете в СМГ
а по бел ,,ако няма пропуски--Веди
ако  има --учител и школа

# 104
  • София
Сандалка,

Гери, не мога да изразя мнение, наистина... ........................................

Пак не разбрах при кои учителки сте били по математика, от които си доволна?

Гери, нарочно не искам да споменавам имена , защото не мога да дам някаква точна преценка. Не бих искала да подвеждам никого, а и да давам отзиви за учители, върху които нямам особено подробни наблюдения.

Отново да кажа: за мен изводът от тези курсове е следният - ако детето е с подчертан афинитет към математиката, не е за там. Аз лично ще търся нещо друго за моя. А ако просто искате спокойно и безпроблемно да минете изпитите след 7 клас, предполагам, че всеки един от учителите там ще извърши необходимата подготовка.

Общи условия

Активация на акаунт