Защо лекарите се дразнят от информирани пациенти?

• 12 093
  • 228
  •   1
Отговори
# 210
Поне терминологията записвайте старателно и заучавайте без грешки Joy

# 211
Никога не съм се считала за знаеща, но покрай някоя и друга болест по децата - все пак имам някакво обяснение и предположения.
Ето снощи - малкия е болен и от 5 дни пие антибиотик. Но снощи вдига отново температура и тръгнахме към спешния. Влизам, а докторшата се държи така сякаш аз съм И длъжница и трябва да И се извинявам за нещо си. Каза да му спра антибиотика и да започна да му давам бисептол. Логика за мен няма и пак И повтарям - ама той в момента е с 38 градуса. Погледна ме смразяващо и продължи да си пише рецептата.
Не знам от какво се дразнят лекарите - но аз определено се дразня, когато не ми обясняват защо и как го лекуват.

# 212
  • Пловдив
Старая се да  знам това онова и да задавам правилните въпроси .В никакъв случай нямам претенции , че  знам .Ао беше така щях да се лекувам сама .Друг е  момента, че понякога докторите се дразнят от въпросите на пациентите .Не виждам нищо нередно в това да питам без да прекалявам и очаквам да ми бъде отговорено .

# 213
Напоследък се срещам доста често с лекари. Наблюденията ми са такива:
– добрия специалист - не му пука дали съм чела в Интернет или съм питала някъде другаде. Върши си работата и ако бъркам ме поправя. Водим дискусии и обсъждаме кое е най-добре за мен и здравето ми.
– тези които не стават за нищо – държат се надменно и покровителствено, когато им обясниш, че не си глупак омекват и започват да се лендзят, а когато видят, че знаеш повече от тях изпадат в неистова истерия, изписват ти нещо много скъпо и безполезно и те изгонват.
Нормално е когато човек пострада фатално от лекарска некомпетентност да започне да се интересува повече за нещата, които му се случват. Мойта лекарка е доволна, че се информирам. Така осъзнавам сериозността на нещата.
Страх ги е само тези лекари, които усещат , че знаем повече от тях.

# 214
Поне терминологията записвайте старателно и заучавайте без грешки Joy
ooooh!

Имелда, благодаря за уточнението  Peace 

# 215
Забелязвам обаче, че когато задам въпрос на който и да е лекар, в повечето случаи ми отговарят с -много четеш .
Вие имате ли такива наблюдения, защо според вас е така?

Абсолютно вярно  Laughing Аз, обаче отговарям, че няма как да не чета и да не знам, защото работата ми е такава, да не говорим за няколкото допълнителни изпита, които съм държала, държа и ще държа и занапред, така, че няма как да не съм информирана и то достатъчно подробно. Понякога оспорват, на което аз реагирам с усмивка, защото знам какво съм чела и какво знам и разбирам.
Все пак си мисля, че когато човек има медицинско образование и лекарят разбере това е склонен да смекчи тона, но когато си обикновен човек, четящ от интернет, може би поради факта, че едно е на теория друго на практика и лекарите са готови да погледнат на това не особено сериозно, затова и реакциите им са такива. Все пак трябва да се има предвид факта, че често  теорията е една, практиката затвърждава или отхвърля понякога дадени твърдения по учебниците или където и да било другаде и е напълно възможно четейки да оставаш с едно впечатление, особено когато нямаш медицинско образование и съвсем друго да си работил с такива пациенти и да знаеш как биха изглеждали, какво биха излъчвал (често заболяването е "изписано" на лицето, то придобива характерен израз) и т.н.т ако имат конкретното заболяване.

# 216
  • Costa Rica
Забелязвам обаче, че когато задам въпрос на който и да е лекар, в повечето случаи ми отговарят с -много четеш .
Вие имате ли такива наблюдения, защо според вас е така?

Абсолютно съм съгласна. Моят дофтор изглеждаше едва ли не обиден и възмутен, че знам къде се намира щитовидната жлеза. Все едно се каня да му взема хляба от устата.
Това е все едно аз да се обидя на някой, че може да чете, щото, нали аз за това съм учила и се водя "специалист". А особено много се дразнят от психолози, защото въпросните бързо-бързо проникват зад фасадата и не е лесно да ги забълбукаш с дълги думи.

# 217
[quote author=Делфина фон Ю. link=topic=404171.msg11562311#msg11562311
А особено много се дразнят от психолози, защото въпросните бързо-бързо проникват зад фасадата и не е лесно да ги забълбукаш с дълги думи.
[/quote]

Аз съм психолог, но не съм забелязала раздразнение породено от този факт  newsm78
Може би бих подразнила ако демонстрирам голямо самочувствие, което е нормално. След като отиваш за консултация при лекар, не тръгваш с нагласата че знаеш повече от него и можеш да спориш относно методите му на лечение или диагнозата, защото в противен случай консултацията губи смисъла си.

# 218
  • София
Аз пък, да се похваля, че днес пораднах на лекар, който не се подразни на осведомеността ми (не че ходенето на лекар е от хубаво). Но и лекарят разбра, че всичките тези неща не съм ги научила, за да си вдигам самочувствието, а от зор. Ако повече лекари са такива може да има надежда за нашенската медицина.

# 219
Аз пък, да се похваля, че днес пораднах на лекар, който не се подразни на осведомеността ми (не че ходенето на лекар е от хубаво). Но и лекарят разбра, че всичките тези неща не съм ги научила, за да си вдигам самочувствието, а от зор. Ако повече лекари са такива може да има надежда за нашенската медицина.
PeaceОт зор,когато стана вьпрос за живота на детето ми-станах специалист по:генетика,аномалии,синдроми...Научих се как да си "вадя"сама детето от "оня свят"с американска апаратура за командно дишане CrazyТова не ми е хвалене,а просто адекватна реакция от моя страна.После искаха да ме назначат в Детската Педиатрична Болница,като персонал Stop Mr. Green

# 220
А особено много се дразнят от психолози, защото въпросните бързо-бързо проникват зад фасадата и не е лесно да ги забълбукаш с дълги думи.

Аз съм психолог, но не съм забелязала раздразнение породено от този факт  newsm78
Може би бих подразнила ако демонстрирам голямо самочувствие, което е нормално. След като отиваш за консултация при лекар, не тръгваш с нагласата че знаеш повече от него и можеш да спориш относно методите му на лечение или диагнозата, защото в противен случай консултацията губи смисъла си.
[/quote]

А не би ли трябвало просто да си гледат работата вместо да се дразнят? би ли могъл един професионалист, уверен в себе си и знанията си да седне да се дразни от самочувствието на пациент? Затова да залягат над усъвършенстването си, така ще бъдат по-малко раздразнителни, гаранция.  Mr. Green

# 221

А не би ли трябвало просто да си гледат работата вместо да се дразнят? би ли могъл един професионалист, уверен в себе си и знанията си да седне да се дразни от самочувствието на пациент? Затова да залягат над усъвършенстването си, така ще бъдат по-малко раздразнителни, гаранция.  Mr. Green
[/quote] Peace

# 222
Детска или педиатрична. Не може и двете. Simple Smile

# 223
Детска или педиатрична. Не може и двете. Simple Smile
Детска педиатрия, нервна клиника и т.н , какво значение има? Хората са чели.  Laughing
Всъщност, няма нищо лошо в това, пациентите да бъдат информирани, дори прави добро впечатление, стига въпросите да бъдат зададени правилно и на място. Пак стигнахме до начина по който разговаряме с докторите.

# 224
  • Costa Rica
Пак стигнахме до начина по който разговаряме с докторите.
...или те с нас Wink

Общи условия

Активация на акаунт