Добри школи за подготовка на кандидат - гимназист

• 165 243
  • 905
  •   1
Отговори
# 600
Много се научава в школите. Нямам преки впечатления от школа по математика, но в школата по БЕЛ ги учат как се пише теза, как преразказ, решават тестове и попълват пропуски по граматика и правопис.
Вземането на изпит не е само знания, а и тактика. На тактика сам със сборниците не можеш да се научиш. Трябва или някой да ти я каже (лесния начин) или много години да си ходил по състезания и сам да си се научил (трудния начин).

# 601
  • София
Много се научава в школите. Нямам преки впечатления от школа по математика, но в школата по БЕЛ ги учат как се пише теза, как преразказ, решават тестове и попълват пропуски по граматика и правопис.
Вземането на изпит не е само знания, а и тактика. На тактика сам със сборниците не можеш да се научиш. Трябва или някой да ти я каже (лесния начин) или много години да си ходил по състезания и сам да си се научил (трудния начин).
Тактика може да ти покажат в школата, но дали тя ще е успешната за теб е друг въпрос. С явяването на достатъчно пробни през годината всеки сам изработва своята, индивидуална и съобразена с неговите особености като слаби места, темпо на работа... А за да се яви на пробни човек не е необходимо непременно да посещава школа. Но иначе съм съгласна, че школите нямат само проверочни функции. Има нещица , които със сборника сам не можеш да пребориш. И това не са само типове задачи, ами  примерно и начините за тяхното разписване.  Може да си бог, да знаеш как да решиш задачата и от група В, а да не можеш да я представиш във вид, в който ще бъде оценена максимално на изпита. А това се учи, след като някой ти покаже..

# 602
Да, тактики, хитринки, с други думи - полиране.

# 603
Тактика може да ти покажат в школата, но дали тя ще е успешната за теб е друг въпрос. С явяването на достатъчно пробни през годината всеки сам изработва своята, индивидуална и съобразена с неговите особености като слаби места, темпо на работа... А за да се яви на пробни човек не е необходимо непременно да посещава школа. Но иначе съм съгласна, че школите нямат само проверочни функции. Има нещица , които със сборника сам не можеш да пребориш. И това не са само типове задачи, ами  примерно и начините за тяхното разписване.  Може да си бог, да знаеш как да решиш задачата и от група В, а да не можеш да я представиш във вид, в който ще бъде оценена максимално на изпита. А това се учи, след като някой ти покаже..

Да, като ти провери домашните и ти посочи грешките. На една от първите домашни на дъщеря ми имаше някаква задача, решена от нея на десетина реда. Господинът беше написал: "Много сложно!" и беше показал по-прост начин. Имаше и общи уроци, разбира се, но и за тях трябва да отидеш подготвен.

# 604
  • София

Да, като ти провери домашните и ти посочи грешките.

Не е  точно така, първо показва, демонстрира с една, две, три , пет примерни задачи в клас, след което дава домашното и чрез него  проверява усвояването на показаното.Нюанс е това, но все пак разлика..

Така май се явявам  върл защитник на школите.. Laughing А именно аз изразих по-назад колебание в качеството  на работа на чат от тях сега  в сравнение с това  преди няколко години. Joy Затова спирам. Mr. Green

# 605

Да, като ти провери домашните и ти посочи грешките.

Не е  точно така, първо показва, демонстрира с една, две, три , пет примерни задачи в клас, след което дава домашното и чрез него  проверява усвояването на показаното.Нюанс е това, но все пак разлика..

Така май се явявам  върл защитник на школите.. Laughing А именно аз изразих по-назад колебание в качеството  на работа на чат от тях сега  в сравнение с това  преди няколко години. Joy Затова спирам. Mr. Green

Абе, не знам какво защитаваш, но гледам как подготвяш близначките  Laughing Една хубава "запечатваща", "полираща" школа/курс догодина ще е перфектна за тях  Grinning

# 606
  • София
Ахааа, точно това целя, дано да съм на правия път. Joy

# 607
Аз тогава не виждам нищо чак толкова необичайно в училище, частен учител и курс.
Щом приемаме за естествено детето да ходи и на училище и на курс, и ако срещне затруднения да му се помогне вкъщи, значи също така е съвсем естествено, ако родител не може да помогне по ред причини, това да направи частен учител.
Ако няма под ръка човек от семейството, който, освен, че трябва да разполага с време, трябва и да е на ти с материала в 7-ми клас, няма как да проработи в пълна сила индивидуалната работа вкъщи със задаването на конкретни въпроси.
На кой да ги задава детето?
Ами ако боледува и пропусне часове и в училище, и в курса, а в школата няма опция допълнителни часове? Thinking
По БЕЛ на сина ми му е напълно достатъчна само школата, дори може и да си позволи да пропусне някой час, без да се отрази на знания и успех, много се учи и упражнява материал и в училище тази година, и в школата.
Сравнявайки натовареността му през седмицата по двата предмета (БЕЛ и мат), общо на курс и училище - в пъти са повече упражненията по БЕЛ, сравнени с тези по математика, и на моето дете по моя преценка няма да му е достатъчно само 2 часа курс в събота. Дали упражненията в училище са малко или в школата, за мен в случая значение няма, нито имам намерение да сменя училището в 7-ми клас, нито пък школата.
Вероятно и аз ще добавя два часа учител към двата часа школа, общо четири часа математика седмично допълнително, извън училище.
Индивидуалната работа вкъщи детето вместо с мен, ще я върши с друг човек, а аз ще го играя добрата. Laughing
Аз самата не съм достатъчно навътре в седмокласния материал, за да преценя какви допълнителни задачи да давам или да отговарям на всички въпроси в крачка, без да ми се налага да попрочета учебник.

# 608
  • София
Според мен няма нужда родителят да е на "ти" с материала, а да действа малко като началник - да държи под око дали детето учи, да го пита за впечатления, да го поощрява да прави списък с въпроси, които иска да зададе на учителите в училище, школата или частния учител. Така детето участва активно, изгражда си представа как се справя, самичко търси съдействие от учителите, а не чака каквото му насипят, и то да изпълнява по задължение.
Лично аз не съм никак в час с материала по български, пълна мъгла ми е, но редовно питам детето "разбрали какво се казва в час, вярно ли ти беше домашното, виж къде си сбъркал и се разрови в учебника или тетрадката да си обясниш защо е точно този отговор, а не онзи". Нещо като калибриране, почукване оттук-оттам, за да не излезе от пътя. На него не му е много кеф, хъката-мъката, мрънка понякога, но го прави. С тези въпроси сам се усеща, че когато му е трудно да даде ясен отговор, значи работата не е много добре.

# 609
Здравейте!
Според мен няма нужда родителят да е на "ти" с материала, а да действа малко като началник - да държи под око дали детето учи, да го пита за впечатления, да го поощрява да прави списък с въпроси, които иска да зададе на учителите в училище, школата или частния учител. Така детето участва активно, изгражда си представа как се справя, самичко търси съдействие от учителите, а не чака каквото му насипят, и то да изпълнява по задължение.
Лично аз не съм никак в час с материала по български, пълна мъгла ми е, но редовно питам детето "разбрали какво се казва в час, вярно ли ти беше домашното, виж къде си сбъркал и се разрови в учебника или тетрадката да си обясниш защо е точно този отговор, а не онзи". Нещо като калибриране, почукване оттук-оттам, за да не излезе от пътя. На него не му е много кеф, хъката-мъката, мрънка понякога, но го прави. С тези въпроси сам се усеща, че когато му е трудно да даде ясен отговор, значи работата не е много добре.
Хареса ми написаното от Andariel. Да си учител на детето си е много трудно, освен ако имаш необходимото образование и способности. Родителят трябва да е контролиращ и подкрепящ детето си, във всяко едно отношение. Преди няколко седмици прибирам девойката от курса, пътуваме към къщи и тя казва: "Нищо не питаш за уроците днес." Явно тя очаква моя контрол, а и и харесва аз да се интересувам.

# 610
  • София
Нова, може би останах неразбрана. Peace Нямам предвид да помагам на детето при затруднения, нито дори да решавам с него системно, освен в единични случаи, след като ходи на училище и на школа, а да му давам допълнителна работа, която то да свърши САМО. Демек в някой момент съм преценила, че задачите от школата и училище като сложност  не са достатъчни и съм поръчала да се решат още едикои си. Съзнавам, че тук ще попиташ какво и как преценява един седмокласен родител, ако не е на ти с материала . Вероятно оставя нещата изцяло в ръцете на школата и това е. Склонна съм да мисля, че едно много добре подготвено дете ще се справи идеално и само с решаването в школата и като домашно, но като максималист ( не само за гонена оценка на изпитите, а и за знания като база за гимназиален курс) не съм рискувала и съм пускала винаги и нещичко в добавка - особено  пробни на по-късен етап от 7 клас. И не мисля, че практиката е била погрешна или натоварваща. Едно дете като заразбира и по-сложните задачи, решава с удоволствие допълнително, докато  бяга от всякакво допълнително натоварване, ако не схваща... Има неща, които не мога по никакъв начин да заставя десетокласничката да направи, но в същото време мога често да я видя да решава задачи от сборник допълнително по собствена инициатива, при убеденост, че такива точно в училище на тест няма да се паднат. Нещата малко или много се тренират. А по повод шестокласничките ми,  с тях седя по-често и решавам  (показвам, обяснявам) туй-онуй, изземвайки функциите на школа, каквато все още не посещават.

# 611
Имах предвид поста на Химикал, най-вече по отношение на задаването на въпроси.  :peace

Истината е в индивидуалната работа вкъщи. В сборниците има всички видове задачи - взимате един и решавате. Задачите започват от лесни към трудни, има отговори отзад - детето ще се ориентира, при неяснота - задава конкретни въпроси.

При теб, при Химикал и при Черна станция, примерно, детето има към кого да адресира въпросите си по математика, и да получи адекватен отговор и обяснение, както и да получи допълнителни задачи за упражнение, аз съм сигурна, че не мога да му бъда така полезна, както частен учител.
Мен всъщност най-много ме притесняват отсъствията, 5 пропуснати часа математика са точно 3 дни отсъствие от училище, ако е отсъствал и от школата, не ми се струва, че ще навакса с един час консултация.
Аз началник го играя добре, и дотам. Mr. Green

А 4 часа математика допълнително седмично няма да му дойдат нанагорно, че те всичките му съученици, които са не на курс, а на частен учител, взимат точно по 4 часа седмично.
Ако се окаже, че са му излишни откъм упражнения на училищен материал, винаги има какво да научи по математика над него.
Просто ще съм по-спокойна, ако с детето ми се работи индивидуално, а не да треперя да не го пусна на училище или на курс с температура, например.
Ама това за мен и моето дете, просто за да обясня, защо опцията 4 часа допълнително ми харесва.
А и детето няма нищичко против, даже е ентусиазиран.

Това е конкретно по математика, по БЕЛ, както споменах, на детето са му абсолютно достатъчни упражненията, за да поддържа отлично или малко под напълно отлично ниво. Засега се справя, ако някой път се издъни, ще е не поради липса на упражнения, а поради липса на време или мързел, все неща, зависещи от него.

Последна редакция: нд, 11 ное 2012, 11:13 от нова

# 612
Вероятно и аз ще добавя два часа учител към двата часа школа, общо четири часа математика седмично допълнително, извън училище.
Индивидуалната работа вкъщи детето вместо с мен, ще я върши с друг човек, а аз ще го играя добрата. Laughing
Аз самата не съм достатъчно навътре в седмокласния материал, за да преценя какви допълнителни задачи да давам или да отговарям на всички въпроси в крачка, без да ми се налага да попрочета учебник.
Имаш време да навлезеш Simple Smile Казвам го като човек, който не е добър по математика и точно защото от опит знам колко много можеш да се оплетеш в пропуски, да гледаш умно частния учител, всичко да разбереш, но като останеш насаме със задачите, да се окажеш в изходна позиция, точно затова тормозя дъщеря си още от втори клас да се "сближи" с математиката и някак си сама да си е помощник. А ако някой й пошепне някоя хитринка или по-елегантен начин за решаване на един или друг тип задачи - още по-добре, но това е надграждане. Често до тези хитринки тя и сама си стига, водена от чист мързел (нали мързелът движи прогреса) - решаваш, решаваш и по-рационалният начин сам ти изскача. А като си си го измислил ти, не го забравяш.
Аз също за да помогна, трябва да надникна в учебника или детето да ми обясни, много неща съм забравила, други пък дори не сме учили (формули за съкратено умножение на трета степен, напр.), много от текстовите задачи ги разбрах чак сега покрай нея и съответно ги забравих, но тя ги помни! Иначе аз съм лошото ченге  Laughing Но какво да се прави, такава майка й се е паднала.

# 613
Аз както вече писах, ние се отказахме от избраната от нас школа.
Все още търсим учител по математика за индивидуално обучение, но не можем да намерим подходящ. Ако може някой да даде идея, ще сме много благодарни.

За съжаление по-лесно се намира школа , отколкото частен учител. Колко пъти съм молела във форума някой да ми даде препоръки и координати ...., не получих нито една, да не говорим, че по това време вече са си набрали деца и възможността им да поемат още е по-малка!
Бях намерила телефона на един учител по математика - Попов, за който имаше много хубави отзиви от майки, но човека ми отказа, затова се спряхме на школа . Дано другата година  се справим по-добре с организирането на уроците!

# 614
Frida25 благодаря ти за отговора. Много си права за добрите частни учители. А аз искам и учителя , който ще ангажирам да допада на моето дете. Иначе не виждам смисъл само да ангажирам някого, когото аз харесвам, а детето ми не.

Общи условия

Активация на акаунт